Joop

Schaf de militaire dienstplicht af

  •    •  
30-01-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2739 keer bekeken
  •  
10504188163_a7a61e42ea_k

© cc-foto: Bert Knot

De militaire dienstplicht bestaat nog steeds. Het wordt hoog tijd dat we het hier serieus over gaan hebben.
Beeld je eens in: er dreigt oorlog. Of nog erger, er ís oorlog. Geen onrealistisch scenario op dit moment. Wat zou jij dan doen? Zou je dan het leger ingaan? Je leven riskeren in de strijd, ongeacht hoe die strijd er precies uitziet of waar het over gaat? Weet je wat, bespaar je de moeite om er over na te denken, want het antwoord is sowieso ja. Je hebt geen keus. Althans, niet als het aan de overheid ligt. Het wordt hoog tijd dat we eens stil gaan staan bij dit grote onderdeel van het leven van iedere Nederlander waar het veel te weinig over gaat: de militaire dienstplicht.
Je zou het vandaag de dag bijna vergeten. Veel mensen hebben zelfs het idee dat de militaire dienstplicht helemaal niet meer bestaat omdat sinds 1997 de opkomstplicht is opgeschort en dus niemand meer wordt opgeroepen. Maar vergis je niet: de militaire dienstplicht bestaat nog steeds.
Wat dit precies inhoudt? Daar is de overheid in hun normale communicatie opvallend karig over, dus ik heb mijn best gedaan de wollige wettekst zelf te interpreteren. Kort en cru gezegd betekent het dat als de overheid dat wil, ze jou het leger in mogen dwingen. Alle Nederlandse burgers tussen de 17 en 45 jaar – mannen, vrouwen én mensen van andere genders – zijn in principe verplicht het leger in te gaan als de overheid dat wil.
In, zoals de wet het noemt, “gewone omstandigheden” moet je in ieder geval de opleiding en oefeningen doen. In “buitengewone omstandigheden” zoals oorlog kun je gedwongen uitgezonden worden om daadwerkelijk te dienen in de frontlinies. Op dit moment is er dus geen opkomstplicht, maar in principe kan de overheid wanneer ze dat willen dat knopje weer omzetten en jou die situaties in dwingen.
De enige manieren waarop je uitgezonderd kunt worden van de dienstplicht is als je niet door de lichamelijke of geestelijke keuringen heen komt, als je langer dan zes maanden in de gevangenis hebt gezeten of als de rechter heeft besloten dat je überhaupt niet het leger in mag. Er zijn wel extra regelingen, zoals wanneer je broer of zus in dienst is geweest of als je een opleiding tot priester of iets dergelijks volgt, maar deze vervallen zodra de pleuris uitbreekt (of als de overheid vindt dat dat gebeurt).
Naast deze regelingen is er nog de regeling rondom gewetensbezwaren. Als jij ernstige morele bezwaren hebt tegen militaire dienst, dan kun je met deze reden vragen om vrijstelling. Als dat wordt goedgekeurd hoef je niet te dienen in het leger, maar moet je wel een vervangende dienst vervullen bij een andere overheidsinstantie of maatschappelijke organisatie. Je aanvraag wordt echter beoordeeld door een adviescommissie die weer wordt aangesteld door de minister van Defensie, en diezelfde minister maakt ook de uiteindelijke keuze of je aanvraag wordt goedgekeurd of niet.
Als je volledig weigert om in militaire dienst te gaan, dan kun je veroordeeld worden tot een hoge geldboete of een gevangenisstraf tot twee jaar. In “buitengewone omstandigheden” loopt die celstraf op tot wel vijf jaar.
Als je niet onder een uitzondering valt heb je wettelijk gezien dus drie opties: het leger in, vervangende dienst als je geluk hebt, of de gevangenis in. Kunnen we even stilstaan bij wat dit nou echt betekent? Hoe is dit oké? Waarom heeft niemand het hier ooit over?
Mensen aanmoedigen om het leger in te gaan is prima, dat mag. Maar de keuze om je leven te riskeren in het leger moet altijd dat blijven: een keuze. Jouw keuze. Met de militaire dienstplicht dwingt de overheid jou om jouw leven op het spel te zetten. Zo claimen ze het recht en zeggenschap over jouw leven en dood. Niemand zou zo over jouw leven mogen beslissen. Ook de overheid niet.
Er mag dan nu wel geen opkomstplicht zijn, maar de militaire dienstplicht is er nog steeds. Op ons zeventiende krijgen we allemaal nog steeds een brief dat we zijn ingeschreven. Het wordt tijd dat we het daar eens serieus over gaan hebben. De boodschap in die brief is in feite: als de overheid het nodig acht, ben jij verplicht je leven op het spel te zetten. Moeten we daar allemaal maar gewoon stilzwijgend mee akkoord gaan?
De keuze om in het leger te gaan is een over leven en dood. Niemand mag zo’n ingrijpende keuze voor jou maken, behalve jijzelf. Tijd om de militaire dienstplicht af te schaffen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (178)

Cordina
Cordina14 mrt. 2022 - 15:09

Hi ik heb een vraag voor mijn twee zonen 23 en 24 jaar. In 1999 zijn we verhuisd naar de UK. Mijn zonen hebben een Nederlands paspoort. Enige binding met Nederland hebben ze niet en spreken ook geen Nederlands. Weet iemand hier of zij kunnen worden opgeroepen ten tijde van oorlog? thanks

Blue sky
Blue sky1 feb. 2022 - 16:40

de dienstplicht invoeren is niet echt te doen, je moet mensen hebben die gemotiveerd zijn die het leger in willen, met of zonder opleiding. als de dienstplicht weer wordt ingevoerd dan zullen er mensen die niet willen en dat kost meer moeite dan mensen die vrijwillig dienst in gaan. Maar wat er nu allemaal aan de hand is vindt ik dat Nederland samen met België en Luxemburg meer moeten samen werken. heel Europa leunt te veel naar de US voor bescherming en ondersteuning, en dat moet veranderen, EU lid staten als niet EU lid staten moeten meer samen komen. Oekraïne is geen EU lid en geen NAVO lid, maar zij net als Polen, Roemenië, Litouwen, Letland, Estland en andere Oost-Europese landen hebben militias onder de overheid controle, zij zijn bang voor een invasie van Rusland, de meeste landen hebben nog niet eens 2% van de GDP naar defensie, ook Nederland niet, 1.3% uitgaven. mijn punt is, wat nou als de Benelux landen nou een reserve Vrijwillige dienstplicht maken. een eenheid die voor logistiek, ondersteuning, bewaken van belangrijk plekken zoals bruggen, overheid gebouwen, vliegvelden en zo. noem maar paar op, deze groep reserve Vrijwillige dienstplicht (RVD) in afkorting krijgen dan M78 uniforms, dan praat ik alleen over Nederland nu, koude oorlog uitrusting om ze zou af te houden van troepen die veel moderne wapens en uitrusting hebben. koude oorlog leger spullen zijn makkelijk aan te komen voor de mensen die dat zien zitten kunnen zelf de uniform regelen, maar moet wel discipline gehouden worden ook in uitrusting en uniforms, niet alleen worden ze dan gebruikt in tijd van oorlog, maar ook met overstromingen, mensen helpen evacueren. is beetje te lang aan het worden nu, maar toch, een groep reserve Vrijwillige dienstplicht (RVD) zou wel goed van pas kunnen komen, dan leren mensen meer samen werken, meer respect naar elkaar, van elk afkomst dan ook. dit zou wel een Idee kunnen zijn voor west europa, want waar komt onze vrijheid vandaan? onze manier van leven, de mensen die hun leven hebben gegeven tijdens de tweede wereldoorlog, en oost Europa zat nog meer dan 50 jaar vast voor dat ze in de jaren 90 hun vrijheid terug kregen, dus zij weten hoe Oekraïne bevolking zich voelen, bereidt, hun vrijheid, hun onafhankelijkheid staat op het spel, als je de history hebt gelezen.

OlavM
OlavM1 feb. 2022 - 2:04

Een overpeinzing. En dan word je, als nog onervaren jongeman, ineens opgeroepen om gekeurd te worden voor de militaire dienst. In een psychologisch gesprek worden allerlei vragen gesteld over kwesties, waarover je wel al hebt nagedacht, maar nog geen duidelijk pasklaar antwoord gevonden. Ik was niet principieel pacifistisch. En nog steeds niet. Want als een land door een buitenlandse macht wordt bezet en onderdrukt, is verzet geboden. Denk aan de Tweede Wereldoorlog. Maar aan een aanvalsoorlog zou ik nooit en te nimmer willen deelnemen, zei ik. Het hangt dus allemaal van de omstandigheden af. Maar zin in militaire oefeningen had ik bepaald niet, zei ik. Ik wil zelf die keuze kunnen maken. Afijn, ik werd goedgekeurd, en het besturen van militaire trucks zou wel wat voor mij zijn, zeiden de keuringsberoepsmilitairen. Wegens broederdienst (twee oudere broers in actieve dienst geweest) kreeg ik, evenals mijn tweelingbroer, vrijstelling, en ik zou een paar jaar later een noodwachtplicht moeten gaan vervullen. (Bescherming Bevolking). In een brief legde ik uit waarom ik dat niet zinvol vond (achterhaald, tijdsverspilling, e.d.) en dus niet zou komen opdagen. Daarop heb ik nooit meer iets vernomen. Misschien omdat ik actief was geworden in de toenmalige, zeer gemengd linkse, Democratisch Socialistische Studentenvereniging Politeia? Hoe dan ook, ik wist toen intussen zeker: verzet tegen imperialistische oorlogvoering, racistische onderdrukking e.d. zou ik steunen, maar geen agressieoorlog, waar dan ook. En de NAVO was bepaald niet de organisatie, die daarbij paste.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2022 - 12:31

Dienstplicht ipv beroepsleger verkleint wellicht ook de kans op oorlog.

rvb2
rvb21 feb. 2022 - 13:37

@DanielleDefoe: Als vervolgens iedereen dienstplicht weigert wordt die kans nog veel kleiner.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2022 - 16:51

Reken daar maar niet op.

Markzelluf
Markzelluf31 jan. 2022 - 19:32

Poe, winterdepressie, dat zijn open vragen die je stelt. Om met de laatste vraag te beginnen: een sterke defensie is waarschijnlijk een prima manier om aanvallen te voorkomen. Ik weet niet wat je precies in je eerste vraag wil weten, maar ik kan me voorstellen dat die onderdrukte mensen in andere landen weigeren de wapens op te nemen. En ook hier kan ik me weigering voorstellen als je bijvoorbeeld vindt dat de agressor een veel beter regime voorstelt. Ik vind echter dat er best iets te verdedigen valt: bijvoorbeeld dat het onzin is dat mijn betoog valt in de categorie ‘what About-ism ‘ maar ik vind dat Je het moet mogen zeggen.

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 21:45

Niet veel meer open of gesloten dan wat jij je afvroeg behalve dat ik in mijn vraag het onderwerp en het thema wel op een relevante manier aan elkaar koppelde. What-about-ism is namelijk ongerelateerde items bij een discussie halen zoals LGBTQ+ onderdrukking in Oekraïne en dienstplicht in Nederland. Dus ik vroeg mij gewoon af of jij de mate van "vrijheid" evenredig vond aan de plicht om het land in kwestie te moeten verdedigen met je leven. Dat zou op zich een mooi sentiment zijn, maar landen met veel onderdrukking maken vrij weinig uitzondering daarop, dus praktisch is het nogal een non-issue. Daarbij, aangenomen dat het Oostblok minder vrijheid geniet. Hoe kan je dan als vrij weldenkend individu in naam van jouw vrijheid uitgaan van de plicht om met die minder vrije homo sapiens te vechten? Op weigering van die plicht komen wij mogelijk in het gevang. Misschien dat de "vijand" wel tegen de muur gezet word, wie zal het zeggen? Links- of rechtsom krijg je ethisch dienstplicht als een plicht verworven uit rechten/vrijheden nooit rond. Het is een illusie en een fabel.

