Joop

Sargasso: Dubieuze Europese investeringen in Braziliaanse papierindustrie

  •    •  
18-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bahia-woods-300px.jpg
Veracel produceert in Bahia jaarlijks 900.000 ton goedkope papierpulp voor de export, maar de lokale economie profiteert er niet van
Lokale boeren in het Braziliaanse Bahia trekken aan de noodklok: papierfabrikant Veracel heeft een vernietigend effect op de regio. De Europese Investeringsbank investeerde 110 miljoen dollar in dit bedrijf.
In 2003 investeerde de Europese Investeringsbank (EIB) 110 miljoen dollar in Veracel. Dit bedrijf bouwt een papierpulpfabriek en legt eucaluptusplantages aan in Bahia, in het noorden van Brazilië. De komst van de fabriek zou voor veel werkgelegenheid zorgen en de regio een economische injectie geven. Sinds de komst van de fabriek trekken lokale boeren en actievoerders aan de noodklok. Volgens hen heeft de komst van Veracel een vernietigend effect op de regio.
Wie met een auto op verkenning gaat in de omgeving van Eunapolis (een stadje in het oosten van Bahia) zal zich van tijd tot tijd in Scandinavië wanen. Eucalyptusplantages strekken zich uit zover het oog rijkt, waardoor het landschap veel weg heeft van de eindeloze naaldbossen die je in Noord-Europa aantreft.
Ooit bestond hier alleen Atlantisch regenwoud, maar dat heeft in de loop van de afgelopen decennia plaats moeten maken voor de landbouw. Er is nog maar minder dan zes procent over van het oorspronkelijke regenwoud. De landbouw is in de afgelopen tien jaar op zijn beurt verdreven door de eucalyptusplantages. Alleen al in de gemeente Eunapolis beslaan ze 90% van alle landbouwgrond.
De fabriek van Veracel produceert nu jaarlijks 900.000 ton goedkope papierpulp voor de export naar Europa, Azië en de VS. Maar de beloofde economische voordelen die dat met zich mee brengt, blijven beperkt tot een relatief kleine groep mensen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar