Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Sarah Voss en de haren hebben met één slag de turnpakjes geseksualiseerd

  •  
24-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
325 keer bekeken
  •  
European Artistic Gymnastics Championships

© EPA/GEORGIOS KEFALAS

Tussen de bedrijven door wordt deze eeuw gekenmerkt door een golf preutsheid. Vrouwen dienen zich te bedekken omdat het vrije zicht op lichaamsdelen de geile blik van mannen opwekt.
Het tenue van turnsters heeft nog het meest weg van een ééndelig badpak. Als de tekenen niet bedriegen, heeft dat zijn langste tijd gehad. De Duitse Sarah Voss heeft veel weerklank gevonden met haar besluit voortaan op te treden in een nauwsluitend broekpak, dat de benen tot de enkels en de armen tot de polsen bedekt. Ze voert praktische argumenten aan tegen traditionele outfits – bilnaad kruipt omhoog et cetera – maar zij ziet er voornamelijk seksisme in. Daarom past Voss niet stilzwijgend haar kledingkeuze aan – wat volgens de reglementen haar goed recht is – maar geeft er uitgebreide toelichtingen bij. Ze motiveert haar keuze. Ze laat weten dat die superieur is. Sarah Voss opent een debat. Die lange pijpen en mouwen zijn een statement.
Op NU.nl zegt ze: “Als kind vond ik de pakjes niet zo erg maar toen ik in de puberteit kwam begon ik het wel ongemakkelijk te vinden. Je voelt je soms heel naakt”. Jitske Vasbinder, de teammanager van de Nederlandse turnploeg vindt het volgens RTL Nieuws een dappere stap. “Mooi om te zien dat ze voor zichzelf opkomt. Ik denk dat dit een deur opent voor andere sporters, dat het echt kan en positief wordt ervaren”.
Het is nog maar de vraag of Voss en haar medestanders hun doel bereiken. Ze hebben met één slag de traditionele turnpakjes geseksualiseerd. Het is net als met het naakt douchen: de eerste jongen die zijn broek aanhoudt, seksualiseert de rest.
Tussen de bedrijven door wordt deze eeuw gekenmerkt door een golf preutsheid. Vrouwen dienen zich te bedekken omdat het vrije zicht op lichaamsdelen de geile blik van mannen opwekt. Die blik brengt de maatschappelijke ordening in gevaar.
Op de tribune gluren de mannen tenzij het tegendeel bewezen is. Een net meisje houdt daar rekening mee. Een net meisje hangt niet met blote benen in de rekstok. Een net meisje houdt haar schoonheden verborgen. Die toont ze slechts aan de ene die het waard is. Je kunt grote betogen houden over het seksisme in de sportkleding maar daar komt het wel op neer. De draagster is verantwoordelijkheid voor voldoende blijken van kuisheid.
Dat is de boodschap die Sarah Voss en de haren brengen. Ook al houden ze er een heel verhaal bij over vrije keuze en geen lustobject willen zijn. Ze brengen hoe dan ook de blote huid met seks in verband.
Dat dit helemaal niet hoeft of noodzakelijk is, weten de regelmatige bezoekers van naaktstranden maar die passen niet meer bij de tijdgeest
De turnsters verruimen hun vrijheid niet. Ze perken die in. Tegelijkertijd maken zij  vrouwen en meisjes die hun voorbeeld niet volgen, verdacht. En een prooi van enge fallocraten die denken: “Zie je wel, een niet als Sarah Voss geklede vrouw is een goede prijs. We kenne niet voor niks haar armen en benen zien”.
Zo wint in deze trieste eeuw de reactie op steeds meer terreinen.
Aanvulling  om te bepalen waar het over gaat: dit is de oude outfit van Sarah Voss waarmee haar lemma op Wikipedia is geïllustreerd. De foto dateert uit 2017.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit het publieke debat mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (263)

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 apr. 2021 - 5:42

Als het er op aan komt is Han als een VVDer. Het individueel verantwoordelijk stellen voor de corporatieve cultuur waar die mee te kampen heeft. Niet de regeerders of het sociaal economisch systeem dat ze beheren, die gemaakt heeft dat het lichaam nu tot zo'n verkoopwaar is geworden.

Pater
Pater26 apr. 2021 - 23:25

Ach, VdHorst leeft nog in de jaren '60 en '70. Toen we naakt ontdekten en dat synoniem was met vrijheid. Toen de meiden op Kralingen (1970) rondliepen met blote borsten. We kregen een sexuele revolutie, waar overigens vooral de mannen van profiteerden. Toen de commercialisering van sex nog beperkt bleef tot dat mooie meisje van de Era, samen met haar moeder, keurig gekleed. Das war einmal. Sindsdien is het vrouwelijke bloot totaal gecommercialiseerd. De 'blote' vrouwelijke sportkleding is vooral ingevoerd om TV-attentie te trekken, meisjes/vrouwen werd helemaal niet naar hun mening gevraagd. Heel logisch dat daarop nu een reactie volgt. Ik vind er niks mis mee als de billen niet meer voor de helft zichtbaar zijn en de vormen van de geslachtsdelen niet meer doorschemeren. De tijd dat dat stond voor de ware vrijheid is allang voorbij. Er is niks mis met bloot, maar dan wel uit eigen vrije keuze. Alles kan nu op foto of filmpjes op internet terecht komen, om geile mannetjes genoegen te verschaffen. Ik kan me best voorstellen dat iemand daar geen zin in heeft.

10 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 8:21

[We kregen een sexuele revolutie, waar overigens vooral de mannen van profiteerden. ] Ook dat ja.

Hanvander Horst
Hanvander Horst27 apr. 2021 - 8:44

Pater verlangt ongetwijfeld naar de tijden toen de katholieke kranten stukjes zwart schilderden op te wulps geachte dames in advertetnies.

Pater
Pater27 apr. 2021 - 11:17

Als VdHorst wat betreft commercialisering an vrouwelijk bloot nog in de fase zit van verzet tegen die zwarte stukjes in katholieke kranten, en de fase waarin vrouwen zelf beslissen nog niet heeft bereikt, wordt zijn opstelling begrijpelijker. Maar natuurlijk nog niet juist.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 11:30

Afgezien van Paters wensen die ik niet ken: Voor wie het wilde was er ook genoeg bloot te krijgen onder de toonbank. De erotische ansichten van rond 1900 zijn inmiddels vooral komisch, veel zwarte kousen ed. Mannensmaak veranderde nog wel eens maar bleef leidend.

The Apple
The Apple27 apr. 2021 - 11:36

Pater weet heel goed dat in ons huidige economische model alles wat lekker en de moeite waard is gecommercialiseerd zal worden. Het is typerend dat het voor hem geen reden zal zijn voor kritiek op ons huidige economische model. Hij is er misschien geen voorstander van dat alles op die manier geperverteerd wordt, maar zal er wel alles aan opofferen. Danielle Defoe is geen feministe, maar ze denkt wel dat alles de schuld is van de man en denkt dat "Freud meende dat kinderen al vanaf de geboorte aan seks doen."

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 14:13

PS ik hecht niet van labels.

The Apple
The Apple27 apr. 2021 - 17:08

DanielleDefoe - Dat kan ik mee voorstellen, sommige mensen durven zich nu eenmaal met niets te identificeren. Je loopt het gevaar er op aangesproken te worden.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij27 apr. 2021 - 17:39

[ PS ik hecht niet van labels. ] Nou, inderdaad, dit onderwerp nodigt blijkbaar uit tot stropoppen : Danielle Defoe ... denkt wel dat alles de schuld is van.. Pater weet heel goed .. Pater verlangt ongetwijfeld naar .. Fransss is duidelijk een groot voorstander van.. Dan is dit inderdaad een verademing: "Paters wensen die ik niet ken:"

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 21:49

NB "van had moeten zijjn "aan" maar dat was al duidelijk neem ik aan.

Pater
Pater30 apr. 2021 - 10:33

Ach, Appeltje vindt nu eenmaal dat alleen de gestaalde Echte Socialisten die het Kapitalisme volledig willen Uitbannen gelijk kunnen hebben. Ik ben meer van de regulering. En wat mij betreft is het afremmen van de commercialisering van zowat alles wat de moeite waard heel nastrevenswaardig. Zelfs vóórdat het Socialisme is Gekomen ... Wel grappige is, dat ik me herinner dat de burgemeester van Londen, een moslim, een paar jaar geleden de meest seksistische reclames uit de Undergroundstations wilde weren. Heel goed. Maar VdHorst liet er natuurlijk weer zijn verhaal over Bloot Moet op los, en zag de moslims al de westerse beschaving afbreken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 apr. 2021 - 12:22

ik snap eigenlijk niet zo goed waarom mensen naar sport kijken ik heb altijd wel het vermoeden gehad dat er iets seksueels aan de hand is want het is nogal saai teamsporten daargelaten

1 Reactie
Déjà vu
Déjà vu26 apr. 2021 - 23:54

Turnsters: klein van afmetingen en door de turnsport een lichaam verkregen dat ver afstaat van het gemiddelde. Voel je je dan nog happy in je lichaam? Wil je dat zodanig laten zien dat er weinig te raden overblijft? Misschien ligt er niets anders dan schaamte aan hun actie ten grondslag. De sport verandert niet wanneer er een broek wordt aangetrokken. Van mij mogen ze!

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 11:56

Wat je schrijft, Mirza, is gewoon niet waar. Sarah Voss stelt zichzelf nadrukkelijk als voorbeeld. Ik denk dat zij door zich geheel te bedekken haar doel niet bereikt. Ze geeft daardoor immers toe aan de slut shamers. Ze krijgt niet van mij de schuld. Ik stel wel vast dat zij capituleert. Zij legt zichzelf de plicht op zich zo te kleden dat slut shamers geen grip op haar kunnen krijgen. Daarbij wordt er zonder meer vanuit gegaan dat mannelijke atletiekliefhebbers die wedstrijden bezoeken om zich aan de meisjeslichamen te verlustigen. Dat is nogal een verdachtmaking. Ik meen niet dat de reportages van atletiekwedstrijden op de televisie daartoe aanleiding geven al zullen sommige geestelijken er anders over denken. Je geeft aan dat de collateral damage van turnpakjes is dat viezerikken zich aan je verlekkeren en dat ik vind dat zo'n meisje dat maar moet accepteren. Dat zeg ik helemaal nergens. Ik zeg dat zij door haar publieke en gemotiveerde keuze voor zeer bedekkende kleding de alternatieven seksualiseert en dat zij niet zal bereiken wat zij wenst. Zij en de haren zullen niet minder maar meer zelf de schuld krijgen omdat ze er aanleiding toe gaven door er zo blooit bij te lopen. Aan deze redenering geef jij voedsel en ik ben opgegroeid in een maatschappij waarin dit denken inderdaad algemeen aanvaard was: een meisje moet geen aanleiding geven. Je hebt blijkbaar nare ervaringen met aanhalige oudere heren . Daar kan ik me alles bij voorstellen. Vervolgens stel je dat het nog gruwelijker is om dan in dergelijke pakjes te worden gestoken

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 11:57

Die laatste alinea van mijn stuk is aan de zwerf gegaan. Hij moet een stuk naar boven.