Markzelluf
Markzelluf1 feb. 2022 - 10:09

Je houdt er nogal een hermetische redeneertrant op na, vrees ik, winterdepressie. Ik heb niet de illusie je te overtuigen en geen zin om zelf in een depressie te geraken, maar een nadere toelichting op mijn standpunt geef ik graag. De schrijver afficheert zich nadrukkelijk als mannelijk noch vrouwelijk, dus het verwijzen naar LGBTQ+ onderdrukking lijkt me logisch in dit kader. Omdat in de Oekraïne een grote dreiging door militair geweld is en er daar duizenden vrijwilligers en dienstplichtigen worden ingezet ter verdediging van het land, leek mij dat een aardig voorbeeld van een potentiële dreiging. Wellicht ben je niet helemaal op de hoogte hoe Rusland omgaat met dissidente meningen, democratische verkiezingen en dergelijke, maar ik meen dat dit minder goed geregeld is dan in de Oekraïne. Vandaar mijn verwijzing. Maar inderdaad, ik heb geen idee hoe het met de LGBTQ+ rechten in dat land is gesteld, als dat je punt is. Is de mate van vrijheid evenredig met de plicht je land te verdedigen? Interessante vraag, waarover de meningen verschillen. Wij kenden - en wellicht kennen - het recht op vervangende dienstplicht. Gewetensbezwaarden kunnen alternatieve taken voor de maatschappij uitvoeren. We kennen ook totaalweigeraars, zij die niks met onze maatschappij te maken willen hebben. Wat vind ik daarvan? Vergelijk het met een coronavaccinatie: ik vind dat mensen die zich niet laten inenten omdat ze vinden dat ze zelf weinig risico lopen, rationeel maar egoïstisch, want vaccinatie zorgt voor positieve externe effecten. Dat geldt ook voor dienstplicht: logisch dat jij je leven niet in de waagschaal wil stellen om bijvoorbeeld een persoon als Tyler de kans te geven het leven in te richten zoals hij dat wil. De prijs die jij moet betalen is voor jou veel te hoog. Maar als sociaal wezen denk ik (en jij ook, volgens mij) daar best anders over. En die totaalweigeraars, de equivalenten van W. Engel en zijn volgers, hoe zit dat? Tja, ik vind het vreselijk, wil ze niet in mijn vriendenkring en voel geen enkele verwantschap, maar toch. Ook hun rechten moeten beschermd en ook daar zou een dienstplichtige voor ingezet kunnen worden.

zekernietjoops
zekernietjoops31 jan. 2022 - 18:58

Waarschijnlijk vanwege steeds meer aandacht vergend(e) hectiek en groot gevaar in m.n. Europa, herinnerde ik me pas na een eerdere bijdrage het volgende dat ik, als een reactie van mij op een (waarschijnlijk Volks)krantenbericht van medio februari 2016, hieronder weergeef: Rampzalig - zoals almaar duidelijker blijkt - vervangen van dienstplichtigenlegers door louter beroeps[‘huurlingen’]legers, is waarschijnlijk ontsproten aan dwingelandij van Europa-bezetter VS: Pas zo kon/kan die ze overal laten inzetten voor overduidelijk offensieve taken in dienst van het grootkapitaal en daarmee verweven militair-industrieel complex, waarvan de VS wereldwijd de tirannieke bullebak en zetbaas is. Met overwegend dienstplichtigenlegers hadden samenlevingen dit nooit toegestaan! En DAT is afgelopen bijna 6 jaar gebleken(!) en is zeker nu actueler dan ooit…

2 Reacties
Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 4:15

Wat een onzin, heb je dat zelf bedacht? Weet je wat het echte grote gevaar is voor onze samenleving? Dat raad je nooit: de burgers en obscure partijtjes wereldwijd die graag geloven in (anti VS) propaganda uit o.a. Rusland en China. Verdeel en heers, daar heb je geen legers voor nodig, alleen maar mensen als u.

zekernietjoops
zekernietjoops1 feb. 2022 - 12:02

Andreas, Als je iemand van "onzin" beticht, mag verwacht worden dat je zelf een beter betoog hebt: zo niet, zoals jij nu, doe je er het zwijgen toe zoals in elke werkelijke en fatsoenlijke discussie. Bovendien raad ik je aan om eens wat feiten en (naoorlogse) geschiedenis tot je te nemen en die laten doordringen en inwerken, zoals bijv. ik al mijn gehele leven doe, wat dan vrijwel onvermijdelijk zal leiden tot de door mij en vele anderen getrokken conclusies en gevormde oordelen. Het is werkelijk een grote en intens misdadige schande wat de gebruikelijke en gewetenloze oorlogshitsers de wereld vooral nu aandoen: DAT zou door de massa- en nieuwsmedia onophoudelijk moeten worden uitgeschreeuwd, maar de meeste daarvan zijn, flagrant in tegenstelling daarmee, verworden tot oorlogstrommels en oorlogstrompetten voor het gewetenloze schorem dat al meer dan een mensenleeftijd de wereld - en zeker geheel Europa met zijn vele honderden miljoenen inwoners - in levensgevaar brengt en houdt.

Markzelluf
Markzelluf31 jan. 2022 - 16:18

Als we onze vrijheden, rechten van vrouwen en minderheden en andere verworvenheden moeten verdedigen tegen buitenlandse mogendheden, hoeven we op Tyler niet te rekenen, begrijp ik uit zijn betoog. Ben benieuwd hoe mensen die zich hij/zij/hen voelen, in andere culturen kunnen leven. Ik vrees dat velen in de Oekraïne daar met angst en beven naar toeleven

6 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 18:21

Spectaculair stukje verkapte what-about-ism weer! Ik ben zelf benieuwd hoe Markzelluf denk over diezelfde mensen die onderdrukt worden in eigen land waar ze misschien wel in aanmerking komen voor dienstplicht. Hebben die dezelfde plicht als wij? Denk je echt dat oorlogen over vrijheid gaat? Dan heb je het echt niet begrepen!

Jaco38
Jaco3831 jan. 2022 - 19:46

Winterdepressie, u maakt er een alles of niets verhaal van, natuurljk gaat oorlog niet per definitie over vrijheid, maar soms wel degelijk. Als ons morgen een vreemde mogendheid ons land binnenvalt, onze verworvenheden met geweld neerslaat, minderheden afvoert naar concentratiekampen, martelend en verkrachtend rondtrekt etc. Wat dan? Is het dan niet nobel, heldhaftig om daartegen in verzet te komen en zo nodig met geweld? Wat doet dhr/mevr Winter (of Tyler) dan behalve wat gemakzuchtig moraliseren.,

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 21:33

@Jaco38, Verzet tegen tirannie is zeker een goede zaak. Een overheid die jouw lijf en leven claimt als middel tegen zijn (niet perse jouw) vijand is juist tirannie. Ik zou er een zwart-wit verhaal van maken? Ok, ik zou het een binair gegeven noemen, maar daar kan ik wel mee level. Een binair gegeven geeft namelijk de keuze! Zoals het er nu voor staat, als de regering het wil, is het niet eens een keuze, maar dwang. Gezien het helemaal niet zo'n vreemde observatie is dat ook onze regering aan de foute kant kan geraken als het gaat om ingrijpen met militair geweld lijkt het mij niet meer dan rationeel om af te spreken dat het nooit mogelijk zou moeten zijn dat welke regering dan ook ons als middel kan inzetten als middel om haar monopolie op geweld uit te oefenen. Dit is toch niet zo'n lastig principe? Of vertrouw jij de overheid op haar mooie blauwe ogen?

Jaco38
Jaco381 feb. 2022 - 10:08

Winter, ik vertrouw de overheid niet op haar blauwe ogen, maar wantrouw haar ook niet per definitie zoals jij lijkt te doen. Uiteraard zal iedereen als Nederland wordt binnengevallen de keuze moeten maken gehoor te geven aan de oproep. Als je wordt opgeroepen voor een oorlog waar je niet achterstaat dan kan je - dat is ook principieel - op dat moment besluiten te weigeren. Punt is dat het onzin is om in algemene zin tegen de oproep-plicht te zijn zoals we die nu hebben. De oproep-plicht is neutraal, deze kan goed gebruikt worden en misbruikt worden. Op dit moment heb ik geen enkele reden om te denken dat onze regering dit gaat misbruiken. De oproep plicht is helemaal ingekaderd in regels en mag alleen in uiterste nood worden ingezet. U snapt toch ook dat er wel heel wat water door de Rijn gaat voordat onze minister Tyler cs oproept op de wapens op te pakken.

Winterdepressie
Winterdepressie1 feb. 2022 - 17:03

@Jaco38, "... maar wantrouw haar ook niet per definitie zoals jij lijkt te doen" Oh, dat wantrouwen is dubbel en dik verdient. Normaal zou ik, zoals de spreuk zegt, niet toewijden aan boosaardigheid dat wat je makkelijker kan toewijden aan stupiditeit als het gaat over de planken die onze regering de heeft misgeslagen, maar op het moment kan je toch niet ontkennen dat het pure domheid is vanuit Den Haag. Het is mij volstrekt duidelijk dat er een substantiële hoeveelheid boosaardigheid in het landelijk bestuur aanwezig is.

Jaco38
Jaco381 feb. 2022 - 20:29

“Het is mij volstrekt duidelijk dat er een substantiële hoeveelheid boosaardigheid in het landelijk bestuur aanwezig is.” Geen idee wat u daar precies mee bedoelt in deze context, één ding is zeker er zit helaas veel boosaardigheid in de mens. De mens heeft bewezen tot de meest vreselijke dingen in staat te zijn en dan heb je dappere mannen en vrouwen nodig die daartegen in verzet komen.

Jaco38
Jaco3831 jan. 2022 - 15:47

Dienstplicht of niet, laten we hopen dat als het erop aankomt er voldoende moedige mannen en vrouwen zijn die bereid zijn eigen leven in de waagschaal te zetten om het leven van anderen te redden. Ook het leven van de toetsenbordridders.

1 Reactie
LaBou
LaBou 31 jan. 2022 - 17:45

Es geht durch die Welt ein Geflüster Arbeiter, hörst du es nicht? Das sind die Stimmen der Kriegsminister Arbeiter, hörst du sie nicht? Es flüstern die Kohle- und Stahlproduzenten Es flüstert die chemische Kriegsproduktion Es flüstert von allen Kontinenten […] – Heimlicher Aufmarsch, Erich Weinert

Geesteman
Geesteman31 jan. 2022 - 14:55

Als we de krijgsmacht kunnen democratiseren middels een dienstplicht maakt het de kans op oorlog een stuk kleiner.

1 Reactie
Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 4:01

Grammaticaal klopt die zin wel, maar... ik snap 'm niet, sorry!

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen31 jan. 2022 - 14:48

Vechten voor het vaderland is zooo 1940. Als zzp militair gaat mijn loyaliteit natuurlijk naar de hoogste bieder.

