Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Saudische judoka mag hoofddoek toch ophouden op Spelen

  •  
31-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
judoka300.jpg
Het is voor het eerst dat Saoedi-Arabië vrouwen naar de Olympische Spelen stuurt... Debuut van Judoka leek in het water te vallen vanwege risico op blessure door hoofddoek
De Saudische Judoka Wodjan Seraj Abdulrahim Shaherkani mag haar hoofddoek waarschijnlijk toch dragen op de Olympische Spelen. Een woordvoerster van het Saudisch Olympisch Comité heeft dat laten weten. Eerder had de judobond aangegeven dat Shaherkani met hoofddoek niet zou mogen meedoen, omdat ze dan een blessure zou riskeren.
Na gesprekken tussen alle betrokken partijen – de vader van Shaherkani dreigde haar terug te trekken – zou een akkoord zijn bereikt over een aangepast ontwerp voor de hoofddoek.
Het is voor het eerst dat Saoedie-Arabië vrouwelijke atletes naar de Olympische Spelen stuurt. Het historische debuut van Shaherkani leek dan ook even in het water te vallen. Als de judoka zich terug zou trekken, zou slechts één andere vrouwelijke atlete overblijven.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zegt zich sterk voor feminisatie van de Spelen. Na maandenlang pittige onderhandelingen, ging Saoedie-Arabië, onder een aantal voorwaarden, akkoord. Eén van de voorwaarden die prins Nawaf bin Faisel stelde was dat de sportster gekleed zou moeten gaan volgens de regels van de islamitische wetgeving.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Mitosis
Mitosis31 jul. 2012 - 6:21

ik ben erg benieuwd hoe dat hoofddoekje er dan uit ziet. heb zelf behoorlijk lang aan judo gedaan, ik kan me bijna geen model voorstellen dat geen problemen oplevert bij worpen en houdgrepen.

holstein7
holstein731 jul. 2012 - 6:21

en dat terwijl moslims vaak zeggen dat de hoofddoek cultureel bepaald is en niets met geloof te maken zou hebben.. het blijft een zeer conservatief geheel door aan al die zaken vast te houden, net als de joden dat doen trouwens... en andere orthodoxen.. bah

lindenboom
lindenboom31 jul. 2012 - 6:21

Zou een valhelm niet passender zijn?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos31 jul. 2012 - 6:21

Een grove schande. Wat volgt? Judoka's in djellaba's, tennisers met tulband, zeilers met een groot kruis op het zeil? Sinds jaar en dag zijn politieke boodschappen verboden op de spelen maar godsdienst mag nu opeens wel? Een kruisje slaan voor de 100 meter, prima, maar het afdwingen van kledingvoorschriften. Ongelooflijk.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin31 jul. 2012 - 6:21

Die gaat haar tegenstandster er toch demonstratief van af rukken, per ongeluk mag ook.

2 Reacties
RMHeijmans
RMHeijmans31 jul. 2012 - 6:21

Dan wordt ze dadelijk nog gestenigd ook.

Emery
Emery31 jul. 2012 - 6:21

Ze benadeelt zichzelf. Aan de haren trekken mag niet, maar er zal wel nergens staan dat aan hoofddoek trekken niet mag.

juliusvold
juliusvold31 jul. 2012 - 6:21

Heb er wat een raar gevoel bij. Dit had natuurlijk lang voor de spelen geregeld moeten. Nu krijg ik de indruk dat de Saoudi's over der rug (over het hoofd eigenlijk) het OIC proberen te chanteren met hun islamitische kledingvoorschriften. Het IOC zwicht nooit, maar nu wel opeens voor de eisen van deze prins. Vreemde zaak.

1 Reactie
TheGreenMachine
TheGreenMachine31 jul. 2012 - 6:21

Inderdaad. Als er echt maanden van 'pittige' onderhandeling aan vooraf gingen (ik probeer het voor me te zien), waarom dan nu zo'n scene maken?

Alila
Alila31 jul. 2012 - 6:21

Wie wil er nou dat ze perse d'r hoofddoek ophoudt, haar vader of zijzelf?

1 Reactie
TheGreenMachine
TheGreenMachine31 jul. 2012 - 6:21

Nog erger: de Prins. Alsof Willem-Alexander voor jou gaat bepalen dat jij je piratensteek op moet houden tijdens een potje judo.

