Joop

Satire: 'gezondheid is geen recht, het is een product'

  •  
23-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Charlotte Bouwman heeft een ernstige psychische ziekte en is suïcidaal. Al drie jaar staat ze op de wachtlijst voor een behandeling. Hulpverleners en ervaringsdeskundigen lanceerden daarom het manifest ‘Lijm de Zorg’ om politieke aandacht te vragen voor de misstanden in de GGZ en de Jeugzorg. Het manifest is inmiddels al 33.000 keer ondertekend. Studio Satire maakte deze video om de actie van Charlotte Bouwman te ondersteunen.
Het manifest – gesteund door onder andere de VVD en GroenLinks – eist dat patiënten niet langer dan drie maanden op een wachtlijst mogen staan. Bij acute nood zouden mensen helemaal niet moeten wachten.
De wachtlijst in de geestelijke gezondheidszorg bestaat momenteel uit 90.000 mensen. Ondanks de verbijsterend hoge reserves in de zorg (10 miljard), kunnen de wachtlijsten en personeelstekorten maar moeilijk worden teruggedrongen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2020 - 12:20

De VVD en GL? Als je zo depressief bent dat je hier niet hard van gaat lachen, ja dan heb je per direct hulp nodig!

OlavM
OlavM25 jan. 2020 - 1:17

De VVD heeft kennelijk een slecht geweten. Bij uitstek die partij heeft de zorg nogal naar de kloten geholpen door haar doordrijverij met liberalisering en privatisering. De zorg is geen markt! Om een goed werkend zorgsysteem te kunnen ontwikkelen moeten al die dwaze neoliberale ingrepen teruggedraaid worden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2020 - 12:20

Als je geen geweten hebt kun je ook geen slecht geweten hebben!

Rearden7
Rearden724 jan. 2020 - 19:09

GGZ, thuis-, en andere zorg is niet veel meer dan een doorgeefluik om gemeentelijk publiekskapitaal, ofwel belastinggeld, over te hevelen naar private equity partijen. Private equity is niet veel meer dan een clubje mensen met geld die "bedrijven" (waaronder zorginstellingen) opkopen en doorverkopen met winst voor zichzelf. Dit werd recent nog toegegeven door Rob Thielen, scheidend topman van Nederlands private equity bedrijf Waterland. Hij vertelde in NRC het volgende (1): "Waterland had belangen in de thuiszorg toen het kabinet besloot huishoudelijke hulp niet meer te vergoeden, vertelt Thielen. „Dat trok in één keer het fundament onder onze business vandaan.” Iets soortgelijks maakte Waterland mee met investeringen in de geestelijke gezondheidszorg en hernieuwbare energie. Wat er dan gebeurt? Thielen „Dan zetten we mensen van Waterland in de directie en nemen afscheid van personeel. Dat is moeilijk en ingrijpend. Maar wachten tot iets vanzelf beter gaat, is niet de oplossing." Het mooiste stukje inzicht is "afscheid nemen van personeel". Ofwel artsen, psychologen, en verpleegkundigen ontslaan zodat niet al te veel kapitaal verloren gaat aan salarissen. Politiek en publiek wil nog steeds niet inzien dat flexwerk in de zorg, personeelstekort en zgn. hoge kosten uiteindelijk uitwassen zijn van private equity praktijken. Thielen heeft een geschat eigen vermogen van €400 miljoen en een jacht van $45 miljoen, Elixir (2). Denk dus nog even na waar uw zorgpremie uiteindelijk terecht komt en nadat u uw zorgfactuur betaalt. Dat de 3e Wereldoorlog wel eens in 2020 zou kunnen beginnen is ook helemaal niet zo vreemd. Ingo Piepers gooit het op thermodynamica en systeemcycli (3). Uiteindelijk is onvrede en het groeiende verschil tussen arm en rijk wellicht een betere verklaring. De Doomsday Clock 2020 staat zoals voorspeld inmiddels op de hoogte stand sinds 72 jaar: 100 seconden voor 12 (4). WOI en WOII zijn uiteindelijk ook begonnen t.g.v. extreme economische ongelijkheid. 1. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/17/het-verschil-tussen-waterland-en-unilever-is-niet-zo-groot-a3987298 2. https://www.superyachtfan.com/yacht_elixir.html 3. https://global4cast.org/ 4. https://thebulletin.org/

Libertain
Libertain23 jan. 2020 - 16:34

Zit ik te twijfelen of ik deze petitie wil ondertekenen. Wil ik zeker mevrouw Bouwman helpen, vind ik zeker het voornemen bedriegend dat een gezondheidszorg die op basis van foute neoliberale dogmatiek verkeerd ingesteld is, zou aangelijmd moeten worden. Wat, ga je in wezen het neoliberalisme aanlijmen? Gewoon terug naar zorg voor iedereen en het systeem uit de handen van de neoliberalen houden. Het rest blijft puur volksbedrog.

1 Reactie
4Vier!
4Vier!24 jan. 2020 - 9:12

Libertain 23 januari 2020 at 17:34 “Zit ik te twijfelen of ik deze petitie wil ondertekenen“ Nu hoef je niet te ondertekenen, maar ik had in je reactie argumenten verwacht die aangeven waarom je wel of niet zou willen tekenen; nu zie ik alleen maar de argumenten voor. Dus, waarom zou je de petitie niet tekenen?

Freek3
Freek323 jan. 2020 - 11:37

Gezondheid is natuurlijk geen product. Gezondheid is natuurlijk geen recht. Gezondheid is een gelukkige omstandigheid.

5 Reacties
ton14024
ton1402423 jan. 2020 - 12:57

Freek, een omstandigheid die vaak heel eenvoudig kan veranderen. In een welvarend land als Nederland, is gezondheid een product en een recht. Vooropgesteld dat het geen buitensporige belasting op de rest van de samenleving legt.

adriek
adriek23 jan. 2020 - 16:01

Het taalonderwijs laat al decennia te wensen over, zorgvuldig taalgebruik is slachtoffer. Gezondheidszorg is wel een product, alle mensen hebben er tot op zeker hoogte recht op. Stikstof in de atmosfeer is geen probleem, de atmosfeer bestaat er voor zo'n twintig procent uit. Bepaalde stikstofverbindingen veroorzaken problemen. Als de communicatie met de achterban bij voorkeur uit uitspraken van minder dan honderdveertig karakters moet bestaan waarbij lange woorden al helemaal uit den boze zijn 'bekt' stikstof, danwel gezondheid lekkerder. 'De kiezer' is sowieso niet meer geïnteresseerd in de inhoud.

Freek3
Freek323 jan. 2020 - 22:07

[een product en een recht] Ok, leg mij dan eens uit waar je gezondheid kunt kopen, per hoeveel stuks het verpakt wordt, en hoe bijvoorbeeld een MS patient het recht op gezondheid kan ophalen?

Freek3
Freek323 jan. 2020 - 22:09

[Het taalonderwijs laat al decennia te wensen over, zorgvuldig taalgebruik is slachtoffer.] Nu ja, taalonderwijs heeft blijkbaar recent nog wat meer problemen opgeleverd, bij het onderwerp van gesprek blijven zit er niet meer in zo te zien...

OlavM
OlavM25 jan. 2020 - 1:07

@ Eirda: [Stikstof in de atmosfeer is geen probleem, de atmosfeer bestaat er voor zo’n twintig procent uit] Nee, ruim 78 %! Daarnaast zuurstof 21 %. Voorts nog een aantal overige gassen in relatief kleine hoeveelheden, w.o. koolstofdioxide (CO2) ongeveer 0,04 % .