Joop

Schiphol laat zien wat er met heel Nederland mis is

  •    •  
03-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
8465 keer bekeken
  •  
ANP-447816634

De chaos op Schiphol is symptomatisch voor heel veel dat in Nederland deze eeuw is misgegaan. De oorzaak is niet personeelsgebrek. Dat is een gevólg en wel van de manier waarop de nationale luchthaven het werk in de lagere regionen heeft georganiseerd.  De veiligheid en de afhandeling van de bagage worden niet uitgevoerd door eigen personeel. Die wezenlijke taken heeft de directie uitbesteed. Een aantal bedrijven moet jaarlijks concurreren om een contract. Daardoor ontstaat een race to the bottom die tot grote besparingen heeft geleid bij opdrachtgever Schiphol maar wel ten koste ging van de kwaliteit.

Er ontstond een neerwaartse druk op de beloning van essentieel grondpersoneel. Ook was het flexibilisering wat de klok sloeg. Dat merkten bewakers en afhandelaars tijdens het eerste coronajaar toen de passagiersluchtvaart voor een belangrijk deel tot stilstand kwam. Ze werden op grote schaal afgedankt en vonden elders emplooi. Nu verdommen ze het voor een grijpstuiver terug te komen. Schiphol had essentiële taken nooit mogen uitbesteden. Hoe onmisbaar afhandelaars van bagage zijn, vergeleken met bijvoorbeeld consultants of coaches, lieten zij zien door slechts één ochtend te staken. 

Maandagavond verscheen bij Beau van Erven Dorens in de talkshow een voormalige beveiliger op Schiphol. Nu hij door zijn werkgever niet meer kon worden teruggepakt, durfde hij het wel te vertellen: hij en zijn collega´s kregen zulke slopende dienstroosters dat zij regelmatig wegdommelden terwijl de te controleren koffers ongezien op de lopende band langs schoven. Passagiers staan uren in de rij, moeten bretels en riemen afdoen, alles van metaal in een bakje leggen en door een poortje lopen, de koffer met de bom kan er ondertussen wél doorheen slippen. De voormalige beveiliger zei dan ook dat hij voortaan maar liever vanuit Düsseldorf vloog.

Wezenlijk element in dit alles: Schiphol is feitelijk een staatsbedrijf. De staat der Nederlanden heeft bijna 70% van de aandelen in handen en de gemeente Amsterdam een dikke 20%. Het slechte voorbeeld wordt dan ook gegeven met zegen van de overheid. 

Privatisering en onderlinge concurrentie kunnen  alleen het gewenste resultaat opleveren als het daadwerkelijk de consument zelf is die de keuze maakt. Waar dat een andere instantie is, zoals op vliegvelden, in het openbaar vervoer of de jeugdzorg, ontstaat er een race to the bottom omdat in dat geval de opdrachtgever alleen maar naar het eigen kostenplaatje kijkt

De rekening wordt uiteindelijk betaald door de professionals. Hun arbeidsvoorwaarden moeten wel worden aangetast, omdat hun werkgever anders de aanbesteding niet wint. De beloning staat onder druk, er worden steeds onmogelijker productie-eisen aan ze gesteld. Ze moeten elke handeling (ik had bijna geschreven: elke scheet) verantwoorden en dienen zich te houden aan nauwkeurig vastgelegde procedures. Elk eigen handelen, gebaseerd op professioneel inzicht, kan worden afgestraft.

De gevolgen laten niet op zich wachten: wie kan, verlaat het vak.  Of de roeping moet wel heel sterk zijn. Voor het overige geldt maar al te vaak het Engelse spreekwoord ¨If you pay peanuts, you get monkeys¨. In het onderwijs en de zorg zie je die verschijnselen ook. 

En dat terwijl Nederland vanwege de internationale noodtoestand dicht tegen een existentiële crisis aan zit: nationale luchthaven dysfunctioneel, gasreserves minimaal, (na)weeën coronacrisis, belastingdienst in diskrediet, sinds de jaren negentig van de vorige eeuw geen onderhoud meer aan schuilkelders, woningcrisis, onderwijscrisis, klimaatcrisis, stikstofcrisis. En overal zie je de ontregelende 'onzichtbare hand' van de markt. Lekker dan. Zo zullen we die economische oorlog van ons wel winnen. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal nieet uit de publieke opinie mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

J.janssen2
J.janssen27 mei 2022 - 6:43

Naast de problemen met de bagageafhandeling de afgelopen weken op Schiphol is het gewoon een totaal buiten alle proporties uitgegroeid gedrocht. In een van de kleinste landen van Europa moeten we hier een mainport hebben ten koste van luchtkwaliteit en geluidsoverlast voor miljoenen mensen. Trouwens als passagier moet je kilometers lopen en zoeken naar de volgende balie,ontzettend klantonvriendelijk en inefficient maar dit terzijde. Ik mis een overheid die zorgt voor goede wetgeving mbt milieumaatregelen en kiest voor de gezondheid van z'n bevolking i.p.v. ongebreidelde economische voordelen. En maar alles zgn. aan de markt overlaat, ik zou zeggen marktmeester s ga eens goede kaders vaststellen!