Mirzas
Mirzas26 apr. 2021 - 12:14

Maar met welke woorden doet ze dat dan precies in het artikel in kwestie? Ik zie het niet, maar misschien heb ik ergens een 'lese weiter' knop gemist. Het concept van viezeriken in het turnpubliek is geen vage verdachtmaking, ze zijn er veel en vaak. Dat zal iedere turnster en ex-turnster volmondig beamen. Ik heb inderdaad nare ervaringen met oudere én jongere kerelcreaturen (het woord 'heren' reserveer ik liever voor een ander slag), net als ongeveer een derde van de mensen van mijn geslacht overigens. Maar dat is geen argument tegen mijn betoog. Net zoals Sarah Voss haar keuze gebaseerd op eigen ervaringen niet minder valide is omdat ze die ervaringen heeft gehad. Sarah Voss capituleert ook helemaal niet, zij beschermt zichzelf en zegt tegen de jongere garde dat het ook ok is om jezelf te beschermen. Door dat te degraderen tot capitulatie val je haar nog eens aan op wat zij aan nare ervaringen heeft opgedaan en betwist haar haar recht op het maken van een eigen keuze. En dat vind ik niet acceptabel. Ook niet in het licht van het feit dat dit kind zelf nog maar 21 is en helemaal niet opgezadeld moet worden met de opdracht niet te capituleren om slut shamers niet te faciliteren. Zij is niemand verantwoording schuldig. Alleen zichzelf. Ik vind haar moedig vanwege het volgen van haar eigen weg en inzicht. Wat de generaties na haar doen of nalaten is verder aan hen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 12:57

Sarah Voss is een volwassen vrouw en geen kind. Ze noemt zichzelf een voorbeeld. En is het dan geen capitulatie als jij degene bent die je kledingkeuze aanpast terwijl de ander de pas afgensneden wordt. Een eind verderop vind je een reactie van Le Chat Botté die vindt dat je slut shamers zware rekeningen moet sturen voor het ongevraagd gebruik maken van je portretrecht. Dat zou inderdaad een goede methode zijn vooral als er een instantie bestond die voor een deel van de opbrengst je het juridische werk uit handen neemt. Ik bagatelliseer in genen dele de nare ervaringen van Sarah Voss. Ze noemt die trouwens niet in haar interviews maar het kan natuurlijk zijn date zij daar liever over zwijgt. Geloof mij, dit is niet de weg. Dit speelt alleen maar zedelijkheidsapostelen in de kaart. Zij volgt een strategie die uiteindelijk tot benepenheid leidt en een veroordeling van wie de nieuwe norm niet volgt. De oude tijden komen terug en dat is geen prettig vooruitzicht, vooral niet voor vrouwen die hun eigen lot willen bepalen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 12:59

Nog een laatste vrouw: is jouw antwoord op de kerelcreaturen ook dat je je maar tot enkels en polsen bedekt?

Mirzas
Mirzas26 apr. 2021 - 13:42

Ik snap wel je zorg, inmiddels, denk ik. Maar je schuift haar een te grote verantwoordelijkheid in de schoenen, die waarschijnlijk tegen haar eigen instincten indruist. Welke keuze zij ook maakt is aan haar, of ze nu de door jou vermeende beste agenda volgt of niet. En zelfs als zij zich nadrukkelijk positioneert als voorbeeld (ik vind die nadruk overigens nogal onnadrukkelijk aanwezig), wat is daar dan mis mee naast de andere voorbeelden die voorhanden zijn? Waarom ervaar je dat als zo dreigend voor de maatschappij en de positie van de vrouw daarbinnen? Wat mijn eigen bedekking betreft, dat lijkt me niet zo relevant. Laat de persoonlijke keuzes maar over aan betreffende personen. Dat houdt het mensenbestand uiteindelijk het meest fris en divers, lijkt me.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 14:04

Precies Mirza, daarover zijn we het geheel eens. We zijn het over iets anders denk ik ook eens: Als iemand anders jouw wijze van kleding seksualiseert, is dat het probleem van die ander en zeker nooit van jou.

Pater
Pater27 apr. 2021 - 11:26

Vrouwen die zicnzelf beschermen nemen volgens VdHorst hun eigen verantwoordelijkheid niet. Ik weet het goed gemaakt. VdHorst neemt het op zich dat de beelden niet meer op internet komen, dan kan Voss haar vrijheid weer terugnemen. Als zij dat wil, natuurlijk, want centraal blijft de keuze van de vrouw.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg26 apr. 2021 - 10:41

Als het niet uit maakt qua vrije beweging, kan ik me voorstellen dat een turnster de voorkeur geeft aan een pakje met langere mouwen en pijpen. Minder naakt en kwetsbaar, minder het verplichte gevoel alle blote huid steevast onthaard te moeten hebben. Mannen turnen ook in lange broeken.

3 Reacties
The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 19:58

"Minder naakt en kwetsbaar, minder het verplichte gevoel alle blote huid steevast onthaard te moeten hebben." Allemachtig, lijdt jij daar echt aan? Het is toch wel vrij heftig, waar de onderdrukking van de vrouw allemaal toe leidt. Die hoge hakken vind ik ook al zo zielig. En ik dacht nog wel dat we het ergste gehad hadden toen ze allemaal hun BH uit trokken. Het rare is dat het bij mij helemaal tot de omgekeerde reactie leidt: als ik een vrouw tegenkom op van die hele hoge hakken, dan is mijn eerste associatie: dat is niks voor mij. En niet eens in seksueel opzicht, maar gewoon in de omgang. Dat leidt steevast tot de reactie: meid, stel je niet zo aan. Want die hakken zijn alleen maar het uiterlijke kenmerk van wat er allemaal achter steekt. En daar kan ik slecht mee omgaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2021 - 22:38

Mannen en vrouwen turnen verschilt op meer punten dan kleding. Mannen turnen op 6 toestellen: Ringen, Sprong, Brug gelijk, Rekstok, Vloer en Voltige. De vrouwen daar in tegen turnen op 4 toestellen: Sprong, Brug ongelijk, Balk en vloer. Traditioneel worden vrouwen geacht zich anders (minder kracht meer gratie) te bewegen, maar in het algemeen nemen dit soort m/v verschillen af. Daar past het veranderen van de turncostuums ook bij. Wielrenners m/v scheren trouwens ook vaak hun benen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2021 - 22:51

daarentegen

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 10:17

Dit is een volkomen valse vergelijking. Waar ik me ook zo aan erger is dat liefhebbers van atletiekwedstrijden tussen de bedrijven door als gluurders verdacht worden gemaakt. Misselijk makend is dat.

3 Reacties
LaBou
LaBou 27 apr. 2021 - 7:22

"Waar ik me ook zo aan erger is dat liefhebbers van atletiekwedstrijden tussen de bedrijven door als gluurders verdacht worden gemaakt." Vrouwen verplichten de billen te laten zien en vervolgens kwaad worden als je als gluurder wordt neergezet.

Hanvander Horst
Hanvander Horst27 apr. 2021 - 8:48

Ik verplicht vrouwen niet om de billen te laten zien. Dat is een valse weergave van wat ik schrijf. Ik stel vast dat Sarah Voss haar doel niet zal bereiken. Integendeel. Ik weet dat de zedelijkheidsapostelen je dan meteen voor een oude geilaard uitmaken en dat alle tut hola´s zich daar bij aansluiten met hun pruilmondjes maar je moet iets voor de goede zaak over hebben ook al weet je dat het een verloren zaak is omdat in deze eeuw de reactie op alle terreinen in opmars is. We gaan een tijd van geestelijke en culturele onderdrukking tegemoet, van onvrijheid op alle gebied.

LaBou
LaBou 28 apr. 2021 - 5:52

HvdH kan zich de tong blauw lullen, wat hij zegt komt er wel op neer dat vrouwen in minieme kleding moeten sporten en dat dat niet geldt voor mannen. En daarmee ziet hij vrouwensport op een lager niveau dan mannensport. Dát, HvdH, is nou eenmaal een van de gevolgen van "begrijpend" lezen tussen de regels door. En met elke reactie en elke ontkenning wordt die indruk versterkt.

DaanOuwens
DaanOuwens26 apr. 2021 - 10:02

Volgens mij maakt Van der Horst twee fouten. Hij heeft een mening over de persoonlijke keuzes van de turnsters. Ik vind dat je je daar niet mee te bemoeien hebt omdat zoiets hun persoonlijke keuze is. Wat ze aantrekken en de redenen waarom is hun afweging. En zij zijn zelf de enige die die afweging kunnen maken. Ten tweede heeft Van der Horst een gedateerde en persoonlijke mening over wat in de samenleving is geseksualiseerd en wat niet. In een reactie geeft hij aan dat een naaktstrand niet is geseksualiseerd volgens de bezoekers daarvan. Hij vergeet dat volgens vele anderen dat wel is. Wat hij doet is uitgaan van het idee dat zijn opvattingen over seksualiteit de norm zijn. En dat zijn ze niet. De normen zijn diffuus. En er is heel veel geseksualiseerd in onze samenleving. Praat een half uurtje met een jonge vrouw en vraag of zij vaak wordt aangesproken als potentiele bedpartner en niet als gewoon mens. Vrouwen zijn een soort loslopend wild. Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die dat prettig vinden maar de meeste vinden dat niet. Ik feite voert hij een strijd om de rest van de samenleving zijn normen op te leggen. Ik denk dat het beter is het idee dat ze zelf moeten bepalen wat ze aantrekken tot norm te verheffen.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 11:32

Lulkoek. Sarah Voss stelt zichzelf in haar publieke uitingen nadrukkelijk als voorbeeld. Ik geef met redenen omkleed aan waarom zij het omgekeerde zal bereiken van wat haar bedoeling is. En ik vind de hertaboeïsering van de blote huid inderdaad een gevaar voor de maatschappij. Al was het alleen maar omdat het bijebehorende kamertjeszondeklimaat slut shamers extra kansen geeft om succes te boeken met hun chantagepraktijken.

The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 20:02

Han: "Al was het alleen maar omdat het bijbehorende kamertjeszondeklimaat slut shamers extra kansen geeft om succes te boeken met hun chantagepraktijken." Wie de schoen past....

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2021 - 8:14

@ HanvanderHorst Jij schrijft: Al was het alleen maar omdat het bijebehorende kamertjeszondeklimaat slut shamers extra kansen geeft om succes te boeken met hun chantagepraktijken. Als je denkt dat dit afhankelijk is van kleding weet je weinig van het probleem. Die slut shaming treft meiden die desnoods een burka dragen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 14:22

Kleding (bedekking) biedt geen bescherming tegen ongepaste bejegening. Ook in "burqalanden" worden vrouwen lastig gevallen als ze zich buitenshuis wagen.