TheGreenMachine
TheGreenMachine31 jul. 2012 - 6:21

"Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zegt zich sterk voor feminisatie van de Spelen (te maken)." Dan is dit natuurlijk een heel slecht signaal. In S-A worden vrouwen door de religieuze politie bestraft als ze er niet volledig ingepakt bijlopen. Het olympisch comite geeft hiermee het signaal dat dat dus inderdaad noodzakelijk is voor islamitische vrouwen en dat er niet van een religieus regeltje afgeweken mag worden. En dat in een setting waarbij religie juist niet belangrijk is, waarbij alle landen ter wereld in vrijheid samen kunnen komen om zich te meten met sportieve prestaties. En dan nog het feit dat de saoudisch-arabische vrouwelijke sporters een wildcard krijgen van het comite waarmee ze zowiezo geplaatst zijn: uit angst voor dat ze toch thuisgehouden worden onder het argument "ze gaan het toch niet halen". Dat is gewoon regelrechte discriminatie, want om een religieuze dictatuur tegemoet te komen mist een talentvolle sporter uit een klein land misschien wel de kans om zich te kunnen bewijzen. Nog een slecht signaal.

1 Reactie
FredHachee
FredHachee31 jul. 2012 - 6:21

Mee eens.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2012 - 6:21

Ik verwacht dat Wilders vandaag nog de hele Kamer van reces terug zal roepen wegens dit voorval. Hij zal van de minister eisen dat het Nederlandse team zich gaat terugtrekken en zo niet waarom niet? Want het is bekend dat die kopvodden die die meiden dragen puur er op gericht zijn om de hardwerkende Nederlander te Islamiseren en je kunt er zeker van zijn als de Spelen zijn afgelopen bijna het hele Nederlandse team volledig geïslamiseerd is en zal eisen dat bij een eventuele huldiging dat gaat volgens de Sharia-wetgeving.

1 Reactie
TheGreenMachine
TheGreenMachine31 jul. 2012 - 6:21

Jaja, Joop zou Joop niet zijn als er niet tenminste een persoon per topic aan Wilders refereert. Hilarisch.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2012 - 6:21

Religieuze dwingelanden winnen altijd. Regels zijn regels zegt het IOC. Nee nee, moet van Allah zegt de reli fanaat. OK dan zegt het IOC. Slecht signaal.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 jul. 2012 - 6:21

Regels zijn regels, dat is houvast voor mensen, organizaties en religies die niet het denkvermogen bezitten om zelf te bedenken wat situationeel gezien verstandig handelen is.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods31 jul. 2012 - 6:21

++Slecht signaal.++ >> Vind ik ook. Vooral daar de hoofddoek helemaal niet wordt verordonneerd door de Koran, alleen maar aangeraden om minder lastig gevallen te worden door mannen. De hoofddoekdraagplícht is niets meer of minder dan 'male chauvinism', wat het IOC nu juist wil bestrijden.

nautica
nautica31 jul. 2012 - 6:21

En ik kan mij geen enkele voorstelling maken van wat voor probleem dit kan geven. Zijn er voorschriften over de lengte van haren? Mijn indruk is dat het om dezelfde vreemde ideeen gaat waar Wilders zo goed in is.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold31 jul. 2012 - 6:21

Het issue dat dat het IOC buigt voor religie-fanaten. De vrouw in kwestie wordt natuurlijk niets gevraagd. Haar vader en prins bepalen wel even of de vrouw een hoofddoek moet dragen,

kalmpjes
kalmpjes31 jul. 2012 - 6:21

Ik geef nu al iets meer dan tien jaar Muay Thai lessen en diverse soorten zelfverdedigingscursus's, waar ik zeker een vijftig tal verschillende sport "hoofddoekjes" / hoofd bedekkende maskers ben tegen gekomen. Deze varieerde van levensgevaarlijk tot zeer veilig. Zonder het "doekje" in kwestie gezien te hebben valt hier geen zinnig woord over te zeggen.

1 Reactie
Kilted
Kilted31 jul. 2012 - 6:21

Als je het gewoon verbied heb je discussie niet eens en hoef je ook geen inschatting te maken of zo'n hoofddoekje wel of niet gevaarlijk is.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2012 - 6:21

Een IOC dat voor religie zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het Olympisch licht.