Henri Fred
Henri Fred5 mei 2022 - 15:33

de arbeidsomstandigheden van de bagageafhandelaars zijn inderdaad niet goed. overigens geldt dat voor meer beroepen. het gaat dan volgens mij om een reële beloning voor de werkzaamheden. the race to the bottom is op dit punt ingezet door de vliegmaatschappijen die alles zo goedkoop mogelijk willen. De afhandelaars worden volgens mij niet ingehuurd door Schiphol, maar door de vliegmaatschappijen. volgens mij moet er voor gezorgd worden dat de op schiphol actieve afhandelaars elkaar niet kapt concurreren, maar juist dat er een paar zijn die goed en deugdelijk werk leveren tegen een reële beloning. volgens mij is het juist het ministerie die daarvoor aan zet is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mei 2022 - 7:40

En een zorg'bedrijf' dat failliet gaat, maar waarvan mijnheer de directeur vooraf 2 miljoen heeft opgestreken en naar een eigen bedrijf heeft gesluisd. Zo zie je dat er geen kosten bespaard worden ten gunste van de algemene zorgkosten, de bevolking, maar enkel om winst op te strijken. lagere lonen, Iets dat velen al veel eerder geschreven hebben dat het geval zou zijn. En dan ga je als zorg'bedrijf' ook nog gewoon failliet na er alles uitgezogen te hebben. We wisten het, stonden erbij en keken ernaar maar deden niets. Ik geloof ook nog dat de uitgekeerde bonussen altijd doorgaan, Schiphol. KLM en/of de zorg, het maakt niet uit of er winst of verlies geleden wordt, dat wordt door de heer Rutte wel bijgepast die het weer doorberekend aan de bevolking. leest de laagstbetaalden. Je behoeft er niet eens voor te vliegen. In het jaar 20 was de lucht hier zo schoon dat we met z'n allen besloten niet en/of minder te gaan vliegen t.b.v. het klimaat. Het was zo ook wel fijn toch, maar 2020 heeft de kont nog niet gekeerd of we kunnen onze driften al niet meer beheersen. Dan bedoel ik op alle manieren. Zo gaat het ook met het op gelijke waarde schatten van onze medemens, het duurt nooit lang of is er nooit geweest.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mei 2022 - 11:36

goedkoop vliegen en vakantie lijken inmiddels synoniemen.

Halas
Halas4 mei 2022 - 17:10

Han, ik heb je vaak hoog zitten, maar probeer je eerst eens echt te verdiepen in een situatie en tenderproces, voordat je adhv een ex-beveiliger, wie weet met wat voor verhaal hij echt vertrokken is, je conclusies opbouwt. En dat is exact wat er ook mis is in NL, iedereen vindt dat ie een eigen mening moet opbouwen, en dat heet dan ineens een feit.

1 Reactie
Zandb
Zandb5 mei 2022 - 7:01

Halas Dit lijkt mij toch niet zo'n 'zo maar uit de lucht gegrepen natte vinger' (want een controleerbare) redenering: "De oorzaak is niet personeelsgebrek. Dat is een gevólg en wel van de manier waarop de nationale luchthaven het werk in de lagere regionen heeft georganiseerd. De veiligheid en de afhandeling van de bagage worden niet uitgevoerd door eigen personeel. Die wezenlijke taken heeft de directie uitbesteed. Een aantal bedrijven moet jaarlijks concurreren om een contract. Daardoor ontstaat een race to the bottom die tot grote besparingen heeft geleid bij opdrachtgever Schiphol maar wel ten koste ging van de kwaliteit." Het verhaal van die beveiliger is daar een illustratie van. U draait de zaak naar mijn idee om: U doet alsof Han o.g.v. het verhaal van de beveiliger, tot een bepaalde conclusie komt.

Poezenmens
Poezenmens4 mei 2022 - 12:48

Ik kreeg het zondag niet voor elkaar medelijden te krijgen met de vakantiegangers in die lange rijen op Schiphol. Waar zou dat toch om zijn?