DaanOuwens
DaanOuwens27 apr. 2021 - 21:15

@ DanielleDefoe Inderdaad de kleding vrijwaart vrouwen niet van ongewenst gedrag. Vandaar mijn onderscheid tussen persoonlijke afweging en maatschappelijke problematiek. In mijn ogen twee verschillende zaken. Over het eerste is geen discussie mogelijk over het tweede zouden we het juist moeten hebben. In deze discussie schoot door mij door het hoofd hoe mijn eigen dochter tegen dit soort gezeik aanliep. Ze is Inmiddels 22 en een redelijk volwassen mens. Maar de verhalen waar ze soms mee thuiskwam waren bizar. En ik weet dat ze mij nadrukkelijk niet alles vertelde omdat ze wist dat ik door het lint zou gaan. Ik weet inmiddels dat je juist dat soort persoonlijke ervaringen moet vermijden op deze site. Dus ik laat dat maar achterwege. Maar juist dat soort zaken maakt dat is soms stevig de ziekte krijg van dat soort gemakzuchtige tekstjes van Van der Horst en anderen. Oude mannen die in een geïdealiseerde werkelijkheid van lang geleden zijn blijven hangen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2021 - 8:09

@DaanOuwens Blijven hangen in de sixties kan ik me ook wel voorstellen, maar niet iedereen zat in het Kralingse bos, niet alle studenten deden mee aan de opstanden en het aantal jongeren dat in rammelende volkswagenbusjes naar Afghanistan reed was ook beperkt. Ik ken de verhalen en zelfs wat mensen die er geweest zijn. De turnsters doen momenteel een boekje open over hoe het toegaat in de turnwereld. Kleding is een "minor issue".

DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2021 - 9:54

@ DanielleDefoe Rapport heel globaal gezien inderdaad. Bizarre aantallen die hiermee geconfronteerd zijn. 85 % problemen met omgangsvormen. Dan valt mij het percentage seksueel overschrijdend gedrag nog mee. Dat is veel lager. Maar wel een stevige indicatie voor ongezonde verhoudingen in die sport.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 apr. 2021 - 9:36

Turnen, waarbij kinderen vanaf een jaar of 5 fysiek en mentaal worden mishandeld zodat ze na een jaar of 15, gelijk een dansende beer op de kermis, kunnen worden tentoongesteld tot meerdere eer en glorie van het nationalistisch juichvolk. In die context is het natuurlijk heel belangrijk om het over de mouwlengte van de kleding te hebben.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 11:32

Ik begrijp dat dit als kritiek op Sarah Voss is bedoeld.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen26 apr. 2021 - 11:56

Klopt, heer vanderHorst.

TimoovanEsch
TimoovanEsch26 apr. 2021 - 7:45

Sjézus! Dát is nogal een "leap of faith", zeg. Even een ander voorbeeld: Beachvolleyball. Mij ga je niet kunnen wijsmaken dat dat enkel en alleen om de sport gaat. Het lijkt me uitermate naief om te denken dat je daarin niet óók bekeken wordt op je sex-appeal. Zowel mannen als vrouwen. Dat is onderdeel van de sport, dunkt me. Hence, jaren '70 stranden in California. Bij turnen is dat een ander verhaal; dat is nooit seksueel geweest. En wat zij hier doet, vind ik ook niet meer dan een gepaste reactie, gezien de vele schandalen de laatste tijd van misbruik die uit die hoek komen. Het is niet zíj die de turnpakjes seksualiseert, dat zijn de predators die die meisjes hebben misbruikt over de jaren. Dit is, lijkt mij, een gezonde tegenreactie uit veilligheidsoverwegingen.

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 8:10

denk je dat verandering van turnpakken de grijpgraagheid van sommige trainers vermindert? Ik geloof niet dat het een iets met het ander te maken heeft. Wie trouwens wel eens naar turnwedstrijden op de tv kijkt, ziet dat die pakjesheel decent zijn.

vdbemt
vdbemt26 apr. 2021 - 8:30

"Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit het publieke debat mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin." Dit is de laatste tijd het slot van elke column van Han. Heel goed. Het doet je ook vermoeden dat Han heel empathisch is met de slachtoffers. Hij kan zich in de slachtoffers verplaatsen. Hoe opvallend is dat dat het dat hem hier niet lukt. "“Als kind vond ik de pakjes niet zo erg maar toen ik in de puberteit kwam begon ik het wel ongemakkelijk te vinden. Je voelt je soms heel naakt” Ruk dat beeld van die leuke turnsters even los, Han, en verplaats je eens in hun.

vdbemt
vdbemt26 apr. 2021 - 8:35

"Hoe opvallend is dat dat het dat hem hier niet lukt." Deze zin is misgegaan. Hoe opvallend is het, dat hem dat hier niet lukt?.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 8:56

vdbemt, heb je die pakjes gezien? Die hebben nog het meest weg van een eendelig badpak. Waar is Sarah Voss nu precies het slachtoffer van? Sommige mensen hieronder hebben het over de misbruikschandalen die in de atletiekwereld nogal vaak voor lijken te komen, maar daar heeft zij het nu juist niet over. Ze vindt de traditionele turnpakjes te bloot en zij wil een voorbeeld geven aan haar zusters door zich geheel te bedekken. Dat zegt zij. Ik denk niet dat zij haar doel daarmee bereikt. Ze werkt aan een maatschappij die vrouwen, die teveel van hun huid laten zien, stigmatiseert en daardoor willige slachtoffers maakt van shut shamers en chanteurs. Omdat ze bouwt aan een klimaat waarin zulk tuig alle kansen krijgt.

vdbemt
vdbemt26 apr. 2021 - 10:03

@Han.We worden het niet eens. Mijn laatste opmerking. "vdbemt, heb je die pakjes gezien? Die hebben nog het meest weg van een eendelig badpak. Waar is Sarah Voss nu precies het slachtoffer van?" Dat is net zoiets als tegen donkere kinderen, die op straat in november voor zwarte piet uitgemaakt worden, zeggen: je wordt niet gediscrimineerd.

LaBou
LaBou 26 apr. 2021 - 10:37

Eigenlijk lijkt het me heel simpel: vd Horst vindt dat Voss in een minimiem badpak moet optreden, Voss zelf vindt van niet. Voss heeft het recht heeft aan te trekken wat ze aanhad afgelopen vrijdag én vd Horst heeft helemaal niets te zeggen heeft over Voss en wat ze moet dragen aangezien hij a. op generlei wijze bij haar betrokken is en b. deze dame meerderjarig is. Overigens maakt Voss ergens de opmerking dat de dames nogal eens de benen wijd moeten spreiden bij oefeningen, dat er dan nog maar heel weinig te raden valt en dat met name daar heel wat foto's van worden gemaakt. Maar ik begrijp van vd Horst dat daar helemaal niets seksueels bij zit en áls dat wel zo is dat dat dan de schuld is van mw. voss

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 11:38

Labou, nog een keer dan maar. Juffrouw Voss moet aantrekken wat zij wil maar als zij van die outfit een maatschappelijk statement maakt, wat zij nadrukkelijk doet, dan is het mijn recht daaar het mijne van te zeggen. Dat is het volgende: zij seksualiseert het gebruikelijke turnpakje. Zij bereikt het omgekeerde van wat zij bedoelt. Ze brengt vrouwen en meisjes er toe zich meer te bedekken, want anders.....Dat is wat zij tot stand brengt en daarbij wordt zij geholpen door alle misleide zielen die denken dat zij daarmee voor zichzelf kiest. Bijkomend element in deze discussie: iedereen die het niet meegaat met het door mw. Voss gepropageerde kuisheidsideaal wordt meteen verdacht gemaakt als glurende oude witte man. En en passant ook alle mannelijke atletiekliefhebbers. Zo wordt verder gebouwd aan een klimaat waarin slut shamers de kans krijgen hun praktijken ongestraft uit te oefenen.

LaBou
LaBou 26 apr. 2021 - 16:25

En nog maar een keer voor HvdH: hij mag dan wel heel goed zijn met woorden en hier proberen met veel tekst zijn standpunt te vergoelijken maar daarmee wordt het nog steeds niet waar. Een banaan rechtlullen is misschien gemakkelijker. En ik verwacht van HvdH nu wel een soortgelijk artikel over "heren" die dan ook verplicht in minieme speedo moeten sporten. Gelijke monikken, gelijke kappen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 20:14

Waarom zou dat moeten? Ert zijn toch geen heren die het sporten in speedos onzedig vinden. Of kijk ik er over heen?

Le Chat Botté
Le Chat Botté26 apr. 2021 - 7:38

Beste Han, je verwijt nu deze vrouw dat ze actie onderneemt tegen de seksualisering van haar sport. Dat zou volgens jou dienstbaar zijn aan de bekrompen preutsheid die we al eeuwen opgelegd krijgen door de religieuze abramahistische culturen. Dat laatste ben ik met je eens. Maar hoe vaak spreek je kerels aan die met hun naar borsten en vulva's glurende ogen en hun triomfantelijk verontwaardigde slutshaming als een vrouw daadwerkelijk doet (met een ander) wat zij in hun geile fantasieën van haar verlangen? Hoe vaak schop je hen in de hoek als die laffe, gefrustreerde klootzakken het weer eens volstrekt onveilig maken voor vrouwen om seksueel vrij te zijn? Of poch je vrolijk mee over je talloze 'veroveringen' en is tegelijkertijd je buurmeisje een 'hoer' omdat ze het 'met iedereen doet'? Mannen accepteren geen zelfbeschikking van vrouwen over diens eigen lichaam en seksualiteit. Ze mag niet terughoudend zijn, ze mag niet willig zijn, ze mag niet uitdagend zijn. "Ze moet beschikbaar zijn voor mij, wanneer ik dat wil, op mijn voorwaarden, voor mijn genot". Dat is hoe mannen in een notendop denken over seksualiteit. Ik weet uiteraard niet hoe jij er in je dagelijkse leven over denkt en handelt. Maar ik weet wel dat je in je stukje dat deel van de je omringende paternalistische cultuur even overslaat: mannen maken massaal seksualiteit voor vrouwen onveilig. Ponder that for a while.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 8:13

En dus moeten vrouwen zich maar bedekken. Vind je dat? Ponder that for a while. Het argument dat mannen tot het tegendeel bewezen is potentiële verkrachters zijn, wordt door alle Abrahamistische godsdiensten, door jou terecht in dit opzicht aan de kaak gesteld - gebruikt om vrouwen klein te houden. Dat leg ik in mijn stuk ook uit.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 8:24

Sarah Voss draagt met haar verhaal bij aan een beklemmend klimaat waarin slut shamers alle kansen krijgen en in staat gesteld worden mensen te chanteren met foto´s waarop naar de normen van het klootjesvolk en de gelovigen teveel huid is te zien. Dát heeft zij bereikt.

