Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schaduw over Rotterdam

  •  
29-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3764 keer bekeken
  •  
IMG_1739b

In deze stad, waar de Maas stroomt en de lucht altijd verandert, is er een schok. Een echo van een gebeurtenis die ons allen raakt. De mensen van Rotterdam, sterk en onverzettelijk, voelen een pijn die doordringt tot in het hart van de stad.

We kennen allemaal wel iemand die in het Erasmus Medisch Centrum werkt, het is een plek waar levens worden gered, niet waar ze verloren gaan. Het is een plek van hoop, niet van angst. Maar nu is er een schaduw over gevallen.

Amerikaanse taferelen, zeggen sommigen. Explosieven, schietpartijen... Waar gaat het heen met Rotterdam? Maar we zijn en blijven Rotterdammers. We zijn sterk. We zijn veerkrachtig.

In deze tijden van duisternis, moeten we onthouden dat we niet alleen zijn. We hebben elkaar. We zijn een gemeenschap, een familie. We zullen deze pijn voelen, maar we zullen ook samen helen. Want dat is wat we doen.

Dus laten we elkaar vasthouden, laten we elkaar steunen. Laten we de liefde verspreiden, en niet de angst. Want we zijn Rotterdammers, en we laten ons niet klein krijgen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 sep. 2023 - 7:36

Hoeveel mensen in achterstandswijken leven iedere dag in angst cq. worden iedere dag bedreigd en/of laten het leven! Hoeveel vrouwen worden er vermoord na jarenlange stalking en/of dreiging? Hoeveel deuren moeten er nog opgeblazen worden alvorens de politiek eens iets doet. Hoeveel medeleven hebben wij doorgaans met die mensen en hoe lang? Wanneer worden zij serieus genomen? Of vinden wij het maar allemaal heel normaal, totdat het zich naar de betere wijken en/of ziekenhuizen verplaatst. Wanneer wordt het meer dan een kort krantenberichtje. M.i. is het allemaal een uitvloeisel van hetzelfde. Nee niet alles kun je voorkomen maar heel veel wel als we andere keuzes hadden gemaakt. Een leven is een leven, dan maken al die verschillen niets meer uit, althans dat zou niet moeten uitmaken. Dat gezegd hebbende, wens ik de nabestaanden van de slachtoffers heel veel sterkte toe, al is dat veel te weinig. Willen we hier iedere dag klaarstaan om ons medeleven te betonen? Of gaan we er wat aan doen. Als we niets veranderen, niets willen veranderen omdat het ons niet treft, en we het moedwillig in stand houden, de andere kant opkijken, want meestal ver van ons bed voor de meesten van ons, wat zijn onze woorden dan nog waard.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2023 - 9:55

Het is dichterbij dan je zou denken. Jongeheer Defoe woont in een doodnormale Stockholmse wijk met flatgebouwen. Vorige week het zoveelste schietincident. Ditmaal een liquidatie in het sportpark om de hoek.

Mirzas
Mirzas29 sep. 2023 - 11:44

Treurige gebeurtenis. En wat heftig voor de naasten en omwonenden! --- Er waren natuurlijk tekenen van psychische problemen. Maar of dit dan te voorkomen is vanuit een dergelijke basis? Iedereen die een dier mishandelt preventief naar een gesloten instelling? En is het dan bij een volgend geval niet een ander teken dat gezien had kunnen worden? Een ramp is volgens mij vrijwel altijd de zwarte zwaan die je niet verwachtte omdat je teveel op de witte aan het letten was. In die zin is die schulddiscussie meestal nogal zinloos. En lijkt het er meer op dat die gevoerd wordt voor de gemoedsrust van het publiek dan dat die daadwerkelijk meer veiligheid oplevert voor de toekomst.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2023 - 10:08

Het gaat niet om de straffen die op dieren kwellen moeten staan. Het was de vraag of hij geschikt was voor het beroep van arts. Het OM dacht van niet. Er had eerder moeten worden ingeggrepen, maar hoe? https://www.nrc.nl/nieuws/2023/09/29/fouad-l-botvierde-zijn-frustratie-op-dieren-en-droomde-ervan-dokter-te-worden-a4175829

Mirzas
Mirzas30 sep. 2023 - 19:49

Hij is ook geen arts geworden. Met de wijsheid achteraf had er eerder ingegrepen moeten worden. Maar is dat achteraf niet altijd zo? Ik zie niet in hoe dit geval een blauwdruk biedt voor veranderingen die dit type incident of catastrofe voorkomen. Je kunt niet alle risico's uitfilteren. Althans, niet vooraf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2023 - 10:40

Dat OM contact opnam is op zich al opmerkelijk. Normaliter zijn prive en opleiding aparte werelden.