1 Reactie
itsme3
itsme34 mei 2022 - 20:58

Omdat u jaloers bent en anderen geen vakantiereis gunt? Of gewoon sadistisch?

Poezenmens
Poezenmens4 mei 2022 - 12:46

Onder Rutte is de gehele publieke sector in sneltreinvaart naar de ratsmodee gegaan.

1 Reactie
Halas
Halas4 mei 2022 - 17:11

En er zijn nog nooit zoveel mensen in de publieke sector werkzaam geweest als nu. Maar dat is iets anders als willen presteren.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen4 mei 2022 - 12:07

¨If you pay peanuts, you get monkeys¨ Niet in de tuinbouw. Als je daar peanuts betaalt krijg je Polen, dat zijn harde werkers vergeleken bij Nederlanders.

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski4 mei 2022 - 21:04

Dat geld wat ze hier verdienen is daar veel meer waard. Polen zijn brokkenpiloten en zuiplappen.

Pietje Puk139
Pietje Puk1394 mei 2022 - 12:00

Liberalisme: Ideologie die stelt dat de overheid zich zo weinig mogelijk moet bemoeien met het bedrijfsleven en in principe alleen voor politie en leger moet zorgen. Zie Wikipedia: nachtwakersstaat. Echter, ook al is deze theoretische kennis niet aanwezig, een groot deel van de bevolking moet nu toch wel snappen dat ondernemers de baas van het land maken alleen maar problemen oplevert. Mocht iemand denken dat al die bezuinigingen voor hem persoonlijk lagere belastingen oplevert, droom maar lekker verder. De ECHT hoge inkomens (rond een ton) en de grote ondernemingen, die zijn veel minder belasting gaan betalen. En belangrijker nog: het tekort aan inkomsten in de schatkist is goed gemaakt door de belastingen van de lagere en midden inkomens te verhogen. Want de btw is verdubbeld, de accijnzen zijn verdubbeld, de huren zijn verdubbeld, net als de huizenprijzen, we hebben verpakkingsbelasting en energiebelasting (die maar blijft stijgen), maar het minimum loon, de lonen die daar net boven zitten en de uitkeringen zijn bij die prijsstijgingen zwaar achtergebleven. En dan zijn er nog van die fantasten die er gek vinden dat gezinnen met TWEE banen nog problemen hebben met rondkomen. Er komen steeds meer gezinnen met modaal ( 40.000 bruto) bij de schuldhulpverlening. Zegt dat niet genoeg?

Backtobasics
Backtobasics4 mei 2022 - 9:53

Schiphol laat ook weer zien dat veel nederlanders schijnbaar een obsessie met vervuilende (vlieg)vakanties hebben, en dat uiteindelijk ook het milieu door dit treurige massa toerisme het onderspit delft.

adriek
adriek4 mei 2022 - 7:34

De coronasteun is overduidelijk niet gebruikt om essentieel personeel in dienst te houden. Ik ben benieuwd hoeveel bonus de directie dit jaar mag bijschrijven voor de briljante manier waarop ze de toko gerund hebben.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2022 - 9:47

Flexwerkers die ander en beter werk konden krijgen hebben daar gebruik van gemaakt.

Zandb
Zandb4 mei 2022 - 6:17

Je kunt uit overtuiging links zijn - het mag wat kosten - maar ook uit opportunisme of uit noodzaak. Nederland valt gewoon door de mand.

5 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie4 mei 2022 - 7:27

Enig idee hoe hoog Schiphol staat in beste luchthavens van Europa?

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2022 - 9:41

Het aantal vluchten is gewoon te groot en de tickets zijn te goedkoop om de arbeidsomstandigheden van het grondpersoneel drastisch te verbeteren.

Zandb
Zandb4 mei 2022 - 9:50

Wie Uw reactie heeft niets met die van mij te maken. Ik wil er wel iets van zeggen: Ik heb geen idee hoe hoog Schiphol staat. Maar over het algemeen staat de marktwerking linkse principes in de weg.

Wie o Wie
Wie o Wie4 mei 2022 - 18:10

Zandb: het artikel gaat over Schiphol en jij vertelt dat Nederland gewoon door de mand valt. Schiphol hoort bij de beste luchthavens van Europa. Wat bedoel je dan dag Nederland gewoon door de mand valt.

