Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Schaapsherders van heidevelden verjaagd door recreatiehufters

  •  
26-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
drenthe
In Drenthe durven schaapsherders in het weekend niet meer met hun kuddes naar de heidevelden te trekken, meldt RTV Drenthe. De herders worden, evenals andere natuurbeheerders, de laatste tijd steeds vaker belaagd door recreanten die allerlei regels overtreden. Corrigerende opmerkingen worden beantwoord met gescheld, dreigementen zelfs fysiek geweld.
"Afgelopen weekend was de druppel, toen een groep quadrijders in het Strubben-Kniphorstbosch dwars door de schaapskudde crosste. “We hebben al mensen gebeld om weilanden af te rasteren voor de kudde, want we gaan het gewoon niet meer doen in het weekend”, vertelt Van Klinken. De drie vrouwelijke herders van de kudde worden dagelijks geconfronteerd met asociaal gedrag. Soms slaat dat zelfs door in geweld. Eén van hen is volgens voormalig herder Van Klinken een tijdje geleden met vuisten in het gezicht geslagen door een man van in de vijftig. Aangifte daarvan is er niet gedaan. Van Klinken: “Wat heeft aangifte doen nu voor zin? Er zijn geen getuigen bij.”"
Een voormalige herder die met een oud-collega meeging om de taferelen te zien vertelt dat hij werd bespuugd, de herdershond geschopt werd en een stagiair doodsbedreigingen kreeg van passanten. De recreanten blijken door het lint te gaan als ze bijvoorbeeld geen voorrang krijgen van de kudde. Het probleem van agressief gedrag speelt al langer maar is gedurende de coronacrisis erger geworden. De daders zijn uit alle hoeken van de samenleving afkomstig. Het probleem is ook niet beperkt tot Drenthe en speelt net zo goed in andere natuurgebieden, overal in het land.
Er wordt aan gewerkt de herders uit te rusten met bodycams tegen het agressieve gedrag van recreanten. Meer politie-inzet is vanwege de uitgestrektheid van de gebieden geen optie.
Vorige maand vertelde een herder hoe een recreant zijn hond doelbewust haar herdershond liet aanvallen.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jan. 2021 - 14:22

Welvaartsverschijnsel eerder. "De Quad Experiences zijn geschikt voor elke gelegenheid en ideaal als bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest of met de vriendenclub. Voor elke doelgroep hebben we een geschikt programma." https://www.actionplanet.nl/offroad-rijden/quad-rijden/#projects_widget-1-0-0-quad

LaBou
LaBou 27 jan. 2021 - 5:46

@speedboot: nee.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jan. 2021 - 2:11

Dan weet je precies hoe Nederklanders zich in het buitenland gedragen. Is daar geen oplossing voor te vinden? Verbieden nog in de natuurgebieden te komen op bepaalde tijden en bepaalde plaatsen. Waarschijnlijk zullen ze zich daar ook wel niets een gelegen laten liggen. Ik las ook nog dat ze ' s avonds met honden de natuurgebieden ingaan en zo al het wild storen. Nederlanders zijn de meest arrogante mensen, menen dat ze zich alles kunnen toe-eigenen wat op hun pad komt. Het maakt niet uit ten koste van wie of wat.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 jan. 2021 - 2:12

een=aan

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jan. 2021 - 10:42

Sommige Nederlanders trokken altijd al gemotoriseerd (en met paarden!) de natuur in. Het zijn er vooral meer geworden en ze hebben kennelijk ook steeds zwaarder materieel. Nu ze in Nederland moeten blijven wordt het er ook niet beter op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jan. 2021 - 14:14

Vergeet ook het leger mountainbikers niet dat tegenwoordig de bospaden onveilig maakt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 jan. 2021 - 18:51

'Op een of andere manier heeft lego links er weer in weten te fietsen.' Had je anders verwacht?

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 jan. 2021 - 18:13

Eens, de linkse quadrijderspopulatie zijn het probleem. Maar toch, wel balen als je iedere keer weer het 'kan links of rechts zijn' van stal moet halen, terwijl er anderen zijn die blijkbaar een beter vermogen tot inschatting van de politieke kleur van quadtuig hebben.