Joop  den Uil
Joop den Uil29 sep. 2023 - 11:33

Dat een politicus als De Jonge zelfs over de slachtoffers heen de pers weet te bereiken is een schande voor Den Haag, voor CDA en voor de kiezers. Geen woorden voor....

3 Reacties
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans29 sep. 2023 - 12:37

Dat een lid van de Fabeltjeskrant hier kritiek heeft op een politicus wiens huisarts gisteren vermoord is...

Cave Canem
Cave Canem29 sep. 2023 - 13:08

Curieus, dat dit kennelijk meer met je lijkt te doe dan het leed van de slachtoffers.

JohnVKR
JohnVKR29 sep. 2023 - 15:16

Ik weet niet waar je Hugo de Jonge nu weer van beschuldigt, maar de vermoorde huisarts en docent Jurgen Damen blijkt de huisarts van Hugo de Jonge op Katendrecht te zijn. Dus dat Hugo de Jonge op deze tragedie reageert lijkt me niet ongepast.

Adaestuo
Adaestuo29 sep. 2023 - 9:59

Ik denk dat het OM er beter aan had gedaan om via de burgemeester en met de GGZ een gedwongen opname te realiseren in plaats van (enkel maar) die e-mail naar de schoolafdeling van het Erasmus UMC te sturen, en dan niet een opname op een crisisafdeling maar linea directa klinisch herstel. Het valt mij overigens in de schets van zijn woon en leefsituatie op dat er meerdere meldingen waren over zijn duidelijk zorgwekkende gedrag en agressie maar daarbij niets over hulpverleners die dan bij hem over de vloer zouden (kunnen) komen. Was er dan geen sprake van geestelijke hulpverlening? En waarvoor is dan toch een tijdje geleden de wet verplichte ggz tot stand gekomen? Het zijn geen schuldvragen want die lossen zulke zaken niet op; maar als je het mij vraagt is alles wat er gebeurde rondom de toeloop naar deze bloederige tragedie symptomatisch voor hoe inadequaat het een en ander vandaag de dag is georganiseerd en onderling afgestemd. Je hoort de laatste jaren steeds vaker in de media dat voor een snel groeiend aantal mensen de maatschappij te complex aan het worden is, maar het lijkt er ook veel op dat de maatschappij ondertussen ook veel te complex is geworden voor de maatschappij zelf.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2023 - 12:49

Dwingen tot behandeling of opname kan alleen onder bepaalde voorwaarden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2023 - 12:51

https://www.dwangindezorg.nl/onderwerpen/ernstig-nadeel

JohnVKR
JohnVKR29 sep. 2023 - 8:40

Even ter nuancering. De buren op het Heiman Dullaertplein - op een paar minuten afstand van waar ik woon - hebben iets vreselijks meegemaakt. De direct betrokken bij Erasmus MC ook. Maar laten we het niet betrekken op de hele stad. Los van enkele jaren in het buitenland, woon ik als geboren en getogen Rotterdammer al mijn hele leven in de Maasstad. Wij Rotterdammers vinden het allemaal heel erg wat er is gebeurd en leven mee met de slachtoffers en direct betrokkenen. Voor hen is het verschrikkelijk. Maar laten we ophouden met al die grote woorden: schaduw over de stad, duisternis, de stad is in het hart getroffen, "wij Rotterdammers'' voelen de pijn maar zijn sterk, veerkrachtig, zullen samen helen. Shit happens, maar laten we niet in de overdrive gaan. Iedereen in mijn omgeving gaat gewoon door met zijn leven, volgt het nieuws, vindt het heel erg, maar is zeker niet in het hart geraakt. Daarvoor is toch echt veel meer nodig dan de daad van een individuele mentaal gestoorde man. De slachtoffers zijn in het hart geraakt. De slachtoffers wens ik daarom heel veel sterkte toe. Maar ik vind het niet juist en niet respectvol om het vreselijke leed van de slachtoffers door te trekken naar de hele stad. Want voor de meeste overige Rotterdammers is deze vreselijke gebeurtenis bijna net zo ver weg als voor alle andere inwoners van Nederland.