Le Chat Botté
Le Chat Botté26 apr. 2021 - 10:37

@Han [En dus moeten vrouwen zich maar bedekken.] Niet mijn stelling. Mijn stelling is dat een veilig seksueel klimaat voor vrouwen in het geding is. En dat ik het met je eens ben dat je dat niet met kledingregels oplost. Neem bijvoorbeeld de slutshaming op dumpert en geenstijl. Deze sensatieriolen publiceren materiaal dat door hackers op illegale wijze verkregen is. Vervolgens wordt dit door hormoon-incompetente kerels van vernietigend persoonsgericht commentaar voorzien, waar mogelijk worden er adresgegevens aan toegevoegd, of wordt de content geupload naar een pornosite. De betreffende vrouw of het meisje heeft hier geen enkel verweer tegen. Moeten vrouwen om die reden dan geen spannende filmpjes of foto's meer maken? Natuurlijk wel! Er moet een heel ander soort oplossing komen tegen het vernietigend gedrag van de geilneven: het moet online veliger worden, niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen. Dat kan volgens mij alleen maar als er online regelgeving komt die regelt dat ik de eigenaar ben van en de volledige zeggenschap heb over mijn eigen data, inclusief al mijn datasporen die ik achterlaat. Iedereen die iets met mijn afbeelding doet waarvoor ik geen toestemming heb gegeven mag vervolgens een (hoge!) vergoeding betalen. Ik mag m.a.w gewoon een dactuur sturen en die moet betaald worden. Dat zal die geilneven die gniffelend plaatjes, adressen of ander materiaal waar ze helemaal geen recht op hebben verspreiden snel het lachen doen vergaan. En we pakken er ook nog een hele hoop andere misère mee aan, maar dat terzijde. Niet heel lang geleden was topless zonnen voor vrouwen meer regel dan uitzondering. Zij voelden zich vrij en voldoende veilig om dat te doen. Sinds de komst van smartphones is die veiligheid hen ontnomen door laffe figuren die in de duisternis van de anonimiteit hun slechtste kanten risicoloos kunnen botvieren. Mijn handen jeuken om ze aan te pakken.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 11:42

Met je laatste post ben ik het volkomen eens. Het beste antwoord is inderdaad het sturen van vette rekeningen en dan ook innen. Er zijn bedrijven die dat doen in opdracht van fotografen en kunstenaar wier werk wordt gestolen. Zij krijgen dan een percentage van de opbrengst. Het zou mooi zijn als zo'n bedrijf ook een verdienmodel zou zien in het sturen van rekeningen naar mensen die je portretrecht schenden zonder dat ze daar eerst afspraken over hebben gemaakt.

Le Chat Botté
Le Chat Botté26 apr. 2021 - 12:06

@Han Let's agree to agree :-)

Mirzas
Mirzas26 apr. 2021 - 6:54

Haar motivatie: Als Teil der deutschen Turn-Nationalmannschaft sind wir für viele jüngere Sportlerinnen auch ein Vorbild und möchten ihnen damit eine Möglichkeit aufzeigen, wie sie sich auch in einer anderen Bekleidungsform ästhetisch präsentieren können, ohne sich bei bestimmten Elementen unwohl zu fühlen. Jouw conclusie: Ze hebben met één slag de traditionele turnpakjes geseksualiseerd. Ik kan het er met de beste wil van de wereld niet in zien. Wat ik lees is een meer ervaren turnster die zich bij gelegenheid vervelend heeft gevoeld en die andere jonge meiden daarbij wil helpen door ze een handreiking te doen: "zo kan het ook." Het woord preuts wordt te vaak ingezet om mensen die zich ongemakkelijk voelen bij ongewenste aandacht te kleineren. Het werkelijke probleem is de ongewenste aandacht die vaak al begint in de vroegste tienerjaren. Niet de reactie erop om jezelf daar tegen te wapenen. Preuts is een denigrerende term van mensen die een ander zich willen laten conformeren aan hun wensen en verwachtingen. Vaak inderdaad de oudere en boze witte man die koste wat kost wil vasthouden aan wat hij kent, omdat zijn wereldbeeld de enige juiste is volgens hem. Zoals een ander al schreef: als een vrouw een keuze maakt omdat ze zich ongemakkelijk voelt of heeft gevoeld dan zou het gepaster zijn om er het zwijgen toe te doen. Zij seksualiseert niet, jij beroept je echter wel op een recht om anderen te laten doen wat altijd gewoonte is geweest, omdat jij dat de betere keuze vindt als... ja als wat eigenlijk. Belanghebbende?

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 7:48

Als zij zich tot enkels en polsen bedekt, seksualiseert zij collega´s die dat niet doen. ¨Sarah Voss heeft de emancipatie geen dienst bewezen. Je zult ongetwijfeld ook wel groot bezwaar hebben tegen de manier waarop Beyoncé zich heeft gemanifesteerd tijdens de Superbowl tgoen zij zich prijs gaf aan de blikken van honderden miljoenen. Kijk maar even. https://www.youtube.com/watch?v=sBvfsLRtTm8 Voor het overige probeer je iemand die kanttekeningen plaatst, meteen verdacht te maken als oude witte man. Je vindt het zelfs gepaster als iemand die er anders over denkt dan jij en daar godbetert nog argumenten voor heeft ook, er het zwijgen toe doet. Dat heb je nou altijd met die enge zedelijkheidsapostelen.

Mirzas
Mirzas26 apr. 2021 - 8:10

Nee, ik heb geen enkel bezwaar tegen Beyonce's keuzes. Het zijn de hare, immers. Waarom zou ik daar voor of tegen moeten zijn? Je trekt zelf hoogdravende conclusies die minimaal verwondering wekken op basis van het door jou zelf aangehaalde artikel. Haar uitspraken zijn gewogen en bescheiden. Jouw conclusies bijna als door een hond gebeten. Mijn vragen aan jou zijn: op basis waarvan vind je jouw oordeel als buitenstaander gerechtvaardigd en haar keuze als ervaringsdeskundige niet? En: waarop baseer jij je conclusies over haar keuzes nu precies? Want ik lees niets van dien aard.

Mirzas
Mirzas26 apr. 2021 - 8:49

Nee, ik heb geen enkel bezwaar tegen Beyonce’s keuzes. Het zijn de hare, immers. Waarom zou ik daar voor of tegen moeten zijn? Je trekt zelf hoogdravende conclusies die minimaal verwondering wekken op basis van het door jou zelf aangehaalde artikel. Haar uitspraken zijn gewogen en bescheiden. Jouw conclusies bijna als door een wesp gestoken. Mijn vragen aan jou zijn: op basis waarvan vind je jouw oordeel als buitenstaander gerechtvaardigd en haar keuze als ervaringsdeskundige niet? En: waarop baseer jij je conclusies over haar keuzes nu precies? Want ik lees niets van dien aard.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 apr. 2021 - 10:22

Ik trek geen hoogdravende conclusies. Ik trek duidelijke conclusies. Ik heb nog geen enkel argument tegen die conclusies gehoord. Wel verdachtmakingen. Men trekt mijn integriteit in twijfel. Sarah Voss stelt zichzelf in interviews expliciet ten voorbeeld. Ze wil normstellend optreden. Als dat een maatschappelijke norm wordt en vrouwen zich dienen te bedekken, dan hebben de slut shamers en de chanteurs nog meer vrij spel dan ze nu al hebben. Waarom hebben zij vrij spel? Omdat de lichaamsangst, zoals Sarah Voss die mede kweekt, mensen de indruk geeft dat het schandalig en schaamtevol is als zij delen van de blote huid aan blikken prijs geven. De maatschappij reageert hier inderdaad afkeurend op en zo krijgen die slut shamers de kans.

Mirzas
Mirzas26 apr. 2021 - 10:44

Tja, je herhaling maakt je punt niet sterker. Slutshamers hebben niemand nodig om te doen wat ze altijd al hebben gedaan. Jij maakt van het slachtoffer een dader. Hele jonge tienermeisjes worden vaak al heel vroeg gekatapulteerd naar een bestaan als geseksualiseerd wezen. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit een nare reis is. Het is vreselijk om als jong meisje verlekkerd te worden aangestaard of aangeraakt door een vent ouder dan je eigen vader, zonder dat je zelf nog maar enige kans hebt gehad om je eigen lichaam te kennen en waarderen voor wat het is geworden. Het lijkt me nog veel gruwelijker om dan in dergelijke pakjes te worden gestoken en het maar als collateral damage te beschouwen dat viezeriken zich aan je verlekkeren. En dan moet je volgens jou ook nog dit doorstaan, omdat je anders meewerkt aan je eigen seksualisering. Leuke ronde cirkel, waaruit geen ontsnapping is toegestaan? Zij zegt niets opdringerigs, ze biedt enkel een alternatief waar een jong meisje gebruik van kan maken of niet. Je haalt er van alles bij waar zij part noch deel aan heeft en creëert zo je eigen casus, waar je vervolgens heel heftig op gaat reageren. Dat heeft niets met haar woorden te maken en alles met jouw inkleuring. Jammer wel.

MichelD
MichelD26 apr. 2021 - 6:38

Ik vind het prima als het reglement bepaalt hoeveel er maximaal 'te zien is' en de turnster binnen die grenzen bepaalt hoeveel dat in haar geval is. Wat de toeschouwers daarmee doen is aan hen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 6:18

Ik stop ermee. Deze exercitie is blijkbaar totaal zinloos. Zeker als mensen dan gaan zeggen dat je in dat geval ene Rubens e.a. niet meer kunt bewonderen of moeite hebt met de naakte engeltjes in de kerk of een geschilderd of gebeeldhouwd naakt.

2 Reacties
Zandb
Zandb26 apr. 2021 - 6:55

Minoes Er zijn nu eenmaal altijd mensen die uw bijdrage niet op de juiste waarde schatten. Als dat dan in het algemeen een reden was om er mee te stoppen, dan had u al tijden niets meer van mij gehoord. Er zijn helaas mensen die iets preuts vinden omdat het hen beter uitkomt. Er zijn ook mensen die zich zorgen maken, dat 'preuts' een het gevolg van een norm is, die opgelegd wordt. Vergelijk de hoofddoek bij moslima's. Wat is er op tegen, wanneer de moslims voor zichzelf een keuze, welke dan ook, maakt? In dit geval is het 'nieuwe pakje' een bewuste keuze, die aan de grote klok gehangen wordt en zich op de 'verkeerde' manier richt tegen het seksualiseren van de vrouw en dus wijze waarop mannen naar vrouwen kijken. Wil iemand een pakje zus, trek het aan. Wil iemand een pakje zo, trek het aan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 apr. 2021 - 6:41

Zandbergen Ik heb nogal mijn best gedaan dacht ik!

Bastet2
Bastet226 apr. 2021 - 6:15

Ik herinner me van enkele jaren een interview met die oud turnster, Vera van der Leur. Naar ik van haar toen heb begrepen zitten er bij turnwedstrijden regelmatig mannen met fotocamera's met enorme lenzen in de zaal. Niet beroepshalve of omdat familieleden mee doen, maar uit interesse. Interesse in de zeer jonge meisjes wel te verstaan, niet in de sport zelf. Met die camera's wordt vervolgens sterk ingezoomd gefotografeerd, vooral bij bepaalde posities. Dus ja, het wordt geseksualiseerd, maar niet primair door Sarah Voss, maar door die vieze mannetjes in de zaal. Daar zit dus het probleem, niet bij de meisjes die zichzelf niet langer op die manier willen laten bekijken. Daar kan ik alleen maar begrip voor opbrengen.

