Joop

Schokkend: slavenmarkt in Libië op video vastgelegd

  •  
14-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
751 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-11-14 om 16.41.49
In Libië worden Afrikaanse vluchtelingen tot slaaf gemaakt en verkocht. Dat bericht kwam in april van dit jaar al naar buiten nadat de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) de noodklok luidde. Nu heeft CNN daar ook beelden van, in het geheim met mobiele telefoons opgenomen.
Nadat bekend werd dat in Libië, en ook in Niger, slavenmarkten bestonden, ging CNN op onderzoek uit en vond zo’n markt net buiten hoofdstad Tripoli. Binnen zes à zeven minuten, zag CNN een tiental mensen ‘onder de hamer’ gaan.
De videobeelden zijn overgedragen aan de Libische autoriteiten, die hebben toegezegd een onderzoek te starten. Of dat wat uithaalt, is nog maar de vraag. Een leidinggevende van het Libische anti-immigratiebureau erkent van het bestaan van de slavenmarkten te weten, hoewel hij zegt er zelf nooit een te hebben gezien.
Binnen de Europese Unie wordt al langere tijd gesproken over een vluchtelingendeal met Libië, gelijk aan de bestaande deal met Turkije. Het toestaan van zo’n deal was volgens bronnen rond de kabinetsformatie een van de breekpunten voor toenmalig coalitiekandidaat GroenLinks. In september  kwam het nieuws naar buiten dat de Italiaanse geheime dienst een deal had gesloten met mensensmokkelaars in Libië om vluchtelingen, tegen alle vluchtelingenverdragen in en met alle gevolgen van dien, ervan te weerhouden de reis naar Europa te ondernemen.
Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

robheus2
robheus218 dec. 2017 - 19:51

Wie had dat nou gedacht hè? Eerst het land aan gort gebombardeerd op grond van hooguit geruchten van mensenrechten schendingen en de leiding van het land vermoord, waarbij racistische rebellen (ook weer op basis van geruchten) menig zwarte libiër en afrikaan molesteerde, deporteerden of op straat lynchten omdat ze wel eens "afrikaanse huurlingen" konden zijn (nimmer bewezen), en dan ook nog denken dat Libië vanzelf een vrij en democratisch land zou worden. In werkelijkheid was operatie Libië één van de meest geweldadige en roofzuchtige ondernemingen ooit (groot deel van de goud voorraad en reserves van de libische staat verdwenen), maar kennelijk zijn lui als Sarkozy en Clinton nog altijd trots op het bereikte resultaat, een staat die volledig in puin ligt, en elke dag lijken die aan de kant van de weg worden gedumpt. Het land wordt gerund door ca.1600 milities.... Een groot deel van de bevolking is gebrain-washed door de massa-media over de gebeurtenissen in Libië in 2011. Van het verhaal destijds verteld klopt namelijk helemaal niets. Voor het werkelijke verhaal, lees het Memorandum over Libië: http://www.voltairenet.org/article198534.html

Ester3
Ester316 nov. 2017 - 20:49

Walgelijk dat mensen hier de Pietendiscussie erbij halen. Blank, zwart licht getint, we hebben het allemaal heel goed hier. Kom op media jullie weten toch al lang dat er nog steeds slavernij is. Wat dachten jullie van Mauretanie? Zou het laatste (streng moslim) land zijn die de slavernij had afgeschaft. Nou echt niet.men wat dachten jullie van Qatar. Jullie kijken zo graag voetbal. Wie hebben er tegen kost en inwoning voetbalstadions gebouwd voor het WK en hoeveel mensen zijn hierbij omgekomen? Hoeveel "bedienden" zitten vast en worden uitgebuit in Saoedi Arabië etc.

wesley2811
wesley281116 nov. 2017 - 14:39

ik vind het shocken dat maar 2 tabbladen over echte slavernij te vinden zijn. en er wel 9+ zijn over slavernij van 150 jaar gelden kennelijk is leven in het verleden belangrijker hier dan problemen van nu aandacht te geven.

1 Reactie
wesley2811
wesley281116 nov. 2017 - 14:40

correct 44 pagina's over slavernij van 150 jaar geleden

Peterrr3
Peterrr315 nov. 2017 - 18:14

Het zou mooi zijn als er tegen deze misstanden wat gedaan kan worden. Vreselijk om te zien. Kan de redactie van Joop.nl hier geen voortouw in nemen?

Randam Hajile
Randam Hajile15 nov. 2017 - 14:10

Zuur om te zien, wat gaan we hier NU tegen doen?

