Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Scènes uit een gedwongen huwelijk

  •  
06-07-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
rutte_samsom.jpg
Kranten analyseren het wel en wee van de coalitie: de skepsis groeit
Het was bepaald geen liefde op het eerste gezicht. PvdA en VVD leverden een harde verkiezingsstrijd. Maar toen er na de stembusuitslag nauwelijks een alternatief bleek werd het huwelijk snel gearrangeerd, onder voorwaarden, gevat in een regeerakkoord. Hoe ziet het stel er aan het einde van het eerste parlementaire jaar uit?
In de Volkskrant analyseren Jan Hoedeman en Remco Meijer de ‘geheime codes’ van de coalitie. Hoe komt het dat ondanks al het gemor de samenwerking intact blijft? Volgens de krant zijn de korte communicatielijnen essentieel. Daardoor kon bijvoorbeeld de faux pas van Samsom om eind februari ‘zonder overleg’ bij Pauw & Witteman de Oranje-coalitie voor te stelllen, een soort variant op het Kunduz-akkoord waarbij coalitie en oppositie samenwerken, snel hersteld worden. Na een paar telefoontjes met de getergde VVD-partners waarin Samsom boete deed, trok de PvdA-leider zijn voorstel in en werd hem de flirt vergeven. Dat gebeurt ook andersom. Toen de VVD met een ‘met ons valt te praten’-suggestie Samsom in de wielen reed bij het bezweren van de partijopstand tegen het tot crimineel maken van illegalen, deed Rutte het massagewerk om de kramp bij de PvdA weg te wrijven.
Er wordt streng gewaakt voor herhaling. Interviews die coalitiepartners geven worden voor publicatie door beide partijen gelezen. Rutte, Samsom, Asscher en Zijlstra voeren iedere maandagochtend overleg.
Een ander aspect is de heiligverklaring van het regeerakkoord. Samsom en Rutte weten dat de boel gaat schuiven en mogelijk wankelen als daar aan getoornd wordt. Iedere poging daar iets in te veranderen wordt neergeslagen, bij de PvdA zoals gebruikelijk met wat meer openbaar spektakel dan bij de VVD waar de conflicten liever binnenshuis worden opgelost.
En tot slot: geen vergezichten, geen grote alomvattende plannen, geen ideologische visies maar alles stapje voor stapje doorvoeren. In het komende parlementaire jaar moet duidelijk worden of dat gaat lukken, dan komt er een lading nieuwe wetten los. Als die de wildwaterroute van Raad van State naar Tweede Kamer en tot slot Eerste Kamer overleven, dan blijft het huwelijk overeind.
In dezelfde krant constateert columnist Martin Sommer, die beroepsmatig tegen optimisme is ingeënt, dat de skepsis weer overheerst in Nederland. Het enthousiasme voor de coalitie, gedreven door de snelheid van de onderhandelingen, lijkt volledig verdampt. Hij constateert dat het kabinet naar de media toe heel onderdanig opereert -“blijven glimlachen, wat er ook gebeurt” maar achter het gordijn naar iedereen een lange neus trekt.
In het AD stelt Frank Hendrickx, de parlementair journalist die met zijn frisse kijk de laatste tijd snel aan invloed wint, dat het personeelsbeleid van Rutte goed is maar de marketing beroerd. Hij vertelt dat om de teamgeest de bevorderen de bewindslieden samen een sportclubje hebben. Staatssecretarissen, die normaal buiten de ministerraad worden gehouden, mogen na afloop meelunchen. Het toont volgens de krant het vakmanschap van voormalig personeelsmanager Mark Rutte.
Verder zijn de partijen ondanks alle innige samenwerking erg verschillend. Zo zijn het vooral de PvdA-ministers die bij de oppositie bedelen om akkoorden. VVD’ers houden daar niet van. Het irriteeert ze in toenemende mate.
Hendrickx ziet ook het intern functioneren anders dan zijn collega’s van de Volkskrant. Hij neemt waar dat het mis gaat met de communicatie en dat de onvrede daarover groeit. Wie zijn analyse leest krijgt de indruk van een club die wel overeind weet te blijven ondanks alle scheve schaatsen maar dat het geen fraai schouwspel oplevert. Dat laatste kan wel eens fataal worden.
In Trouw analyseert Leo Oomkes dat het kabinet dol is op het sluiten van akkoorden maar dat die juist de doelstellingen van de regering doen verwateren. Het bekendste voorbeeld is het sociaal akkoord waarmee een deel van de hervormingsplannen voor de arbeidsmarkt verdampte. Dat loslaten van doelstellingen gaat bij ieder akkoord zo. Het kabinet tracht iedereen te vriend te houden maar dat proces gaat ten koste van de vooruitgang. Het kan bijna niet anders. Oomkes vergelijkt de situatie met die van de boer die de kool, de geit, en de wolf een voor een heelhuids naar de overkant van de rivier moet weten te krijgen. “Het lukte hem uiteindelijk, maar pas na heel wat hoofdbrekens.” De vraag is nu of het kabinet Rutte net zo goed is als die boer.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