1 Reactie
Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 3:59

En... schuift het wat? Flinke gevarentoeslag mag ik hopen?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout31 jan. 2022 - 13:46

Dienstplicht is voor de dommen die denken dat de vijand uit Rusland komt. Volgens mij is er eerder sociaal-defensieve training nodig als mobilisatie tegen de wappische patriotten van het platte populisme van eigen bodem. De falangisten van vilein volksgoed die willen oprukken naar het Haagse naar US & Canadees voorbeeld.

5 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 14:19

Als we tijdens die training ook leren metselen, dan kunnen we overal waar het nodig is een antifaschistischer schutzwall bouwen om ze buiten te houden. Lijkt je dat niet een goed idee?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout31 jan. 2022 - 15:27

@winterdip, ja het lijkt me een prima idee dat er onder leiding van Antifa heimelijk & snel adequate bunkers worden gerealiseerd, plus dat er stay-behind- & guerilla elite-eenheden operationeel worden gemaakt om vanuit vooruitgeschoven posten de democratie te bewaken en te verdedigen tegen oprukkende fascho's. Dienstrecht dus ipv. dienstplicht.

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 17:34

@Hannes, Niet te geloven, je gaat er op serieus op in ook! Dat is blijk van of een troll of iemand met een spectaculair niet aanwezig historisch besef.

Hernandez
Hernandez31 jan. 2022 - 21:03

@Hannes 'ja het lijkt me een prima idee dat er onder leiding van Antifa heimelijk & snel adequate bunkers worden gerealiseerd, ' Werken & antifa, dat is een combinatie die slecht samen gaat ????

Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 3:57

De "vijand" komen tegenwoordig overal vandaan, inderdaad ook uit eigen land maar die kunnen we nog wel politiek en maatschappelijk kort houden. Autocratische overheden van goedgelovige, gehersenspoelde volkeren en hun ideologieën zijn wel degelijk het grootste gevaar wereldwijd.

Geesteman
Geesteman31 jan. 2022 - 13:13

Er zijn goede oorlogen en foute oorlogen. De eerste is dienstplicht nodig de tweede niet. Het hangt helemaal af met wie en hoe een oorlog zich afspeelt. Dienstplicht zegt het al, een plicht, en dat willen we in ons overmatig geliberaliseerde landje niet. Net zomin als een mondkapje om de oorlog tegen een virus te winnen. Oorlog is tot daaraantoe, maar we willen wel gewoon door blijven feesten.

6 Reacties
rvb2
rvb231 jan. 2022 - 13:45

er zijn geen goede oorlogen, alleen foute oorlogen.

Geesteman
Geesteman31 jan. 2022 - 14:59

@rvb Afhankelijk van het doel dat zij dienen.

rvb2
rvb231 jan. 2022 - 17:40

@geesteman: nee. Geen enkel doel rechtvaardigt een oorlog.

Geesteman
Geesteman31 jan. 2022 - 23:36

Wel eens van bevrijdingsoorlogen gehoord?

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 feb. 2022 - 10:11

Ook zelfverdediging rechtvaardigt oorlog. Plezant is anders, maar soms moet het.

Hallahan2
Hallahan21 feb. 2022 - 18:59

Volgens rvb waren de Amerikanen, Canadezen een Engelsen dus helemaal verkeerd bezig met Europa te bevrijden. Hij had graag nog Duits gesproken dus.

Ivan61
Ivan6131 jan. 2022 - 13:10

Deze discussie ontspoort en ik ga dat heel persoonlijk maken: Paar brutale medegenloze mensen breken jouw huis binnen, gijzelen jouw hele gezin en jij kan niet politie bellen maar kan zelf vechten en misschien jouw gezin bevrijden. Ga je dan pacifist uithangen of ga jij actie ondernemen? Nu maak ik dat groter: Frankrijk valt Nederland binnen, de regering is afgestapt of gevlucht en hele bewolking moet de bezetter en kwislingen gehoorzamen. Er is een VN vredesmacht die niks doet of erger nog. Zij zijn extra politiemacht van de bezetter. Ga je dan wachten op iets of iemand of ga je iets ondernemen? Het is schittterend dat wij in deze veilige rijke land zulke keuze vrijheid hebben maar dat kan snel voorbij zijn. Als stront aan de kikker is komt bij elke normale mens oergevoel naar boven.

8 Reacties
rvb2
rvb231 jan. 2022 - 13:37

dan onderneem je wat: je vlucht. primitieve oergevoelens worden door beschaafde mensen onderdrukt. Beschaafde mensen denken na in plaats van zich over te geven aan primitieve oergevoelens en moordneigingen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 13:43

Wij hebben in Nederland voornamelijk een leger om landen die ons nooit iets misdaan hebben naar de tering te helpen - u weet wel die bezettingsmacht waar u het over heeft. Verder zijn we te klein om ons te verdedigen tegen de grootmachten . Dus zijn we hoe dan ook de klos als de VS ons gaat aanvallen (het enige land dat middels de The Hague Invasion act kenbaar heeft gemaakt dat te willen gaan doen). Derhalve zeg ik . Afschaffen dat leger . Het brengt ons land en de wereld in gevaar want als je mensen bezet en uitmoord dan worden hun familieleden daar heel boos om.

zekernietjoops
zekernietjoops31 jan. 2022 - 13:47

rvb Zeer ondoordacht en gratuit wat u zegt, want dat kunt u en kan iedereen onder alle(!) en zeker DAN denkbare omstandigheden?!: de geschiedenis leert overvloedig anders.

Ivan61
Ivan6131 jan. 2022 - 13:47

Jij gaat vluchten en laat jouw gezin achter. Noem jij dat beschaafd?

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 13:52

Deze vergelijking is zo scheef dat ik mijn laptop op z'n kant moest leggen om het te kunnen lezen. Het aantal manieren waarop deze vergelijking de plank totaal mis slaat is verbijsterend, maar laten we een van de meest voor de hand liggende fouten er bij pakken. In scenario 1 ben jij het beroepsleger. in scenario 2 ben jij de gegijzelde. Zie je dat verschil?

Ivan61
Ivan6131 jan. 2022 - 14:29

In beide gevallen ben jij zelfde persoon toch?

Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 3:50

Beste Sarajlija, je redenering ontspoort al aan het begin: ik kan mijn familie alleen verdedigen als ik bij hen in de buurt ben (en gewapend), en dus niet als ik ergens gestationeerd ben met een legereenheid. Trouwens, in het leger is het juist de bedoeling je "oergevoel" te onderdrukken en stomme bevelen op te volgen. Je vergelijking gaat dus helemaal mank.

Ivan61
Ivan611 feb. 2022 - 8:25

Andreas, Ik heb nergens leger genoemd. In een langdurige oorlog verandert alles en ook structuur van het leger. Daarnaast ontstaan ook para militere legers en veel verschillende groeperingen met wapens. Dat is geen Stratego en alle middelen zijn toegestaan.

De Lieve Heer
De Lieve Heer31 jan. 2022 - 12:30

Het is verbazingwekkend hoeveel mensen de oorlog van gisteren willen helpen uitvechten onder de feitelijke leiding van een land dat al 77 jaar lang haar machtspositie zonder aarzelen misbruikt. Beginnen met de inzet van atoomwapens - Oliver Stone: The Untold History Of The United States - https://www.filmsforaction.org/watch/oliver-stone-the-untold-history-of-the-united-states-2012/ (Deel 3) Zeer de moeite waard.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers1 feb. 2022 - 10:12

Macht is niet puur of perfect. Maar soms helpt het en is het nodig.

cko2730
cko273031 jan. 2022 - 12:19

In theorie kunnen jonge mannen en vrouwen worden opgeroepen om hun dienstplicht te vervullen. Maar zo'n opkomst in werkelijke dienst stuit zeker op bezwaren. Dat begint al met de geneeskundige keuring of men geschikt is voor die vervulling. Bij de tegenwoordige jongeren zullen er waarschijnlijk veel tot zeer veel ongeschikt verklaard worden (dat heette vroeger S5 ofwel een laag cijfer voor stabiliteit). Als men al niet om kan gaan met de problemen rond corona, dan zal men zeker psychisch bezwijken onder gevechtssituaties of misschien al tijdens de training daarvoor. Defensie is bovendien niet voorbereid of ingericht op het opleiden van een groot aantal recruten. Men heeft daarvoor onvoldoende kader.

1 Reactie
Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 3:41

Dat biedt dus perspectieven voor "robot/cyber warfare" en daar zou de slimme Nederlandse (autistische S5?) jongere een doorslaggevende rol in kunnen spelen. Wat nou ongeschikt, een gat in de markt!

Jozias2
Jozias231 jan. 2022 - 12:04

En de Chairman of de Military Comittee de belangrijkste militair adviseur van de Secretaris Generaal van de NAVO is juist weer een Nederlander. Hierin zit de echte militaire invloed. Maar de besluitvorming binnen NAVO is nog steeds een politieke verantwoordelijkheid. Legers besluiten niet of ze oorlog gaan voeren binnen een democratie.

Hallahan2
Hallahan231 jan. 2022 - 11:18

Hen schijnt te vergeten dat het feit dat hen hen kan profileren als hen vooral heeft te danken aan al die dienstplichtigen onder de geallieerden tijdens de 2e wereldoorlog.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen31 jan. 2022 - 11:13

"Op dit moment is er dus geen opkomstplicht, maar in principe kan de overheid wanneer ze dat willen dat knopje weer omzetten en jou die situaties in dwingen." Je kunt dat knopje wel wegnemen, maar op het moment dat de nood echt aan de man komt verzinnen ze wel iets, noodwet of een spoedwet of hoe het ook mag heten.

spelregeltoerist
spelregeltoerist31 jan. 2022 - 10:43

Dienstplicht mag van mij per omgaande weer worden ingevoerd. En dan mag iedereen kiezen of het maatschappelijk of militair wordt ingevuld. En in deze tijd zullen vrouwen én alle genders mee moeten doen. Daar zal de maatschappij zichtbaar van opknappen. De deelnemers zullen prima levenservaring opdoen die in hun verdere levens van pas zal komen.

4 Reacties
watcher3
watcher331 jan. 2022 - 11:17

En voor de Amerikanen gaan vechten in de Oekraine? Nee bedankt. Zolang we in de NAVO zitten ben ik er fel op tegen.

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 12:18

Dat sentiment heb ik van meer mensen wel eens vernomen. Ik geloof er niet zo in. Mensen die in dienst gezeten hebben zijn net zo verknipt als mensen die niet een cursus kanonenfutter heeft gedaan. Het is een fantastisch oud romantisch kulverhaal dat je van een paar dagen in kloteweer kamperen met onuitstaanbare kampeerleiders haar op je.. where ever.. krijgt of dat het significant bijdraagt aan karakterontwikkeling.

De Lieve Heer
De Lieve Heer31 jan. 2022 - 13:22

Winterdepressie: "Mensen die in dienst gezeten hebben zijn net zo verknipt als mensen die niet een cursus kanonenfutter heeft gedaan." Veel erger, kijk maar hier naar de reacties van de usual suspects uit het rechtse kamp.

Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 3:31

Nou, als spelregeltoerist zegt dat je er "prima levenservaring mee opdoet die in je verdere leven van pas zal komen" en dat iedereen gezellig mee moet doen... Het is dat ik eigenlijk al te oud ben, maar als jongere zou ik het wel weten! En lekker modern inclusief! Wat wil je nog meer... Oh ja, dat niet e.o.a. fascistisch gereformeerd officiertje zegt wat je moet doen om je "vaderland" zogenaamd te verdedigen door als kanonnen(drone)voer te dienen, misschien?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 jan. 2022 - 10:33

Het stormt en ik vraag me af of er ergens nog dijkwachters zijn opgeroepen. En of er nog waterschappen bestaan met reglementen waarbij de ingezetenen van een waterschap opgeroepen konden worden als dijkwachter en dit dus een 'burgerplicht' was. Ook niet zonder risico. Ik weet wel dat mijn jongste broer niet in dienst hoefde omdat zijn twee oudere broers die al vervuld hadden. Maar hij kreeg wel bericht dat hij was ingedeeld in het dijkleger. Ik moet hier aan denken omdat het morgen weer 1 februari is en er nog heel wat oude mensen vannacht slecht slapen als het zo stormt.

