Joop

Napels wil SeaWatch laten aanmeren, tegen wil regering Italië in

  •    •  
03-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
29822126567_767dda3e4e_h
Update donderdag 3 januari: De Italiaanse stad Napels heeft donderdag gezegd het schip de Sea Watch toestemming te verlenen aan te meren en de opvarenden aan wal te laten komen. Dat meldt de NOS. Met dat besluit gaat Napels lijnrecht in tegen de Italiaanse regering en diens extreemrechtse minister van Buitenlandse Zaken Matteo Salvini. Napels voegt zich met de uitspraak in een rij Italiaanse steden die zich steeds openlijker verzetten tegen de xenofobe en anti-immigranten politiek van de Italiaanse regering.
Het schip de SeaWatch 3 dat onder Nederlandse vlag vaart drijft op dit moment in de kustwateren van Malta, nadat Nederland daar bij Malta op had aangedrongen. Het eiland weigerde het schip echter te laten aanmeren. De voorraden voedsel en water raken op, maar Malta heeft vooralsnog geen toestemming gegeven het schip te laten bevoorraden. Aan boord bevinden zich 32 uit zee geredde migranten.
Eerder: Malta geeft alsnog het schip SeaWatch met daarop 32 migranten die werden gered uit de Middellandse Zee toestemming te schuilen in Maltese wateren. De afgelopen dagen weigerden andere Europese landen de migranten op te nemen waardoor het schip nergens kon aanmeren.
Gisteren nog meldde persbureau Reuters dat de situatie aan boord kritisch werd. Er was nog maar voor enkele dagen drinkwater en voedsel. Ook woedt er een storm op de Middellandse Zee die voor gevaarlijke situaties zorgt. Eerder nog had de SeaWatch de regering van Malta verzocht in elk geval in Maltese wateren de storm mocht uitzitten, maar ook dat werd geweigerd.
De SeaWatch vaart onder Nederlandse vlag. De Nederlandse overheid heeft toegezegd een deel van de 32 vluchtelingen, waaronder ook 7 kinderen, toe te laten tot de vluchtelingenprocedure. Verder vond Nederland dat de overige vluchtelingen verdeeld moesten worden over de andere lidstaten en was daarover in overleg met de Europese Commissie. Het is onduidelijk of Malta de vluchtelingen nu ook al dan niet tijdelijk opneemt. Het schip mag wel aan de Maltese kust schuilen en kan daar ook bevoorraad worden mocht dat nodig zijn.
Noot: Eerder werd gedacht dat het schip op Malta mocht aanmeren, dit is niet het geval. De Sea Watch 3 heeft vooralsnog uitsluitend toestemming gekregen in Maltese kustwateren de storm uit te zitten. 
Bron: Il Messagero / cc-foto: Sin Fein
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Arne Lucassen
Arne Lucassen3 jan. 2019 - 20:27

"Napoli is niet Italië" zoals Maradona al eens memoreerde toen in 1990 in de aanloop van de WK-wedstrijd in het gastland een deel van de Napoli-supporters zich tegen het eigen land keerden ten faveure van het land van de voor hen heilige spits. Dit feit heeft daarop geleid tot een sentiment tegen Napoli onder vele Italianen, en met name supporters van andere clubs. Maar dat sloot slechts aan bij een al bestaand sentiment. Het noorden van Italië heeft de zuidelijke delen van het land sowieso al niet hoog geacht. Alle gekheid op een stokje. Het bestuur van de stad heeft zich in zaken waarover de staat gaat gewoon te schikken en anders moet dat maar afgedwongen worden.

5 Reacties
RealistischLinks
RealistischLinks3 jan. 2019 - 20:54

Italië is sowieso als los zand. Het is nooit een natie geweest en is eerder te vergelijken met voormalig Joegoslavië. Net de EU in het klein dus. Daarom wordt de EU ook nooit als de VS.

