Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schaduwzijde van Spanje wordt door natuurramp goed zichtbaar

  •  
04-11-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
20431 keer bekeken
  •  
ANP-512570102

Voor de gemiddelde buitenlandse toerist is Spanje een prachtig land met vriendelijke en gastvrije mensen. Veel Nederlanders vinden Spanje om meerdere redenen ook leuker om er te wonen dan in Nederland. Niet alleen om het weerklimaat met veel zon-uren maar ook om het vriendelijke en minder hectische leefklimaat met lagere prijzen voor levensonderhoud en huisvesting. Een opvatting waar ogenschijnlijk weinig op af te dingen valt.

Zelf heb ik regelmatig voor een lange tijd in de omgeving van Valencia gewoond, vanwege de hiervoor genoemde redenen. Dat was in de tijd dat Nederland nog als een gaaf landje kon worden beschouwd en Valencia voor mij als een nog gavere omgeving. Met wel één klein nadeel dat je met de Engelse taal niet ver komt in de  communicatie. Voor Spanjaarden is Spaans de wereldtaal want dat wordt volgens de Spanjaarden het meest gesproken op onze aardbol. Met een snelle Spaanse cursus kun je de taalbarrière verminderen.

Tijdens de coronacrisis kon ik Valencia niet uit en in die pandemie kon ik voor het eerst de schaduwzijde van de Spaanse samenleving ervaren. Dat was schrikken. De uitgeroepen noodtoestand de 'Estado de Alarma' veranderde Spanje binnen één dag in een politiestaat. Met in het straatbeeld veel zwaarbewapende politie en Guardia Civil.

Het gevoel van verbondenheid van burgers onderling, die allemaal in dezelfde ellende zaten, was voor mij als Nederlander nieuw. Evenals het in de coronatijd moeten aanschouwen van het dagelijks overleven door veel kwetsbare ouderen en ontslagen werknemers, die zonder geld of steun van de Spaanse overheid zich maar moesten zien te redden.

Deze gebeurtenissen prikkelden mijn nieuwsgierigheid om een verklaring voor deze opvallende verschillen met de Nederlandse samenleving te zoeken. Dat kon immers niet alleen maar veroorzaakt worden doordat het inkomen per hoofd van de bevolking in Spanje lager is dan het Nederlandse inkomen per dezelfde dimensie.

Als eerste ontdekte ik bij toeval dat het Spaanse strafrecht een strafbaar feit uit de Franco tijd nog steeds hanhaaft, als enige land in de EU. Als een ondernemer zich voelt geschoffeerd omdat je als consument klaagt over een product of dienst dan kan die klacht als een strafbare aantasting van de goede eer worden beschouwd. Als Nederlands jurist kun je dat gewoon niet geloven. Dat zet immers de poort open naar misbruik door een elite om meldingen over een misstand onder de pet te kunnen houden. Maar niet alleen in het strafrecht zijn de trekjes van Franco-tijd in de samenleving zichtbaar. Het kwalitatief beste onderwijs is particulier georganiseerd voor wie het geld heeft en het openbare onderwijs is van een significant lager niveau.

Corruptieschandalen van de elite in bedrijfsleven en politiek zijn aan de orde van de dag. Corrupte politici kunnen ook na een veroordeling gewoon weer aan de slag in vaak lucratieve politieke baantjes. Want politici in Spanje zijn, ook als ze niet in een regering of parlement zitten, vaak betaalde functionarissen.  

Door de natuurramp Dana is deze schaduwkant van de Spaanse samenleving opnieuw voor het buitenland zichtbaar geworden. Politiek en overheid die de armere bevolking gewoon laat stikken als de nood het hoogst is en dappere vrijwilligers in Valencia die met bezems en emmertjes hun medebewoners van Valencia massaal te hulp schieten. De weerbaarheid en solidariteit van de inwoners van Valencia vormen zo een toonbeeld van hoe burgers zich bij een ramp kunnen wapenen tegen sterk falende politici en overheden.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Emma Bo
Emma Bo
5 nov. 2024 - 15:16

Ik weet niet of het aangehaalde artikel uit het Wetboek van strafrecht, dat ik overigens niet kende en in mijn 25-jarige loopbaan als juridisch adviseur in Spanje ook nooit ben tegengekomen, nou zo heel veel bijdraagt aan de analyse van deze ramp. Feit is dat de Spaanse bevolking inderdaad een diep ingeworteld wantrouwen heeft tegen ambtenaren en politici en liever zijn eigen zaakjes buiten de overheid om regelt. En als we het dan toch hebben over het Franco regime: als die na de grote overstroming van 1957 niet besloten hadden om de rivier de Turia uit het centrum van Valencia weg te leiden, dan waren er vandaag geen honderden maar duizenden doden te betreuren geweest.

Nog steeds is de Spaanse bureaucratie de mening toegedaan dat de burger is uitgevonden om de bureaucratie bezig te houden. Als deze houding eindelijk ooit eens zou kunnen worden veranderd, als bv ambtenaren eindelijk niet meer voor het leven zouden worden aangesteld, dan zou er misschien ook voor kunnen worden gezorgd dat hulpverlening vanuit de overheid wat sneller en effectiever zou kunnen worden georganiseerd.

wvlith
wvlith
4 nov. 2024 - 13:40

De uitgeroepen noodtoestand de 'Estado de Alarma' veranderde Spanje binnen één dag in een politiestaat. Met in het straatbeeld veel zwaarbewapende politie en Guardia Civil.

