Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schokkend kunstwerk dat protesteert tegen Russische oorlogsmisdaden vernield in Parijse Palais de Tokyo

  •  
08-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1603 keer bekeken
  •  
cahn

Een man heeft in het prestigieuze Palais de Tokyo in Parijs een controversieel schilderij van de Zwitserse kunstenares Miriam Cahn vernield. President Macron veroordeelt het vandalisme als "een aanval op onze waarden" en een bedreiging voor de artistieke vrijheid.

Op het werk dat een aanklacht is tegen het seksueel geweld van Russische militairen in Oekraïne is een staande man te zien die gepijpt wordt door een knielend en geboeid slachtoffer. In kringen van extreemrechts wordt het onjuiste verhaal verspreid dat het slachtoffer een kind zou zijn. Daarmee trachten ze te bewerkstelligen dat het protest tegen de Russische agressie wordt verwijderd. Een rechtse politieke partij wilde het werk weg laten halen en een aantal kinderrechtenorgansiaties heeft een rechtszaak aangespannen en verloren om het kunstwerk te verbieden.

Het werk is getiteld 'Fuck abstraction!' en is sinds half februari te zin in de wereldwijd toonaangevende tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Cahn verklaart dat het schilderij het gebruik van verkrachting als oorlogsmisdaad toont. Zondag heeft een oudere man het schilderij verminkt met paarse verf uit een spuitbus. Hij stelt bezwaar te maken tegen de "seksuele afbeelding van een kind" maar ontkent deel uit te maken van een actiegroep. De man is vrijwel meteen overmeesterd door suppoosten en gearresteerd. 

Minister van Cultuur Rima Abdul Malak verduidelijkte in een verklaring dat het schokkende schilderij werd getoond met toestemming van justitie. Het werk zal in overleg met de kunstenaar te zien blijven tot 14 mei, inclusief de verminking. De tentoonstelling trok al meer dan 80.000 bezoekers.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.