1 Reactie
Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 3:18

Dat is dus het probleem: mensen die nog leven in de jaren '50 en niet beseffen dat zo'n fysieke dijkbewaking in de huidige tijd meer nodig is, net als dienstplicht...

korheiden2
korheiden231 jan. 2022 - 10:02

Naïef verhaal. Natuurlijk wil niemand graag dood. Maar helaas steekt de boze buitenwereld anders in elkaar. Al denk ik dat een moderne oorlog (God verhoede dat het ooit gebeurt) anders zal zijn dan wat we ooit hebben gezien. Maar om de dienstplicht af te schaffen gaat mij te ver. Deze Tyler wil wel graag genieten van het leven in ons welvarende land, maar wil niet verplicht worden deze op enigerlei wijze te verdedigen. Dienstplicht kan ook inhouden : inzet bij ICT, bevoorrading, ziekenzorg enzovoorts. Als ons land getroffen zou worden door een grote natuurramp (zoals nu 69 jaar geleden) willen we toch graag dat er voldoende hulp is. Ook daarvoor zou dienstplicht kunnen worden ingezet.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 11:53

We leven in een kutland met een kutregering die geen ene zak geeft om zijn burgers Waarom zou je dat verdedigen? Het is hier helemaal niet fijn toeven - het is hier ellendig . Niks om voor te leven en niks om voor te vechten . Ga een beetje zitten vechten voor een neoliberale dystopie ? Ik dacht het niet !

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 12:11

Bij een duidelijke existentiële bedreiging zijn er grofweg 2 scenario's denkbaar. 1. We zijn ruimschoots te laat/niet in staat om er iets aan te doen. 2. De dreiging is zo overduidelijk dat de overheid alleen hoeft te organiseren en niet te dwingen. Ieder capabel persoon ziet dat ze zich moeten inzetten waar deze het meest effectief kan meewerken. Elke ander situatie waar de overheid iedereen wil dwingen de wapens op te pakken is een gemaakt conflict tussen agenda waar het volk niets mee te maken heeft. Het is een falen en verraad van de overheid die het conflict blijkbaar niet wou voorkomen of zelfs deels heeft veroorzaakt. Of je dan kanonenfutter bent voor de portemonnee van Poetin of de aandelen van Shell, je bent dan geen kanonenfutter voor iets dat er echt toe doet.

Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 3:14

U heeft het over maatschappelijke dienstplicht Kor Heiden, dat is wat anders dan militaire dienstplicht en daar kan ik dus nog inkomen, ook omdat je maatschappelijke ontwikkeling er baar bij heeft (i.t.t. klakkeloos bevelen opvolgen omdat een twijfelachtige overheid vindt dat het land bedreigd wordt).

pahan
pahan31 jan. 2022 - 9:35

Ik had deze keer zeker te weinig woorden gebruikt, mijn bijdrage wist de kwaliteitstoets niet te doorstaan :) Tijd om de militaire dienstplicht af te schaffen. Nou, nee. En de reden is ondertussen hier onder te lezen. De voorwaarden voor mobilisatie zou je wel onder de loep kunnen nemen. Ik heb eigenlijk geen idee wat daar over in de wet staat. Helder is, dat een agressor zich afvraagt wat voor weerstand er te verwachten is. En daar het aanvalsplan op inricht. Dat maakt jou eigendom van de staat en als zodanig inzetbaar voor de verdediging. Dat de kans vrijwel nul is dat we daar de komende decennia in terecht komen, is omdat we op de schouders van reuzen staan.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 10:47

Eigendom van de staat maakt je technisch gezien gewoon een slaaf . En dat is wat dienstplicht dus ook is . Slavernij .Waarbij er dan ook nog verwacht van je wordt te gaan moorden voor een staat die jou als slaaf ziet. Nou lekker !

Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 3:07

"Helder is, dat een agressor zich afvraagt wat voor weerstand er te verwachten is. En daar het aanvalsplan op inricht. Dat maakt jou eigendom van de staat en als zodanig inzetbaar voor de verdediging." Nee, helemaal niet helder... Ik zie het verband niet tussen de "verwachte weerstand" en dat ik daarom "eigendom van de staat" zou zijn. Je bent toch geen bestuursambtenaar bij Defensie mag ik hopen... (hoewel het voor de hand ligt)

pahan
pahan2 feb. 2022 - 6:35

Als iemand het in het suffe hoofd haalt om Nederland aan te vallen telt die de te verwachten weerstand. Hoeveel stuks geschut, schepen, andere middelen en manschappen weet Nederland in het ergste geval in het veld te brengen, en daar stel je je aanvalsplan op in. Het beste wat jij voor je land kan doen is voor de aanrollende tank gaan liggen in de hoop dat je een en ander voldoende vertraagt om wat zaken in veiligheid te brengen. Dus ja, eigendom. Bid dus maar, of leer dat, dat het nooit meer zo ver komt.

Frans Kwakman
Frans Kwakman31 jan. 2022 - 9:30

De vraag is natuurlijk of er voldoende animo is om in dienst te gaan. Met onwillige honden is het slecht hazen vangen. Wellicht is opkomst en opleiding in een ver land, ergens in Afrika of de Caraiben een optie, zodat dit kan dienen als alternatief voor de verre buitenlandse welke veel jongelui na hun schooltijd plannen? en ja vergeet niet de vrouwen ook mee te nemen. Gelijke monniken (o nee nonnen) gelijke kappen.

4 Reacties
watcher3
watcher331 jan. 2022 - 12:17

Als je je nu gewoon op de hoogte had gesteld van de feiten dan had je geweten dat de dienstplicht al lang ook voor vrouwen geldt.

Frans Kwakman
Frans Kwakman31 jan. 2022 - 13:55

brave watcher - ik heb mijn dienstplicht al zo lang geleden vervuld dat het mij ontgaan is. Natuurlijk weet ik dat de dienst gemengd bemand is met beroeps. Had ik best spannend gevonden in mijn tijd.

Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 3:01

Bepleit u nou een koloniale bezettingsmacht in Afrika, Kwakman, lees ik dat goed? En dat is een alternatief voor een "leerzaam" buitenlandreisje, alleen heb je dan kans dat je tussen 6 plankjes terugkomt, nog voordat je je fatsoenlijk hebt kunnen voortplanten. En dat zegt u omdat uw herinneringen aan uw diensttijd zo geweldig waren? Misschien moeten we eens af van de oude garde die de eigen antieke plichten en ervaringen probeert op te dringen aan de jongeren.

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 feb. 2022 - 12:01

Brave X, je moest dringend wat zeggen maar begrijpt niet wat ik geschreven heb. Om de opleiding voor de dienst aantrekkelijker te maken stel ik wijziging van de opkomstplaats voor, ipv Hollandse Rading of Den Helder een mooie excotische locatie. En daar opleiding. En waarschijnlijk ziet de lokale bevolking je liever komen dan de bevolking in Noord Noorwegen. Eerlijk gezegd zou ik niet weten waarom je concludeert dat mijn herinneringen aan de diensttijd, 21 maanden waarvoor nooit compensatie is gegeven, aan die tijd heb ik geen goede herinneringen. Enkele herinneringen maar naar mijn gevoel de meeste tijd uit gestaan. Wat niet wil zeggen dat we niets gedaan hebben, we hebben het land verdedigd, het REM eiland veroverd en ervoor gezorgd dat je ouders rustig hun gang konden gaan. En die oude garde, weet je, die sterft. Daar is geen ontkomen aan. Ik hoop dat als je straks opgeroepen wordt, je niet voor de NAVO naar Somalie moet. Daar is het nu gevaarlijk. Pas op.

Ivan61
Ivan6131 jan. 2022 - 9:26

Nou soms worden keuzes voor jou gemaakt en zeker in een oorlog. Jij hoeft niet het leger in maar jij zal je nuttig moeten maken voor maatschappij. Dat vertel ik je uit ervaring jonge man. Jij loopt op zaken vooruit en zet jezelf centraal omdat jij wil deze keuzevrijheid behouden. Als de nood hoog is en de ellende lang genoeg duurt dan wordt deze keuze voor jou gemaakt en jij moet gehoorzamen. Laten wij hopen dat jij deze keuze nooit hoef te maken.

9 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 13:21

"Jij hoeft niet het leger in maar jij zal je nuttig moeten maken voor maatschappij" En waarom moet dat? Omdat ik door een puur toevallige serie aan gebeurtenissen hier geboren ben? Dat is ook waar voor die soldaat aan de andere kant van het front! Moet dat ook als het duidelijk is dat de "maatschappij" via de staat deels of volledig verantwoordelijk is voor het uitbreken van deze oorlog of te weinig heeft gedaan deze te voorkomen? Is de mate waarin die plicht bestaat afhankelijk van hoe goed je het hebt, dus hoeveel je "genoten" hebt van de maatschappij en is er dan ook verschil tussen andere landen waar je stomtoevallig niet geboren bent waar het minder comfortabel is? Oorlog en maatschappij hebben eigenlijk nooit wat met elkaar te maken. Oorlog is op z'n best het falen van overheden en op z'n ergst het opzettelijk falen van overheden.

Ivan61
Ivan6131 jan. 2022 - 13:49

Jij zit helemaal er naast, Mijn eigen ervaring is total anders. Deze is echt en jouw aannames slaan nergens op.

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 14:25

@Sarajlija, Goed onderbouwd ook! Jouw ervaring en resulterende realiteitszin zijn subjectief en anekdotisch. Je mag daaruit ontlenen voor jezelf wat je wil, maar het heeft verder geen betrekking op mij of wie dan ook. Snap je dat simpele concept?

Ivan61
Ivan6131 jan. 2022 - 16:46

Voor alle zekerheid heb ik onze discussie aan paar lotgenotten laten lezen. Zij komen uit Syria, Iraq en net als ik hebben gevochten in een oorlog om huis en gezin te beschermen. Kort gezegd , jij hebt geen idee waarover jij praat.

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 17:42

@Sarajlija, Jij weet helemaal niets over mij. Jouw omstandigheid van destijds is betreurenswaardig, maar wederom heeft dat geen enkele betrekking op mij en hoe ik hier over denk.

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 18:11

@Sarajlija, Appendix : Mijn algemene kijk op zo'n situatie is feitelijk deze. Op het moment dat jij/ik als niet beroepsmilitair de keuze moeten maken of we moeten vechten of niet, dan heeft het orgaan dat dit had moeten voorkomen al lang gefaald en is er inherent geen "land" meer om voor te vechten. En net zoals een arbitrair stukje aardkorst een huis is uiteindelijk ook maar een ding. Als het laatste van waarde het minimaliseren van menselijk leed is, dan is de wapens oppakken juist het tegengestelde dat je zou willen doen. Uiteindelijk heb je dat blijkbaar ook gedaan. Het verstandige, namelijk proberen om in veiligheid te komen met, neem ik aan, zoveel mogelijk familie. Dat is misschien suboptimaal, maar wel de beste keuze. Uiteindelijk is het punt dat hier veel mensen terecht vinden dat, mocht het nodig zijn, je die keuze zou moeten kunnen maken en dat deze niet als plicht bestaat. Dus een maatschappij die niet van jouw verwacht dat je deelneemt aan het maximaliseren van menselijk leed. Die gast aan de andere kant van jouw loop heeft namelijk ook familie en zit er mogelijk (niet noodzakelijk) ook niet uit vrije wil.