1 Reactie
wesley2811
wesley281116 nov. 2017 - 14:41

helemaal niks man zp is belangrijker

Imme
Imme15 nov. 2017 - 8:18

Nederlanders moeten niet zo hoog van de toren blazen, hier loopt elk jaar een racistische slavernij symbool rond.

2 Reacties
Haastig
Haastig15 nov. 2017 - 11:28

Nee

Jeca
Jeca15 nov. 2017 - 11:33

Buiten het feit om dat het ronduit schofterig is om een artikel als dit voor je eigen waanideeen te gebruiken, is de redenering achterlijk. Ik neem aan dat je het over Sinterklaas en Zwarte Piet heeft en mocht Zwarte Piet iets te maken hebben met een donker persoon, dan gaat het wel om het feit dat Sinterklaas deze heeft vrijgekocht en eigenlijk zijn tijd vooruit was tegen de slavernij. Uw redenatie is alsof er nu geen enkele werkgever meer een donker persoon in dienst mag hebben, want dat is slavernij.

Pater
Pater15 nov. 2017 - 1:59

Hoe kunnen we vluchtelingenverdragen sluiten met een regering die hier niks tegen doet? Toch maar mee blijven doen aan de vredesoperatie in Mali?

Machiels**1993
Machiels**199314 nov. 2017 - 21:44

Afschuwelijk natuurlijk. Is alleen weinig dat Europese landen hieraan kunnen doen. Deze Afrikaanse migranten kiezen er namelijk zelf voor om van voornamelijk veilige landen naar het Libië in oorlog te vertrekken.

7 Reacties
karimpie
karimpie14 nov. 2017 - 22:56

Eigen schuld dikke bult dus? Nou ik hoop dat u uw dochter niet op dezelfde manier aanspreekt wanneer haar iets verschrikkelijks zou overkomen als ze bijv niet veilig thuis bleef maar op de fiets onderweg was naar een kroeg of iets dergelijks

Pater
Pater15 nov. 2017 - 1:58

Hoe weet je eigenlijk dat die verkochte mensen geen Libiërs zijn?

Dusk2
Dusk215 nov. 2017 - 4:46

[Afschuwelijk natuurlijk.] De standaard onoprechte disclaimer van domrechts. [Is alleen weinig dat Europese landen hieraan kunnen doen. Deze Afrikaanse migranten kiezen er namelijk zelf voor om van voornamelijk veilige landen naar het Libië in oorlog te vertrekken.] En vervolgens volgt wat men werkelijk denkt en dat is op zijn zachtst gezegd niet mooi. Bovendien is zoals gewoonlijk alles weer bij elkaar gelogen. De meeste Afrikaanse migranten komen helemaal niet uit veilige landen en een groot gedeelte van hen maakt wel degelijk kans op een verblijfsvergunning. Voor Eritreeers is die kans zelfs bijna 100% omdat dat land extreem onveilig is: http://www.flipvandyke.nl/2016/01/migratie-2015-en-de-invloed-van-asiel/

Inspector Gadget
Inspector Gadget15 nov. 2017 - 6:37

"Deze Afrikaanse migranten kiezen er namelijk zelf voor om van voornamelijk veilige landen naar het Libië in oorlog te vertrekken" Wat zou hen bewegen om zo'n enorme risico te nemen? Heeft u daar ooit aan gedacht? Het is makkelijk om aannames te doen, maar geen enkel mens zou zichzelf bewust in een levensgevaarlijk situatie plaatsen als dat niet hoeft.