1 Reactie
TheRealHandyman
TheRealHandyman31 jul. 2012 - 6:21

Hmm de Olympische spelen is een feest ter ere van Zeus.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jul. 2012 - 6:21

Ik zit me juist al te verheugen op judo-, scherm-, en bokswedstrijden tussen vrouwen in burka. En aangezien je de bewoonsters dan toch niet meer ziet kunnen dan ook mannen toegelaten worden, waarmee dan in één klap volledige emancipatie bereikt wordt. Maar even serieus, de Spelen zijn nu ook volledig geislamiseerd natuurlijk. Beangstigend gewoon.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods31 jul. 2012 - 6:21

++ Maar even serieus, de Spelen zijn nu ook volledig geislamiseerd natuurlijk. ++ >> Ik ben ook tegen de hoofddoekdraagplicht, zie onder, maar met zo'n hysterische reactie bereik ook jij precies het tegenovergestelde reactie van wat je wilt bereiken.

roher
roher31 jul. 2012 - 6:21

Toch lijkt het mij dat de tegenstander zonder hoofddoek in het nadeel is, omdat je toch rekening houdt met de 'verboden' gebieden.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 jul. 2012 - 6:21

Of juist niet, als je als tegenstander niet kan zien welk gebied verboden is, dan kan de scheids het ook niet, je kunt erop gaan spelen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa31 jul. 2012 - 6:21

Ik vind minister Spies (CDA) en het beschermen van de weigerambtenaren duizend keer erger voor de vrijheid dan de dat hoofddoek van die Saoediers. God blijft in de maag zitten van de vrijheid van de homo's emancipatie in dit land.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods31 jul. 2012 - 6:21

++ Ik vind minister Spies (CDA) en het beschermen van de weigerambtenaren duizend keer erger voor de vrijheid dan de dat hoofddoek van die Saoediers. ++ >> Het ene onrecht rechtvaardigt het andere niet.

Lastminuteguy
Lastminuteguy31 jul. 2012 - 6:21

Wat een gezever om niets. Men past zich weer eens niet aan, aan onze "perfecte normen en waarden". Wanneer leert men eens om te leven en te laten leven. Ik vind het hele machtsspel van de sponsoren veel erger dan dit, maar helaas wordt dat niet breed uitgemeten in het nieuws.

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa31 jul. 2012 - 6:21

Normen en Waarden of Nonnen en Zwaarden?

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods31 jul. 2012 - 6:21

++ Wanneer leert men eens om te leven en te laten leven. ++ >> Zeg dat maar tegen de islamitische mannen die vrouwen verplichten een hoofddoek te dragen, terwijl de Koran het slechts aanraad om mannen van het lijf te houden. Die hele hoofddoekdraagplicht is niets meer dan 'male chauvinism'. ++ Ik vind het hele machtsspel van de sponsoren veel erger dan dit, maar helaas wordt dat niet breed uitgemeten in het nieuws. ++ >> Het ene onrecht rechtvaardigt het andere niet.

TheGreenMachine
TheGreenMachine31 jul. 2012 - 6:21

Vooral dat laten leven is nogal belangrijk, daarom is de regel er uberhaupt.

boswachter2
boswachter231 jul. 2012 - 6:21

Joden mogen ook geen keppeltje dragen, maar ja voor Moslims gaat men weer een uitzondering maken en dan ook nog voor iemand die zich niet had gekwalificeerd ( Wild card). Moslims bewandelen ook maar alle wegen om hun gelijk te halen en hun geloof erbij te betrekken..

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 jul. 2012 - 6:21

[Joden mogen ook geen keppeltje dragen...] Is dat zo? Welke sporter heeft dat zonder succes geprobeerd? Graag een linkje.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 jul. 2012 - 6:21

Ik ben serieus nog immer benieuwd naar het antwoord. Komt dat nog?

kloek1
kloek131 jul. 2012 - 6:21

Bij de originele Olympische Spelen mochten niet eens vrouwen meedoen. Met Islam had dat niets te maken, wel met de bakermat van onze democratie waar vrouwen-stemrecht pas in de meeste landen in de 20ste eeuw kwam.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 jul. 2012 - 6:21

[Bij de originele Olympische Spelen mochten niet eens vrouwen meedoen.] Dat had voornamelijk te maken met het feit dat de sporters geacht werden naakt op te treden, daarom mochten vrouwen ook geen toeschouwer zijn. Er waren overigens wel aparte vrouwenspelen.