LaBou
LaBou 26 jan. 2021 - 17:22

Op een of andere manier heeft lego links er weer in weten te fietsen.

Miss Piggy
Miss Piggy26 jan. 2021 - 13:55

Weer een opbeurend bericht. Ik besef me aan de ene kant dat dit soort mensen nog altijd een vervelende minderheid zijn ten opzichte van het gros van de mensheid, maar het maakt het niet makkelijker. Het is ook een soort narcisme wat de laatste 20-30 jaar is toegenomen. Je eigen plezier en belang totaal voorrang geven en agressief worden als je daar op aangesproken wordt.

Le Chat Botté
Le Chat Botté26 jan. 2021 - 13:18

Het lijkt er op dat de onmiddellijke behoeftebevrediging in de virtuele wereld bij een groeiende groep mensen leidt tot het uiten van verbale en fysieke agressie, zodra zij in de echte wereld geconfronteerd worden met de situatie dat hun behoeftebevrediging (even) moet worden uitgesteld of soms helemaal niet doorgaat. Hoe goed kun jij behoeften uitstellen? Wordt je vaker agressief dan jijzelf of je omgeving acceptabel vindt?

jantje
jantje26 jan. 2021 - 12:46

Mijn oplossing zou zijn om een paar agenten in dienst mee te laten lopen met de herder.. Zodra er weer agressieve lui de herders aanvallen of de schapen uit elkaar drijven met voertuigen, dan meteen dat tuig oppakken en afvoeren naar de dichtstbijzijnde gevangenis.

3 Reacties
adriek
adriek26 jan. 2021 - 16:51

De politie heeft het druk, de BOA durft ook niks, de herder wil niet met een wapenstok en pepperspray de hei op, en de herdershond is geen herdershond maar een schaapsherders-type (daar heb je niet veel aan tegenover aggressieve toeristen). Het leger inzetten en met scherp schieten gaat dan weer net iets te ver.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jan. 2021 - 13:59

De politie heeft het al jaren te druk om in het buitengebied regels te handhaven. Het is de afgelopen decennia ook aanmerkelijk drukker geworden in natuurgebieden. De tijd dat mensen op zondag een eindje gingen fietsen of wandelen is al zo'n halve eeuw voorbij schat ik.

jantje
jantje27 jan. 2021 - 14:44

@Eirda, De meeste honden van de herders zijn van het ras Border Colly.. En geloof mij maar dat die dieren als ze in een groep zijn heel agressief kunnen optreden. . Mijn eerdere hondje is al al bijna doodgebeten door drie van deze honden. Ze kwamen over hekken en sloten op ons af rennen. Er moet nu iets tegen te doen worden want de schapen zijn in deze tijd ook nog drachtig. Mensen op het platteland hebben net zo goed recht op bescherming als bewoners van steden. Het is geen gunst..

mordicant
mordicant26 jan. 2021 - 12:44

Herdershonden vervangen door Mastiffs, problem solved

Sikken Berend
Sikken Berend26 jan. 2021 - 11:51

Camerabewaking rond de schaapskuddes en het bewapenen van de herders. Dat lijkt me de goede oplossing.

3 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy26 jan. 2021 - 13:52

Camera bewaking op de heide? Hoe zie je dat voor je?

MaxMax2
MaxMax226 jan. 2021 - 15:00

@Miss Piggy En dan te bedenken dat deze schaapskuddes rondtrekken.....

adriek
adriek26 jan. 2021 - 16:52

@Miss piggy het toverwoord van de twenties: we zetten drones in.

Tom Meijer
Tom Meijer26 jan. 2021 - 10:57

Wat is er toch aan de hand. Tuig, overal en nergens.

harmmeijer
harmmeijer26 jan. 2021 - 10:54

Het neoliberalisme (aanwakkeren van egoïsme en hebzucht) van de laatste decennia heeft meer kapot gemaakt dan ons lief is. Nu tijdens de Corona wordt het duidelijk dat dit als een boemerang terug komt. In alle hoeken van ons land duikt het op: de ikke-ikke-maatschappij.

1 Reactie
Martin007
Martin00716 feb. 2021 - 9:37

Merel, je bent de eerste waarvan ik zie dat hij/zij het door heeft. VVD, maakt meer kapot dan je lief is.