1 Reactie
Zandb
Zandb26 apr. 2021 - 7:04

Bastet Ik kan me voorstellen dat iemand liever geen of juist een bepaald pakje aan heeft. Maar waarom dat uitgebreid delen met Jan en alleman? Als een statement? "Vieze mannen met telelenzen" - Hoeveel zullen dat er zijn in op een tribune? - liggen overal op de loer en wanneer je enige verweer zal zijn, dat je je vrijheid door dergelijke figuren laat inperken, dan kan ik me dat prima voorstellen maar het is maar de vraag hoe 'gezond' dat dan is. En vooral, om er dan zo expliciet op te reageren. Zouden die mannen die je belagen, daardoor minder op de loer gaan liggen? Kortom: Doe wat je wil. Al is het aankondigen waarom je een ander pakje aantrekt. De vraag waar we over discussiëren is, wie dat dan waarom wel of niet verstandig vindt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 3:28

Het meest aantrekkelijke onderdeel van een man vind ik daar waar het altijd te zien is, nl. zijn karakteristieke kop, zijn handen, stem en persoonlijkheid. En dan heeft hij gewoon zijn kleren aan.

4 Reacties
Zandb
Zandb26 apr. 2021 - 7:11

Minoes De kop en de handen zijn wel 'naakt'. Moet een man daar wat aan doen, wanneer dat aantrekt? Moeten mannen dan ook nog hun stem veranderen, zodat ze maar niet als "aantrekkelijk" gezien worden? Waar het mij om gaat: Ik zou een man, die daarom het hoofd en de handen bedekt en zijn stem verandert, niet veroordelen. Moet hij weten. Wel heb ik daar grote bedenkingen bij, wanneer hij in de openbaarheid treedt en impliciet vrouwen beschuldigt van het seksualiseren van mannen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 apr. 2021 - 6:43

Zandbergen Niemand behoeft van mij daaraan iets te veranderen! Wees vooral jezelf!

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 8:38

De hijjab waarbij alleen nog gezicht zichtbaar is gecombineerd met bedekte armen seksualiseert door het te bedekken het hele lichaam. Volgens sommige feministen sterkt dat mannen alleen maar in hun "foute manier" van kijken naar vrouwen.

Zandb
Zandb27 apr. 2021 - 17:22

Minoes Zoals helaas wel vaker begrijpt u, gezien hoe u reageert, de 'diepgang' van uw eigen woorden niet. Sarah Vos wil niet dat mannen op een bepaalde manier van hier 'genieten'. Wanneer u (of een ander) kenbaar maakt wat u 'aantrekkelijk' in een man vindt, zou zo'n man zich ook gedwongen kunnen voelen om maatregelen te treffen om u te beletten zich op die manier in hem te verlustigen. Ik zei, dat ik dat nog snap. Maar dat houdt op, wanneer hij daarmee in de openbaarheid treedt. Want dan maakt hij dan u (of die ander) niet tot een vunzig mens? En zichzelf tot slachtoffer van u (of die ander)?

Starter2
Starter225 apr. 2021 - 20:23

Ze moet dragen wat ze wil. Maar dan moet ze dat alleen voor zichzelf bepalen. Het wordt problematisch als haar standaard die van een ander moet zijn. Dat is wat ze hier doet,

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 3:29

Dat gaat voor beiden op toch?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 apr. 2021 - 17:42

De turnpakjes waren al geseksualiseerd. De pakjes komen uit een tijd dat het normaal was dat het vrouwenlichaam door iedereen (lees mannen) kon worden bewonderd. Het behoorde tot de privileges die mannen hadden. Iemand hier bevestigt dat door te zeggen dat het feminisme een vorm van preutsheid is. Met andere woorden, als vrouwen zelf bepalen hoe ze eruit zien wordt dat als iets negatiefs gezien. En over die jongen die zijn zwembroek aanhoudt onder de douche, er moet toch een eerder moment zijn geweest waarop een andere jongen als eerste besloot zijn zwembroek uit te trekken. Hij seksualiseerde net zo goed. Kortom, het is een zinloze en irrelevante opmerking. Het doet me denken aan de zwarte Piet discussie toen propieten de discussie vervuilden door te zeggen dat juist het nadruk leggen op het raciale aspect van zwarte Piet racistisch was. Datzelfde doet Han nu weer.

8 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 apr. 2021 - 20:18

helemaal eens

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 20:24

Leef je dan nu in het gelukkige tijdperk, waarin het vrouwenlichaam niet meer mag worden bewonderd? En wie heeft hier in deze thread beweerd dat feminisme een vorm van preutsheid is?

The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 20:34

BA Da Woodchuck 25 april 2021 at 12:11 :"Ben het wel eens met Han. Preutsheid als het nieuwe feminisme, zodat we over 100 jaar de inquisitie van de linkse kerk hebben. M’n katholieke grootouders gingen gewoon naaktzwemmen als het warm was. De wereld op zijn kop eigenlijk." Katholieken zijn van oudsher het toppunt van preutsheid.

The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 20:39

En feminisme een typische uiting van de "linkse kerk". Het mooie van framen is dat je frambozenijs kunt afzetten tegen spruitjes als je niet van biefstuk houdt.

Bouwman2
Bouwman225 apr. 2021 - 21:20

Natuurlijk mogen alle lichamen zonder onderscheid bewonderd worden. Van een verbod op verwondering is geen sprake. Maar waarom zou je bewonderen? In Florence heeft bewondering een naam gekregen, het syndroom van Stendhal, Mensen worden dan onwel, duizelig, oververhit en slaan wartaal uit. Wie lijdt aan hevige stemmingswisselingen, steeds balanceert tussen extase en depressie, heeft een bipolaire stoornis en dat kan rampzalig zijn, zowel voor de lijder als zijn omgeving. Houd dus je hoofd koel en de voeten warm.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 4:49

The Apple Die van mij konden niet eens zwemmen volgens mij. Ik weet in ieder geval dat mijn vader niet kon zwemmen. Dat was best gevaarlijk omdat hij veel op het water te vinden was. Ik weet nog dat mijn vader niet zo blij was met mijn eerste bikini. Mijn moeder had er geen enkele moeite mee. Mijn grootouders heb ik amper gekend. Ik heb thuis nog een voorlichtingsboekje liggen van de Katholieke Kerk. Als het niet zo triest was zou je erom moeten lachen. Dit gaat over man en vrouw en hoe zich te gedragen in het huwelijk. Ik kan me nog herinneren dat wij er ook een hadden dat over kinderen en sexualiteit ging. Wat ik onthouden heb is de regel dat kinderen met de handen boven de dekens moesten slapen. Jammer dat ik het niet meer heb, is best leuk om eens in te duiken. Ik ben de laatst levende, ik ben bang dat dat verloren gaat of is gegaan in handen van anderen. Ik heb helemaal geen seksuele voorlichting gehad. Zei dat ik het al wist toen ze dat wilden geven. Je wist waar 'Abraham de mosterd haalde.' Han vroeger mocht het vrouwenlichaam wel worden bewonderd als het maar dat van je eigen vrouw was. ;)

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 5:35

Han van der Horst Dat maakt degene uit aan wie dat vrouwenlichaam toebehoort!

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 6:13

Bovendien waarom zou je dat hier niet meer kunnen bewonderen? Welk deel wil je precies bewonderen dan? De benen zijn even strak, het is niet zo dat ze er als een ma flodder tegenaan gaat! Het is niet minder esthetisch.Ze kan er ook een been-kleurige tegenaan gooien zoals ze in het ballet doen. U zegt het maar. Wij draaien!

Bouwman2
Bouwman225 apr. 2021 - 17:30

Ik hoorde van iemand die vond dat het vreselijk preuts was om gekleed op de roltrap in de Bijenkorf te gaan staan. Dat vond ie conventioneel. Hij zou ook gezegd hebben dat ie voor openheid en transparantie was. Nou, even later ging te telefoon. Het gesprek kwam van elders. Een trillend stemmetje vroeg, meneer, meneer zou er even gekeken kunnen worden naar een geval van verwarring. Hier hebben we iemand die onmogelijk kan worden geïdentificeerd...en nu wil ie ook nog zijn mobieltje terug......

1 Reactie
LaBou
LaBou 26 apr. 2021 - 5:48

En de betekenis van dit verhaal is?

HarrieV2
HarrieV225 apr. 2021 - 17:24

Het spijtige is dat het statement van Sarah Voss niets aan de situatie zal veranderen. Onder mannen heb je nu eenmaal vrouwonvriendelijke klootzakken en of vrouwen nu bloot, in bikini, badpak, bourkine of bourka turnen, het zal allemaal niets veranderen aan hun gedrag. Vrouwen zouden zich dan ook moeten kunnen kleden op een manier zoals zij dat prettig vinden. Soms meer bedekt, soms minder bedekt. Het is heel spijtig dat vrouwen, zoals Sarah Voss, zich gedwongen voelen om hun kleding aan te passen, omdat een (klein???) deel van de mannelijke geslacht geen manieren kent tegenover de andere sekse.

The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 16:56

De Grieken, dat waren pas smeerlappen. Toen waren de atleten die aan de Olympische spelen meededen naakt, als ik de verhalen mag geloven. Kun je je dat voorstellen?

6 Reacties
Bouwman2
Bouwman225 apr. 2021 - 17:33

Zeer kan ik me dat voorstellen. Er zijn namelijk altijd mensen die alles geloven wat je ze wijsmaakt...

The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 19:21

Gelukkig is Bouwman als kenner van de oud-Griekse cultuur in staat om mij uit deze geile droom te helpen - https://www.nationalgeographic.com/history/article/ancient-greece-olympics-sports

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 5:18

The Aplle Kun je je ook de voorafgaande pedofilie voorstellen? Kun je je ook de enorme ijdelheid die ermee gepaard ging voorstellen en de in het vooruitzicht gestelde rijkdommen die hen ten deel zouden vallen? Het is ook niet los te zien van de superioriteit van het mannelijk lichaam. Ook dat vond allemaal plaats onder het mom van, zo je het zo wil noemen, religie, spiritualiteit toch?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2021 - 8:39

Op afbeeldingen oa. op beeldschone amphoras zijn de hardlopers etc naakt. Het waren ook "popsterren" die flinke prijzen konden winnen. In Athene werden ze binnengehouden maar in Sparta kregen meiden een opleiding en deden ze aan sport, voor zover ik weet naakt of zeer licht gekleed. Of er gemengd gesport werd is niet bekend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 apr. 2021 - 6:46

DanielleDefoe Nee niet naakt geloof ik, maar met maar een blote schouder!

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 apr. 2021 - 14:58

Er zijn beduidend minder afbeeldingen van sportende Griekse vrouwen/meiden dan van jongens, maar het bronzen beeldje van het meisje met de blote schouder (British Museum) is niet de enige afbeelding. Er is ook een beeldje van een hardloopster met een zeer kort rokje met een soort t-shirt bovenstuk. De eis voor "nette kleren" was gebonden aan leeftijd. Sportbeoefening ihb door vrouwen verdween in Europa onder druk van de vergristelijking. Hogere standen bleven wel jagen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 14:40

Een meisje kleed zich uit voor een vriend nadat hij zegt dat ze niet zo 'preuts' moet zijn, omdat hij zegt dat ze niet zo preuts moet zijn. Vervolgens worden die foto's verspreid op internet. Wat is het gevolg en wat vinden wij daarvan? Ook het waardeoordeel dat iemand preuts is omdat hij/zij iets niet doet, niet wil, kan als chantage werken. Laat mensen in hun waarde, dat is mijn probleem met de stelling. Iets is niet preuts of niet preuts. Je vind zelf iets preuts of niet preuts. Je voelt jezelf ergens prettig bij of niet. Wat 'mensen' vinden is niet de leidraad. De leidraad is wat jijzelf wil en waar jijzelf je prettig bij voelt en wat jijzelf vindt. Dat waar jij jezelf prettig bij voelt on een bepaalde situatie en dat heeft een ander te respecteren. Daar hoort geen waardeoordeel bij. Dat is niet minder of meer preuts. Preutsheid heeft voor mij met heel andere zaken te maken. Dat kan zeer situatie-gerelateerd zijn of is situatie-gerelateerd.