Arne Lucassen
Arne Lucassen3 jan. 2019 - 21:24

@RealistischLinks Ieder huidig modern Europees land is in de loop van de afgelopen eeuwen en vooral de 19e van de natievorming gevormd uit een diversiteit van bevolkingen die in samenhangende eigen ontstaansgeschiedenis, cultuur, aard, en niet zelden ook religie sterk verschilden en vaak ook een lange geschiedenis van onderlinge vaak uitvergrootte tegenstellingen en strijd, tot bloedige oorlogen aan toe kenden. Het geldt ook voor ons land, Spanje, Frankrijk, Duitsland, etc. en dus ook Italië. Sommige delen hebben ondanks die natievorming altijd een spanningsveld behouden. Een van de meest onvoorziene gevolgen van de lopende EU-vorming is, omdat deze ten koste van de nationale instituties gaat, dat eerder gepacificeerde oude tegenstellingen binnen die naties weer opflakkeren en dus regionalisme veroorzaken die soms de meest kwalijke vormen van nationalisme evenaren. Denk bijvoorbeeld aan Catalonië maar ook dergelijke sentimenten die tot nieuwe strijd leidden elders. De EU-gedachte van Nie Wieder Krieg is dus met een verdere institutionalisering ten koste van naties zonder meer misschien wel daarmee in strijd. Overigens voor als je geïnteresseerd bent in de ontstaansgeschiedenis van de diverse volken uit het vroege gebied van wat nu Italië is kan ik Een Laars Vol Scherven van Massimo Pallottino aanraden.

RealistischLinks
RealistischLinks3 jan. 2019 - 22:31

@Arne Lucassen " Een van de meest onvoorziene gevolgen van de lopende EU-vorming is, omdat deze ten koste van de nationale instituties gaat, dat eerder gepacificeerde oude tegenstellingen binnen die naties weer opflakkeren en dus regionalisme veroorzaken die soms de meest kwalijke vormen van nationalisme evenaren. " En dat is een van de redenen geweest om van de EEG over te gaan naar de EU: vrij verkeer van personen. Een probaat en bewezen middel, wat al honderden jaren wordt toegepast (door Stalin zelfs berucht). Je mixt bevolkingen zoveel mogelijk door elkaar zodat nationalisme en daarbij de regionale bewegingen geen kans meer krijgen. Want wat kan het jouw als oud oost- of noord-Europeaan en nu wonend in Catalonië de Catalaanse zaak bommen?.. Zonder nu een oordeel over deze methode te willen vellen overigens. Het zou wel naïef zijn te denken dat Brussel hier niet mee bezig is. Nog bedankt voor de lectuur-tip.

Paul250371
Paul2503714 jan. 2019 - 11:29

Het bestuur van de stad heeft zich in zaken waarover de staat gaat gewoon te schikken en anders moet dat maar afgedwongen worden. BEFEHL IST IS BEFEHL. Luisteren naar je geweten te meer als het om zwarte / bruine / moslimdrenkelingen en kinderen gaat staat natuurlijk alleen maar in de weg.

Henriette3
Henriette34 jan. 2019 - 16:04

@Paul250371 Wat een walgelijke vergelijking met je "Befehl ist..." en jouw bruine moslim kinderen. Volgens mij heeft de weigering niets te maken met geloof ( ik denk trouwens dat er meer Eritreeërs= Koptische Christenen op die boot zitten dan Syriërs) maar met het niet willen fungeren als haven voor de veerdienst die mensensmokkel faciliteert. Je probeert met de suggestieve commentaren kritische mensen in een xenofoob/ discriminerende hoek te drukken!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 jan. 2019 - 12:26

Het lijkt bijna een parodie. 32 mensen moeten evenredig verdeeld worden over de EU. 32 Mensen!!! Zie je het voor je? De rijkste landen ter wereld brengen hun offer door iets ter grootte van een zandkorrel onder elkaar te verdelen. Wat een last, wat een opoffering. En dan zijn er ook nog inwoners die klagen over deze opoffering.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503714 jan. 2019 - 11:30

Klopt inderdaad, ware het niet zo in en in triest. Wat een VVD armoede.

Meta Foor6
Meta Foor62 jan. 2019 - 21:52

- waarom niet een booreiland in het midden van de Middellandse Zee plaatsen en dat gebruiken als no-land voor een asiel-intake.Met government van EU afgevaardigden. Dan kan Marakesh convenant ook in de prullenbak

5 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols3 jan. 2019 - 10:11

Een asielprocedure duurt maanden, soms jaren. Flink boorplatform heb je dan nodig!

