Frankrijk stevent af op helse keuze: Le Pen, Hollande of Sarkozy ... Gehate Sarkozy wil in 2017 opnieuw president worden
Sarkozy noemt zijn terugkeer in de politiek geen kwestie van vrije wil of machtswellust, maar plichtsgevoel. ”Ik wil niet dat mijn land alleen maar de keuze heeft tussen het vernederende schouwspel van dit moment of het vooruitzicht van een internationaal isolement als het Front National aan de macht komt”, dat zei hij zondagavond in een vraaggesprek met de Franse publieke zender France2.
In het vraaggesprek zette Sarkozy gelijk de toon. Hij verweet Hollande dat gedurende zijn termijn het aantal werklozen met een half miljoen is toegenomen. Ook zegt hij van zijn fouten te hebben geleerd door toe te geven dat hij tijdens zijn presidentschap te solistisch was.
Ik wilde alles zelf doen. Zonder het te willen, heb ik mensen gekwetst. Als je niet de juiste toon treft, maak je problemen erger in plaats van ze op te lossen, omdat mensen dan verlammen.”
Na 2,5 jaar buiten de schijnwerpers heeft hij “nagedacht, de balans opgemaakt” en is hij “wijzer geworden”.
Vrijdag 19 september
Nicolas Sarkozy, de man die zo gehaat werd dat zijn uitdager François Hollande vrijwel niets hoefde te doen, wil opnieuw president worden. Het kan er op uitdraaien dat de Franse kiezer straks moet kiezen tussen Sarkozy, Le Pen of Hollande.
Nicholas Sarkozy, de rechtse president die zich gedroeg als een Zonnekoning werd al na zijn eerste termijn weggestemd door de Franse kiezers. De alom als zwak geziene François Hollande versloeg hem met gemak. Maar nu wordt Hollande zelf gezien als een van de impopulairste presidenten ooit en heeft Sarkozy op Facebook aangekondigd dat hij bij de verkiezingen van 2017 opnieuw kandidaat wil zijn.
In zijn aankondiging schrijft hij onder andere:
“Ik hou teveel van Frankrijk en ben te gepassioneerd voor het publieke debat en de toekomst van mijn landgenoten om ze nu veroordeeld te zien worden tot de keuze tussen het hopeloze spektakel en het perspectief van een uitzichtloos isolement. Ik kan me er niet bij neerleggen dat wereldwijd het idee ontstaat dat Frankrijk alleen nog maar een marginale stem kan hebben.”
Helse keuze
De kans is groot dat de Franse kiezer straks voor een helse keuze staat tussen Sarkozy, Le Pen en Hollande. Het kan er toe leiden dat als Hollande in de eerste ronde verliest, de strijd uiteindelijk tussen Sarkozy en Marine Le Pen gaat. Die situatie deed zich eerder voor in 2002 toen Chirac samen met Le Pen senior de laatste ronde uitvocht en linkse kiezers zich gedwongen zagen tegen heug en meug op de rechtse Chirac te stemmen. Die won overigens met een meerderheid die nooit eerder vertoond was (82 procent).
De rentree van Sarkozy werd al een tijdje verwacht, ondanks het justitieel onderzoek dat tegen hem loopt. In juli werd de oud-president vijftien uur lang ondervraagd op een politiebureau in Parijs. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij corruptie, machtsmisbruik en schending van zijn beroepsgeheim.
Of het Sarkozy gaat lukken kandidaat te worden is nog de vraag. Hij probeert eerst voorzitter te worden van zijn partij, de rechtse UMP. Voor Hollande, die kampt met een compleet gebrek aan populariteit, kan de kandidatuur van Sarkozy ook als een verlossing komen. Vergeleken met zijn twee opponenten is hij voor de kiezer misschien minder rampzalig dan tot nu het geval leek.
Le Pen senior is zeer verheugd met de komst van Sarkozy. In een radio-interview noemt hij het ‘goed nieuws’ en de ‘kers op de taart’ voor zijn dochter Marine le Pen. Zij is van alle kandidaten tot nu toe het populairst maar de vraag is of ze ooit een meerderheid zal kunnen halen.