Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Schippers stelt puberspreekuur vanaf 2013 verplicht

  •  
25-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pubers_300.jpg
Shoolarts moet kinderen onder handen nemen … Minister trekt 26 miljoen euro uit voor actieplan
Middelbare scholieren moeten vanaf 2013 verplicht naar de schoolarts. Dat schrijven minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) in een actieplan om. De pubers krijgen individuele gesprekken met een schoolarts of een verpleegkundige die er vooral op gericht zullen zijn overgewicht onder jongeren terug te dringen.
Recente cijfers van het CBS tonen dat één op de zes jongeren van 15 jaar aan overgewicht heeft. De artsen moeten de kinderen kennis bijbrengen over gezond eten, veilig vrijen, alcohol en drugs. Het één op één gesprek moet de kinderen bovendien ook de mogelijkheid bieden vrijuit te spreken over hun problemen. Bijvoorbeeld over pesten, verliefdheid en eenzaamheid.
Schippers voldoet met haar actieplan aan de oproep van de Tweede Kamer. Die wil het puberspreekuur al langer invoeren op middelbare scholen. Schoolartsen komen nu enkel op verzoek op locaties langs. Voor het actieplan is 26 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld moet ook besteed worden om leerlingen meer te stimuleren om te bewegen en daarnaast moeten schoolkantines zich meer gezond voedsel gaan aanbieden. 
cc-foto: Michel Coumans Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

adriek
adriek25 jun. 2012 - 10:05

En dat voert de partij die 'eigen verantwoordelijkheid van de burgers' zo hoog in het vaandel heeft in? Sociaal hoor. Waarschijnlijk ontdekken ze op 13 september dat die 26 miljoen er niet is, en moeten de scholen het zelf gaan betalen, al dan niet met hulp van een 'vrijwillige' bijdrage van de ouders.

Klapschaats2
Klapschaats225 jun. 2012 - 10:05

Dus het voorstel zegt dat de kinderen hun ouders moeten opvoeden? Na de schaamhaarpolitie van de CU krijgen we dit. Ja, vetzucht is een probleem. Benader de ouders, die zijn verantwoordelijk, niet de kinderen. En dan meteen de rest van de onderwerpen meenemen. Ziet u het overigens al voor u met CU of islamitische ouders?

rgeurtsen
rgeurtsen25 jun. 2012 - 10:05

Maar mevrouw Schipper toch. Roken en snoepen wil u stimuleren. De een omdat het toch de eigen keuze van mensen moet zijn en er geen voorlichting nodig is. De ander omdat een snoepje volgens u niet slechter is dan fruit, daar zit toch ook suiker in. Zelden zo'n stom beleid op VWS gezien... en die 26 miljoen gaat niet werken, dat kan een ROC leerling u wel vertellen.

eeweew
eeweew25 jun. 2012 - 10:05

Dit lijkt me nou echte een klassiek voorbeeld van geldverspilling. Alsof iemand iets kan doen in één gesprek.

Bouwman2
Bouwman225 jun. 2012 - 10:05

Onder invloed van de tabakslobby wil Schippers niet bevoogdend zijn, maar als het om dikke kinderen gaat is Schippers al net zo autoritair als - even je mond houden, voorzitter - Van Zanten. En dat terwijl de staat sinds 1917 haar gezag over het onderwijs heeft afgestaan. De VVD is voor onderwijsvrijheid, maar dan op voorwaarde dat de VVD er de lakens mag uitdelen. De VVD is een club van regenteske opportunisten, die denken dat geld aan de boom groeit. Nee, bezuinigen zeggen we wel, maar we doen het niet. Sinterklaas bestaat, hij is al heel lang erelid van de VVD net als het vrouwtje/mannetje uit het weerhuisje.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jun. 2012 - 10:05

Mag Sinterklaas ook niet meer langs de scholen komen met zijn zakken vol snoepen?

hminkema
hminkema25 jun. 2012 - 10:05

Het dendert maar door. Geld- en tijdverspillende initiatieven waarbij voor de effectiviteit geen schijn van bewijs is. Ja, laten we maar eens wat proberen. Gooi er nog eens 26 miljoen tegenaan. Die leraren staan toch vier jaar op de nullijn, dus die consulten kan Nederland gemakkelijk uit hun zak betalen.

jonh16144
jonh1614425 jun. 2012 - 10:05

Ik kan je nu al vertellen dat dit niet gaat werken, net als al die andere stomme plannen. Die 26 miljoen is weggegooid geld, ik dacht juist dat de VVD van de bezuinigingen was?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman25 jun. 2012 - 10:05

Psychiatrische patiënten moeten aan "zelfmanagement" doen. De overheid wil zich niet bemoeien met wat er in schoolkantines wordt verkocht, of met de enorme hoeveelheid suiker die aan vrijwel alles wordt toegevoegd. Maar pubers moeten wel verplicht op gesprek om te kijken of ze misschien te dik zijn? En dan? Uit huis plaatsing, zoals laatst?

rgrooten2
rgrooten225 jun. 2012 - 10:05

Kan niemand die Schippers onderzoeken ? Lijkt me goedkoper. Alhoewel de nabehandeling kan bij haar flink uit de klauwen lopen !

Diana3
Diana325 jun. 2012 - 10:05

Goede zaak Sommige pubers met slecht zicht blijven een bril maar uitstellen. Dat kan zo voorkomen worden.

mijnmening2
mijnmening225 jun. 2012 - 10:05

Is Schippers nog steeds lid van de VVD? Dat was toch de partij van eigen verantwoordelijkheid? #moederdegans

lancelot2
lancelot225 jun. 2012 - 10:05

Ben wel héél benieuwd waar die 26 miljoen vandaan komen????????????? En dit is ook een geldverspilling éérste klas!!

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 jun. 2012 - 10:05

Dat is pas in 2013 hoor, want die 26 miljoen wordt verdiend door flikt oliebollen met suikerpoeder te gaan verkopen aan het einde van 2012.