Arne Lucassen
Arne Lucassen3 jan. 2019 - 11:49

Veilige Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Tunesië, en Algerije, nu bijdragend in de illegale migrantenstroom die zich in weinig tot niet-zeewaardige bootjes een paar zeemijlen uit de kust laat brengen om daar vervolgens opgepikt te worden door de activistenschepen zijn anders zeer geschikt als omgevingen een verblijf in de EU aan te vragen op welke grond dan ook. Om deze landen daaraan mee te laten werken, wat ze nu niet doen omdat ze een voor hen gunstig chantagemiddel zien t.b.v. wisselgeld, is het eenvoudig ze daartoe te brengen door de enorme subsidiekraan (b.v. ENI-gelden) die ze vanuit de EU nu al ontvangen ietsjes dicht te draaien.

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 jan. 2019 - 19:45

Een voor hen gunstig chantagemiddel zou de nationalisatie van de natuurlijke hulpbronnen zijn en de eis aan buitenlandse ondernemingen om dezelfde lonen te betalen als in het thuisland.

Satya
Satya4 jan. 2019 - 8:05

Arne Lucassen De subsidie gaat andersom. Afrika betaald aan Europa niet andersom. Achterbakse maatregelen om de migratie redenen maar niet te hoeven bespreken.

VladimirK
VladimirK4 jan. 2019 - 12:08

https://www.ncpn.nl/manifest/2013/04/afrika.htm Wat Satya zegt....

OlavM
OlavM2 jan. 2019 - 21:47

[De Nederlandse overheid heeft toegezegd een deel van de 32 vluchtelingen, waaronder ook 7 kinderen, toe te laten tot de vluchtelingenprocedure.] "Een deel"! Niet te geloven, toch? "Ons bin zunig", hè?

Linkse Meid
Linkse Meid2 jan. 2019 - 20:47

Heel goed dat Nederland onderdak geeft aan MAAR 7 (!!) uitgehongerde, getraumatiseerde jonge kinderen.

1 Reactie
koffieleut2
koffieleut22 jan. 2019 - 21:05

Dat lezen, das nogal een dingetje. Maar als je bevooroordeeld is dat lastig, heb ik ook wel eens. Er staat "waaronder ook 7 kinderen". Of tellen volwassen als vluchteling niet meer mee.

RealistischLinks
RealistischLinks2 jan. 2019 - 20:19

Het is te hopen dat de EU erin slaagt ontschepinsplatforms, c.q regio's, aan de Afrikaanse kust te realiseren waar ze aldaar alsnog de kans krijgen asiel in Europa aan te vragen. Uiteraard krijgen ze dan in deze regio's de nodige bescherming, voedsel medische zorg en bij voorkeur ook onderwijs. Dit werkt zo niet. Deze ngo's worden (niet geheel ten onrechte trouwens) hier alleen maar als veerdiensten gezien. Dat willen de Europese landen overduidelijk niet meer.

Quibus2
Quibus22 jan. 2019 - 19:05

De 32 (gossiemikkie zeg! wat een menigte!) vluchtelingen moeten worden 'verdeeld'? Wanneer zijn we precies zo'n kleuterland geworden? Betekent 'gidsland' tegenwoordig 'vooral geen haar beter zijn dan de rest'?

9 Reacties
koffieleut2
koffieleut22 jan. 2019 - 21:05

Er staat migranten, niet vluchtelingen.

koffieleut2
koffieleut22 jan. 2019 - 21:21

Reactie van mij is denk ik te kort, dus een kleine toelichting. Hoewel de tekst hierboven schreeuwt dat het vluchtelingen zijn staat er keurig in de eerste regel "Malta geeft alsnog het schip SeaWatch met daarop 32 migranten die werden gered uit de Middellandse Zee toestemming te schuilen in Maltese wateren", de bron waaruit dit komt spreekt ook niet over vluchtelingen, wel over schipbreukelingen en migranten. Vandaar dus dat het hier om n.a.w. om migranten gaat. Als het echt om vluchtelingen ging had de brontekst dit vast vermeld.

RealistischLinks
RealistischLinks2 jan. 2019 - 21:41

@koffieleut In de praktijk is er geen verschil. Niemand hoeft voor zijn veiligheid helemaal naar Europa en dus een lange en gevaarlijke reis te maken. 95% van Afrika is immers veilig. Wel zijn ze allemaal 'vluchteling', maar dan vanwege economische omstandigheden. Kortom het maken van onderscheid hierin is pure kolder. Maar ja..voordat men dit snapt in Nederland?..

