Minister schermt met vier onderzoeken die nauwelijks gaan over zorgmijding
Minister Schippers van Volksgezondheid ligt onder vuur. Een Kamermeerderheid en de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV) vinden dat ze het probleem van zorgmijding ontkent.
Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, CDA, PVV en GroenLinks vindt dat Schippers het probleem niet serieus neemt. Schippers meent dat vier onderzoeken hebben aangetoond dat zorgmijding niet bestaat, maar daarover hebben huisartsen en het LHV een andere mening.
Hoogleraar huisartsgeneeskundige Henriette van Horst heeft alle vier onderzoeken waarnaar Schippers verwijst gelezen, maar bijna geen van allen gaat over de huidige toestand in de zorg. Volgens haar baseert de minister zich op onderzoeken die niet over het onderwerp gaan of zijn gebaseerd op oude cijfers.
Het klinkt indrukwekkend om naar vier onderzoeken te verwijzen, maar die moeten dan wel het juiste onderzoeken. Dat is niet het geval. Het vierde onderzoek zegt wel iets over zorgmijding, maar kwetsbare groepen zoals ouderen, analfabeten en eerste generatie allochtonen zijn niet vertegenwoordigd.
De LHV deed zelf ook onderzoek naar zorgmijding. Daaruit bleek dat 94 procent van de huisartsen te maken heeft met patiënten die om financiële redenen hun advies niet opvolgen. Daarbij gaat het vaak om het niet opvolgen van aanvullend onderzoek zoals labonderzoek of röntgenfoto’s.
LHV-voorzitter Steven van Eijk: “Zorgmijding is een structureel probleem dat dit jaar een nieuw dieptepunt bereikt. Steeds meer mensen volgen nu ook verwijzingen naar het ziekenhuis niet meer op. Dat betekent dat mensen onnodig lang rondlopen met klachten, langs de lijn staan en het risico lopen op complicaties. Met alle gevolgen van dien, omdat er zwaardere ingrepen nodig zijn (in de tweede lijn). Wat de patiënt en wij als maatschappij juist willen vermijden.
PvdA, SP, CDA en GroenLinks hebben Schippers nu gevraagd het zorgmijding-probleem beter te gaan onderzoeken, maar of ze dat ook echt gaat doen valt nog te bezien. Ze vindt het onderzoek van LHV ‘moeilijk te duiden’ en ‘enigszins sturend in de bevraging’, schrijft ze in haar antwoord op de Kamervragen. Ze denkt dat vooral huisartsen aan de enquete van LHV hebben deelgenomen die de problemen vaak tegenkomen.