6 Reacties
Satya
Satya25 apr. 2021 - 15:56

Is het niet zo dat preuts in deze zin te maken heeft met een oordelende maatschappij? Een vrouw die topless wil lopen of niet dat is helemaal haar zaak wat mij betreft. Om over je voor iemand uitkleden maar te zwijgen. Ik denk dat iedere meid haar eigen grenzen moet kunnen stellen zonder slutshamen of als te preuts te worden neergezet.

The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 16:52

https://www.npostart.nl/mag-ik-je-tieten-zien/23-04-2021/VPWON_1331422 Ga direct naar, 42:25, de afsluiting, als het leed van anderen je teveel wordt.

The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 1:46

Even iets anders, maar wel iets dat jullie met zekerheid de moeite waard zullen vinden - https://www.npostart.nl/a-separation/07-06-2014/POW_00451013 Werkelijk zéér bijzonder.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 5:34

The Apple Ik heb het begrepen, maar ik had dat al begrepen maar vind het te gemakkelijk, ben het er niet mee eens.

The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 13:25

Minoes - Dat had ik al begrepen. Jammer dat het voor jou te moeilijk is. Die film die ik aanraadde heeft er overigens niets mee te maken. Wel kijken, het is een meesterwerk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 apr. 2021 - 6:49

The Apple Genoteerd!

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 apr. 2021 - 14:14

Ik vraag me af hoeveel meisjes ooit gedacht hebben: 'in zo'n pakje? dat nooit' en lekker iets anders gingen doen.

5 Reacties
JoepJos
JoepJos25 apr. 2021 - 16:43

Mijn partner.

The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 16:54

En wat vindt je daar dan van?

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 16:54

Zedeloos, he dat pakje, uitlokkend toch, heb je de link gevolgd...onderaan het stuk. Huuu

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 apr. 2021 - 20:12

Die apple, Als ik een meisje was zou ik mijn oren niet naar 60-jarigen mannen laten hangen, 'laat ze zichzelf cancellen' zou ik denken, net zoals Han graag gezien had dat deze mevrouw zich had gecancelled. En wat vind Apple daar nou allemaal van?

The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 2:07

stokkickhuysen:Als ik een meisje was zou ik mijn oren niet naar 60-jarigen mannen laten hangen, - En wat vind Apple daar nou allemaal van? Ik ben sowieso nóóit een voorstander van hangende oren, ook niet naar 59-jarige vrouwen en al helemaal niet naar 30-jarige mannen. Waarom zou je?

ton14024
ton1402425 apr. 2021 - 13:36

Als die dames het willen, wat hebben wij dan te willen? Elders gaat het over femicide. Zie je dwang, zeg het dan en anders hou je rust.

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 13:43

Ze stelt zichzelf ten voorbeeld aan de anderen: bedek je. Wees zedig. https://www.bild.de/sport/2021/sport/em-in-basel-deutsche-turnerin-sarah-voss-gegen-sexualisierung-76141856.bild.html

Poeha
Poeha25 apr. 2021 - 13:59

Beste meneer van der horst, u vergeet het tweede deel van de tekst uit uw link te noemen: “ Hintergrund: Immer wieder werden besonders Turnerinnen in ihren knappen Outfits sexualisiert, es kursieren Fotos mit anzüglichen Motiven im Internet.” U zegt niets over de foto’s. Nee, het is mevrouw Voss die sexualiseert. U haalt oorzaak en gevolg door elkaar. Het begin met de foto’s. Nu wordt door een turnster actie ondernomen. Jammer dat u geen commentaar hebt op de foto’s, maar wel op de turnster die er klaar mee is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 apr. 2021 - 14:10

Onder de foto in Han's link: 'Sarah Voss im Oktober 2019 - in so einem knappen Outfit sieht man sie bei der EM 2021 nicht' aldus de sportverslaggever. Ik begin bij Han te twijfelen aan zijn loyaliteit waarom komt hij altijd met argumenten tegen zijn eigen stelling.

ton14024
ton1402425 apr. 2021 - 15:17

Nee Han, dat is jouw interpretatie.

Sam V
Sam V25 apr. 2021 - 15:30

@ HanvanderHorst Ze stelt zichzelf als voorbeeld voor jongeren om te laten zien dat er een alternatieve kledingstijl mogelijk is als je je niet comfortabel voelt bij het strakke “badpak”. Zij zegt niet dat haar kleding de norm is.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 16:09

Wat moeten we dan onder het seksualiseren van die foto´s verstaan? Dat legt niemand uit. Wat is er in hemelsnaam onzedig aan de huidige turnpakjes?

ton14024
ton1402425 apr. 2021 - 16:44

´´Wat moeten we dan onder het seksualiseren van die foto´s verstaan?´´ Dat vraag je aan ons, NADAT JIJ dit stuk schrijft?

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 17:34

Uiteraard vraag ik dat. Ik leg hierboven uit, dat Sarah Voss de turnpakjes seksualiseert, hoe zij dat doet en wat de gevolgen zullen zijn. Dan begint men over foto´s die al geseksualiseerd zijn. Dan vraag ik wat daaronder verstaan moet worden, het seksualiseren van foto´s en dat is een heel normale vraag. Om het nog eens uit te leggen: Sarah Voss seksualiseert de turnpakjes door haar opvatting dat ze te weinig bedekken en daardoor ongezonde belangstelling opwekken. Dat doet zij. Dat is haar claim. Als je afbeeldingen van Sarah Voss bij elkaar googlet kom je foto´s tegen van een talentvol atlete. Daar is niets geseksualiseerd aan al zal dominee Kuit van de Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen er zeker anders over denken en Ayatollah Khamenei ook. Ik ben nu eenmaal geen zedelijkheidsapostel en ik heb de tijd meegemaakt dat deze zedelijkheidsapostelen en de met hen verbonden tut hola´s de dienst uitmaakten.

Frans Kwakman
Frans Kwakman25 apr. 2021 - 18:12

Han, natuurlijk heb je gelijk. Het gaat natuurlijk om de prestatie en als die meisjes er nog leuk uitzien is dat mee genomen (voor een genieter zoals ik). Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel ik keek er graag naar. Maar de Ton, die wil dat een ieder aan zijn eisen gaat voldoen en hij zal pas stoppen met kritiek als dat is geschied. Maar er zijn te veel meningen in ons land dus het lukt maar matig.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 apr. 2021 - 13:27

Han heeft het over preutsheid, ik zie vooral emancipatie waarbij vrouwen zelf willen bepalen hoe ze hun lichaam presenteren en minimaal dezelfde rechten als die van de mannen opeisen. Neem beachvolleybal waar tot op de millimeter is voorgeschreven wat de maximummaten(!) van de minibroekjes en bh's zijn. En dat wordt dan ook nog verdedigd met "hoe groter de kleding, hoe meer (schurend) zand ertussen kan komen". Nou, dan zullen de mannenvolleyballers wel in een mini speedo topless op het strand verschijnen? Nee hoor, grote ruim zitten de shirts en idem broeken tot op de knie. Zij wel. Niet lang geleden kregen de turnsters strafpunten als ze een opgekropen turnpakje uit de bilnaad trokken. Waar gaat dat over? Over turnen of over voyeurisme? Bij het vrouwenhockey of tennis ratelden de fotocamera's als de slipjes zichtbaar werden. Geen wonder dat die nu onder het rokje een stevige broek dragen. Gewoon een gezonde ontwikkeling dat vrouwen het heft in eigen hand nemen. Dat het samen valt met verpreutsing, so what?

4 Reacties
The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 17:01

Fransss en Vrij: "Han heeft het over preutsheid, ik zie vooral emancipatie waarbij vrouwen zelf willen bepalen hoe ze hun lichaam presenteren en minimaal dezelfde rechten als die van de mannen opeisen." Fransss is duidelijk een groot voorstander van de burka. Laat dat "en Vrij" maar weg.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 apr. 2021 - 19:06

[ Fransss is duidelijk een groot voorstander van de burka. ] Ga dat maar eens keihard aantonen aan de hand van mijn reactie. Kun je niet.

The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 13:29

Fransss en Vrij: " ik zie vooral emancipatie waarbij vrouwen zelf willen bepalen hoe ze hun lichaam presenteren. Dat het samen valt met verpreutsing, so what?"

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij26 apr. 2021 - 14:55

Dat zinnetje zegt helemaal nergens dat ik "duidelijk een groot voorstander van de burka" ban. Je doet niet eens een poging een verband te leggen, dus je weet zelf blijkbaar ook dat er totaal geen verband is. Je toont dus helemaal niks aan, zoals voorspeld.

Wereldburger
Wereldburger25 apr. 2021 - 12:59

verwijzend naar kunstcriticus john berger (ways of seeing) ben ik het voor deze keer echt niet met je eens han, het westen is te zeer gewend aan eeuwenlange vrouwenonderdrukking dmv overmatige blootstelling van vrouwenlichamen aan mannenogen. ik steun daarom het initiatief richting meer unisexuele sportkleding.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 17:35

Michelangelo, Rubens, brrr. allemaal onderdrukking. En die blote engeltjes op de plafonds...

The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 12:41

Als we het er maar over eens zijn dat we elke gedachte aan sex zover mogelijk van ons af moeten zetten. Mannen natuurlijk op de eerste plaats, maar vrouwen hebben er ook last van, heb ik gehoord. Zolang we het daar maar over eens zijn is alles goed. Niet alleen in beeld, maar ook in de taal. Zo gauw iemand het onderwerp aansnijdt of je die bijgedachte zou kunnen hebben, moeten we gewoon met zijn alleen "FOEI" roepen. Daarom begrijp ik ook niet helemaal waarom Han over dit onderwerp begint: ik raak er helemaal opgewonden van. Foei Han!

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 16:12

SArah Voss geeft zich over aan de fallocraten.

The Apple
The Apple25 apr. 2021 - 16:46

Had ik er misschien een knipoog bij moeten zetten? Alsnog dan maar - ????

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 6:05

Han van der Horst Het lijkt er eerder op dat ze zich overgegeven had aan de wil van Han. Waar gaat het hier over., Over een sport nl. turnen en de prestaties die je daarin levert, nergens anders over. Of gaat het ergens anders over Han? Ik mag toch hopen dar de jury haar beoordeelt op haar sportprestaties waarvoor zij hard gewerkt heeft en niet op haar uiterlijk, op haar witte of zwarte benen in dit geval.