Ivan61
Ivan6131 jan. 2022 - 19:22

Winterdepressie, Ik schreef dat als allende lang genoeg duurt de vrijheden kleiner worden. Kan jij dat begrijpen?

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 19:42

@Sarajlija, Dat gedeelte is mij helder, maar blijkbaar vind jij dan de keuze voor "meer ellende" logischer dan de keuze voor "minder ellende". Dat is het onderdeel dat ik nooit zal snappen.

Ivan61
Ivan611 feb. 2022 - 8:20

Winterdepressie, Dat overkomt mensen, daar hebben zij geen invloed op, Geen weldenkende mens wil medemens doodschieten of afslachten en zeker niet anoniem. Ik begrijp jouw standpunt en ben grotendeels eens maar jij moet beseffen dat werkelijkheid in een oorlog anders is. Bijvoorbeeld mensen in Jemen hebben nu bijna geen keuze, Zij kunnen van alles willen maar zij kunnen weinig juist omdat ellende heel lang duurt.

Miss Piggy
Miss Piggy31 jan. 2022 - 9:24

Het is nogal een hypothetische discussie. Zoals het er nu uitziet zijn oorlogen met massale legers bestaand uit dienstplichtigen (levee en masse) zoals we die uit de 19e en 20ste eeuw kennen niet meer aan de orde. Goed getrainde en uitgeruste beroepslegers zullen er nodig zijn. En veel meer aandacht aan cybersecurity. Dat gezegd hebben is dit idee van Tyler natuurlijk ridicuul. Bij een zware extentiele bedreiging moet een samenleving haast alle middelen kunnen inzetten om haar bestaan te waarborgen. En daarbij horen (idd helaas) ook haar jonge mensen. Dit is simpelweg een keihard feit. Door de hele geschiedenis van de mensheid zijn er momenten dat landen/samenlevingen niet anders kunnen dan iedereen die een wapen kan vasthouden in te zetten. Als de nood aan de man is wil je dan geen zeer filosofische discussie of het wel correct is dat de overheid mensen oproept. Natuurlijk, jonge mensen sturen naar buitenlandse avonturen om wazige geopolitieke redenen, zoals de Vietnam-oorlog (waar een groot gedeelte van de Amerikaanse dienstplichtigen uit armere lagen kwamen) is een heel ander verhaal.

7 Reacties
rvb2
rvb231 jan. 2022 - 9:40

Lafaards grijpen naar de wapens en dwingen anderen dat ook te doen. Je beschermt de samenleving niet door mensenlevens op te offeren, je beschermt de samenleving door geweld te weigeren en desnoods te vluchten, zodat je niet het slachtoffer van de eigen overheid wordt.

Jozias2
Jozias231 jan. 2022 - 10:23

@rvb Consequentie van die stelling is dat we nu Duits hadden gesproken met alle andere consequenties van dien.

Miss Piggy
Miss Piggy31 jan. 2022 - 10:49

Dit soort antwoorden vind ik altijd van een lachwekkende naïviteit. Alleen mensen die in totaal veilige, welvarende samenleving zonder bedreigingen wonen kunnen dat soort obligate 'oorlog is slecht' beweringen doen.

erikbos
erikbos31 jan. 2022 - 11:51

@rvb Vanuit een veilige samenleving is dat makkelijk roepen. Had u hetzelfde geroepen als u Jezidi of Koerd in Irak was geweest?

rvb2
rvb231 jan. 2022 - 13:11

@erikbos: ja. Koerden en jezidi's kunnen beter vluchten dan naar de wapens grijpen.

erikbos
erikbos31 jan. 2022 - 15:00

@rvb De Jezidi’s zijn ook massaal gevlucht alleen bij de berg Sinjar werden tienduizenden Jezidi’s in het nauw gedreven door de IS fanaten. Als de Amerikanen en Koerdische soldaten uw instelling hadden gehad waren er daar vele duizenden Jezidi's afgeslacht. Vluchten kan alleen als er ergens een veilig gebied gebied is en meestal is er een veilig gebied omdat dat beschermd wordt door een leger. Of denkt u dat IS gestopt was aan de Turkse grens als Turkije geen leger had gehad? Dan wapperde er in Istanboel nu de vlag van IS.

Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 2:36

Lekker kortzichtig en star gezichtspunt heb je, Miss Piggy, met je "simpelweg een keihard feit". Wie bepaalt of en wanneer "haar bestaan" bedreigd wordt en daarvoor jonge mensen op te offeren? Wanneer is de nood dan aan de man? In vrijwel alle (oude) tijden was dat als een machthebber zijn machtspositie bedreigd zag en vervolgens "iedereen die een wapen kon vasthouden" voor zich uit liet marcheren. Je bekrompen betoog raakt kant noch wal en zou niet misstaan in de eerste wereldoorlog: een enkeltje naar de loopgraven...

Marcus A.2
Marcus A.231 jan. 2022 - 8:53

Het is een beetje hetzelfde als met corona. Je bent solidair in tijden van nood, of je bent het niet en denkt vooral aan jezelf. De tweede wereldoorlog heeft laten zien dat er een hoop helden, en een hoop lafbekken zijn. De meesten hangen natuurlijk ergens tussenin. Het lijkt mee beter de dienstplicht niet langer op te schorten. Europa moet zichzelf kunnen verdedigen en geloofwaardig blijven. De situatie nu met de Russen laat maar weer eens zien dat pacifisme dan mooi kan zijn, maar als je geen stok hebt waarmee je zo nodig kunt slaan, je uiteindelijk zelf de klappen zult moeten opvangen. Of je grote broer vragen je te helpen.

2 Reacties
Fabius
Fabius31 jan. 2022 - 9:33

'De situatie nu met de Russen' U bedoelt eigenlijk te zeggen (neem ik aan): de situatie met Poetin c.s. De gemiddelde Rus wil net als de gemiddelde Nederlander gewoon 'huisje, boompje, beestje' en verder geen gezeur aan z'n kop. En een oorlog voeren met soldaten en tanks is zo langzamerhand toch wel een beetje ouderwets niet? Een paar slimme meiden en jongens met een computer krijgen waarschijnlijk veel meer voor elkaar in minder tijd en ook nog eens met minder bloed.

Marcus A.2
Marcus A.231 jan. 2022 - 10:31

@fabius "U bedoelt eigenlijk te zeggen (neem ik aan): de situatie met Poetin c.s." Ja inderdaad. De Russen hebben vaak vervelende leiders, dat begon al met hun eerste tsaar, Ivan de Verschrikkelijke. Erg jammer.

Donutz
Donutz31 jan. 2022 - 8:47

Lastige kwestie: in het geval dat wie ons land ook binnen zou vallen echt door en door gehaat is en ons hele dagelijks bestaan om probeert te gooien, dan kan guerrilla oorlog en plat leggen van de openbare orde ook de maatschappij compleet ontregelen opdat die aanvaller geen stabiel regime kan instaleren. Gaat het dagelijks leven voor bijna alle mensen min of meer gewoon door, dan zal het aan echt verzet ontbreken (WO2), ook als de bezetter een beestachtig haat regime is. Zo'n regime moeten we niet willen natuurijk maat of het dan helpt om met dienstplichtigen de vijand proberen tegen te houden? In WO2 was in een paar dagen Nederland verslagen.. En vergeet niet dat leger, politie etc veelal de belangen van een staat verdedigen. Een staat die officieel democratisch bestuurd wordt door de burger, maar in de praktijk heeft het kapitaal toch wel een grotere vinger in de pap dan de doorsnee burger. Pas als die burger echt in grote getallen weerstand biedt, dan buigt de staat. Aan het democratisch gehalte van de staat als orgaan vóór en dóór de burger valt dus ook flink wat af te dingen (niet voor niets dat o.a. anarchisten, socialisten, communisten etc de staat, politie, leger etc als parasiet bestempelen). Eerlijk gezegd zou het me worst wezen als morgen het stukje grond waar ik woon onderdeel van een andere natie zou worden, mits die natie maar democratisch is. Hoe beter de volksvertegenwoordiging hoe beter, liefst niet alleen in parlement maar ook de werkplaats en eigenlijk alle facetten van een maatschappij en mensenleven. Samenwerken, tegen autoritaire leiding.. autoritaire leiding daar kan ook onze eigen bestuur tot vervallen, en daar weiger ik voor de vechten. Dus.. diensplicht nee? Kennis van individuele macht ja? Misschien een basis cursus EHBO, wapens etc Opdat mocht een ondemocratische macht proberen ons te onderdrukken, er kennis is om terug te vechten. Ik moet er nog even over nadenken, want iedereen een wapen thuis lijkt mij ook niet wenselijk... gaat mijn voorkeur toch uit naar complete maatschappelijke ontregeling en verzet, maar zie de burger maar eens daar toe te krijgen ipv te buigen en zwijgen "zolang ze niet voor mij komen ".

2 Reacties
De Lieve Heer
De Lieve Heer31 jan. 2022 - 12:16

Donutz; In wezen stellen wij dezelfde vragen: zie mijn antwoord aan Kluifje.

Andreas4
Andreas41 feb. 2022 - 2:07

Goed gerelativeerd Donutz: hoe reageer je als mens en als maatschappij op een autocratische dreiging van binnenuit of van buitenaf? In elk geval niet door jezelf ondergeschikt te maken aan een (leger)leiding die jou hooguit beschouwt als potentieel "kanonnenvoer" in een abstract conflict.

Martin108
Martin10831 jan. 2022 - 8:43

Gezien het grote gebrek aan materiaal bij defensie zou ik je niet zo zorgen maken om te worden opgeroepen...

Arne Clements
Arne Clements31 jan. 2022 - 8:38

Het leger is, na de tweede wereldoorlog, een integraal deel ter bescherming van Nederland en onze bondgenoten. Veel van deze bondgenoten hebben geholpen ons land te bevrijden van wrede overheersing. Wanneer het bondgenootschap aangevallen wordt heeft Nederland de plicht haar steentje bij te dragen in de verdediging van dit bondgenootschap. Alles door keuzes die de geschiedenis ons heeft doen maken. Deze keuzes zijn bovendien gemaakt door een democratisch gekozen regering. Dat er verkeerde en achteraf bezien hele slechte keuzes zij gemaakt (Nederlands Indië) staat buiten kijf, maar dat weerhoudt ons er niet van onze plicht te doen. Wanneer je in Nederland wil wonen met alle rechten die daaraan verbonden zijn zul je ook de plichten moeten vervullen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 9:09

Het bondgenootschap is nu een kwaadaardig instituut dat alleen de belangen van de VS dient . Beste is dat we daar zo snel mogelijk uitstappen . We hebben verder geen enkele schuld aan dat land. We zijn nu lang genoeg vazal geweest. Waarom onze levens op het spel zetten voor hun belang?

