Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schippers: Zorgpremie moet omlaag

  •  
06-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schippers300_01.jpg
Terugkijken: Minister van Volksgezondheid in Kassa: Zorgverzekeraars hebben dit jaar genoeg winst gemaakt
Minister Schippers van Volksgezondheid rekent erop dat de zorgverzekeraars volgend jaar hun premies verlagen. Dat zegt ze vandaag in het consumentenprogramma Kassa. Zorgverzekeraars maken dit jaar zoveel winst dat ze zich dat kunnen permitteren.
Een maand geleden verzuchtte minister Schippers van Volksgezondheid dat  haar voorstellen om te bezuinigen op de gezondheidszorg steeds op weerstand stuitten. Ze riep organisaties op om nu zelf maar eens met ideeën te komen. Die vraag heeft Kassa voorgelegd aan de kijkers. Wat vinden mensen zèlf de beste manier om de zorg goedkoper te maken?
Premie Bijna 800 kijkers namen de moeite om Kassa te mailen met hun idee hoe de zorg goedkoper kan. De drie beste ideeën legden we voor aan minister Schippers. Een van de voorstellen is dat de winst van de zorgverzekeraars terug gaat naar de zorg. Daarop zegt Edith Schippers:  “Ik zou liever willen dat ze de winst niet in de zorg staken maar dat de premie omlaag gaat. (..) Ik reken erop. Ik zal de verzekeraars er echt op aanspreken. Ik vind dat het maatschappelijk gezien absoluut noodzakelijk is, dat als je zulke winsten maakt, dat we dat terugzien in de premie.” In september zal minister Schippers de drie winnende Kassakijkers persoonlijk per mail laten weten wat er van hun ideeën terecht gekomen is. De andere plannen gingen over de salarissen van specialisten (allemaal in loondienst) en de ondoorzichtige declaraties van ziekenhuizen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

cormol
cormol6 apr. 2013 - 17:08

Ik dacht dat de helft van de ziekenhuisfacturen nog niet verstuurd was, maar Schippers kent de uitkomst al? Schippers weet überhaupt niet waarover zij het heeft: http://www.rekenkamer.nl/Publicaties/Onderzoeksrapporten/Introducties/2011/11/Uitgavenbeheersing_in_de_zorg

wvdstraat
wvdstraat6 apr. 2013 - 17:08

Ah..... dus óf de begrotingen kloppen niet, óf gezondheidszorg levert veel winst op. Euh.... hier klopt iets niet !

robheus2
robheus26 apr. 2013 - 17:08

Voor wie het nog niet wist: Schippers is knettergek. Banken mogen wat haar betreft wel gered worden van faillissement, maar ziekenhuizen zouden wat haar betreft gewoon failliet mogen gaan. En die daling van de basispremie, reken maar dat er dan van alles uit het pakket wordt gesloopt, wat je dan zelf mag betalen. Alsof we daar beter van worden!

ElChe
ElChe6 apr. 2013 - 17:08

Volgens mij is er hier iemand het padje kwijt.

DBC123
DBC1236 apr. 2013 - 17:08

Dat Schippers KassaTV en Media gebruikt om verzekeraars te pressen voor een verlaging v/d zorgpremie bewijst al de invloed v/d Overheid op de kosten van dit zorgstelsel. Schippers beweert dat ze geen invloed heeft op de premie en dat is gewoon Onzin. Het Macrobudget voor de Zorg wordt door Overheid vastgesteld en de hoogte v/d theoretische zorgpremie ook; en daarna komen 't spel voor de Bühne: welke zorgverzekeraar komt het eerst met de nieuwe zorgpremie voor het volgend jaar. Het is nauwelijks interessant of zorgpremie omlaag gaat. Wel of de kosten voor dit zorgstelsel omlaag gaan en eerlijker verdeeld worden. In 2013 betalen we ±5000 E/burger aan dit veel te dure zorgstelsel. Premie gaat op commando met 2 tientje omlaag en iedereen is weer blij... En het totaalbedrag waarmee Schippers de zorgpremie in 2014 omlaag krijgt is lager dan het Reclamebudget van de zorgverzekeraars die van de ECB “bankje’ moeten spelen en ruim 9 miljard hebben opgepot als solvabiliteitseis.

marietjejansen
marietjejansen6 apr. 2013 - 17:08

Dit is toch nog steeds dezelfde Schippers die ook dacht dat met het vrijgeven van de tandarts-tarieven, tandartsen goedkòper zouden worden?