RealistischLinks
RealistischLinks2 jan. 2019 - 21:46

Aanvulling: " Wel zijn ze allemaal ‘vluchteling’, maar dan vanwege economische omstandigheden. " Wat mij betreft OOK een zwaarwegend argument. Zeker als er honger in het spel is verdien je elders toch ook een kans?..

Luneau
Luneau3 jan. 2019 - 2:12

Koffieleut, van vluchtelingen kan je pas spreken als dit officieel is vastgesteld na het doorlopen van een asielverzoek. Deze mensen mogen niet eens ergens aanmeren om een asielverzoek te doen, dus kan je ze nog niet eens asielzoekers noemen, laat staan vluchtelingen. Dat wil dus niet zeggen dat het geen vluchtelingen zijn, alleen maar dat het niet officieel is vastgesteld of ze dit wel of niet zijn.

M7
M73 jan. 2019 - 9:40

@ realistisch links : De economische migranten die we hier zien aankomen , is de rijkere bovenlaag van de migratiegebieden. Immers, zonder een pak geld , kun je de reis en mn de mensensmokkelaars niet betalen. Honger is er veelal niet / is er niet. Voor die migratiegebieden en voor heel Afrika, is die drain aan jonge mannen in de kracht van hun leven , dan ook dramatisch voor de verdere ontwikkleing van hun thuisgebied. Ipv dat zij aan de slag gaan lokaal etc , laten ze dat over aan de vrouwen. De migranten zijn ook overwegend jonge mnaane: zelden met een vrouw ertussen

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jan. 2019 - 17:32

'Maar ja..voordat men dit snapt in Nederland?' Uhm, ik denk dat dit punt wel gesnapt wordt, maar dat het probleem is waar het risico te leggen van 'echte' vluchtelingen niet als zodanig behandelen? Sommige realistische aan de linkerkant snappen dit nog niet helemaal denk ik soms.

koffieleut2
koffieleut24 jan. 2019 - 0:02

Dank voor jullie reacties. De tekst boven is in ieder geval veranderd, dat netjes van de redactie. Migranten zijn geen vluchteling, dat heb ik niet bepaald, daar zijn afspraken over gemaakt. De ruim 90% wanna be migranten zijn een stevige belasting voor de betreffende organisaties en daarmee een hinder in de opvang en begeleiding van echte vluchtelingen. Iemand die op zoek is naar geld valt voor mij in een andere categorie als iemand die op zoek is naar veiligheid. Gelukkig sta ik daar niet alleen in. Dat de welvaart niet goed verdeelt is is de vraag niet. De oplossing daarin ligt niet door de middenklasse uit arme landen binnen te halen binnen de grenzen van de EU of andere westerse landen. Aan de andere kant zorgt voor verschuivingen binnen bijvoorbeeld Afrika weer voor spanningen binnen dat continent. En de geschiedenis leert dat men daar niet zo van het praten is. Het is allemaal lastig en alleen op te lossen door bijvoorbeeld eerlijke handel. En daar heb ik, en velen hier geen invloed op. Het is niet ander dan met lede ogen aanzien wat er allemaal fout gaat, begrip hebben voor zij die het proberen, maar wel voorkomen dat het lukt. En kleine dingen doen die samen tot iets groots kan uitgroeien. Bijvoorbeeld eerlijke koffie of chocola kopen. Maar zelf die liggen vaak lang en het schap. Als we daar een mee beginnen.