Machiels**1993
Machiels**199315 nov. 2017 - 9:48

@Karimpie Het is inderdaad wel een geval van eigen verantwoordelijkheid. Gelukkig ben ik daar overigens te jong voor maar in die situatie zou ik in ieder geval Europa niet de schuld geven. @Pater Niet, weinig in het leven is 100% zeker. Vandaar dat we inschattingen en aannames maken. Dat is ook de paradox van deze situatie. Libië is één van de weinige Afrikaanse landen die echt in oorlog zijn. Libiërs vluchten zelf niet of echt nauwelijks. @Wout Lexmond en Inspector Gadget Zet het er maar bij voordat ik voor weet ik veel wat allemaal wordt uitgemaakt. Ik gun iedereen het beste, echt waar. Kijk wanneer je een complete bevolking tot vluchteling verklaard (Eritrea) dan moedigt dat de inwoners enorm aan om naar Europa te komen. Gezien er toch wel een aantal later weer terug op vakantie gaan lijkt het mee te vallen. Er is geen oorlog daar, wel is het een zeer naar land om te wonen. Maar goed we kunnen natuurlijk niet de complete bevolking van elk naar en mislukt land opvangen. Het beleid werkt niet. Je zegt feitelijk; iedere Eritreeër die het lukt hier te komen mag blijven. Vind je het gek dat ze het dan proberen? Ook al hebben ze geen noodzaak. Dan krijg je inderdaad dit soort waanzinnige situaties als in Libië. Nou ben ik er zelf te jong voor maar als jullie iets ouder zijn dan ik dan hebben jullie alle afschuwelijke oorlogen, armoede en honger in Afrika wel meegemaakt. Al die oorlog en rampen met miljoenen doden zijn er niet meer. De situatie in Afrika is echt beter dan ooit en tegelijkertijd zijn er meer vluchtelingen / migranten dan ooit. Dat is vrij paradoxaal. Vandaar dat sommigen met kennis hierover ook argumenteren dat de mensen wegtrekken omdat het beter is geworden en niet slechter. Men heeft nu immers het geld om weg te gaan. Kijk ook eens zelf naar de cijfers van FRONTEX, zij publiceren van maand tot maand statistieken. In deze statistieken zie je dat een groot deel van deze migranten uit West-Afrika komt (waar dus helemaal geen oorlog is) + de grootste groep komt nu uit Bangladesh (waar zeer zeker geen oorlog is). Dus ja ik vind het vreselijk voor deze mensen dat ze in de situatie in Libië terecht zijn gekomen, echter ik blijf er bij dat dit volledig hun eigen verantwoordelijkheid is en dat Europese landen daar niets mee te doen hebben.

Haastig
Haastig15 nov. 2017 - 11:39

karimpie 14 november 2017 at 23:56 Nee, maar ik zou m'n dochter die naar Johannesburg gaat wel instrueren niet na zonsondergang te wandelen of fietsen. De kans dat ze dan verkracht wordt is dan namelijk zeer groot. Is het dan haar schuld als ze verkracht wordt omdat ze toch gaat fietsen/wandelen? Nee, het is de schuld van de dader. Het was wel verstandig geweest als ze mijn advies had opgevolgd. Zo zou ik ook niet willen dat mijn dochter in haar mini-rok door Bagdad of Kunduz zou lopen. Eventueel als ze een punt wil maken om op te komen voor de rechten van vrouwen, en bereidt is haar leven daarvoor te geven, maar niet als ze er gewoon zin in heeft....

Dusk2
Dusk215 nov. 2017 - 14:40

@ Machiels Jij stelt dat al die landen veilig zijn en als ik dan aantoon dat je onzin verkoopt, verander je ineens van onderwerp.

Haastig
Haastig14 nov. 2017 - 20:51

Moedige journalisten die dit soort informatie naar buiten brengen. Als donkere vrouw, vreemdeling bovendien, een slavenmarkt waar donkere Afrikanen verkocht worden, opstappen om onderzoek te doen: moedig! Ik geloof dat ik het niet zou durven.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis14 nov. 2017 - 16:20

Dit is de perfecte reden om met behulp van een internationale coalitie keihard in te grijpen en desnoods door middel van de dreiging met militaire dwang zich direct acief gaan bemoeien met de binnenlandse politiek van met name falende Afrikaanse landen, die verantwoordelijk zijn voor de stroom van vluchtelingen Je moet de oorzaak bestrijden en niet de symptomen.

10 Reacties
Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis14 nov. 2017 - 16:52

Nou mooi, Mugabe heeft dit gelezen en heeft eieren voor zijn geld gekozen. Dat er nog maar vele moge volgen.

Dr. No
Dr. No14 nov. 2017 - 17:08

Falende Afrikaanse landen? Heben Frankrijk en de VS en co Libië niet aan gort gebombardeerd, waardoor het nu en chaos is? Of zijn we dat al weer vergeten?

DeRedeMist
DeRedeMist14 nov. 2017 - 17:46

[Je moet de oorzaak bestrijden en niet de symptomen.] Zo is dat, laten ze daar eerst maar eens de olie die Big Oil daar gejat heeft de afgelopen eeuw maar eens terguvorderen, de grond inpompen, en dan zelf maar gaan verkopen, dan hebben ze geld zat om het volk te onderhouden, en is het CO2 probleem meteen opgelost...

