Joop

Schiphol heeft lak aan pandemie: niet-essentiële winkels open

  •  
20-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
schiphol

© SCHIPHOL - Gesloten gates en vertrekhallen op Schiphol in tijden van het coronavirus. De luchthaven krimpt in tot wat de luchthaven zelf noemt Kern-Schiphol. Dat betekent dat de faciliteiten

Nederland schikt zich naar de lockdownmaatregelen. Heel Nederland? Nee, een grote luchthaven blijft weerstand bieden. Terwijl alle niet-essentiële winkels in de rest van het land dicht zijn, blijven de winkels achter de paspoortcontrole op Schiphol open.
De medewerkers zijn angstig en woedend, meldt NH Nieuws. Zij vrezen voor een besmetting omdat het nog altijd druk is op het vliegveld. Erover klagen is lastig. “Onze werkgever zegt ons dat we blij moeten zijn dat we nog een baan hebben”, vertelt een anonieme werknemer.
Tweede Kamerlid Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) noemt het onbegrijpelijk dat de niet-essentiële winkels op Schiphol open blijven. “Er wordt hier met twee maten gemeten. Schiphol geeft duidelijk de voorkeur aan geld verdienen, in plaats van solidair te zijn met de rest van Nederland.”
Teunissen vraagt het demissionaire kabinet om de niet-essentiële winkels op Schiphol ook te sluiten. Het is twijfelachtig of de regering daartoe genegen is, want de luchthaven is voor VVD en CDA net zo heilig als de kerkdiensten voor de SGP.
De Omikron-variant die de ‘harde lockdown’ in het hele land nu noodzakelijk maakt, is via Schiphol Nederland binnengekomen. Het kabinet kondigde weliswaar een ‘ inreisverbod ’ af uit zuidelijk Afrika, maar in de praktijk mogen vliegtuigen gewoon blijven landen op Schiphol.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 dec. 2021 - 2:05

Schiphol kan zich dat permitteren bij deze coalitie, ze zijn daar kind aan huis.

Thuiszitter
Thuiszitter20 dec. 2021 - 22:45

Eenmaal achter de douane heb je Nederland verlaten vandaar de tax free zone . Ik denk dat het daarmee heeft te maken waardoor de winkels open kunnen blijven . Dat het asociaal is tov je personeel is vers twee.

JasDon
JasDon20 dec. 2021 - 20:54

Ik maakte iets meer dan een week als reiziger nog gebruik van Schiphol, het is wel een stuk rustiger en iedereen had netjes zijn mondkapje op. Dat kan je van de lokale super niet zeggen.

Willem D2
Willem D220 dec. 2021 - 16:07

Volgens mij dragen de winkels nauwelijks bij aan de besmettingen. Rutte wist ook niet waarom de supermarkten om 20:00 dicht moesten. Ze doen maar wat Blijkt keer na keer. Bovendien achter de douane: De mensen die daar komen zitten een uurtje later toch opgepropt in een vliegtuig.

1 Reactie
adriek
adriek20 dec. 2021 - 19:28

Of de maatregelen wel of niet effectief zijn bepaalt Schiphol niet. En de mening van Schiphol bepaalt niet of ze zich aan de regels moeten houden. Ik vind dat ik veilig honderd door een woonwijk kan rijden. De rechter is dat niet met mij eens en vindt dat ik me gewoon aan de maximumsnelheid moet houden.

Uw Psychiator
Uw Psychiator20 dec. 2021 - 16:06

Schiphol? Gebiedsontwikkelaar Chipshol staakte in 2020 een juridisch gevecht met Schiphol, dit na 17 jaar. In feite zou Chipshol geen slechte nieuwe naam voor onze Nationale Luchthaven zijn. Bij kansspelen in casino's (en ook niet-openbaar) worden chips gebruikt als symbool voor geld. Het verblijven en werken op Schiphol lijkt al jarenlang op een kansspel met het leven zelf als inzet. Joop berichtte onlangs nog over de gevaren, veroorzaakt door de buitensporig grote uitstoot van gevaarlijke stoffen op en rondom de luchthaven. Misstanden die lang bekend waren, maar die kundig verzwegen werden, of waarvan met bestaan gewoonweg ontkende. En anders wel was bagatelliseren het bevel. Voeg daar nog eens aan toe de nonchalante c.q. onwettige omgang met de risico's op een besmetting met Corono-Omikron. Het lijkt alsof Schiphol voor zijn personeel inderdaad een luguber kansspel biedt: wat zal het zijn? Corona? COPD? Andere mogelijk terminale beproevingen voor Uw gezondheid? Dus: Chipshol. Want het is geen locatie én dus geen werkgever bij welke je moet solliciteren als je iets om je eigen welzijn en gezondheid geeft.

Joop den Uil2
Joop den Uil220 dec. 2021 - 16:00

Schiphol draagt met recht en verve dus het predikaat ''Koninklijk'' ; dat krijg je niet zomaar doch moet je verdienen.

2 Reacties
LaBou
LaBou 20 dec. 2021 - 16:51

Ja, en?

adriek
adriek20 dec. 2021 - 19:30

Je bedoelt dat je je dan ook koninklijk dient te gedragen: dat wil zeggen je eigen invulling aan regels geven als dat je goed uitkomt?

Cave Canem
Cave Canem20 dec. 2021 - 15:55

Tot zolang nog op geen enkele wijze wetenschappelijk is aangetoond dat winkelsluiting een dempend effect op het aantal besmettingen heeft geef ik iedere winkelier gelijk als hij zijn zaak open houdt als hem dat niet wordt verboden.

2 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté20 dec. 2021 - 16:53

@CC COVID transmissie risico's zijn op allerlei manieren wetenschappelijk onderzocht. Zowel in de buitenlucht als in afgesloten ruimten. Ook tal van specifieke specifieke aspecten zijn onderzocht, zoals de invloed van luchtcirculaties in binnenruimtes, van besmettingstijden met en zonder mondkapjes, de invloed van ventilatiesystemen, het doorspoelen van een toilet (tip: eerst deksel dichtdoen), maar ook in een auto, of in nauwe gangen waar snel gelopen wordt (hé, vliegveld?). Al die onderzoeken heb jij gelezen en heb je te licht bevonden, daarbij volstrekt en volledig overtuigd van je eigen vermogen om alle specifieke wetenschappelijke disciplines die er spelen in transmissie risico's te kunnen begrijpen en te kunnen wegen. Je bent ook tot de conclusie gekomen dat je dit allemaal beter kunt dan al die internationale wetenschappelijke teams die zich hiermee bezig houden en wier adviezen uiteindelijk leiden tot politieke besluitvorming en bijbehorende maatregelen. Je bent hier zo van overtuigd dat je bereid bent om winkeliers te adviseren (gelijk geven) om zich geen reet aan te trekken van de internationale solidariteit die nodig is om uit de pandemie te komen of deze op zijn minst leefbaar te maken. Laat mij je dan de vraag stellen uit naam van die internationale door de pandemie getroffen gemeenschap, niet geheel ontoepasselijk in de Engelse taal: Are you really all that or are you just one of so very many self absorbed minds that - in the final analysis- are so much more trouble than they're worth?

JanB2
JanB221 dec. 2021 - 1:28

En dus blijven de winkels dicht want het is namelijk wél wetenschappelijk aangetoond dat winkelsluitingen de besmettingsaantallen dempen. Iedere contactbeperkende maatregel doet dat namelijk. Daar zijn hele bibliotheken over volgeschreven. De mate waarin er van een demping sprake zal zijn is een tweede. Maar een effect is er.

Zwerfstein
Zwerfstein20 dec. 2021 - 15:38

tja, wat is een 'lokdauwn' waard als Schiphol gewoon open blijft? En dan gaat het me nog niet eens om die winkels. Waarom daar niet eens iets invoeren als 'essentiële' vluchten? Voorlopig alleen vrachtverkeer bijvoorbeeld.

3 Reacties
LHTJ
LHTJ20 dec. 2021 - 16:07

omdat het essentieel is dat mensen zich kunnen verplaatsen om uiteenlopende redenen, zowel zakelijk als privé

Zwerfstein
Zwerfstein20 dec. 2021 - 16:26

Zakelijk is er heel veel mogelijk met vergaderen via Zoom, dat is al eerder gebleken. Verder heb ik net zo maar eens een bestemming ingetypt op de site van Schiphol, morgen vroeg gaat er een vlucht naar Sevilla om 06.45 uur. Essentiele vlucht? Dat lijkt me niet.

LHTJ
LHTJ21 dec. 2021 - 10:07

@zwerfstein {Zakelijk is er heel veel mogelijk met vergaderen via Zoom} U gaat er onterecht van uit dat mensen die zakelijk vliegen mensen met aktetas zijn die plaats nemen aan een vergadertafel. Meer dan de helft van de mensen die zakelijk reizen moeten fysieke handelingen verrichten op een bepaalde locatie, monteurs en engineers om maar eens wat te noemen. {morgen vroeg gaat er een vlucht naar Sevilla om 06.45 uur. Essentiele vlucht?} Zou kunnen, er zullen beslist mensen inzitten die voor de lol gaan, er zullen beslist mensen inzitten die voor het werk noodzakelijk handelingen op locatie moeten uitvoeren, er zullen beslist mensen inzitten die familie bezoeken, wellicht voor kerst, wellicht voor een uitvaart, wellicht omdat er iemand ziek is. Dus tsja, voor de ene essentieel voor de ander gewoon voor de lol. Feit is dat alle reizigers minimaal in het bezit moeten zijn van een negatieve test en dat er daarmee meer controle is dan bij de trein waar dat niet het geval is en waar gaandeweg de rit mensen in en uitstappen en er dus veel meer mogelijke besmettingsbronnen zijn. Kortom als het gaat om corona is de trein minder veilig dan het vliegtuig. Dat corona door milieu lobbyisten aangegrepen wordt om Schiphol en de luchtvaart een hak te zetten is iets anders.

rvb2
rvb220 dec. 2021 - 14:47

Schiphol heeft lak aan alles en iedereen. Tijd om die bodemloze put te dempen, er komt alleen een walgelijke, vervuilende stank van af.

Wieowie
Wieowie20 dec. 2021 - 14:40

Wat een gejank overal. Winkels dicht? Huilen vanwege de sluiting. Zijn de winkels op Schiphol open? Huilen vanwege open zijn.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra20 dec. 2021 - 15:21

En dan ook nog eens het huilen enkel en alleen vanwege al dat gehuil...

PGS
PGS20 dec. 2021 - 14:21

" Het kabinet kondigde weliswaar een ‘inreisverbod’ af uit zuidelijk Afrika, maar in de praktijk mogen vliegtuigen gewoon blijven landen op Schiphol." Zo ken ik dit kabinet weer: 1 ding roepen en een ander ding doen. Heerlijk zo dweilen met de kraan open. Gaat goed zo.