Sternenstaub
Sternenstaub6 apr. 2013 - 17:08

Daar heb je dat zorgmens Schippers weer met haar geschipper. Ja, die premie moet omlaag, goh, wat een inzicht ineens, en laat verder maar lullen, want het heeft niets interessants te melden.

rbakels
rbakels6 apr. 2013 - 17:08

Wederom blijkt pijnlijk dat Schippers geen benul heeft van economie, want de oplossing voor dit vraagstuk is: marktwerking! Voor VVD-ers betekent dat "winst mogen maken", maar in werkelijkheid betekent marktwerking dat bedrijven onderhevig zijn aan "de tucht van de markt", dat wil zeggen dat wie te duur is en/of geen goed werk levert dat moet bezuren met verlies van klanten. Kortom de vraag is waarom er niet meer concurrentie is tussen de zorgverzekeraars.

bruces
bruces6 apr. 2013 - 17:08

We verhogen het eigen risico met 120 euro/jaar en verlagen volgend jaar de premie met 10 euro/maand. Dus betalen wij zelf die dooie mus.

vriest
vriest6 apr. 2013 - 17:08

Schippers speelt comedie ,zij geeft de premie betaler een doekje voor het bloeden .Dat zij naar buiten komt met de vraag wat kan goedkoper ,is een voorbode om in haar opinie het basis pakket uit te kleden .Endan later tekunnen stellen ,niet zeuren dit hebben jullie zelf gewild .Afgelopen jaar hebben de verzekeraars flinke winsten gemaakt ,op het laatste symposium van ziekte kosten verzekeraars bleek dit in de miljarden te lopen .En een van de bobo,s van zo een zorgverzekeraars zij toen dat dat beter niet naar buiten kon komen .Vooral omdat dan de premiebetaler geld terug wilde zien .Schipper weet dit dus hetgeen zij bij kassa zegt omtrend volgend jaar de premie omlaag ,zal niet hetgeen voor de burgers opleveren wat zij verwachten .En zeker niet met een minister die onder curatele staat van de verzekerings lobby .

rgrooten2
rgrooten26 apr. 2013 - 17:08

Met zorg dien je zorgvuldig om te gaan en het is geen onderwerp / werkveld voor woekeraars. Het is de taak van de overheid om te zorgen dat er goede en betaalbare zorg in ons land is. Met andere woorden: draai die mislukte privatisering van de zorg onmiddellijk terug en stop met die onzinnige zorgpremie.

lembeck
lembeck6 apr. 2013 - 17:08

Mandarijn Fruitvlieg: nee dat komt omdat er teveel opa's en oma's zijn dat komt doordat de meeste mensen verstandelijk gehandicapt zijn en voor elk wissewasje naar de dokter gaan.... UNQUOTE Ik mag toch hopen dat je cynisch bent hier? Ik vind Schippers onbetrouwbaar en ook al zouden de premies omlaag gaan, wat ik niet denk, dan nog zitten we met een bedrag voor Eigen Risico dat minima niet kunnen opbrengen. Ergo: de minima gaan nog steeds niet naar de dokter, als we wat mankeren. We mogen letterlijk doodvallen van dat mens,

MBos1
MBos16 apr. 2013 - 17:08

Ze zegt het zelf al heel duidelijk : Ik heb geen wettelijke mogelijkheden om de Zorgverzekeraars te dwingen tot teruggeven van (een deel van de) winst in de vorm van een premieverlaging. Maar gezien het enthousiasme van de aanwezige uitverkorenen en de presentatrice aan het eind van het interview is dat blijkbaar niet echt doorgedrongen. De premies zijn gewoon (zeker in het gedachtegoed van de VVD) een zaak tussen klant en verzekeraar. Schippers gaat er gewoonweg vanuit dat mensen heel goed kunnen rekenen en in deze tijd vanzelfsprekend kiezen voor de laagste premies, dat is gewoon een marktmechanisme.

Hazmat Guy
Hazmat Guy6 apr. 2013 - 17:08

http://en.wikipedia.org/wiki/Sicko Of voor de marktwerking in Nederland ging prima toen.