groteherman
groteherman6 jul. 2013 - 8:56

".......de parlementair journalist die met zijn frisse kijk de laatste tijd snel aan invloed wint......." Een journalist hoort aan waarheidsvinding te doen en dan verslag uit te brengen. Niets meer en niets minder. Een journalist met invloed is geen journalist maar een stemmingmaker. Maar goed, uit de vanzelfsprekendheid van bovenstaande quote blijkt dat de goegemeente ook deze contradictio interminis omarmd heeft. Volgende stap is dat een sportverslaggever schrijft dat Nederland de WK-finale in 1974 gewonnen heeft van Duitsland, en dat nog wel in München..............en dat heel Nederland dan in extase opveert en gaat juichen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 jul. 2013 - 8:56

[... dat het personeelsbeleid van Rutte goed is maar de marketing beroerd.] Ha ha met Opstelten en Teeven over een goed personeelsbeleid spreken bevreemdt toch wel wat...

peterh2
peterh26 jul. 2013 - 8:56

Kan niet wachten op de modder bij de scheiding... ;-)

JacquesDanzig
JacquesDanzig6 jul. 2013 - 8:56

"Gedwongen huwelijk" lijkt me toch wel een klein beetje geschiedsvervalsing. Beide partijen wilden maar al te graag met elkaar. "Liefdeloos huwelijk", wellicht, maar "gedwongen huwelijk" toch eigenlijk niet, volgens mij.

Meta Foor
Meta Foor6 jul. 2013 - 8:56

Overheid is nodig voor Veiligheid, Gezondheid, Onderwijs. Op geen enkel punt vertoont NOG PvdA , NOG VVD enig initiatief; in tegendeel. Door bovenmaatse salarissen graven de diensten zich alleen nog dieper in het nietsdoen. Hup, weg die vvd en pvda; hup, een kans voor GL , SP en de christelijke middenmoot

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 jul. 2013 - 8:56

"Hoe komt het dat ondanks al het gemor de samenwerking intact blijft? Volgens de krant zijn de korte communicatielijnen essentieel." Het enige werkelijk gemeenschappelijke punt is NL te laten gehoorzamen aan de EU. Daarin zien beide partijen, en dames en heren die er deel van uit maken, heil in. Niet voor u en ik, maar voor hun zelf uiteraard. Dat ze geen visie hebben klopt dan weer wel. In de tussentijd spelen ze een spelletje met zg meningsverschillen/compromissen, etc. Het was en is de fa. List en Bedrog naar de kiezer. Nu staan ze allemaal nog in het gelid voor Schulz en kompanen. Ben benieuwd wat hun minachtende uitleg zal zijn over een paar jaar, als ze bakzeil hebben moeten halen.

