Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schiedams SBM stelde Indiase arbeiders bloot aan giftige kwikdampen

  •  
12-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
zemblaschip
SBM Offshore heeft vorig jaar een ernstig vervuilde gastanker op het strand van India laten slopen door arbeiders die geen beschermende kleding droegen. Dat onthult ZEMBLA op basis van vertrouwelijke documenten en opnames met een verborgen camera.
Van tevoren was SBM gewaarschuwd dat werknemers tijdens het sloopwerk kwikdampen konden inademen. Het inademen van kwik kan leiden tot blijvende neurologische schade of zelfs de dood. Desondanks besloot het Schiedamse bedrijf om de aanwezigheid van zeer hoge concentraties kwik in de tanker ‘Yetagun’ te verhullen om zo de schoonmaakkosten van miljoenen euro’s te omzeilen.
ZEMBLA heeft verscheidene arbeiders gesproken die betrokken waren bij de sloop van de Yetagun. Ze verklaarden onafhankelijk van elkaar dat ze alleen beschermende kleding kregen als er inspecties op de werf kwamen. Sommige arbeiders klaagden tegenover ZEMBLA over ademhalingsproblemen en misselijkheid.
De Aziatische sloopstranden staan bekend om extreme milieuvervuiling en slechte arbeidsomstandigheden. Jaarlijks komen tientallen slooparbeiders om het leven. De EU verbiedt om die reden de sloop van schepen op de stranden van India. Maar dat verbod geldt alleen voor schepen die onder de vlag van een EU-lidstaat varen. De Yetagun voer onder de vlag van de Bahama’s.
Het Gifschip van SBM’ wordt donderdag 12 september uitgezonden om 21:10 uur op NPO2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.