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 13:44

"Wanneer je in Nederland wil wonen met alle rechten die daaraan verbonden zijn zul je ook de plichten moeten vervullen" I wou helemaal niets! Opeens was ik zonder dat het mij gevraagd was geboren hier. Ik zie niet in hoe daar automatisch plichten aan verbonden kunnen zijn. Ik doe er in ieder geval niet aan mee. De verdragen opgesteld door oude mannen die door arbitraire denkbeeldige lijntjes opgedeelde stukjes aardkorst zeggen te vertegenwoordigen heb ik ook niets mee te maken en andersom is dat ook nog eens waar. Houd toch eens op met dit archaïsche feodale denkpatroon!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 jan. 2022 - 7:55

Rozema is geen pacifist. Naar eigen zeggen heeft hij geen bezwaar tegen een (beroeps)leger dat de onafhankelijkheid van de staat en de veiligheid van haar grondgebied en burgers moet verdedigen als dat nodig wordt gevonden. Die plicht geldt uiteraard ook de bondgenoten. Het is alleen zo dat Rozema zelf wil uitmaken of hij het risico wil lopen daarbij het leven te laten. Hij claimt een recht waar geen plicht tegenover mag staan. Over de militaire dienstplicht kun je zeker debatteren, in het bijzonder over de vraag hoe deze zo eerlijk mogelijk wordt opgelegd. Maar voor iemand als Rozema bestaat een goed woord: een matennaaier.

10 Reacties
rvb2
rvb231 jan. 2022 - 9:35

Rozema beschermt u en mij tegen geweld met zijn voorstel. Juist de mensen die voor dienstplicht zijn verdienen de kwalificatie "matennaaier".

spelregeltoerist
spelregeltoerist31 jan. 2022 - 10:39

Rozema is geen “hem”, wanneer snap je dat nu eens? Met als Marike Lukas Rijneveld, dat is ook geen hem.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 jan. 2022 - 10:46

@rvb Rozema legt uit dat ik er op niet op kan rekenen dat, als het menens is geworden, hij zijn steentje bijdraagt mij te beschermen tegen geweld.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 10:51

Waarom denken mensen dat voor plichten en rechten moeten samenhangen Als er een plicht tegenover een recht staat is het geen recht.

rvb2
rvb231 jan. 2022 - 11:57

@FransAkkermans: Rozema maakt duidelijk dat hij de dienstplicht wil afschaffen, hij wil u dus juist beschermen tegen geweld. Wie pleit voor dienstplicht pleit er voor dat burgers het leger beschermen tegen geweld, en dat is precies verkeerd om.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 jan. 2022 - 13:39

@Griezel in post-gezellig Nederland Hierom:l. "Broeders! hoort hoe gelijkheid spreekt: Geen recht waar plicht is opgeheven geen plicht leert zij waar recht ontbreekt" Het is een regel uit de Internationale.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 13:46

Die internationale kan me wat . Rechten van de mens Artikel 1 - Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen. Maar dan moeten ze wel eerst elke dag Rutte pijpen Zie je het voor je ?

Jozias2
Jozias231 jan. 2022 - 16:36

@griezel Jammer dat je bij artikel 1 gestopt bent met lezen en niet tot artikel 29 bent gekomen: "Een ieder heeft plichten jegens de gemeenschap, zonder welke de vrije en volledige ontplooiing van zijn persoonlijkheid niet mogelijk is."

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 20:59

staat er dat rechten allleen geldig zijn wanneer er plichten tegenoverstaan? een recht is geen recht als het niet absoluut is dan is het een beloning op zijn best wat die plichtclausule daar doet weet ik trouwens ook niet rechten hebben niks met plichten te maken voor degene die een recht heeft

Jozias2
Jozias21 feb. 2022 - 9:08

@Griezel Geen enkel recht is absoluut. Alle rechten worden ingeperkt door, bij wet bepaalde, kaders.

FredD2
FredD231 jan. 2022 - 7:54

Oorlog is niets meer dan dat domme jonge mensen hun leven wagen omdat oude bittere mensen dat eisen. Het is een barbaarse bezigheid waar echte beschavingen allang afstand van hebben gedaan. Maar goed, we zijn nu eenmaal lid van 1 van de meest oorlogszuchtige verenigingen die eigenlijk gewoon geleid wordt door 1 van de meest oorlogszuchtige landen ooit en we zijn nu alweer ongeveer 7 jaar lang bezig oorlog uit te lokken tegen onze oude vijand en het lijkt erop dat het geduld van die oude vijand bijna op is. Laten we heel simpel zijn, oorlogvoeren is dom en alleen hele erge domme mensen staan daar achter. Qua domheid wordt dit alleen nog maar overtroffen door oorlog uitlokken, misschien dat we daar dan mee moeten stoppen.

5 Reacties
Jozias2
Jozias231 jan. 2022 - 8:21

@fred Er is nog wel een nuance tussen een oorlog beginnen en een oorlog voeren. Maar ik ben even benieuwd, welke beschavingen hebben 'oorlog in de ban gedaan' ?

LaBou
LaBou 31 jan. 2022 - 11:24

@martin108: welk belang heeft iemand als Putin, met al genoeg problemen in eigen huis, er bij om west-europa te bezetten waar de de mensen nog veel meer tegen hem zijn. En dat is nog afgezien van het feit dat die tegenstanders de russische bevolking in aantal royaal overtreffen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 jan. 2022 - 11:26

@FredD Dat u deze mening hier in vrijheid kunt ventileren heeft u te danken aan die 'domme jongens' die ooit hun leven hebben moeten wagen. Ik vermoed in de tijd voordat u geboren was. Zelden zo'n gebrek aan historisch besef hier gelezen.

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 12:31

@FransAkkermans1947, Over matig historisch besef gesproken! Nederland viel zo snel dat enige potentiële oproep brieven om zich te komen melden voor de dienst nog niet eens op de deurmat lagen! Vervolgens wist de bezetter wel waar men de "jonge" jongens kon vinden en met dezelfde idealen die je zelfs op dit forum terug vindt met leuzen zoals "je plicht voor de maatschappij" werden deze tewerkgesteld! Wanneer een overheid eist dat jij je lijf vrijelijk ter beschikking stelt ongeacht de consequenties, dan is die overheid de booswicht. Dat het historisch altijd zo gedaan werd is geen argument om dit als simpele waarheid te zien.

FredD2
FredD21 feb. 2022 - 8:29

@Jozias en @FransAkkermans1947. Zonder deze domme jongens en bittere oudjes was mijn vrijheid nooit in gevaar gebracht. De redenatie dat het nodig is is hetzelfde als iemand gif toedienen en dan zeggen dat het maar goed is dat het gif bestaat omdat er dan ook tegengif is.

Jozias2
Jozias231 jan. 2022 - 7:53

Nu ben ik het er gelijk mee eens dat de kans dat deze bijzondere omstandigheden in de zin van een aanval op ons grondgebied waarbij een beroepsleger het niet aan zou kunnen nihil is, maar daardoor is ook het scenario dat de dienstplicht weer benut wordt ook nihil. Daarmee wordt het meer een principiële discussie. Wat ik mis is het alternatief. Geen dienstplicht maar wat dan wel? Je land laten bezetten, je buren en familie laten uitmoorden zonder vorm van verzet? Hopen dat iemand anders (de VS? Huurlingen?) het probleem voor je oplossen? Je vingers in je oren doen, heel hard lalala zingen en hopen dat het weer weggaat. Ik vind de gedachte wel erg egoïstisch en ook wel passen bij de millenials waarbij whatsapp in it for me centraal staat in plaats van ‘take 1 for the team’.

1 Reactie
De Lieve Heer
De Lieve Heer31 jan. 2022 - 12:12

Ik heb al een alternatief voorstel gedaan aan Kluifje.

Peter Stans
Peter Stans31 jan. 2022 - 7:50

Hmm het laffe gebroken geweertje is weer terug.

3 Reacties
rvb2
rvb231 jan. 2022 - 7:56

Laf is een ander te dwingen te vechten omdat je zelf wil vechten en bang bent te verliezen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 10:54

Een geweer is pas laf - jij hebt een geweer en dat geeft je macht over de mensen zonder geweer . Druk op een knopje en die persoon is dood - en de wapens worden al maar laffer, niks zo laf als een drone of een bom .

De Lieve Heer
De Lieve Heer2 feb. 2022 - 0:58

Laf is het gooien van bommen van 10km hoogte op een burgers eb vijanden die geen middel hebben om zich daar tegen te verdedigen.

lmgikke
lmgikke31 jan. 2022 - 7:26

Een paar jaar geleden is de wet reeds gewijzigd. I.p.v. de dienstplicht af te schaffen, heeft men hem uitgebreid. Vrouwen zijn nu ook dienstplichtig geworden. Blijkbaar vinden politici het wel een leuk idee dat ze mensen op kunnen roepen voor hen te gaan sterven.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 10:55

Nee dat is gewoon emancipatie, GroenLinks versie . Net als dat 1 persoon niet meer de kostwinner is wegens emancipatie . We worden genaaid

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 21:06

en overigens dus vroeger waren alleen mannen dienstplichtig en nu vrouwen ook dus 100% meer mensen dienstplichtig wat een vooruitgang en nu mag ik me dus straks ook nog eens druk gaan maken dat er een mongool besluit dat mijn dochter moet gaan moorden Dat er dan nog politici het lef hebben om het over zaken als mensenrechten of zelfs fatsoen te hebben is totaal ongeloofwaardig Dan moet ik mijn dochter straks niet verdedigen tegen buitenlandse invasies van mijn huis maar Nederlandse ! U moet wel erg van walghuizen komen wanneer u zoiets goed praat (ps had ik een zoon dan dacht ik daar net zo over)

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 feb. 2022 - 11:38

Ook dochters maken zelf wel uit of ze dan gaan dienstweigeren of niet daar gaan vaders niet over.

Bunzige Vunzing
Bunzige Vunzing31 jan. 2022 - 4:56

Als ik het goed begrijphoef je alleen te gaan vechten als het land Nederland zelf aangevallen wordt. Geen onrealistisch scenario volgens de schrijver. Ben wel benieuwd wat hij/zij/hen bedoelt. De tanks van Poetin soms? In dat geval, wauw! Nooit meer zulke koude oorlogsretoriek gelezen sinds, eehh, voor mijn geboorte. Maar waar het even om gaat: die opkomst geldt niet als NL troepen naar een situatie in een buitenland gestuurd worden.Dus als Poetin Oekraine binnenvalt, hoef je niet bang te zijn dat je opgeroepen wordt.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke31 jan. 2022 - 7:27

LOL, dat dacht jij. Als de dienstplicht bestaat en ze hebben een tekort aan militairen in een conflict, dan wordt men gewoon opgeroepen. De kaders die jij stelt worden dan net zo snel afgeschaft.

Bunzige Vunzing
Bunzige Vunzing31 jan. 2022 - 10:59

Imgikke, dan heeft afschaffen van de dienstplicht ook geen zin, als de overheid besluit, wanneer ze het nodig acht, de dienstplicht opnieuw in te voeren.

Marcus A.2
Marcus A.231 jan. 2022 - 4:35

Hier kun je alleen voor pleiten als je grenzeloos naïef en zonder enig historisch besef bent. Of totaal geen waarde hecht aan onze manier van leven.

7 Reacties
rvb2
rvb231 jan. 2022 - 7:16

Je kan alleen voor dienstplicht zijn als je een hekel aan mensen, vrijheid en vrede hebt. Of totaal geen waarde hecht aan mensenlevens.

Martin108
Martin10831 jan. 2022 - 8:39

@rvb Je kan ook voor dienstplicht zijn als je weet dat er andere mensen uit andere landen een hekel hebben aan mensen, vrijheid en vrede.