MarcusLucas
MarcusLucas6 jul. 2013 - 8:56

Ik vind dat Joop sinds het aantreden van dit kabinet te veel een oppositierol a la D66, GL, SP aanneemt in de duiding. Daarbij te weinig tegenwicht biedt aan de obscene PVV-propaganda bij o.a. De Telegraaf en rechtse wrokblogs zoals DDS, e.d. Alles overziend, terugkijkend op het politieke jaar, is Wilders eigenlijk in zijn eentje de oppositie. Pechtold is ook een leidende figuur, maar hij sluit akkoorden met de coalitie, en voert vooral ‘oppositie’ om een zwaar stempel op die akkoorden te drukken. Ik vind Joop momenteel dus te braaf. Het hoeft niet perse de hele tijd een linkse GeenStijl te zijn, maar het mag scherper. Ik lees ook regelmatig The Huffington Post. Daar worden rechtse politici veel meer bespot, geridiculiseerd. En met humor! Oké, komkommertijd. Alle media blikten terug op het politiek jaar, maar ik vind ‘Scènes uit een gedwongen huwelijk’ en ‘Vervlogen ambities’ te mainstream. In deze twee stukken wordt de duiding van VK, AD, Trouw en Nieuwsuur overgenomen. Het laatste bericht over Wilders (zorgde voor veel discussie) was getiteld ‘Wilders schurkt verder tegen Europees extreemrechts aan’. Daarmee suggereer je dat hij er ‘buiten’ staat. Dat is volgens mij PVV-spin, want in werkelijkheid is Wilders de instigator van die samenwerking. Zijn aanhangers raaskallen over een aanstaande ‘revolutie.’ Hij is een centraal, leidend figuur binnen internationale extreemrechtse bewegingen. Dat bleek ook uit de schrijfsels van de extreemrechtse terrorist Breivik, die zo’n beetje alle rechtse politici te laf (of weet ik wat allemaal) noemde, behálve Wilders. Het is begrijpelijk dat je die grimmige onderstroom in het riool van onze democratie ook niet belangrijker wilt maken dan ze is. Maar negeren is voor de bange en onwetende. De dagelijkse stroom aan onverholen haat op o.a. telegraaf.nl is niet marginaal. Zo’n Krapuul-achtige site vind ik overigens niks. Lees ik niet. Daar doel ik niet op. Maar ik ben bijv. een liefhebber van Frontaalnaakt en columnisten als Thomas von der Dunk. Tenslotte. Ik lees de opiniestukken van Francisco ook altijd met veel interesse, en veelal instemming! Ik bedoel mijn puntje van kritiek dus niet alsof dit een slechte site zou zijn. De positionering mag van mij iets minder D66/GL/SP tegenover de grote VVD/PvdA-coalitie, en scherper tegenover De Telegraaf/PVV.

peterh2
peterh26 jul. 2013 - 8:56

Kijk, nu eens echt verstandige woorden: http://mobiel.nu.nl/algemeen/3520049/sociale-partners-moeten-bezuinigingen-niet-accepteren.html Mark en Diederik, letten jullie even op?

wvdstraat
wvdstraat6 jul. 2013 - 8:56

Het gedrag van alle partijen, maar uiteraard in de eerste plaats die van de oppositie, lijkt deels te worden bepaald door de diverse tussentijdse peilingen. Al vermoed ik niet, dat deze in werkelijkheid het resultaat zouden vormen, het leidt op een verkeerde manier af van de zaken waar het om draait. Want de politiek én (het geïnteresseerde deel van) het electoraat bevindt zich in een ongekende spagaat: Niemand is in feite blij met het huidige beleid, terwijl men tevens beseft dat tussentijdse verkiezingen hoogstwaarschijnlijke op een rampzalig resultaat uitlopen, met onbestuurbaarheid als gevolg van nog grotere tegenstellingen. Althans, binnen iedere mogelijke coalitie. Om puur pragmatische redenen is het momenteel jammer dat d66, weliswaar een hele tijd geleden, z'n socialere kant heeft afgelegd. (Zoals tijdens Van Mierlo, had het een smeermiddel kunnen zijn). Nu niet meer: Want van de 'onderkant' kan niets meer af, tenzij het de bedoeling is, dat de "onrendabelen" (waaronder ook steeds meer hoogopgeleiden) gewoon worden afgeschreven. Een tweedeling dwars door de gehele samenleving heen, zal dan het resultaat zijn.

