Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bericht over schokkend gebrek aan privacy GGZ gaat viral

  •  
07-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
3604417507_f84b970aac_z
Een post van een vrijwilliger bij een GGZ-instelling is viral gegaan. In die post zegt de vrijwilliger dat een GGZ-patiënt aan haar vroeg om een tekst van haar op twitter te delen.
Volgens de tekst kreeg de patiënt van een grote GGZ-instelling na maanden zeuren eindelijk een uitdraai te zien van alle mensen die haar dossier bekeken hebben. In het persoonlijke dossier van een GGZ-patiënt staat een heleboel extreem vertrouwelijke informatie: beschrijvingen van traumatische ervaringen, appberichten en emailgesprekken met psychiaters, niet informatie die zomaar voor iedereen in een ziekenhuis toegankelijk zou moeten zijn.
Nu valt te verwachten dat er wat mensen zijn voor wie het noodzakelijk is om het persoonlijke dossier van een patiënt in te zien in verband met de behandeling, maar wat deze patiënt kreeg toegestuurd gaat alle perken te buiten: een dik pak a4tjes, met op iedere regel een medewerker. Zelfs secretaresses hadden lekker in het dossier zitten snuffelen.
Ook blijkt dat bij deze patiënt de Routine Outcome Monitoring (ROM), een tussentijdse diagnostische meerkeuzetest waarbij patiënten invullen hoe het met ze gaat, gewoon voor haar werd ingevuld door medewerkers. Nogal verbazingwekkend, aangezien daar extreem persoonlijke vragen gesteld worden over bijvoorbeeld seksualiteit en de mate van suïcidaliteit.
Volgens de post is de patiënt ontzettend boos geworden. ‘Woest ben in erover!’ Ook diens psychiater zou het ermee eens zijn dat het niet moest kunnen dat dit dossier zomaar door iedereen ingezien kan worden en dat er zoveel geregistreerd moest worden, maar is met handen en voeten gebonden door zorgverzekeraar en politiek.
Het delen van gevoelige informatie van patiënten in de GGZ zonder toestemming of medeweten van patiënten is speelt al langer. In mei van dit jaar werd nog duidelijk dat de ROM uitslagen van honderdduizenden patiënten zonder toestemming van de patiënten gedeeld hebben in een databank van zorgverzekeraars.
‘Ik vind het echt schandalig. Geen greintje privacy in de ggz’ staat in de post die op social media viral gaat. De post is nog niet geverifieerd, maar inmiddels heeft Lilian Marijnissen van de SP al wel gereageerd:

Meer over:

privacy, ggz, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.