Marcus A.2
Marcus A.231 jan. 2022 - 8:44

@rvb "Je kan alleen voor dienstplicht zijn als je een hekel aan mensen, vrijheid en vrede hebt." En wie mogen het vuile werk dan opknappen wanneer de nood aan de man is, en er te weinig vrijwilligers zijn? Dacht je dat een op vrije keuze van deelname gebaseerd geallieerd leger Europa had kunnen bevrijden van het nazisme? Leg eens uit?

wittecisnoot
wittecisnoot31 jan. 2022 - 8:48

@rvb: voor vrede, misschien. Orwell zei het al: "de snelste manier om een oorlog te beëindigen, is door hem te verliezen". Voor vrijheid en mensenlevens: bepaald niet. De geschiedenis leert dat bezet worden funest is voor vrede en mensenlevens. En nee, als jij geen leger hebt en geen andere landen binnen valt, wil niet zeggen dat andere landen dan even vriendelijk gaat zijn. Het is immers niet het redelijke land dat bepaald dat er oorlog komt. Wel maak je het die agressor makkelijk.

Donutz
Donutz31 jan. 2022 - 9:05

Denk aan WO1 en de Russen, Lenin & co wilden de wapens neerleggen, het zou immers onzinnig zijn dat Russische burgers/arbeiders vochten tegen Duitse burgers/arbeiders, terwijl niet hun belangen maar die van hogere heren centraal stonden. Maar de Duitse soldaat die er alle belang bij zou hebben dienst en gevecht te weigeren, deed dat niet... dus geen einde aan de oorlog door de Duitsers... Amerikanen en Vietnam: ook zinloos hoe Amerikaanse jongens stierven voor de belangen van een elite. Maar geen enkele Amerikaan die de wapens neerlegde om over de stappen naar de Vietmin of gewoon weg te lopen van het front... Is dus een betere vraag: hoe maak je het de soldaten van de vijand duidelijk dat ze eigenlijk kansloos bezig zijn hun leven te verspillen? Een antwoord daarop zou grootschalige verdediging door guerrillas of een (dienstplicht) leger overbodig maken omdat er niet langer zulke verwerpelijke oorlogen zouden zijn. Dienstplicht is minachting en haat jegens het plebs.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 jan. 2022 - 12:51

@Donutz U heeft het over Lenin. De Duitsers hebben Lenin naar Rusland gesmokkeld in de hoop dat hij als beroepsrevolutionair Rusland zo zou verzwakken dat ze zich helemaal op het Westfront zouden kunnen richten. Dit landverraad legde de Duitsers geen windeieren: met de 'vrede' van Brest-Litovsk verloor de Sovjet-Unie een kwart van haar grondgebied.

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 13:00

"onze manier van leven".. Iedereen, zonder uitzondering, op deze planeet leeft ongeveer hetzelfde. Je eet, poept, slaapt en op een dag ga je dood. De rest is franje en opsmuk en heeft weinig met leven te maken. Dat door een louter toevallige samenkomst van omstandigheden jij dit leven bent begonnen op dit specifieke stukje aardkorst is natuurlijk een absurd gegeven om plichten aan op te hangen. Helemaal de plicht dat jij zou moeten vechten tegen een persoon die door precies hetzelfde toeval ergens anders geboren is waar ze deze idiote notie van dienstplicht ook hebben!

Peter1957
Peter195731 jan. 2022 - 2:59

Al heel lang niet aan de orde geweest, en als het wel aan de orde is, wat is het alternatief? Een leger is ter bescherming van de burgers.

3 Reacties
rvb2
rvb231 jan. 2022 - 8:02

als burgers het leger in worden gedwongen beschermt het leger de burgers niet.

Martin108
Martin10831 jan. 2022 - 8:41

@rvb Zou je dat ook zeggen als die tienduizenden Russische soldaten net over de grens bij Venlo stonden?

LaBou
LaBou 31 jan. 2022 - 11:24

@martin108: welk belang heeft iemand als Putin, met al genoeg problemen in eigen huis, er bij om west-europa te bezetten waar de de mensen nog veel meer tegen hem zijn. En dat is nog afgezien van het feit dat die tegenstanders de russische bevolking in aantal royaal overtreffen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 jan. 2022 - 1:30

Op zich vind ik het wel prima dat er een plicht is om elkaar te verdedigen in bepaalde uiterste situaties, met die genoemde uitzonderingen dan. De vraag is hoe we beslissen dat we ons militair moeten verdedigen. Ik denk dat het belangrijker is om te zorgen dat die beslissing de juiste is, en een is die de wil van de burgers representeert, dan de plicht zomaar weg te doen.

Kuifje3
Kuifje330 jan. 2022 - 23:10

Een ander geluid: Laten we jongeren tussen hun 18e en 30e voor een jaar oproepen om hun dienstplicht te voldoen. Die dienstplicht bestaat dan uit een stukje zorgplicht in de gezondheidszorg of een stukje hulp in de veiligheid in de breedste zin van het woord. Dus paraat staan bij bosbranden, overstromingen, stormdienst, enzovoorts. Daarnaast zou iemand dan in dat jaar op kosten van de overheid wat opleidingen kunnen doen zoals het halen van een rijbewijs. Ja, ook een stukje les over wapens (geloof me, het is nog leuk ook om te doen), zelfverdediging, EHBO en zo. De dienstplicht als in de oude manier hoeft niet voor mij, maar er is zo ontzettend veel waar een soort sociale dienstplicht zinnig zou kunnen zijn. Nee, niet als voorbereiding voor een oorlog, maar als aanvulling op je opvoeding. Leren om te gaan met elkaar en zaken doen die nuttig zijn voor de samenleving.

6 Reacties
lmgikke
lmgikke31 jan. 2022 - 7:28

zaken leren die nuttig zijn, dat heet onderwijs. Wat jij voorstelt, is gewoon een jaartje arbeid in dienst van de overheid, onbetaald.

wittecisnoot
wittecisnoot31 jan. 2022 - 10:23

@Kuifje: daar is een woord voor: dwangarbeid. Dienstplicht is er voor noodgevallen en voor zaken waarin een beroepslager geen antwoord is. Lager opgeleid zorgpersoneel gaat last krijgen van broodroof door dwangarbeiders. Verder kost het de samenleving geld: mensen vakkennis/kunde waar men om zit te springen, mogen werk onder hun niveau doen. Daarnaast gaat dwang mensen niet tot betere burgers maken (Dat deed de oude dienstplicht ook niet). Je krijgt mensen die, terecht opmerken, dat ze een jaar uitgebuit worden en dat wekt rancune op.

De Lieve Heer
De Lieve Heer31 jan. 2022 - 11:29

KIuifje: Nog een ander geluid: Als we nu jouw idee en het mijne samenvoegen, laten we dan de jongeren tussen hun 18e en 30e aanbieden om 2 jaar lang 2 dagen per week dienst te doen, naast 3 dagen in een keuze beroep, waarbij het salaris gelijk is aan dat van het keuzeberoep.Of een week per maand misschien. Bij de solicitaties kun je een "voorrangspositie" creeeren door aan de werkgever van het keuzeberoep belastingkorting aan te bieden, zodat de man/vrouw "in dienst" 10% goedkoper is. Werklozen krijgen de optie aangeboden tegen het minimumloon. Plicht is niet meer nodig. Geen aanschaf van aanvalsvliegtuigen en andere wapens met een groot bereik meer, maar wel een uitgebreid vervoerspark voor "bijzonder diensten", van klein tot groot, gericht op binnenlands gebruik. Model: Als het van ons is, kan het ook niet tegen ons gebruikt worden. Daar is de politie voor. Als andere landen commentaar hebben is het antwoord: Doe hetzelfde, bijvoorbeeld per provincie. Op voorwaarde dat we jouw en mijn idee samenvoegen is me dat wel 5% van het nationale budget waard. Worden we het eens?

De Lieve Heer
De Lieve Heer31 jan. 2022 - 12:04

Kluifje, begrijp me goed. Toen ik in de dienst kwam zat ik binnen de drie maanden in het Oranjehotel in Den Haag, -ik kan daar helemaal niet tegen. Dus toen ze over mijn terugkomst in dienst kwamen praten was mijn antwoord: "Laat mij hier maar lekker zitten." Ik ben geen pacifist, in de verste verte niet. Maar ik doe niet mee aan dingen waar ik het niet mee eens ben, laat staan dat ik ze ga "verdedigen", zoals destijds die "politionele acties" in Indonesie etc. Het woordgebruik laat al zien dat er iets aan de hand is dat niet deugt. Ik doe de dingen anders: een wapen heb ik gelukkig nooit nodig gehad en toch weet iedereen dat je met mij geen ruzie moet maken.

Kuifje3
Kuifje331 jan. 2022 - 14:09

@Lieve meneer: De oude dienstplicht was bedoeld om te leren vechten. Dat is zeker niet wat ik voorsta. Ik wil jongeren laten bijdragen aan de samenleving. Als dat dan meer op de manier zoals jij dat voorstelt zou kunnen is dat ook prima. Belangrijk is dat er over nagedacht gaat worden. @Witte: Natuurlijk moet je voorkomen dat het wordt gezien als dwang. Er zal een redelijke vergoeding tegenover moeten staan en de kans om een door de overheid gesubsidieerde set van opleidingen te kunnen volgen. Zo heb ik in mijn diensttijd kunnen leren autorijden en heb ik een EHBO cursus gehad. Ook leer je mensen kennen waar je anders nooit mee in contact had kunnen komen. Mijn fysieke gesteldheid ging door de trainingen ook enorm vooruit en ik bereikte sportieve doelen die ik anders nooit bereikt had. Voor mij was het een periode die voor mijn zelfvertrouwen alleen maar positief was.

De Lieve Heer
De Lieve Heer31 jan. 2022 - 21:15

Kuifje: "Als dat dan meer op de manier zoals jij dat voorstelt zou kunnen is dat ook prima. Belangrijk is dat er over nagedacht gaat worden." Daar ben ik het dus helemaal mee eens, was dat was de bedoeling. En ik weet ook dat de realiteitswaarde van mijn voorstel helemaal NUL is, omdat de de denkwijze die aan de huidige politiek te grondslag ligt ervoor gezorgd heeft dat die diepe sporen in de samenleving heeft nagelaten. Ondergetekende stond al eind jaren '70 in het "Elektrum" van de KEMA een ingenieur te consulteren. Maar het reele aanbod van "duurzaam" was te beperkt en dus besloot naar een geschikte TOTEM te zoeken. Helaas was de kleinste nog te groot voor ons geringe gebruik. Nou ben ik niet dom, maar Einstein ben ik ook niet, dus als ik daar mee bezig was, dan was dat niet omdat ik iets uitgevonden had. Veel mensen wisten toen al hoe laat het was. En toen kwamen de VVD en het CDA aan de macht, Reagan in de USA en Thatcher in GB, Blair en toen Kok.......en daarna ging het HELEMAAL verkeerd. Zegt mijn vader op een dag: "Weet je dat het meeste geld helemaal niet bestaat? Dat is allemaal digitaal en flitst rond de wereld in het girale verkeer. Dat was geloof ik in '93 en iedereen stond er bij en keek er naar. En ik dacht: Nu of nooit, wegwezen hier, want iedereen schijnt dit normaal te vinden en het wordt zelfs toegejuicht. Daar worden onze kinderen in geboren en denken dat dat op natuurlijke wijze zo gegroeid is en dat het geheim van succes en een tevreden leven ligt in het optimaal mee functioneren in DIE wereld. Dat krijg je er niet zomaar weer uit. Ik weet dat mijn gedachtevorming utopisch is. De bedoeling is om eens na te denken over wat daar nou werkelijk achter steekt want het is een erfenis met zeer kwalijke kantjes en het is de erfenis van...., ja, daar bestaat een naam voor.