Zandb
Zandb5 mei 2022 - 7:16

Wie Klopt: "....het artikel gaat over Schiphol en jij vertelt dat Nederland gewoon door de mand valt." Wat er op Schiphol aan de hand is, dat is er aan de hand in de zorg, in de energievoorziening, bij het OV enz. In dat fijne systeem, waarin de arbeidsvoorwaarden er voor moeten zorgen dat de prijzen zo laag mogelijk zijn en de winst zo hoog mogelijk.

FreddyvD
FreddyvD4 mei 2022 - 4:40

De overheid zorgt sowieso voor slechter arbeidsomstandigheden. Dat heb je met alle uitbestedingen die de overheid doet Zij laat ICT bedrijven tegen elkaar opbieden waarbij uiteindelijk alleen maar naar de directe kosten worden gekeken en aan het einde van de rit er niet veel geleverd is, voor veel te hoge kosten. Eens in de zoveel tijd is er een nieuwe uitbesteding voor zorg waardoor zorgbedrijven hun medewerkers geen zekerheid kunnen bieden omdat je na een jaar of 3 zomaar de uitbesteding kwijt kan zijn. Veel overheidsinstanties hebben liever geen ZZPers in dienst waardoor louche payroll constructies het blijven overleven in Nederland.

Sonic2
Sonic23 mei 2022 - 21:27

Wat was (ultra) rechts Nederland blij toen ze die luie "uitkering profiteurs" aanpakte. Ze kende namelijk allemaal anekdotisch mensen die lui op de bank zaten van hun "geld". Want zij vertolkte de hardwerkende en hard reaguurdende klasse in Nederland. Wat schrokken de ondernemers van die lage compensatie. Wat schrok de middenklasse nu zij zelf niet meer de lasten kunnen betalen. Enfin. Gewoon weer lekker VVD stemmen. Of anders op de verraders van PVV en FvD. Of "verstandig" rechts. Zoals Ja21 en BBB. Of sociaal liberaal rechts. Zoals D66. Mooi he. En maar klagen op links. We krijgen het afbraakbeleid waar onverstandig Nederland voor stemt he. Laten we lekker zwaaien naar Engeland. Daar zit ook zo'n rechtse groeibriljant. Engeland is geen Noord Korea geworden. Althans dat werd hun voorgehouden. Maar links moet naar zichzelf kijken geloof ik

3 Reacties
Y-Line
Y-Line4 mei 2022 - 17:12

Wat heeft het FvD en/of PVV hier mee te maken? Zitten nog niet eens in de regering..?

TheBigLebowski
TheBigLebowski4 mei 2022 - 21:06

De Polen werden er al door iemand hier bijgehaald haha. Nitwits.

Kuifje3
Kuifje35 mei 2022 - 15:05

O Sonicje toch… Het gaat om Schiphol (geleid door… weet je dat? Weet je van welke kleur deze brekebeen is?) en je begint weer over de PVV en FvD. Hoe zielig kan je toch zijn.

Hansje6
Hansje63 mei 2022 - 20:47

Wat een onzin. Iedereen die vaker op Schiphol komt weet dat de huidige problemen voortkomen uit volslagen mismanagent. Helemaal niet gek om eea uit te besteden, maar de beveiliging op Schiphol is al jaren ondermaats: heel veel personeel dat zit te kijken hoe inefficient het 'mooie' systeem is, wat een lamlendigheid daar. Allemaal aan te rekenen aan Benschop ((waar was die man de afgelopen dagen?) en consorten, die kennelijk hiervan nooit gebruik maken. Baggagesysteem idem dito, al jaren ondermaats. Ook de maresaussee eet liever een broodje dan te zorgen dat de paspoortcontrole (automatiseren!) ordentelijk verloopt. Gelukkig lost het probleem van de geluidsoverlast zich zo vanzelf op... passagiers gaan Schiphol terrecht midden...

2 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie3 mei 2022 - 22:45

Ondermaats? Schiphol is nr 12 ter wereld en top 5 Europa. https://www.worldairportawards.com/worlds-top-100-airports-2021/

Jozias2
Jozias24 mei 2022 - 18:06

@hansje Iedereen loopt te klagen over schiphol maar de veel langere wachtrijen op andere luchthavens worden klakkeloos geaccepteerd.

Miss Piggy
Miss Piggy3 mei 2022 - 20:33

Al decennia zien we hetzelfde zooitje middelmatige technocraten die het in dit land voor het zeggen hebben. En dan krijg je dit. De problemen waar we in dit land mee te maken hebben zijn voor een groot gedeelte wel op te lossen. Maar daar is visie voor nodig, ambitie en ook creativiteit. En ik heb er geen enkele fiducie in dat het politieke leiderschap dat hier heeft. Of het nu in Den Haag is of op lokaal niveau.