Toen maar snel weggevlucht, die asociale Nederlanders...

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2024 - 12:49

Er waren al 80 mensen gearresteerd die aan het stelen geslagen waren. Dit ging toch echt t.k.v. de mensen. Overal en altijd zijn er. mensen die met een ramp nog eens extra misbruik maken van de situatie.

Daarnaast heeft de regio en de regionale overheid haar teken in deze verwaarloosd en het beschikbare geld ergens anders voor gebruikt. In Valencia heerst volgens mij de PP, de aan Franco gelieerde partij.

migrant
migrant
4 nov. 2024 - 11:00

Ik begrijp het relaas niet helemaal. Is de hulpverlening niet vroeg genoeg op gang gekomen, omdat de bevolking niet rijk is, of omdat er gewoonweg niet genoeg personeel is bij de catastrofehulp?

Was de catastrofehulp eerder op gang gekomen, als het alleen een villawijk had getroffen?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2024 - 12:51

Men is ook eerst op zoek gegaan naar vermiste mensen wat me heel redelijk lijkt.

Bart Schreuder
Bart Schreuder
4 nov. 2024 - 8:48

Interessant en goed stuk. Spanje is zeker niet perfect. Het inderdaad niet zo'n complete verzorgingsstaat als Nederland. Natuurlijk deels door het lagere BBP per hoofd, maar ook door een andere mentaliteit. In Nederland gaan we er blind vanuit dat de overheid ons altijd uit de penarie helpt. Dit is fijn, maar heeft helaas als keerzijde dat er grote bevolkingsgroepen zijn ontstaan die bewust constant aan het overheidsinfuus zitten.

Er zijn in Nederland honderdduizenen, waarschijnlijk zelfs miljoenen, die niet of nauwelijks werken, terwijl ze gezond (genoeg) zijn om te kunnen werken bijvoorbeeld. Helaas trekt onze top of the line verzorgingsstaat ook veel nieuwe mensen aan die dit idee van aan het infuus hangen wel aanstaat. Of misschien met de beste intenties arriveert, maar al snel de weg van de minste weerstand wordt ingezogen (werken loont relatief weinig ten opzichte van een naar hun maatstaven vaak royale uitkering). In Spanje zie je dit veel en veel minder. Ik heb het idee dat daar iedereen die kan werken gewoon meedoet en werkt (en indien van toepassing intergreert), en dat maakt die samenleving in mijn beleving inclusiever. Niet zi gesegregeerd als Nederland.

Ik woon overigens een deel van het jaar in Spanje, ongeveer een uur van Valencia.

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood4 nov. 2024 - 14:26

Schreuder: Jij schrijft en ik citeer: Er zijn in Nederland honderdduizenen, waarschijnlijk zelfs miljoenen, die niet of nauwelijks werken, terwijl ze gezond (genoeg) zijn om te kunnen werken

Dat weet jij zeker? Dat kun jij onderbouwen? En dat trekt veel nieuwe mensen aan? Durf je nog net niet te schrijven dat je met nieuwe mensen gewoon asielzoekers bedoelt. Want aangetrokken arbeidsmigranten werken gewoon en worden door werkgevers gewoon uitgebuit!

Volgens mij ben jij een werkgever die net een VVD cursus "onbenullig denken" heeft gevolgd en door belastingontwijking in Spanje verblijft!

Sandra Leemans
Sandra Leemans4 nov. 2024 - 21:06

Graag feiten aanvoeren ter onderbouwing uw uitspraken zijn gebaseerd op overtuigingen... Overtuigingen zonder baseren op feiten leidt tot conflicten. Ik ga u overtuigen op basis van feiten dat Nederland verregaand niet meer een verzorgingsstaat is. Te beginnen met het AO percentage WIA wetgeving in strijd met mensenrechten. Arme zieken met exact zelfde beperkingen als een rijke krijgen geen uitkering maar hebben wel jaren premie afgedragen Gwvolg verkoop huis of gedwongen verhuizing naar goedkopere woning waardoor in beide gevallen dakloosheid. Toeslagenaffaire en Groninger gas nog niet voldoende om uw ogen te openen. De nieuwe affaire is al weer in de maak WIA beoordelingen in strijd met wet richtlijnen en jurisprudentie en ook mensenrechten.

StevenB78
StevenB785 nov. 2024 - 12:11

"Aantrekkingskracht verzorgingsstaat is mythe"

https://www.adviesraadmigratie.nl/actueel/nieuws/2021/03/10/wist-u-dat-...-blog-7

Marie Timmerman
Marie Timmerman
4 nov. 2024 - 8:38

In de VK en de VS hebben ze ook prive scholen. In een liberaal land krijg je al snel een verschil van vermogen en investering. Zoals je weet word het in Nederland na de liberalisatie ook steeds erger.

haarklover
haarklover
4 nov. 2024 - 8:09

Er is nog een erfenis uit het Franco-tijdperk:

Zeer conservatieve (of gewoon extreem-rechtse) rechters.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2024 - 12:51

ooit aangesteld door de PP.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor