Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schiphol heeft geen natuurvergunning: 100.000 vluchten illegaal

  •  
16-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
352 keer bekeken
  •  
klmvliegtuigschiphol
Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB), die eerder met succes bezwaar maakte tegen het tekortschietende Nederlandse stikstofbeleid, is een nieuw schandaal op het spoor: Schiphol beschikt niet over een natuurvergunning. Dat betekent dat zeker 100.000 starts en landingen illegaal zijn, meldt EenVandaag.
Als gevolg van de stikstofuitspraak van de Raad van State eerder dit jaar zou het aantal vluchten op Schiphol terug moeten naar het niveau van 2004. De luchthaven erkent tegenover EenVandaag dat het bedrijf geen natuurvergunning heeft. Volgens Schiphol is die ook niet nodig omdat het vliegveld er “al ruim voor de invoering van de Europese Natuurbeschermingsrichtlijnen en de Wet Natuurbescherming” was.
Vollenbroek heeft de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (I&M) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) inmiddels verzocht om te handhaven. Hij wijst in het handhavingsverzoek onder meer op de “forse negatieve invloed op een groot aantal natuurgebieden in ten minste drie provincies”. “Ook zijn er significante effecten op de gezondheid van onder meer kinderen, die onder de rook van de luchthaven wonen.”
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van het RIVM dat kinderen met luchtwegaandoeningen zwaar te lijden hebben onder de uitstoot in de buurt van Schiphol. Verscheidene milieugroepen pleitten naar aanleiding van die onderzoeksresultaten al voor een krimp van Schiphol.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.