De Lieve Heer
De Lieve Heer30 jan. 2022 - 22:51

Zomaar? Zonder enige voorafgaande training? Nu dat zal me wat worden.... Ik werd met die vraag geconfronteerd toen ik een jaar of 15 was door de vader van een vriendinnetje, kolonel. "Alleen als ik er zelf achter sta", was mijn antwoord. Ik werd op slag "staatsgevaarlijk" verklaard, nadat hij me van het tegendeel had proberen te overtuigen. "Zei hij dat", vroeg mijn vader lachend. Gelukkig hadden ze in het leger weinig tijd nodig om te ontdekkken dat ik niet aanpasbaar ben, dus voor mij rest slechts de ondergrondse. Als ik kijk hoe oorlogen zoals in Vietnam en Afghanistan zijn gelopen, dan denk ik dat er meer toekomst zit in het trainen van de burgerbevolking in ondergrondse activiteiten, zoals sabotage. Maar ook schietlessen met kampioenschappen, om het een beetje spannend te maken. Hoe je veilig informatie onderling kunt uitwisselen, netwerken opzet, dat soort dingen. Een wat meer grootschalige, ludiekere en niet-ideologische getinte vorm van "Gladio" dus, in spelvorm en zonder geheimhouding, zodat "de vijand" weet wat hem te wachten staat: een wespennest. Daar zit natuurlijk ook wel een zeker risico aan vast

3 Reacties
wittecisnoot
wittecisnoot31 jan. 2022 - 10:55

Dat werkt als een democratie, waar niet alle redelijk weg is, je binnen valt. Een dictatuur heeft makkelijkere oplossingen: zet willekeurige burgers tegen de muur bij verzet. Of deporteren en vervangen die niewe burgers. Dus daarom is het beter een bezetting te voorkomen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 10:58

[ het trainen van de burgerbevolking in ondergrondse activiteiten, zoals sabotage] Dat zouden ze zeker niet doen - ze zijn schijtsbang voor de burger .

De Lieve Heer
De Lieve Heer31 jan. 2022 - 11:44

Griezel; Zie mijn antwoord hierboven aan Kluifje. wittecisnoot voert nog steeds de oorlogen van vroeger en begrijpt de enorme effectiviteit van mijn voorstel niet: Je zet tegelijk een behoorlijke, goed gestructureerde "hulp burgerbevolking" op, onder hetzelfde dak. Daar breng je bijvoorbeeld diensten als de plaatselijke brandweer in onder, ziekenvervoer, etc.. De structuur blijft gewoon dezelfde: landelijk, provinciaal en gemeentelijk. Wel kleinschalig, maar niet op zijn elf-en-dertigst. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Luuk Soete
Luuk Soete30 jan. 2022 - 22:30

Met andere woorden, rekenen we straks weer liever op jonge Amerikanen van allerlei achtergrond, met een afkomst verspreid over de wereld, en van allerlei etniciteit, die vrijwillig, gedreven door niets anders dan patriottisme en geloof voor het goede ingezet te worden, wanneer hun regering hen daartoe verzoekt, ons of andere Europeanen opnieuw de vrijheid terug te geven, met opoffering van zichzelf door velen van hen?

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas31 jan. 2022 - 7:32

Nee, laten we onze eigen jonge mensen afschieten omdat een paar grijze duiven de macht in handen hebben en aan een partijtje ver pissen doen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 10:59

Die Amerikanen zijn net zo goed het slachtoffer . Maar in ieder geval vechten die nog voor het belang van de VS. Waarom moeten wij voor het belang van de VS gaan sterven?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 jan. 2022 - 22:09

Toen de dienstplicht (ok opkomstplicht) nog bestond toen was gewetensbezwaar iets dat ze zelden goedkeurden . zal wel exclusief voor jehova's ofzo geweest zijn. Veel jongens wilden niet en bijna geen kwam er onderuit door zaken aan te voeren (die meestal wel klopten zoals gewetensbezwaar) waarvoor je niet in dienst zou hoeven. Ik had mazzel ik was net de groep van na de koude oorlog dus bij ons waren ze al aan het afbouwen dus hoefde ik niet gewoon om reden dat ik niet wilde - oudere jongens hadden die mazzel niet .

Winterdepressie
Winterdepressie30 jan. 2022 - 21:57

Ik heb hier wel eens over nagedacht en telkens kom ik tot de zelfde conclusie. Ik ben een vreedzaam individu dat geweld uit de weg gaat. Ik heb verder weinig met het concept van het sociale contract en nog minder met de overheid. Ik probeer te leven met de "maatschappij", maar waar het kan zo veel mogelijk daarbuiten. De enige manier om mij te drijven tot fysiek geweld is zeer waarschijnlijk iedereen vanuit overheidswege te dwingen te wapen te gaan tegen mensen die we verder helemaal niet kennen, maar niet volgens wat "ze" denken dat de bedoeling is. Op het moment dat de overheid denkt mij te kunnen bevelen een moordenaar te worden, dan weet ik wie de echte monsters zijn en dus de vijand. Er bestaat dan geen wet meer die je kan overtreden of een land wat je kan verraden omdat het land als zowel de wet al verraden en gebroken is door het orgaan dat het zou moeten beschermen. Mijn conclusie is dus altijd dat ik tegen dit scenario in verzet zal komen en dat zal niet per definitie vreedzaam verzet zijn.

Eid
Eid30 jan. 2022 - 21:34

En als niemand dienst wil nemen in een beroepsleger, heeft niemand dd plicht om Nederland te verdedigen?, Zoiets? En dan? Is dat weer zo'n "ik denk niet verder na oplossing, maar ik ben er vanaf"? Is dat content?

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 10:43

De staat is tegen de burger dus waarom moet de burger de staat verdedigen?

Hernandez
Hernandez30 jan. 2022 - 21:25

Overigens, wil de auteur hiermee zeggen dat hij meer geld uit zou willen geven aan Defensie?

Ch0k3r
Ch0k3r30 jan. 2022 - 21:19

Meh. Ik vind de huidige situatie eigenlijk wel oké. Maar alleen ter verdediging van dit land. Niet om elders oorlog te gaan voeren. Hoewel er een boel te verbeteren valt, hebben we het best goed tov woonsituatie in andere landen. Als je een beetje om je medeburgers geeft, dan verdedig je ze ook als je bij machte bent. Thuis op de bank zitten en wachten tot de potentiële vijand razzia's gaat houden vind ik niet echt sociaal. Niet dat ik denk dat het ooit zo ver komt. En als je je leven niet wilt wagen, dan is vervangende dienst ook prima. Het is een wet in het geval van oorlog. Tijdens oorlog zijn er geen wetten. Daarbij is de wereldeconomie zo met elkaar verweven dat een nieuwe wereldoorlog (want dat gebeurd er als de EU wordt aangevallen) alle landen financieel ten onder gaan.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jan. 2022 - 8:55

verdediging weet je hoe onze minister van oorlog heet? juist ja - de minister van defensie

Logischrechts
Logischrechts30 jan. 2022 - 21:14

Belachelijk! Op precies mijn 18e verjaardag ben ik bij het Korps Mariniers gegaan. Een ervaring die ik voor mijn leven mee zal dragen. Wanneer er ooit oorlog komt zal ik geen moment twijfelen om mijn comfortabele en goed betalende baan direct te verlaten om te gaan vechten. Iedereen zou dit moeten doen in zo'n geval. Aan dit soort zwakke teksten/ mensen heeft niemand iets en zeker niet in dreigende tijden zoals nu. Als je het heerlijke leven dat je hier in Nederland hebt wilt behouden, moet je bereid zijn om ervoor te vechten of je leven te geven.

10 Reacties
Rechtvznraap
Rechtvznraap31 jan. 2022 - 7:02

Bedankt voor je reactie. Volledig mee eens. Wat een laffe reacties hier zeg. Het gaat om de bescherming van je land. Tekent maar weer eens hoe woke onze maatschappij aan het worden is.

rvb2
rvb231 jan. 2022 - 8:05

@rechvznraap: Welke idioot gaat nu vechten voor een land? Vechten om mensen te beschermen kan ik nog begrijpen.

watcher3
watcher331 jan. 2022 - 8:29

Ik vind dat je nogal psychopathisch over komt. Je leven geven nog wel...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout31 jan. 2022 - 8:36

Dienstplicht lukt in Amerika al niet meer, de meeste rekruten zijn te dik.

Fabius
Fabius31 jan. 2022 - 8:42

Lees ik hier een 'contradictio in terminis'? U wilt uw leven geven om uw heerlijke leven te behouden? Hoe gaat u dat aanpakken?

De Lieve Heer
De Lieve Heer31 jan. 2022 - 10:43

Eens kijken, we hebben hier een ex-politieman en Logischrechts is precies op zijn 18e verjaardag bij het Korps Mariniers gegaan. Logisch dat ze rechts zijn.

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 12:51

"Wanneer er ooit oorlog komt zal ik geen moment twijfelen" Geen enkel moment? Jij zal niet even checken of je misschien voor de "foute" partij gaat pief-paf-poef'en? Gewoon even zeker weten dat je niet aan de verkeerde kant staat? In dat geval ben je een uitstekend beroeps! "Als je het heerlijke leven dat je hier in Nederland hebt wilt behouden, moet je bereid zijn om ervoor te vechten of je leven te geven." Ook een oud en irrationeel sentiment. Is dit alleen maar waar als je ergens een heerlijk leventje hebt? Of is dit ook van toepassing op landen waar het wat minder heerlijk is? Iedereen is uiteindelijk toevallig ergens geboren. Niemand heeft er om gevraagd en niemand heeft een keuze gehad waar. Om daar plichten aan te verbinden is ridicuul! En op basis van die onwillige en arbitraire gegevens moet iemand maar bereid zijn om te gaan vechten tegen iemand waarvan door de zelfde soort toevalligheden hij een plicht heeft om een willekeurige anders stukje aardkorst te "verdedigen"? Wat een archaïsch dom concept!

Logischrechts
Logischrechts31 jan. 2022 - 14:24

@ watcher Waarom? Is gewoon een stukje natuur als jonge jongens wil je nou eenmaal vechten. @Fabius Het gaat niet om mijzelf. Wel om de mogelijkheid dat jij, je familie en je vrienden zo kunnen blijven leven. Je dient je land niet voor jezelf. @De lieve heer Yes, echte mannen. Daar heeft links het vaak moeilijk mee. Zacht en gevoelig zijn daar hebben we wat aan natuurlijk! @Winterdepressie Nee, daar kijk ik niet naar. Je krijgt een taak en die voer je uit. Ik snap bijvoorbeeld heel goed dat de Afghanen ook tegen ons vochten, zoals ze dat horen te doen. Wat al jongens van middelbare leeftijd hier doen snap ik dan ook niet.

Winterdepressie
Winterdepressie31 jan. 2022 - 14:53

"Nee, daar kijk ik niet naar. Je krijgt een taak en die voer je uit" Befehl ist befehl! Brave Feldwebel... Goed bewaken dat kamp he!

rvb2
rvb231 jan. 2022 - 16:46

@logischrechts: raar. Als jonge jongen wilde ik nooit geweld gebruiken. Jongens die dat wel willen hebben een steekje los. Het gaat je ook niet er om dat anderen hun leven kunnen blijven leiden, dienstplicht maakt dat juist onmogelijk. en inderdaad, zachte en gevoelige mannen daar hebben we wat aan. Gewelddadige mannen zijn een gevaar voor de samenleving.

Hernandez
Hernandez30 jan. 2022 - 21:12

Maar de overheid weet toch wat goed is voor ons?