RaymondenJoop
RaymondenJoop25 apr. 2021 - 12:34

De crux zit 'm natuurlijk in de vrijwilligheid en de eigen keus. Deze mevrouw heeft gelijk, maar als een ander in zo'n te strak badpakje wil lopen, who cares. Als ze maar geen mening dwingend oplegt aan een ander mag ze dragen wat ze wil wmb.

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr25 apr. 2021 - 13:02

De crux zit hem niet echt in vrijheid. De term fallocraten is geweldig in dit verband. Het zijn mannen, die vrouwen hun normen opleggen of anderszins benaderen (misbruik) die graag naar vrijheid voor vrouwen verwijzen. Het zijn ook mannen, die bij het tonen van teveel bloot verklaren, dat vrouwen ergens zelf om hadden gevraagd. Het zijn ook mannen, die verklaren dat een zekere man, die lang geleden leefde de vrouwen iets had opgedragen zogenaamd om zich tegen de begerige blikken van mannen teweer te stellen. Fallocraten dus, geweldig!

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 13:31

Dat doet ze wel. Ze stelt zichzelf ten voorbeeld https://www.bild.de/sport/2021/sport/em-in-basel-deutsche-turnerin-sarah-voss-gegen-sexualisierung-76141856.bild.html

Markzelluf
Markzelluf25 apr. 2021 - 14:40

Als je het artikel leest, dan zie je dat ze het over het bieden van een alternatief heeft. Op basis van wat ik las, kan ik Voss niet in de hoek van de moraalridders plaatsen. Maar een middag besteden aan sportkleding van jonge meiden, terwijl het heerlijk weer is.... Daar zou eens een column aan gewijd moeten worden

Grietje Genot
Grietje Genot25 apr. 2021 - 12:19

Is het een peepshow? Nee, 't heet turnen. Zelf prefereer ik ballet, want daar is alles erotisch. In het Griekenland van de Olympische spelen betraden de wedijveraars poedel naakt de arena. Die kant moeten we weer op, zij het, dat ook de toeschouwers dan ontkleed moeten zijn. En die voyeuristische treurbuis mag er niet meer bij.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2021 - 14:36

Prima.

Satya
Satya25 apr. 2021 - 12:04

Het is belangrijk dat een vrouw kan dragen wat ze wil. Ik ben wel bang dat hier een nieuwe groepsdruk uit gaat volgen. Of mannen naar me kijken met een geile blik interesseert me niet zoveel, zolang ze maar begrijpen dat ze nergens aan mogen komen. Ik ben het met Han eens dat er een verpreutsing aan de gang is, zonde.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2021 - 14:35

Het gaat hier om (wedstrijd)sportkleding niet om wat je op straat aan wilt.

Satya
Satya25 apr. 2021 - 15:51

Sportkleding moet je je net zo goed comfortabel in voelen. Als zij het gevoel heeft dat mannen haar steeds sexueel bekijken moet ze de ruimte krijgen daar iets aan te doen.

The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 19:41

Maar ook om er niets aan te doen.

rosarosa
rosarosa25 apr. 2021 - 11:45

Het woord “ preuts” wordt al te vaak “veroordelend” ingezet tegen vrouwen die “zelf” hun grenzen willen bepalen. .

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 14:21

Ik bedoel maar!

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen25 apr. 2021 - 11:26

Ik denk dat Han hier wel een punt heeft, al speelt zijn formulering hem parten, gezien alle reacties hieronder. Het is de vraag wat er eerst is natuurlijk: is er eerst sprake van seksualisering en is het pak van Sarah Voss daar een reactie op, of is de introductie van dat pak en het betoog van Voss het startpunt van die seksualisering? Het eerste lijkt me. Ik deel de observatie dat de preutsheid in de samenleving toeneemt, maar zelfs in de liberale jaren '70 zullen er kerels geweest zijn die naar bijvoorbeeld de hockeymeisjes keken om andere dan sportieve redenen, en ook toen al zullen er hockeymeisjes geweest zijn die dat geen prettige gedachte vonden. Ik zou wat dat betreft het betoog van Voss gewoon nemen voor wat het is (at face value, is daar een goede Nederlandse uitkrukking voor?): zij heeft ergens last van en komt met een oplossing, zonder die oplossing te willen opleggen aan anderen. Het woord 'superieur' begrijp ik in dit verband overigens niet, maar goed. Ik zeg met opzet 'willen' opleggen, omdat het natuurlijk wel zo kan zijn dat de introductie van dat pak druk kan leggen op andere atleten om Sarah Voss na te volgen, ook als dat niet haar bedoeling is. Ik denk dat dat is wat Han bedoelt als hij zegt dat Voss met haar betoog die pakjes seksualiseert. Dat hebben we inderdaad gezien bij de kwestie van wel of niet naakt douchen bij de voetbaljongens: zodra er één zijn onderbroek aan houdt volgt de rest. Dan kun je wel zeggen dat je niemand iets oplegt en iedereen vrijlaat in zijn keuze, in de praktijk werkt het gewoon niet zo. Een ander voorbeeld: ik heb weleens een interview gezien met een aantal jonge gehoofddoekte marokkaanse meiden die niet blij waren dat sommige moslima's in hun buurt een nog verhullender gewaad gingen dragen (niqaab geloof ik, maar pin me er niet op vast). Dat vonden ze vervelend, want ze werden er onzeker van: ben ik dan wel kuis genoeg, als een ander zich helemaal bedekt? Dat zij zelf een vergelijkbare druk leggen op meiden zonder hoofddoek kwam natuurlijk niet bij ze op, en ook niet bij de oen van een interviewer, maar we kunnen niet alles hebben. Het is de vraag of het in het turnen net zo zal gaan als bij deze voorbeelden, de tijd zal het leren.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 15:07

Wie zegt dat de introductie daarvan geen seksualisering is/was.

Ivan61
Ivan6125 apr. 2021 - 10:28

Met alle respect Han maar dat heeft niks met preutsheid te maken. Als een sport doordrenkt is met misbruik dan is dat turnen wel. De meisjes van 15 die gedrild worden om ons te vermaken. Groeiremmers en alle andere middelen worden gebruikt. Wij leven in 2021 en de vrouwen kunnen zelf bepalen hoe zij zich aan de wereld laten zien. Ik vind nieuwe outfit veel leuker moet ik eerlijk toegeven.

4 Reacties
MG1968
MG196825 apr. 2021 - 12:51

Groeiremmers? Dat is er eentje in de categorie van basketbal wordt je lang en turnen blijf je klein.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 13:04

Je hebt groot gelijkj maar daar heeft Sarah Voss het juist niet over.

MG1968
MG196825 apr. 2021 - 13:26

En met die nieuwe outfit is ansich niets mis. En leuk. Maar hoe dan ook. Pak die foto in spagaatsprong boven het artikel. Exact diezelfde sprong met een klasiek turnpakje lijken de benen langer en daarmee de sprong beter (groter turnen ziet beter uit, is gewoon een algemeen esthetisch principe). Hoewel de jury hier moet kijken naar de hoek die de benen in deze sprong niet mag maken (of juist meer dan 180 graden moet zijn) ontkomt de jury er ook niet aan dat in het ene geval de sprong gewoon beter oogt dan in het andere. Wat betreft het misbruik wat jij benoemd. Er is een hele hoop mis binnen de kindertopsport dus ook bij het turnen. Vermoed dat we snel een update van de kngu krijgen voor wat betreft het turnen. Wellicht zelfs nog deze maand, maar ik vermoed -in elk geval in nederland- dat dat allemaal te maken heeft met teveel druk, inzet, keuze verwachten van sporters die gezien de leeftijd nog niet op de rem kunnen trappen. Het zien van de sporter als middel in plaats van als doel. Wat ook bij volwassen sport speelt maar die kunnen makkelijker de grenzen aangeven. Hardstikke fout dus, maar heeft niets met het klasieke misbruik te maken wat je over deze sport lijkt heen te leggen. En ook dat doel/middel probleem zie ik in het heden minder terug dan een tijd terug. Ik ga overigens niet ontkennen dat er binnen deze sport enorme misstanden zijn geweest... wel degelijk. Het heeft mij zeker gesterkt in mijn overtuiging dat bij sporten waar de grootste ontwikkeling op jonge leeftijd gemaakt moet worden (sporten als tennis, turnen, kunstschaatsen) er dubbel uitgekeken moet worden door begeleiding, ouders en omgeving. Ontdekken waar de grenzen van de kindersporter liggen omdat je er niet van uit kan gaan dat deze gecommuniceerd worden maar ook niet het zelf maar invullen vanuit het perspectief van bijvoorbeeld jou. Geen makkelijk onderwerp. Een serieus onderwerp. En vraagt nogal wat van het professionele kader en de sociale omgeving van de kindersporter.

Ivan61
Ivan6125 apr. 2021 - 14:56

Het dubbele moraal wordt allang gepredikt onder de goed of afkeuring van dominee Zuckerberg. Dan is geen wonder dat jongere generatie op totaal verkeerde been gezet is. Ik moest terug denken aan Nippelgate. Janet Jackson werd daarna totaal afgebrand en Justin Timberlake die enige schuldige is kwam zomaar vrij. Dat is ook dubbele moraal. Bekijk deze link als je tijd heb, is wel 37 jaar oud maar bloedmooi: https://www.youtube.com/watch?v=KcCj0xfO3H8

harmmeijer
harmmeijer25 apr. 2021 - 10:24

Ik gooi het eens over een andere boeg. Turnen is de meest favoriete sport voor mij om naar te kijken. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik het nieuwe turnpak mooier vind. Het geheel ziet er prachtig en charmant uit. Bovendien, geen gesjor meer aan het pakje omdat het na de oefening omhoog is gekropen.

Wat?
Wat?25 apr. 2021 - 10:22

Het turnpakje is niet door haar geseksualiseerd. Dat was het al. Het enige wat zij heeft gedaan is ervoor kiezen iets anders te dragen. En ik geloof niet dat je vrijheid wordt bepaald door hoeveel bloot je tentoon stelt. Het feit dat iedereen die afwijkt van de huidige norm meteen de noemer preuts krijgt toont gewoon aan dat boomers weer bezig zijn het verkeerde standpunt in te nemen. Klagen over preutsheid is een beetje de laatste strohalm van de boomer. Binnenkort krijgen we cursussen hip en verlicht zijn van 70 jarigen.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 13:06

Ze heeft er een uitgebreid verhaal bij gehouden. Het is ongelooflijke lulkoek om te beweren dat iedereen die afwijkt de noemer preuts krijgt opgelegd. Ik leg alleen maar uit wat er gebeurt: een vrouw moet zich voldoende bedekken. Anders is zij onzedig. Dat impliceer ik niet. Dat impliceert Sarah Voss. Als jij je wilt laten opsluiten in normen, waarden en gewaden zoals zij ook door de heren geestelijken worden aangeboden, be my guest.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 13:13

Er staat aangeboden, moet aanbevolen zijn. Voor het overige is het inderdaad een voorrecht in dit tijdsgewricht geen twintiger of dertiger te zijn. Mijn god, niks mag meer. Alles is onzedig.