6 Reacties
Westen2
Westen229 sep. 2023 - 14:19

Spreek alsjeblieft voor je zelf. Een arts wordt opgeleid om leven te geven, niet om te nemen. Om te brengen en te verlengen, om zorg te bieden aan mensen, in plaats van te haten en te vermoorden. Ik vind dat dit gebeurd is meer dan schokkend. Werkelijk waar, dit is in feite veel meer dan een serie moorden, dit is een aanslag op hoe de meesten van ons in het leven staan.

JohnVKR
JohnVKR29 sep. 2023 - 17:47

@Westen2 Ik dacht dat ik duidelijk genoeg ben geweest. Ik vind het van weinig respect naar de slachtoffers toe getuigen, als je deze vreselijke gebeurtenis op alle inwoners van de stad betrekt. Nogmaals, niet de stad is in het hart geraakt maar alle direct betrokkenen. Dat de buren, studenten, werknemers op Erasmus MC en alle famille in verschillende gradaties hard zijn getroffen is iets anders dan dat Rotterdam als stad hard is getroffen. Die overdrive vind ik gewoon niet gepast.

Zandb
Zandb30 sep. 2023 - 6:53

John Helemaal eens. We hebben er weinig aan wanneer mensen zich identificeren door te projecteren.

gravin2
gravin230 sep. 2023 - 8:41

John, wederom bezigt u de "we" vorm, stop daar eens mee! Lijkt me ook in tegenspraak met wat u wil zeggen, als ik het goed begrepen heb.

JohnVKR
JohnVKR30 sep. 2023 - 12:13

@gravin2 Het 'we' verwijst primair naar de opinie waar ik op reageer, maar ook naar een deel van de berichtgeving in andere media.

Zandb
Zandb1 okt. 2023 - 8:35

Gravin Wederom ben ik het met John eens. Hij heeft nu juist en terecht kritiek op de "wij-vorm" als gebruikt in het artikel. En inderdaad is het dan terecht dat je vindt dat "wij" dat beter niet kunnen doen. Uw kritiek geldt dan ook juist het artikel.

Kit2
Kit229 sep. 2023 - 8:34

Tragisch, zonder meer. Maar meteen schiet de maatschappij in een kramp: hoe kon het gebeuren. Nou, erg simpel, er lopen zo duizenden geschifte mensen rond, meestal in corporatiewoningen, die dreigen, rommelen met alcohol, drugs, overlast veroorzaken en bizar gedrag vertonen. Als een buur daarover klaagt kan ie een doodsbedreiging krijgen en als ie de politie belt komt op zijn best de wijkagent na een week eens kijken, en doet niets, want kan ook niets. Behalve als je mevrouw Kaag heet, dan staat de hele alarm-macht van justitie ineens klaar. Maar als je gewoon Marlous heet geldt dat niet. En zo af en toe slaat er eentje op tilt en dan krijg je dit. Als je het wil voorkomen zul je het hele verschijnsel moeten aanpakken, en niet met een loupe kijken wat er hier nou precies scheef ging.

5 Reacties
Mathijsco
Mathijsco29 sep. 2023 - 10:13

"erg simpel, er lopen zo duizenden geschifte mensen rond, meestal in corporatiewoningen, die dreigen, rommelen met alcohol, drugs, overlast veroorzaken en bizar gedrag vertonen." Zo loopt sinds een tijdje ook een zekere eco-warrior weer vrij rond omdat hij vervroegd is vrijgelaten na de moord op Pim Fortuyn: in zijn geval dreigde hij boeren af met juridische processen, woonde destijds in een koopwoning te Gelderland, en rommelde met rechtszaken voeren tegen de provincie namens stichting Milieu-offensief.

