Joop

'Schippers wordt klaargestoomd om na de zomer Rutte te vervangen als premier'

  •    •  
01-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3088 keer bekeken
  •  

Kee & Van Jole bespreken het opmerkelijke interview dat premier Mark Rutte en Eerste Kamer-lijsttrekker Ediths Schippers gaven aan De Telegraaf. Iedereen heeft het over de aanval op de 'linkse wolk' maar Van Jole viel ook nog iets anders op. "Het is ongewoon dat een Eerste Kamer-lijsttrekker zo met de premier een campagne opent. Als het klopt dat Rutte na de zomer naar de NAVO vertrekt dan kan Schippers, mits ze een stembuszege haalt, het stokje overnemen. Dan is ze twee jaar premier voordat er verkiezingen komen. Dat kan gewoon volgens de wet. Andere partijen kunnen zich moeilijk verzetten tegen de komst van de eerste vrouwelijke premier."

Politiek duider Peter Kee acht het niet onmogelijk dat deze strategie er achter steekt maar ziet nog wel wat beren op de weg. "De andere coalitiepartijen zullen daar niet zomaar mee akkoord gaan. Zeker niet D66 want die hebben met Kaag op Financiën juist hun eigen premierkandidaat."

Daarna praat het duo over de plannen van de linkse wolk PvdA en GroenLinks. Peter Kee is zeer kritisch. Hij las een interview met de directeuren van de wetenschappelijke bureau's van beide partijen en de visie die ze presenteren. "Veel vage en onduidelijke taal. Mij is niet duidelijk wat ze eigenlijk willen. Ik zie hier nog niemand warm voor lopen." Van Jole stelt dat de inhoud juist erg aansprak. "Ze willen een economie waarin het welzijn voorop staat. Maar ze moeten nog wel een erg goed reclamebureau inhuren om de boodschap te vertalen voor een groot publiek."

Daarna gaat het over de overstap van CDA-Kamerlid Knops naar een lobbyorganisatie van de wapenindustrie. Kee vertelt dat de transfer zelfs bij de lobbyistenlobby niet goed is gevallen. "Er wordt in de Kamer nu gesproken om het lobbywerk verder aan banden te leggen en dan komt zo'n stap wel erg slecht uit." Van Jole hekelt het dat Hoekstra dit allemaal maar laat gebeuren terwijl Nederland zakt op de internationale corruptie-index.

Daarna gaat het over het debat over het coronabeleid dat woensdagmiddag gevoerd wordt. "Rutte gaat een vervelende middag tegemoet maar het kabinet loopt geen gevaar," voorspelt Kee. Volgens Van Jole hebben de politici het geluk dat niemand meer wat over corona wil horen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Polarisario
Polarisario2 feb. 2023 - 23:15

Schippers zou waarschijnlijk wel een heel veel betere premier zijn dan Rutte. Jammer voor haar is dat 15 maart de VVD waarschijnlijk niet meer de grootste zal zijn en het kabinet snel daarna zal vallen. PvdA/GL, PVV, BBB… ze staan allemaal klaar om de grootste te worden. Daarbij zou Ja21 ook nog verrassend groot kunnen worden. Alles draait om de komende maand en wat er in de debatten gaat gebeuren. Daarna wordt het pas echt spannend. Het nagenoeg weggevaagde CDA en D66 zullen niet staan te trappelen om weer mee te doen. Nieuwe verkiezingen deze zomer zullen ook zonder Omtzigt gaan want die is er ook nog niet klaar voor. Wie het weet mag het zeggen, maar ik voorzie chaos op het binnenhof.