JoopSchouten
JoopSchouten6 apr. 2013 - 17:08

''Marktwerking in de zorg is denkfout'' De zorg leent zich niet voor marktwerking. Het is een denkfout dat artsen alleen hun best zouden doen als ze worden betaald per medische behandeling. Dat zegt SP-Kamerlid Renske Leijten in een interview met NU.nl. "De marktwerking in de zorg is ten einde, alleen de minister weet dat nog niet." Hele interview: http://www.nu.nl/politiek/2866615/marktwerking-in-zorg-denkfout.html

techneutje2
techneutje26 apr. 2013 - 17:08

Er zou 98.000.000.000 euro in de gezondheidszorg omgaan. Er werken 1.000.000 mensen in de gezondheidszorg. Wat is hun gemiddeld salaris? Wat kost het onderhoud/bouw van ziekenhuizen jaarlijks? Wat kosten de medicijnen die we met zijn allen slikken? Pas als we deze cijfers kennen kunnen we enige inhoudelijke discussie voeren.

BertF2
BertF26 apr. 2013 - 17:08

Als de zorgpremies kunnen worden verlaagd vanwege de hoge winsten, dan is het problem van de kostenstijging opgelost. En dat was ook de verwachting van CDA, VVD en D66 toen ze de marktwerking in de zorg invoerden. Een gelukwens is op z'n plaats.

2 Reacties
arieroos
arieroos6 apr. 2013 - 17:08

[Als de zorgpremies kunnen worden verlaagd vanwege de hoge winsten, dan is het problem van de kostenstijging opgelost. En dat was ook de verwachting van CDA, VVD en D66 toen ze de marktwerking in de zorg invoerden.] Eh ... nee, juist niet ? Want de premies zouden toch automatisch, door een soort onzichtbare hand, dalen zodra de marktwerking zou zijn ingevoerd ? Sowieso slaat het nergens op wat Schippers zegt. Winst hoort nu eenmaal bij de private sector. Zolang de mensen de producten blijven kopen, mag een bedrijf gewoon winst maken en met dat geld doen wat ze willen. Dat is marktwerking. Wat Schippers voorstelt, is juist een soort centrale planning, die niets meer met marktwerking te maken heeft. [Een gelukwens is op z'n plaats.] Integendeel ... excuses zijn op zijn plaats. Excuses voor het waanidee, dat de zorgsector beter af zou zijn met verregaande privatisering en marktwerking.

toshiba
toshiba6 apr. 2013 - 17:08

Winst is relatief. Het verschil tussen kosten en opbrengsten. Als de opbrengsten harder stijgen dan de kosten, ontstaat de winst. Dat betekent niet dat de kosten niet stijgen. De ratio verandert alleen. Desalniettemin is er geen marktwerking in de zorg. Eerder verplichte winkelnering waarbij de zorgverzekeraar uitmaakt waar jij je zorg haalt en de Overheid bepaalt welke zorg je uiteindelijk wel of niet vergoed krijgt. Dat heeft niets met marktwerking te maken.

Hazmat Guy
Hazmat Guy6 apr. 2013 - 17:08

Verzekeraars afschaffen, werkt ook prima in ander landen. Betaal wel aan de belasting mijn deel. Spek ik tenminste de staatskas en niet de ruif van verzekeraars en hun aandeelhouders.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks6 apr. 2013 - 17:08

werkt prima in andere landen?? Waar dan? Nederland heeft ongeveer de beste gezondheidszorg van de wereld. Ik zie weinig landen waar ook de armere zoveel zorg krijgen. Ik hoef in veel moderne rijke landen echt niet in het ziekenhuis te liggen.

Bouwman2
Bouwman26 apr. 2013 - 17:08

De nominale premie met een paar euro omlaag kan best. Maar wat te doen met de inkomensafhankelijke premie? Is Schippers nou van de SP of van de VVD? Ik raak een beetje het zicht kwijt.

1 Reactie
lembeck
lembeck6 apr. 2013 - 17:08

Hoeft niet... Schippers blijft volbloed VVD. En inderdaad. die paar euro maakt niet uit, als je het Eigen Risico van 350 euro daar tegenover zet PLUS alle extra onkosten voor handelingen en medicaties en verband en zo zijn er nog een paar van die dingen die je zelf moet kopen. Daarom mijden steeds meer mensen de zorg... we moeten wel.