Er werd veel geklaagd over de schaatspret. Maar waarom? Zo erg was het toch niet? De wereld gaat naar zijn gallemiezen, maar de elfstedenhype speelt daarbij geen enkele rol...
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Schaatshooligans zijn er niet, dus wat is er tegen schaatsen en schaatspret ? Dat de media er een hype van maken, tja, dat schijnt hun taak te zijn.
Nederland gaat heus niet ten onder. Hoop ik. Maar we zijn wel nogal doorgeschoten in onze 'beleving' (lelijk woord) van allerlei zaken, met name die welke gemeenlijk met 'evenementen' (lelijk woord) worden aangeduid. Kijk: elk land heeft zijn eigen culturele gebeurtenissen, op dewelke het trots is. Er wordt terecht aandacht aan gewijd. Maar het lijkt alsof Nederland moeite heeft om het belang, het gewicht van allerlei dingen goed te bepalen, of althans in te schatten. Hoe nieuwswaardig, hoe zwaarwegend, hoe ernstig is iets? Die vraag nu verbindt het onderwerp 'Elfstedentocht' met de kwestie 'Meldpunt Overlast Polen'. Over het eerste wordt geconfereerd en vergaderd en gedebatteerd dat het een aard heeft, alsof het voortbestaan der natie ervan afhangt. Over het tweede wordt wel érg vaak uiterst luchthartig gedaan (ook door de Eerste Minister). Beschouw deze twee inschattingen: het niet doorgaan van de Elfstedentocht is reden voor nationale treurnis. Het lasteren en intimideren van grote groepen in Nederland is dat niet, en gisteren kwam daarbij: het weigeren van met de dood bedreigde vluchtelingen, louter omdat ze niet hoog genoeg scoren qua economische bruikbaarheid. Dat zijn tekenen van ziekte, en wel een heel ernstige ziekte. Zeg maar gerust: het zijn symptomen van totale verwildering.