Tradities zijn geen excuus voor dierenleed.
In Kallemooi, op Schiermonnikoog, willen de inwoners een haan in een afgesloten mand drie dagen hoog in een vlaggenmast hangen. Onder het mom van cultureel erfgoed wil minister van Landbouw Femke Wiersma dit toestaan, ondanks protesten van dierenbeschermingsorganisaties. De rechter oordeelde vandaag dat zij haar besluit onzorgvuldig heeft genomen. In plaats van naar de argumenten van de tegenstanders te luisteren, heeft zij alleen even met een dierenarts gebeld. Dat vond de rechter onvoldoende, en de minister moet haar afweging nu nogmaals, maar dan zorgvuldiger, maken.
Onder het mom van traditie mag je dingen met dieren doen die anders niet zouden zijn toegestaan. Deze rechtszaak laat zien dat het in een veranderende wereld tijd is om dit te herzien.
Stierengevechten zijn de meest brute vorm van dierenmishandeling die lange tijd genormaliseerd is omdat het ‘traditie’ zou zijn. Gelukkig vinden steeds meer mensen het onacceptabel om dieren te laten lijden voor ons vermaak. Een ander, minder grof voorbeeld is het ‘zwientje tikken’ in Overijssel, waarbij bange varkens in de modder achterna worden gezeten door jongeren. Ook deze traditie wordt door dierenbeschermers ieder jaar sterk bekritiseerd, omdat varkens geen dingen zijn om mee te spelen. Het zijn levende wezens die angst en stress ervaren, zeker als je ‘tikkertje speelt’. Maar ook de schijnbaar onschuldige ‘levende kerststallen’ met ezels, schapen en andere dieren veroorzaken ongewild dierenleed. Vanwege dit inzicht verlenen steeds minder gemeenten vergunningen voor dit onnodige gesleep met dieren.
De haan in Kallemooi symboliseert vruchtbaarheid, en zijn driedaagse eenzame opsluiting is onderdeel van de Pinksterviering op Schiermonnikoog. Maar de haan in Kallemooi is vooral bang. Opgesloten in een dichte mand, hoog boven de grond, is hij van ieder contact met levende wezens verstoken. Hij kan niet op stok gaan, niet scharrelen, en niet stofbaden - gedrag dat essentieel is voor zijn welzijn. Nu zijn er miljoenen kippen in Nederland die ook geen enkele mogelijkheid hebben om natuurlijk gedrag te vertonen. Toch is de weerstand tegen de behandeling van deze ene haan belangrijk.
Allereerst omdat ieder leven telt. Het leed van de een wordt niet minder omdat er elders ook leed is. De haan lijdt niet minder omdat zijn soortgenoten het nóg erger hebben. Het tegengaan van dit leed heeft een grote symbolische waarde. Een dier is geen ding, geen object en heeft niet tot doel om mensen te vermaken. Door deze traditie in stand te houden, wordt het gebruik van dieren ter vermaak genormaliseerd. Dit kan gevolgen hebben voor de manier waarop mensen naar (andere) dieren kijken en met hen omgaan. Ieder dier heeft een intrinsieke waarde die is opgenomen in de wet. Het inzetten van een dier puur en alleen omdat we dat grappig vinden of omdat we dat ‘altijd al zo doen’, is in strijd met deze waarde.
En hoewel tradities belangrijk kunnen zijn, is de ethische vraag wie daarbij mag lijden steeds luider hoorbaar. Voortschrijdend inzicht over dierenwelzijn, dierenleed en de verantwoordelijkheid van de mens daarin draagt bij aan compassie voor de zwakkere in de samenleving. In onze huidige wereld is meer empathie voor de omgeving hard nodig.
Tradities zijn niet statisch maar evolueren mee met de maatschappij. Het aanpassen of loslaten van tradities betekent niet dat de cultuur verloren gaat, maar dat de samenleving groeit en zich aanpast aan nieuwe ethische inzichten. Schiermonnikoog, tradities zijn geen excuus voor dierenleed, bedenk iets anders!
overal in dit land staan van die paarse lampen in dozen waar we massaal vliegen in eletrocuteren. Dat soort gruwelijke dierenkwellingen moeten verboden worden.
Eens met dit betoog. Ook ganzenkoppen snellen en palingtrekken zijn afgeschaft, dus afschaffing van ook deze traditie past mooi in een langzaam zich ontwikkelend bewustwordingsproces.
Volkstradities volgens Jiskefet
https://www.youtube.com/watch?v=Xjs4yOYwIgQ&t=12s
Klassieker.
Maar ja, het gepeupel moet weer aan zijn vermaak komen...
Dat zal dan wel weer erg elitair zijn van mij.
Voortschrijdend inzicht noemen we dit en prima. Nu nog die miljoenen anderen dieren bevrijden.
Stem PvdD
Verkeerde humor: mijn buurman zei vandaag “gekke uitspraak, je mag wel drie dagen een dode haan in die mand stoppen.” Moest in één keer aan dat liedje Flappie van van ‘t Hek denken.
Volgens general comment 26 in de verklaring van de rechten van het kind moeten kinderen sinds september 2023 beschermd worden tegen alle vormen van dierenmishandeling. Dus kinderen mogen deze "traditie" sowieso niet aanschouwen. Maar mevrouw Wiersma waant zich boven wet- en regelgeving en internationale verdragen.
Men kan ook een man in een mand of kooi ophangen, zodat zijn vriuhtbaarheid te symboliseren. LOL
"traditie" is een vals argument.
Want andere tradities zetten ze in Schiermonnikoog ook gewoon bij het vuil.
Of doet de jeugd er nog aan volksdansen, gaan ze elke week naar de kerk en bidden ze voor elke maaltijd?
En vangen ze nog steeds vis in zeilboten?
preker
En weer komt er iemand met een stropop.
Want waarom zou (meestal religieus) onverdoofd slachten verboden moeten worden? Als onverdoofd slachten goed gebeurt, is dat niet veel 'onmenselijker' dan wanneer je verdoofd slacht.
.
Ik zou graag het toestaan van onverdoofd slachten, als uitzondering, toestaan, als dan de bio-industrie en het sportvissen bijvoorbeeld niet meer toegestaan worden.
@passie preker. Daar zal Marjolein de Rooij het ook roerend mee eens zijn. Alleen JIJ vindt dit omdat het om de Islam gaat, niet om het dier.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
"Een dier is geen ding, geen object en heeft niet tot doel om mensen te vermaken. "
Inderdaad, een haan in een mand is daarbij net zo triest als een hond op een bovenwoning, een vis in een kom of een vogel in een kooi.
Gewoon stoppen daarmee en het mooie is, je hoeft er niet mee te wachten totdat "de boeruh" of "de andeh" het doet, neem zelf die verantwoording.