TheunT
TheunT29 sep. 2023 - 10:57

Mensen kunnen nog steeds een in bewaring stelling aan hun broek krijgen en voor een bepaalde tijd in een gesloten instelling opgenomen worden ter observatie.

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans29 sep. 2023 - 11:43

Heel erg kwalijk dat u nog een paar klappen uitdeelt op het moment van rouw. Voor de hulpverleners, en natuurlijk Mevrouw Kaag die half gestoord Nederland al over zich heen heeft gehad.

Zandb
Zandb30 sep. 2023 - 6:50

Kit Maar stel nu eens, he, stel nu eens, dat een van die mensen die Kaag bedreigde en stel nou eens dat je inderdaad Kaag behandeld zou hebben als een 'normaal iemand, stel nou eens dat een van die bedreigers nou werkelijk tot de daad was overgegaan, he stel nou eens.......... Wat blijft er dan van uw sneue verhaal over? Mathijs En dat niet gemoeten, dat je mensen die ooit misdaden pleegden weer vrijlaat?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2023 - 10:55

Volkert van der Graaf procedeerde tegen lui die milieuwetten overtraden. Niks mee.

Elaya
Elaya29 sep. 2023 - 7:58

Wat een verschrikkelijke gebeurtenis. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en vrienden van de slachtoffers en heel veel sterkte.

frankie48
frankie4829 sep. 2023 - 7:41

Beste Judith, Wij zijn het meest gepolariseerde land ter wereld, en hebben jarenlang de politieke boodschap van jij moet je eigen boontjes kunnen doppen verkondigd gekregen. Van veel gemeenschapszin in ons land is nu bij deze slachtoffers die bedreigd werden weer weinig terug te zien, anders hadden wij dit zieke figuur wel buiten onze samenleving geplaatst.

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland29 sep. 2023 - 10:05

Nou, dan heb jij waarschijnlijk geen grote CO2 voetprint door reizen. In 90% van de landen in de wereld is er een grotere polarisatie dan hier.

Robbin_T
Robbin_T29 sep. 2023 - 10:06

@frankie48 "Wij zijn het meest gepolariseerde land ter wereld" Je komt niet zoveel buiten Noord-west Europa of wel?

Hugo H
Hugo H29 sep. 2023 - 7:30

Dat de dader zo lang vrij rond heeft blijven kunnen lopen wijst er op dat er ergens in de veiligheidsorganisatie van onze samenleving iets goed fout zit. Dat moet tot op de bodem worden uitgezocht. Wat is er aan de hand? Rechters die het beter menen te weten dan psychiaters? Bureaucratisering? Wereldvreemde wetgevers? Doorgeslagen privacywetgeving? Incompetentie? Veel te vergaande bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg? Er zal duidelijkheid moeten komen, en er zullen veranderingen moeten worden doorgevoerd. Maar wat dat laatste betreft maak ik me geen illusies. Na de moord op Els Borst door een andere levensgevaarlijke geestelijk gestoorde bleef ook alles bij het oude.

2 Reacties
Vim Schuurmans
Vim Schuurmans29 sep. 2023 - 12:17

Wraakzucht. We moeten mensen leren hun verlies te nemen. Negatieve energie zelf omzetten naar positieve, op de basisschool.

Zandb
Zandb30 sep. 2023 - 6:45

Hugo Zelfs het gelijk van achteraf hebt u nog niet, met uw bizarre verdachtmakingen. Maar als u het wilt kunt u het krijgen: Zou u kinderren hebben en zouden die iets uithalen wat niet mag, dan zit u, als ouder, goed fout.

Ivan61
Ivan6129 sep. 2023 - 7:19

Sterkte Rotterdam.

Zandb
Zandb29 sep. 2023 - 7:09

Het obligate artikel. Maar zoals Robert Long al zong: "Het was goed bedoeld, maar het leidde tot niets."

van Putten
van Putten29 sep. 2023 - 6:20

Sterkte gewenst voor eenieder die direct of indirect betrokken is bij deze tragedie.