Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Satanisch seksueel misbruik niet bewezen

  •  
07-11-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
458 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Strijd tegen kindermisbruik moet niet worden verstoord door ophef over "satanisch seksueel misbruik"
Ik zou niet graag de lui de kost geven volgens wie het netwerk van de duivel zich tot het Landelijk Beraad van Korpschefs uitstrekt.
Het was grauw en heiig vanmorgen. Des te steviger knalde de opening erin van het dagblad Sp!ts: “Satanisch seksueel misbruik”. Zou er een geheim genootschap zijn opgerold dat in vochtige kerkers vrouwen en kinderen offerde aan Beëlzebub, de vorst der duivels? Welke “hooggeplaatste personen” zouden erbij betrokken zijn? Het artikel bood geen uitsluitsel. Een groep therapeuten en een dominee hebben een brochure uitgebracht om de politie te wijzen op de mogelijkheid van satanische netwerken die kinderen in  hun macht brengen voor wrede en vaak dodelijke rituelen.
De therapeuten maken deel uit van een onderzoeksbureau met de naam Alternatief Beraad. Daarop staan verschillende onderzoeken die zouden wijzen op het bestaan van satanische netwerken en sektes.
Het bewijsmateriaal is uitsluitend gebaseerd op de verklaringen van cliënten die soms zeer uitvoerige verhalen vertellen over wat hen is overkomen. Daarnaast leggen zij  de therapeuten uit  hoe zij werden geconditioneerd. Bijvoorbeeld met lichtflitsen, bepaalde kleuren, code-mededelingen op een ansichtkaart of versjes die zij uit hun hoofd moesten leren, zodra zij als peuter hun eerste woordjes hadden gestameld. Ook is er sprake van bijbelse woorden, die omgekeerd moesten worden uitgesproken of van varianten op bekende gebeden waarin niet God maar de Satan wordt vereerd.  Evenmin ontbreekt het aan eden van trouw aan de duivel.
Waar lijkt dat op? Wie het rapport “ Ritueel misbruik ” leest, moet automatisch denken aan renaissancistische opvattingen over een heksensabbat.
Vergelijkbare beschrijvingen komt men bovendien tegen in het veelgebruikte handboek voor heksenjagers, de malleus malificarum.  Dit boek (in het Nederlands “Heksenhamer”) bevat honderden bekentenissen en verklaringen die  een weerspiegeling vormen van de seksuele obsessies der auteurs, twee Dominicaner paters. Tijd en plaats zijn vaag of ver weg, bijvoorbeeld “de stad Salamis op het eiland Cyprus”.  De Heksenhamer omvat honderden pagina’s bizarre verhalen, allemaal van horen zeggen (of onder foltering uitschreeuwen).
De rapporten van Alternatief Beraad bieden van hetzelfde laken een pak.  Dat is nog tot daaraan toe maar als dat leidt tot het openingsverhaal in een landelijk dagblad, mag je dat niet zomaar voorbij laten gaan. Aan het slot van het artikel in de Sp!ts zegt de psychiater Tjeerd Jongsma: “Men gelooft niet dat dit werkelijk gebeurt. Maar er moet echt aandacht voor komen.”
Het zal best voorkomen dat patiënten hun misbruikherinneringen omgeven met een bizar decor. Ik geloof graag dat individuele misbruikers de Satan (of God) erbij halen om kinderen te intimideren of omdat het deel uitmaakt van hun perverse spe of hun bijzondere vorm van waanzin. Er hebben immers genoeg verknipte eenlingen voor de rechter gestaan, maar netwerken of sektes worden nooit ontmanteld. De verklaringen komen altijd uit de mond van de betrokkenen zelf, nooit van een derde, die bijvoorbeeld met geavanceerde afluisterapparatuur kon horen wat er allemaal aan gruwelijks gebeurde. Of die eenvoudig een eindje verder in de struiken zat. Ook zijn er nooit in de kelders van kloosters of universitaire gebouwen (!), zonder nadere specificatie aangegeven door “Ritueel Misbruik”  sporen aangetroffen van satanische bijeenkomsten. In één geval bleek volgens “Ritueel misbruik” zelfs een dominee met zijn evangelische gemeente aan duivelaanbidding en ritueel kindermisbruik te doen. Dit heeft niet tot onderzoek geleid. Vreemd eigenlijk. Je zou toch zeggen dat zijne eerwaarde door een arrestatieteam van zijn bed was gelicht. Maar niets van dit alles. Ik zou de lui niet graag de kost geven volgens wie Satans netwerk zich tot het Landelijk Beraad van Korpschefs uitstrekt, maar ik hoor daar niet bij.
We moeten niet weer geloven in Satanische netwerken.  We moeten maar hopen dat Nederland zo langzamerhand de Heksenhamer is ontstegen. De strijd tegen kindermisbruik is te belangrijk om verstoord te worden door zulk ongefundeerd samenzweringsgeloof.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.