1 Reactie
GMatth52
GMatth523 feb. 2023 - 8:21

Polisario: Het ligt eraan wat je onder een 'betere' premier verstaat: Rutte is een evenwichtskunstenaar in zijn kabinet en een meester in 'communicatie' over een asociaal wanbeleid dwz. in manipulatie van informatie, het versluieren van belangenverstrengeling en het debiteren van klinkklare leugens. Ik denk dat Schippers op het vlak van 'communicatie' redelijk mee kan komen met Rutte, alleen in het eigenhandig leegroven van pensioenfondsen overtreft zij hem.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 feb. 2023 - 15:46

Ja iemand die zich er niet voor schaamt de regels naast zich neer te leggen omdat dat beter is voor persoonlijk gewin, die willen we in het torentje. Maar als de Mr. Integrity van een partij een non-profit mag leegschudden (met behulp van papa Hermans) dan kun je ook niet heel veel meer verwachten van die partij.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen2 feb. 2023 - 17:12

https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/minister-van-tabak

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2023 - 11:25

Volgens mij weet Kee veel meer dan hij hier laat blijken.

pahan
pahan2 feb. 2023 - 5:57

Een vrouwelijke premier die niet Kaag is? Ik ben voor.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 feb. 2023 - 11:30

Ik ook!

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 feb. 2023 - 17:03

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Mirzas
Mirzas1 feb. 2023 - 21:11

Ik hoop wel dat het waar is. Het lijkt me niet bepaald een stemmenkanon. En het wordt tijd voor andere schippers dan die van de VVD.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal1 feb. 2023 - 18:16

Klaarstomen... onderdeel van klaarstomen is voorafde pers zoveel mogelijk masseren dat er over geschreven wordt met semi-analyses en optie/alternatieven. Sofar sogood. PS: het is niet ''vervangen'' maar opvolgen na een decennium.

1 Reactie
Zandb
Zandb2 feb. 2023 - 6:45

Bal Als er sprake is van opvolgen, dan zou Ruttes termijn er op zitten. En dat is niet zo. Die loopt pas over twee jaar af.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine1 feb. 2023 - 18:16

Ik gok dat Schippers gewoon lijsttrekker wordt voor de volgende tweede kamer verkiezingen, en dit is daar alvast een voorzetje voor. Bovendien zijn het ook gewoon 'verkiezingen' voor de eerste kamer, dus niet heel gek dat ze een beetje in beeld komt.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen1 feb. 2023 - 17:12

Hm, een premierswissel zonder verkiezingen, dat zou voor het eerst zijn sinds Jelle Zijlstra denk ik. Schippers wordt natuurlijk vaker genoemd als opvolger van Rutte. Ergens heb ik het idee dat Klaas Dijkhoff nog een comeback zal maken.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2023 - 11:20

Klaas Dijkhoff lijkt me er niet de persoon naar die dit zou ambiëren. Maar... ik kan het mis hebben.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen2 feb. 2023 - 14:53

Minoes, Het is ook maar een onderbuikgevoel.

Olav Meijer
Olav Meijer1 feb. 2023 - 16:40

Dit zou een heel slinkse truc zijn om Nederland een superrechtse premier in de maag te splitsen. Hopelijk gaan de andere coalitiepartijen niet akkoord met dit opstapje voor Schippers. Tja, en Nederland zakt op de internationale corruptie-index juist door types als Hoekstra en Knoops.

2 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst1 feb. 2023 - 17:21

Knoops vond oorlogsmisdadiger Menten. Het gaat hier om Knops.

Dexter6
Dexter62 feb. 2023 - 10:39

‘ Tja, en Nederland zakt op de internationale corruptie-index juist door types als Hoekstra en Knoops.’ Nogal ongefundeerde opmerking, tenzij jij iets meer weet dan de rest?