Wie o Wie
Wie o Wie3 mei 2022 - 20:01

heeft geleid bij opdrachtgever Schiphol maar wel ten koste ging van de kwaliteit.” Wat een lulkoek. Schiphol hoort al jaren tot de top en de kwaliteit en innovatie wordt juist beter. https://www.iamsterdam.com/en/business/news-and-insights/news/2020/amsterdam-airport-schiphol-world's-best-airports https://www.volkskrant.nl/economie/wordt-2022-dan-het-jaar-van-de-waarheid-voor-luchthaven-schiphol~b6396d87/ Het is tekenend voor de chagrijnige Hollander om een stakings incident als voorbeeld van algehele kwaliteit aan te halen.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503714 mei 2022 - 11:40

Iets kan tot de top behoren en evengoed bagger kwaliteit leveren.

Arbeider10
Arbeider103 mei 2022 - 19:23

''De staat der Nederlanden heeft bijna 70% van de aandelen in handen en de gemeente Amsterdam een dikke 20%.'' En als je dan ook nog een PvdAer uit de baantjescarrousel (die niet meer ervaring met de bedrijfstak heeft dan luxe vliegvakanties e.d.) op het hoogste niveau de tent ''progressief'' laat besturen dan kan de arbeider het wel schudden. Dan mag je voor een hongerloontje via een koppelbaas aan de slag op Schiphol. Daarbij vergeleken zijn onderwijzers spekkopers. Liefst in vaste dienst of naar keuze als ZZPer met dikke subsidie. En of dat nog niet genoeg is krijgen ze alweer een fikse loonsverhoging. Deze keer gemiddeld 10% erbij. En onderwijzers konden zich voor het overgrote deel al financieel permitteren om parttime te werken. En de helft van de week thuis achter het aanrecht te hangen of op de tennisbaan.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr4 mei 2022 - 11:12

Beste arbeider, u kunt zij-instromer worden! Succes en geniet van het rianteinkomen. Tip: ga parttime werken, dan houd je netto een leuk zakcentje over en de fulltimer neemt de meer verantwoordelijke taken voor zijn rekening tegen netto pakweg een paar honderd meer per maand. Succes!

Arbeider10
Arbeider104 mei 2022 - 18:18

Je tip voor parttime werken gaat alleen op als je een hoog onderwijzerssalaris kan opstrijken Gery. Voor de inkomstenbelasting, toeslagen etc. kijkt de belastingdienst naar het jaarinkomen. Werk je slechts de helft van de tijd dan betaal je per gewerkt uur veel minder belasting dan die ander die fulltime hetzelfde brutoloon per uur heeft. Deze manier van (niet) werken wordt nog eens extra aantrekkelijk als de parttimer thuis een mannetje (m/v) heeft die ook een hoog inkomen opstrijkt. Die ook profiteert van de belastingvrije voet, arbeidskorting e.d. (=tweeverdienersubsidie) Paupers met een laag loon kunnen die truc niet uithalen want dan komt er echt niet genoeg binnen om de hoge huur te betalen aan de rijke huisbaas. Nu er overal arbeiders tekort zijn is het zaak dat parttimers enkele uren per week meer gaan werken en het probleem is opgelost. Kinderen hoeven dan bijvoorbeeld niet meer naar huis gestuurd omdat de de onderwijzer liever op de tennisbaan staat dan te gaan werken. Om parttimers daartoe te motiveren zou de overheid kunnen regelen dat een parttimer netto per uur niet meer verdiend dan een fulltimer. Dan ben je ook gelijk af van het probleem dat de parttimer de fulltimer recht in de bek uitlacht en die begint te klagen dat die ander (netto per uur) veel meer verdiend. Tweeverdienersubsidie afschaffen etc.

Ben Liberaal
Ben Liberaal3 mei 2022 - 19:20

Dan was de keus voor Lelystad toch nog zo slecht niet ! Snel doorgaan met de vergunningen nu er nog crisis en chaos is.

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas4 mei 2022 - 6:30

Of beter, laten we van half Nederland een vliegveld maken. Er ligt toch al genoeg asfalt. Ik begrijp werkelijk niet dat er in de huidige klimaatcrisis nog zoveel gevlogen wordt. Vooral ook door veel jonge mensen met jonge kinderen, of een kinderwens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mei 2022 - 9:50

Daar staan ook geen drommen mensen te wachten die graag onderbetaald zwaar werk gaan doen.

Y-Line
Y-Line3 mei 2022 - 19:06

Eens, eens en eens. Behalve de stikstofcrisis, die bestaat niet.