RealistischLinks
RealistischLinks4 jan. 2019 - 12:11

@stokkickhuysen Lees het nogmaals, maar nu goed. Waar ik op doel is onder meer het volgende: in de praktijk is het vooral bepalend uit welk land je komt en of het land in het 'goede' lijstje staat. Je hebt geluk als je aannemelijk kunt maken dat je uit Eritrea komt. Je hebt 'pech' als je herkomstland buurland Ethiopië is. Eritrea is een afgescheiden deel van Ethiopië en men behoort tot hetzelfde volk. De man uit Eritrea zoekt naar eigen zeggen 'veiligheid'. Die kan hij met gemak in de hele regio vinden. Maar dat doet hij niet. Hij maakt een lange reis, dwars door veilige landen heen, gaat niet zelden over de gevaarlijke Middellandse zee, helemaal naar Europa. En wat zeggen we hier vervolgens: De man uit Eritrea is een 'echte' vluchteling en de man uit Ethiopië niet. Gaat er bij jou nu een lampje branden of moet ik het nog wat bij/toelichten?.. Het onderscheid maken -puur op basis van herkomstland- deugt niet. En kom nu niet aan met: "Ja maar, deze persoon wordt anders achtervolgd door een regeringsfunctionaris die hem een kogel door het hoofd schiet". Dat doet men niet bij de gemiddelde sloeber. Meer iets uit een spionagefilm en heeft het betrekking op spionnen. Dit soort verkapte economische vluchtelingen maken 95% uit van de groep wat wij als "echte" vluchteling zien. Een oneerlijk systeem. Voer dan de green-card in.

Henriette3
Henriette32 jan. 2019 - 18:49

En vervolgens snel het schip aan de ketting; het werkt mensensmokkel in de hand!

9 Reacties
itsme3
itsme32 jan. 2019 - 19:41

Dat zou de beste optie zijn. En die mensensmokkelaars aan boord arresteren.

Satya
Satya2 jan. 2019 - 19:42

Ja hoor, maak jezelf dat maar wijs. Er moet wat aan migratie redenen gedaan worden. Uit het volgende artikel zou ik hopen dat er eens over de volgende alinea meer willen horen als je migratie niet wilt. "Goldman Sachs, the merchant bank, calls cobalt ‘the new gasoline’ but there are no signs of new wealth in the DRC, where the children haul the rocks brought up from tunnels dug by hand." https://www.dailymail.co.uk/news/article-4764208/Child-miners-aged-four-living-hell-Earth.html

itsme3
itsme32 jan. 2019 - 20:42

@ Satya Dat mensen migreren komt just doordat het economisch beter gaat. Voor die tijd hadden ze geen geld om het halve continent door te trekken en vele duizenden euro's te betalen aan de Libische mensensmokkelaars (de Europese mensensmokkel organisatie werken waarschijnlijk gratis).

koffieleut2
koffieleut22 jan. 2019 - 21:11

Itsme, inderdaad, en als de overheid nog verder gaat bezuinigen om sociale lasten te kunnen dragen zal dat eerder er voor zorgen dat de onderkant van de maatschappij naar beneden zakt dan dat G&S daar te leiden van heeft.

Satya
Satya2 jan. 2019 - 21:41

'Voor die tijd hadden ze geen geld om het halve continent door te trekken en vele duizenden euro’s te betalen aan de Libische mensensmokkelaars (de Europese mensensmokkel organisatie werken waarschijnlijk gratis).' Dat verklaart alles. Meen je dit serieus? Het zijn hele families die hun geld op 1 familielid zetten. Het eerlijke verhaal hoeven ze van jou in ieder geval niet te verwachten. Raken we als Afrikanen wel aan gewend. Als we zeggen dat een zwart leven veel goedkoper is worden jullie boos maar het is en blijft voorlopig een feit. Bob marley zong het al in zijn nummer wat. Tot op de dag van vandaag niets veranderd.

itsme3
itsme32 jan. 2019 - 23:15

@ koffieleut Wat heeft dit überhaupt met het onderwerp te maken, behalve uw algene afkeer van waar ik aanneem dat u goldman sachs bedoelt.

RealistischLinks
RealistischLinks2 jan. 2019 - 23:31

@Satya Verschrikkelijk artikel inderdaad. Wat mij betreft mag de wereldhandel op de schop met verplicht invoering van minimum prijzen om dit soort misstanden tegen te kunnen gaan. Overigens lijken mij dit sowieso illegale praktijken voor dat land. De plaatselijke arbeidsinspectie of politie zou hier tegen op moeten treden.

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 jan. 2019 - 19:39

Realistisch Links is om: alle maatregelen worden opgeschort in afwachting van de reformatie van de wereldhandel.

koffieleut2
koffieleut24 jan. 2019 - 9:26

Itsme, Sorry ik ging er vanuit dat je ook de andere reacties had gelezen.