Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schandalige praktijken op Schiphol

  •  
30-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4456 keer bekeken
  •  
51092158893_53f54b2457_k

Deze week legde een staking van 'platform medewerkers', Schiphol plat. Iedereen noemt ze 'koffergooiers'. Een ‘hondenbaan’, noemen ze hun werk zelf: gevaarlijk, ongezond; op hun knieën koffers van tientallen kilo's de laadruimte in of uit werken. In kerosine dampen, onder brullende motoren, onder enorme tijdsdruk.

En dat voor iets meer dan tien euro per uur.

Volkskrant-journalist Jeroen van Bergeijk  draaide een maand met hen mee en noemt dit "het zwaarste werk dat ik ooit heb gedaan". Indringend: "Na drie dagen moet ik pijnstillers slikken tegen de rugpijn, liggen mijn knieën open, kan ik niet slapen van de vermoeidheid en vraag ik me af hoe ik dit ga volhouden."

Om het inkomen van koffergooiers in perspectief te zien: Air France KLM CEO Ben Smith kreeg bovenop zijn basissalaris van 900.000 euro vorig jaar nog 1.1 miljoen euro bonus. Hoewel KLM-platformmedewerkers een euro meer krijgen dan het minimum, is het begrijpelijk dat KLM personeel zelf een petitie startten tegen Smiths bonus (teken hier óók).

Afzwaaiend KLM CEO Pieter Elbers zag overigens zelf áf van zijn bonus en leverde 20 procent in.

Het Volkskrant artikel van de 'underkoffer journalist' is een absolute must-read dit weekend. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Arbeider10
Arbeider102 mei 2022 - 7:27

Prima dat je het opneemt voor PvdA Benschop meneer Bemt maar hij is toch echt (indirect) de werkgever van slecht betaalde onderbezette ''platform medewerkers'' op Schiphol. Die staan echt niet op de loonlijst van KLM en de vele andere vliegmaatschappijen. Ongetwijfeld maakt PvdA Benschop daarbij gebruik van koppelbazen die arbeiders voor hem inhuren maar dat maakt de zaak natuurlijk niet minder kwalijk. PvdA Benschop krijgt terecht de nodige kritiek te verduren. Citaat. --------------- ’Baantjescarrousel’ De voormalige staatssecretaris (PvdA) werd vier jaar geleden verrassend topman van Schiphol. De raad van commissarissen ’moest iets’ toen voormalig PvdA-leider Wouter Bos na bezwaren uit VVD- en luchtvaartkringen was gepasseerd, zo meldde De Telegraaf destijds. „Benschop is bij Schiphol neergezet als gevolg van de baantjescarrousel in Den Haag, niet vanwege zijn luchtvaartervaring of affiniteit daarmee”, analyseert voorman Reinier Castelein van vakbond De Unie. -------------- https://www.telegraaf.nl/financieel/801016982/onvrede-over-stilte-vanuit-schiphol-top-tijdens-rampweek

1 Reactie
vdbemt
vdbemt2 mei 2022 - 18:10

Hoe ben je 'indirect' werkgever? Je bent het wel, of niet. Ik ken Benschop niet. Als hij verantwoordelijk is voor deze werksituatie en voor de salarissen, mag hij zich diep schamen. Ik ga af op dit artikel. Als ik dit lees: " Hoewel KLM-platformmedewerkers een euro meer krijgen dan het minimum, is het begrijpelijk dat KLM personeel zelf een petitie startten tegen Smiths bonus", kan ik toch echt niet anders concluderen dat het hier om KLM-medewerkers gaat.

Arbeider10
Arbeider1030 apr. 2022 - 11:49

Sinds wanneer zijn Schiphol platform medewerkers in dienst van Air France KLM CEO Ben Smith/KLM CEO Pieter Elbers? Kunnen ze niet beter gaan klagen bij hun werkgever Koninklijke Schiphol topman PvdA Benschop? Die weet alles van salarissen. PvdA staatssecretaris geweest bij Rutte. Leuk opstapje naar Shell. En nu dus sinds 2018 dik betaald PvdA werkgever op Schiphol. https://www.telegraaf.nl/financieel/1436825924/topman-schiphol-gaat-er-in-coronajaar-op-vooruit-ondanks-verlies-bonus

3 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13930 apr. 2022 - 14:54

Wie nu nog niet door heeft dat zo'n lucratief baantje het enige doel is van de meeste politici, heeft de afgelopen 4 decennia onder een steen geleefd. Wie is de president directeur van DSM? Wat doet Wouter Bos na zijn politieke loopbaan? en Jan Peter Balkenende? Emile Roemer (beroep: onderwijzer)? Zoek voor de flauwekul ook eens al die andere ex-ministers en staatssecretarissen op. Als je het vervolg van hun politieke functie leest, zie je dat ze vrijwel allemaal een heel leuk en vooral vet betaald baantje hebben gescoord. Zegt dat niet genoeg?

vdbemt
vdbemt30 apr. 2022 - 16:37

"Volkskrant-journalist Jeroen van Bergeijk draaide een maand met hen mee" en zou dan niet weten dat hij tussen Schipholmedewerkers gelopen heeft of KLM-medewerkers? Beetje jammer hoor om deze misvatting van jou te gebruiken om een voormalig PvdA-politicus zwart te maken. Iedere CEO, van welk club dan ook, en van welke partij dan ook, die zijn personeel misbruikt en onderbetaalt, die ook nog eens teert op overheidssubsidie, maar wel een fors salaris en ook nog eens bonussen incasseert, is in mijn ogen een hufter. Zowel op Schiphol als de KLM is dat van toepassing.

vdbemt
vdbemt30 apr. 2022 - 17:58

@Pietje Puk. Het zegt dat zij jarenlang als politicus genoegen hebben genomen met een salaris dat lager ligt dan in het bedrijfsleven. Wat te waarderen is. Waar het om gaat, is hoe ver ze daarin gaan. Ook nog bonussen plukken en tegelijk je personeel uitzuigen ? Of zelfs ontslaan. Terwijl je bedrijf overheidssubsidie heeft gekregen. DAT zijn de misbaksel. Dat zijn ze niet allemaal.