Joop

SBS en RTL tellen elk 9 miljoen neer om strafzaak belspelletjes af te kopen

  •  
05-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_belspelletjes300.jpg
NOS – RTL en SBS betalen elk ruim negen miljoen euro aan de Staat om een rechtszaak over belspelletjes op tv te voorkomen. Dat bedrag is volgens het Openbaar Ministerie de geschatte winst die de omroepen hebben gemaakt met de belspelletjes en een boete van 80.000 euro.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

DriekOplopers
DriekOplopers5 nov. 2009 - 0:46

Fraai, dat de televisiezenders RTL en SBS en ook de producenten miljoenebedragen betalen aan de staat. Daarmee voorkomen ze een strafzaak wegens de fraude met belspelletjes. Want schandalig was het wel, die flessentrekkerij, waarbij mensen werden overgehaald om een duur telefoonnummer te bellen, maar ze vervolgens geen kans maakten op een prijs. De bedragen komen overeen met de geschatte winst die de bedrijven met die belspelletjes behaalden. Maar op welke manier worden de opgelichte bellers nu schadeloos gesteld? Want voor die mensen is niets geregeld. Bedrijven die zich willens en wetens richten op de minder slimme consument, en die domheid uitbuiten, moet je extra hard aanpakken. Ik ben erg voor een samenleving waar mensen die dat nodig hebben, worden beschermd. Wanneer de telefoonproviders nog over bestanden beschikken over wanneer vanaf welk nummer naar die oplichters is gebeld, dan kun je daar best een redelijke verdeelsleutel op loslaten. Naast de terugbetaling kun je ook de administratiekosten gewoon op de omroepen en producenten verhalen.

NatureTravel
NatureTravel5 nov. 2009 - 0:46

De grote vraag is of de omroepen er inderdaad 'slechts' 9 miljoen aan verdiend hebben. Na aftrek van allerlei onterechte kostenposten zal dit bedrag vast berekend zijn, maar je mag vermoeden dat de omzet minstens het 4-dubbele geweest is. Zo zie je maar dat je bij de overheid beter de boel grootschalig kunt oplichten dan het met een paar tientjes of honderdjes te doen, want dan kun je niets afkopen en moet je alles waarschijnlijk met 400% terugbetalen.

dewinter2
dewinter25 nov. 2009 - 0:46

En waarom geen uitzendverbod voor beide oplichters?

BosHout2
BosHout25 nov. 2009 - 0:46

Krijgen de bellers dan hun geld terug of blijft dat bij De Staat in de ruif hangen? Het klinkt wellicht wat simpel, maar ik meen dat serieus. Blijkbaar hebben de zenders en de 06-boeren, vergeet die niet, de mensen onrechtmatig geld afgetroggeld. En in het recht is het dan normaal dat je dat dan terug moet betalen.

1 Reactie
mchristianim
mchristianim5 nov. 2009 - 0:46

Tja, dat is ook zo bij andere zaken. Als ik jou op je gezicht timmer, dan krijg ik een boete die in de staatskas gaat. Jij moet me dan maar vervolgen en zien dat je je geld krijgt. Succes, mocht het ooit zo ver komen ;)