Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schippers botst met huisartsen

  •  
06-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Huisartsen_protest300.jpg
[Video] Update: Minister stelt onderzoek naar inkomen huisartsen in
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) heeft het flink aan de stok met de huisartsen. Duizenden van hen togen donderdagochtend naar congrescentrum RAI in Amsterdam om te protesteren tegen haar bezuinigingsplannen. Schippers vindt de houding van de huisartsen maar raar. Volgens haar is er geen sprake van een bezuiniging, maar wordt (slecht) een budgetoverschrijding teruggedraaid. Dat meldt de NOS. In Pauw en Witteman pleit de minister voor een onderzoek naar het inkomen van huisartsen. Deze zouden de afgelopen jaren veel meer zijn gaan verdienen dan het norm-inkomen van 100.000 euro.
Update 08.30:
De huisartsen ontkennen meer te zijn gaan verdienen dat het norm-inkomen. Minister Schippers gelooft hen niet en wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat onderzoeken wie gelijk heeft. Dat schrijft onder meer NRC Handelsblad.
Eerder:
132 Miljoen euro wil de minister het komende jaar besparen op de huisartsenzorg. De vereniging van huisartsen is hier fel tegen gekant. Volgens voorzitter Van Eick heeft de maatregel tot gevolg dat meer mensen worden doorverwezen naar de ziekenhuizen, zo meldt de NOS. De kosten zouden daardoor omhoog gaan, zegt Van Eijck. Volgens Schippers is van een bezuiniging geen sprake. Ze zegt dat ze een overschrijding van 132 miljoen euro terughaalt bij de huisartsen, zoals ze ook doet bij de fysiotherapeuten, geestelijke gezondheidszorg en logopedisten. “Het zou niet fair zijn als ik de huisartsen als enige zou ontzien.”
De huisartsen, echter, zeggen dat ze assistenten zullen moeten ontslaan omdat ze minder geld krijgen. Dat vind Schippers “raar”. “Er kan ook gekeken worden naar andere zaken, zoals het delen van praktijkkosten”, aldus Schippers tegenover de NOS. Volgens de minister verdienen huisartsen zo’n 50.000 euro meer dan de norm van 100.000 euro. 
Schippers zei vanochtend dat ze opnieuw met de huisartsen om de tafel wil. Wellicht dat er in de toekomst misschien extra geld beschikbaar is. De huisartsen zeggen op hun beurt dat er al voortduren overleg wordt gevoerd. De minister is donderdag niet naar protestbijeenkomst in de RAI gegaan, maar zit vanavond bij Pauw en Witteman
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.