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis14 nov. 2017 - 17:56

Nee, dat zijn we niet vergeten. Dat laat niet onverlet dat we onder de vlag van de Verenigde Naties het lef zouden moeten hebben, om falende staten onder curatele te plaatsen, en op die manier iets aan deze mensonterende praktijken te doen. Als er geen vluchtelingen meer zijn, kunnen deze criminelen een stuk moeilijker aan slachtoffers komen.

Martin108
Martin10814 nov. 2017 - 18:38

Want dat heeft perfect gewerkt in Afghanistan en Irak. Oases van rust en democratie.

Appie Mohamud
Appie Mohamud14 nov. 2017 - 19:05

Jacobus. Volgens mij hebben europa en de VS meer van doen hier dan de mensen zelf. En nee is een africaanse probleem, laat het hun oplossen. Africa heeft nog steeds de AU en kan zijn burgers beschermen, ze moeten alleen de mandaat krijgen om daadwerkelijk een aanval oorlog te mogen starten.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis14 nov. 2017 - 19:49

@Martin, Als iets mislukt, probeer je van je fouten te leren, zodat je het een tweede of wellicht derde keer wel goed doet.

Appie Mohamud
Appie Mohamud14 nov. 2017 - 23:09

"Als iets mislukt, probeer je van je fouten te leren, zodat je het een tweede of wellicht derde keer wel goed doet." Jacobus. De defenitie van een idioot is: keer op keer hetzelfde doen en dan een ander uitkomst verwachten. Irak en Afghanistan zijn er twee, al vind ik Afghanistan niet bij het rijtje horen. Maar de andre heb je genoeg aan dat soort experimenten zoals: Korea. Vietnam. Bosnië. Somalië. Iran. Cuba. Kan wel mee doorgaan, maar de vraag is hoelang gaat het experiment mee door tot dat we op een ander conclusie komen.

Piet de Geus
Piet de Geus15 nov. 2017 - 3:07

"Heben Frankrijk en de VS en co Libië niet aan gort gebombardeerd, waardoor het nu en chaos is?" Nee, die chaos was er al. Wat je eruit kunt leren is dat je een land wel terug naar de middeleeuwen of het stenen tijdperk kunt bombarderen maar dat beschaving niet uit bommen komt. Dat geldt ook voor de internationale coalitie waar jij heel tegenstrijdig voor pleit. En als die zich vervolgens actief bemoeit met de binnenlandse politiek, aan wat voor neokoloniale periode denk je dan precies? En hoeveel verliezen ben je bereid gedurende dat proces te accepteren, want die warlords en hun achterban veranderen echt niet meteen in lieverdjes. De macht die je over andere landen uit kunt oefenen (al is dat vanuit ons perspectief met de beste bedoelingen) is beperkt als je redelijke normen wilt blijven hanteren en ook nog eens rekening moet houden met het draagvlak onder de eigen bevolking (die ook doden te betreuren krijgt). De beste kans maak je nog als je democratische stromingen in een land kunt ondersteunen. Maar dat zijn altijd de zachte krachten die het als het escaleert altijd afleggen tegen de bad guys: zie wat er in diverse landen gebeurde toen het machtsvacuüm dat ontstond door de Arabische Lente werd gevuld door fundamentalisten en anderen die geen scrupules kennen. Het is vele malen eenvoudiger om jou (in woord) welgezinde dictaturen te vestigen dan om ergens democratie te introduceren. Dat blijkt wel uit de imperialistische politiek van de VS. Die hebben in Latijns-Amerika en elders met relatief gemak dictaturen gevestigd waar hun son of a bitch aan de macht kwam maar democratie aan introduceren is werkelijk nergens gelukt. WOII en de Marshallhulp vormen daarop geen uitzondering: landen met een lange democratische traditie kregen daardoor de kans om die traditie weer op te prikken. Maar zonder zo'n traditie wordt het ineens een total differerent ball game. En niemand weet hoe je dat succesvol moet spelen.

Dusk2
Dusk215 nov. 2017 - 4:22

@ Pieter [Als iets mislukt, probeer je van je fouten te leren, zodat je het een tweede of wellicht derde keer wel goed doet.] Die operaties in Irak en Afghanistan zijn niet mislukt. Het doel was namelijk nooit om die landen te helpen. Men heeft dat Westere burgers wel wijs willen maken d.m.v. grootschalige propaganda en blijkbaar is dat ook bij jou gelukt. Als je zo graag de oorzaak van de problemen in Afrika wil bestrijden, moet je iets doen aan de uitbuiting door het Westen en China. Foute leiders als Mugabe kunnen blijven zitten omdat zij op allerlei manieren worden geholpen door het Westen.