Farmer3.0
Farmer3.01 feb. 2023 - 16:25

Ik denk ( boerenverstand ) dat het niet verstandig is om Kaag premier te maken. Als ik zie hoeveel moeite ze al heeft met haar rol als minister van Financiën. Kaag kan over twee jaar beter weer diplomaat worden. Mooie afsluiting van haar werkzame leven. Ergens in het Midden Oosten. Edith Schippers lijkt me een betere kandidaat. Al denk ik dat ze behoorlijk rechtser is dan Rutte. ( En ze zal minder snel met alle winden meewaaien zoals Rutte )

5 Reacties
Mohawk2
Mohawk21 feb. 2023 - 18:20

Doe mij maar Kaag ipv Schippers. Maar los van mijn persoonlijke voorkeur, Kaag is de aangewezen vice premier. Dus als Rutte nu plotseling het tijdelijke met het eeuwige zou verwisselen, of hij moet om andere medische redenen het premiersstokje doorgeven, of zelfs al is het enkel omdat hij een beter baantje heeft weten binnen te hengelen, dan is na hem de vice premier aan de beurt... want waarom zouden we anders een vice premier hebben? Of vind jij dat Schippers het sowieso van Rutte zou moeten overnemen als hem iets overkomt - zelfs al is het maar een ander baantje - terwijl hij nog in functie is, Farmer?

Farmer3.0
Farmer3.01 feb. 2023 - 20:42

@Mohawk2 Ik vind dat gekozen politici gewoon hun termijn moeten uitdienen. Behalve bij ziekte. Wat ik denk als Rutte weg gaat: of Schippers wordt het, of nieuwe verkiezingen. Vvd is de enigste partij die gebaseerd op de peilingen ongeveer dezelfde zetels zal behouden. ( CU trouwens ook ) D66 en CDA zullen naar beneden knallen, hebben dus weinig onderhandelingsruimte.

Mohawk2
Mohawk21 feb. 2023 - 21:04

Waarom zouden er nieuwe verkiezingen moet komen als Rutte besluit een ander baantje te nemen? Hij is slechts de 'primus inter pares'. De eerste onder zijns gelijken. Dat wil zeggen, niet meer of minder belangrijk dan de andere ministers in zijn Kabinet. Zo is het in onze staatsinrichting geregeld. Dus als onze langstzittende primus ooit er de brui aangeeft, om welke reden dan ook, dan is het aan onze huidige vice primus om het stokje over te nemen, als zij dat wil. En niet aan iemand anders uit de partij van onze vertrekkende primus. Het ambt van premier is niet gestoeld op partijgebonden "geboorterecht", noch zijn we hier in Noord-Korea - vooralsnog! Kaag dus!

Dexter6
Dexter62 feb. 2023 - 10:40

@mohawk Kaag kan er niets van, dat zag je wel met die interactie tussen haar en Tony van Dijck.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2023 - 11:22

Kaag lijkt me, afgezien van de partij die ze vertegenwoordigt, een uitgelezen persoon daarvoor. Diplomatieke kennis lijkt me daar uitermate geschikt voor.

Hann63
Hann631 feb. 2023 - 16:21

Ik hoop echt dat dit niet waar is. Na de sloophamer (Rutte) komt de sloopkogel (Schippers) om het "karwei" af te maken. Is dit niet de zelfde dame die alles al gesloopt heeft onder de kabinetten Rutte en de pensioenen van de DSM werknemers, excl. de bestuurder?

4 Reacties
Gimli1955
Gimli19552 feb. 2023 - 7:44

Het hoort om plannen, visie, alternatieven en concrete ideeën te gaan, niet om poppetjes en hun voor en nadelen. Wil de burger verandering, dan zullen er andere partijen gekozen moeten worden met een meerderheid. Of het Rutte of Schippers met zijn, is volledig irrelevant. Het gaat om de Provinciale Staten en de EK. De rest is aannames en veronderstellingen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2023 - 11:23

Goede vergelijking Hann63!

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2023 - 11:24

Gimli1955 Schippers is nog erger, is een keiharde tante.

Gimli1955
Gimli19552 feb. 2023 - 14:25

Het gaat niet om de poppetjes, het hoort te gaan om beleid, ideologie en het vertegenwoordigen van je kiezers. Het bekend maken van de plannen om uit de huidige puinhoop te komen. Maar waar gaat het over : Of het Kaag of Schippers moet zijn, hoe oppervlakkig kun je het hebben. Is dit het niveau waartoe "links" is afgedwaald? Geen wonder dat ze steeds minder stemmen trekken.