Bouwman2
Bouwman26 jul. 2013 - 8:56

Er bestaat geen alternatief voor dit kabinet. De oppositie bestaat uit partijen van uiterst links tot extreem rechts. Er is geen meerderheid in de Senaat en dat dwingt de regering om draagvlak te krijgen. Hoe democratisch wil je het eigenlijk hebben?

msj_meijerink
msj_meijerink6 jul. 2013 - 8:56

Denkt de gezamenlijke oppositie nu echt dat zij wél beter maatregelen kan nemen, die een meerderheid in de kamers achter zich krijgt? Jaja, gezamenlijke ideeën Pechtold+Buma+Geert+Slob+Roemer+rest >75 zetels. Een giller.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2013 - 8:56

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
JandeBoer2
JandeBoer26 jul. 2013 - 8:56

Als ik dat zo lees is D66 verreweg de beste keus. Dat mag toch ook wel eens gezegd worden. De rest van je reactie heb ik eerder wel al héél vaak gelezen.

Michiel Online
Michiel Online6 jul. 2013 - 8:56

"Nu zit er een degelijk middenkabinet, en dat is de beste vertaling van de verkiezingsuitslag." Nou dat vind ik dus niet. Ik vind dat de VVD Rutte niet opnieuw verkiesbaar had moeten stellen, uit principes. En hetzelfde geldt voor Verhagen. Ze hadden gewoon "nee" moeten zeggen. "Nee ik regeer niet met een man zoals Wilders". En daar zou hun partij achter moeten staan. In Nederland hebben en tonen we respect voor minderheden. Dat hangt direct samen met de Grondwet. Zolang de politiek niet die harde stelling neemt, zal Wilders blijven proberen en zullen anderen na Wilders blijven proberen.

insignia
insignia6 jul. 2013 - 8:56

Als ik de PvdA was zou ik snel echtscheiding aanvragen!

1 Reactie
JacquesDanzig
JacquesDanzig6 jul. 2013 - 8:56

Maar wie krijgt GroenLinks dan?

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2013 - 8:56

We zitten in een historisch zware crisis. Eentje waarover we over 30 jaar nog spreken als "De grote depressie van 2008 tot 2014". In het belang van Nederland hebben de uit elkaar gedreven vakbonden zich alsnog achter Ton Heerts geschaard. Én in het belang van Nederland hebben de vakbonden, de werkgevers en het kabinet zich aan elkaar gecommitteerd. Aangezien een failliet bedrijf werknemers loost op de arbeidsmarkt is het stutten van de arbeidsmarkt in ieders belang. Zzp'ers leven in stille armoede wan ook zij moeten het hebben van opdrachten uit de reguliere bedrijven met degelijke cao's. Het is ook niet in hun belang dat er door versoepelt ontslagrecht meer uitstromers de zzp-concurrentie komen verhevigen. En dan begint Pechtold die de gesloten akkoorden nu opeens niet meer zint te zieken in een al gedwongen huwelijk. Daar heb ik dus echt even geen zin in.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks6 jul. 2013 - 8:56

Doet u toch niet zo dramatisch. Kijkt u eens om zich heen. Kijk eens naar de hoeveelheid mensen die gewoon een lange vakantie naar het buitenland kunnen betalen. Hopelijk spreken we over 50 jaar niet over een enorme crisis, maar over het feit dat we voor 2014 niet voor de armste in ons land konden zorgen.