Wat?
Wat?27 apr. 2021 - 7:32

Allereerst, bedankt voor je reacties! Ik vind niet dat twintigers en dertigers preuts zijn. Alles behalve. Daarbij is er nu ook het internet bijgekomen. Mannen kunnen met een paar woordjes in een zoekbalk miljoenen vrouwen van alles zien doen. Ik denk dat puurheid/puriteit het probleem is van twintigers en dertigers. Iets waar ik mezelf ook op heb betrapt. Tegenwoordig moet je "het" volledig zijn of je bent een hypocriete weetikveel. Leid ook tot onnodig sektarisch gekibbel binnen links. Wat bijvoorbeeld kan gebeuren is dat bij het volgende evenement vrouwelijke collegae van haar het van het internet te verduren krijgen dat ze niet meedoen. Waardoor ze hun eigenlijk een kledingkeuze zouden opleggen, maar in de naam van rechtvaardigheid mag dat. Ik denk echt dat je er naast zit met preutsheid. Ik ben zelf 34, ben zelf redelijk ingetogen dus ben geen expert op dit gebied. Maar ik heb niet het idee dat we preutser zijn. Op seksueel gebied liggen de grenzen tegenwoordig best ver. Ik denk dat je onderscheidt moet blijven maken tussen het maatschappelijke debat over seksualiteit in al zijn vormen en de geleefde werkelijkheid van vaak diezelfde mensen. Er is echt een en discrepantie tussen hoe goed mensen de wereld willen maken, en hoe goed zij daar zelf in deelnemen. Ik denk wel dat het cultureel gezien een vreemde kant op gaat op het gebied van seks. Ik denk ook dat we niet moeten vergeten dat de structuur die we sinds de middeleeuwen hanteerden eigenlijk redelijk kort niet meer de norm is. Niemand gelooft sowieso nog dat je met je huwelijk ook een soort deal met God maakt, als ie sowieso al een rol speelt in het feestje, en het is niet meer echt dé manier van samenleven. Dus ik denk dat waar jij preutsheid signaleert ik gewoon een bepaalde groep mensen met bepaalde wensen binnen de nog uit te kristalliseren nieuwe vorm van leven en daten binnen dw samenleving zie. Soms verbaast het met me wel hoe weinig mensen beseffen dat het afbrokkelen van de heiligheid van het huwelijk best wel revolutionair is. Waar de Russen hun revolutie van de nieuwe tsaar hadden, hadden wij de onze revolutie van vrijheid. Maar ja, als jij je wilt bedekken en prediken waarom dat goed is en het andere slecht dan is dat onderdeel ervan. Jij die daar op jouw beurt wat over schrijft ook. Ikzelf geloof niet zo in voorbeelden en rolmodellen en zie ook niet in hoe een turnster uit Duitsland nu de wereld gaat veranderen. Ik denk dat als jij nooit hierover had geschreven niemand dit had geweten. Zelfs nu ik op jouw reactie reageer kan ik jou niet meer vertellen in welk land ze voor welke beker speelde. Maar terugkomend op puriteit. Dat valt me vooral op aan dertigers en twintigers. Je moet tegenwoordig erg puur zijn. En dat werkt beide kanten op. Ik heb als Amsterdammer in het leger gezeten dus ik heb een brede ervaring als het op opleggen van de gedeelde mening aankomt. Zowel linkse en rechtse mensen leggen steeds meer de pure aanhang van het geloof op. Als je links bent ben je fan van iedereen van Marx tot Rosa Luxemburg/Parks terwijl je jezelf belooft dit keer dat rotboek te lezen. En als je rechts bent vind je fipronil en stikstof maar gezeik dat door proffesortjes wordt gemeten met vaag apparatuur. Ik ervaar dat de meeste hoofdpijn aan. Ik beschouw mezelf als redelijk links, maar geniet ook gewoon van genieten van het leven. Niet elke immorele eigenschap moet calvinistisch weggewerkt worden voordat we ons zegje kunnen doen vind ik. Jij zegt dat je historicus bent? Zeg me wat de slag om Waterloo was of je bent niet een ECHTE historicus! En heb je ooit een immorele daad gepleegd waardoor je ontslagen en van je titel beroofd moet worden? Voor links en rechts zijn die immorele daden uiteenlopend (ooit iets over een vrouwelijke collega gezegd, je uitgesproken tegen stikstof?), dus succes ermee! Ik vind bijvoorbeeld de BLM en de discussie die het brengt alleen maar mooi en goed. Ik moet zeggen dat ik interessante meningen hoor. Maar dat is met normale personen die niet met een kruis op hun schild staan te wachten om je tot verrader te dopen omdat je twijfels had die je openlijk deelde. Lange tekst, maar ik waardeer het dat je reageerde. Ik denk echt dat je preutsheid met puriteit en de bijbehorende schone schijn verward. De filmindustrie laat bijvoorbeeld minder bloot zien vandaag de dag omdat ze gewoon niet op die manier kunnen concureren met gratis pornosites waar je een hele keuzemenu met algoritmes en suggesties krijgt. Dus de samenleving lijkt inderdaad preutser te worden, maar dat is omdat we ondertussen al op zo een onwijs ongelofelijke manier aan ons trekken kunnen komen dat naaktheid in al het overige niet meer hoeft. Geeft ook weer de kans aan bedrijven om heel woke te doen over het feit dat ze vrouwen wat minder seksualiseren. Mijn commentaar op die turnster (weet er naam niet meer, sorry Hans) zou kunnen zijn. Ja, het probleem is de porno industrie, en zolang mensen in de sportindustrie feministische stunts uithalen zonder hun erbij te betrekken ben je best egoïstisch bezig. Dat is het echte seksprobleem dat we hebben Hans. De online pornoindustrie. Dat is pas zieke business met een gradatie van uitbuiting die niet te filmen is, maar toch wordt het allemaal gefilmd. Ik snap wel dat een vrouw zich tegenwoordig meer wilt bedekken als je bedenkt wat we allemaal aan creatieve input tegenwoordig krijgen. Dat is echt de #metoo waar dappere journalisten/columnisten zich aan gaan moeten wagen.

Riet3
Riet325 apr. 2021 - 10:20

Dit kan alleen maar een man schrijven

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 15:02

Onderschat de vrouwen niet.

Markzelluf
Markzelluf25 apr. 2021 - 10:11

De vraag is natuurlijk: worden ze door hun omgeving, cultuur, religie, uit morele overwegingen verplicht om zich op een bepaalde manier te kleden? Daar zouden we dan sterk tegen moeten ageren. Willen de dames uit eigen beweging andere kleding aantrekken, dan is dat toch prima? Ik zie Van der Horst op de foto hierboven met hoed en soort van sikje, lijkt het. Zou hij er behoefte aan hebben dat ik hier zijn stijl becommentarieer? Pas wanneer de kledingstijl de prestatie beïnvloedt, wordt het relevant, vind ik.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 13:07

Ga je gang, jongen.

Smldrs
Smldrs25 apr. 2021 - 10:11

Ben het wel eens met Han. Preutsheid als het nieuwe feminisme, zodat we over 100 jaar de inquisitie van de linkse kerk hebben. M'n katholieke grootouders gingen gewoon naaktzwemmen als het warm was. De wereld op zijn kop eigenlijk.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 apr. 2021 - 14:37

@woodcuck Mensen die hun eigen maat de standaard vinden zijn dom. Veranderen is niet altijd een rechte lijn, er is geen doel, er is geen richting. Mensen die een en ander presenteren alsof dat wel zo is zijn ook dom. Ergens tegen zijn omdat er anderen door beinvloed kunnen worden, dat is denk ik het domste dat ik in de column heb gelezen. 'Ik radicaliseer als gevolg van deze column', dus daarom had ie niet geschreven meoeten worden?

vdbemt
vdbemt25 apr. 2021 - 10:05

Beetje jammer weer, deze column. Sociaal-maatschappelijk ben ik het meer wel dan niet eens met Han. Maar deze opinie zie ik van hetzelfde karakter als ooit de column van Han, dat heren niet in korte broek horen te lopen. Is dat dan niet ook juist het sexualiseren van, in dat geval, de man? Ieder bepaalt zelf hoe je je vertoont. En, gelijk zwarte piet, is 'traditie' (we zijn het zo gewend) een slecht argument om iets persee te willen handhaven. Het uitgangspunt is de individu. Zoals ook 'baas in eigen buik', hebben we hier rekening te houden met "toen ik in de puberteit kwam begon ik het wel ongemakkelijk te vinden. Je voelt je soms heel naakt”. In combinatie met wat Karingin zegt: "Het zijn jonge meiden, vlak voor of in de puberteit en ze hebben nou eenmaal te maken met de sexualisering die vanuit de omgeving op ze afkomt." Je bepaalt helemaal zelf wanneer en in welke mate je je blootgeeft. Het traditionele turnpakje heeft geen enkele meerwaarde boven het broekpak dan die welke de turnster er zelf aan geeft. Ik ben het er overigens wel mee eens dat de samenleving aan het vertutten is. Zoals ook dat douchen door mannen/jongens met slip aan. Maar dat is een slechte vergelijking hiermee. Douchen met slip aan is niet functioneel. Onzinnig. Pure preutsheid. Turnen/sporten doe je niet in je nakie. Daar heb je sportkleding bij aan. En hoe dat er uitziet, bepaal je zelf (Overigens bepaal je dat onder de douche ook zelf)

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 10:07

Dat zegt Sarah Voss anders niet. Die verdedigt haar keuze als de juiste.

LaBou
LaBou 25 apr. 2021 - 10:48

Han laat weer eens zien dat hij moeite heeft met toegeven dat een ander het net wat beter ziet dan hij (ik zeg het maar netjes).

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 12:30

Heren dragen nooit een korte broek. Waarom ik dat vind, staat hier https://joop.bnnvara.nl/opinies/een-heer-draagt-nooit-een-korte-broek

vdbemt
vdbemt25 apr. 2021 - 13:01

@Han. Sarah ervaart de oude kleding als seksisme en zegt een statement te maken. Zelf schrijf je: " De Duitse Sarah Voss heeft veel weerklank gevonden met haar besluit voortaan op te treden in een nauwsluitend broekpak". Wie zijn anderen dan, en zeker mannen, om dat neer te sabelen en juist haar ervan te beschuldigen het seksistisch te maken? Dat is net zoiets als BLM te beschuldigen van racisme ipv de racisten.

vdbemt
vdbemt25 apr. 2021 - 13:09

@Han. Over de korte broek. Ik heb er zelf naar verwezen. Dit was mijn reactie dáár: Han moet zich maar bij de politiek houden. Daar ben ik het heel vaak heel erg met hem eens. maar hier toont hij zich een oude man, niet helemaal meegegroeid met de tijd. Hij denkt nu over de korte broek, zoals er, wat is het, 20 jaar geleden (?) over de spijkerbroek gedacht werd. Dat kon ook niet als je je als ‘heer’ moest vertonen. Ben het met hem eens dat een dikke pens boven de korte broek geen gezicht is. Maar dat is die over een lange broek of in een pak ook niet. Dat is een ander probleem, obesitas.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 13:10

vd.Bemt ik sabel het niet neer. Ik leg alleen maar uit wat ze er mee zal bereiken.

Juppé🎗
Juppé🎗25 apr. 2021 - 13:12

« Heren dragen nooit een korte broek.« .....welke idioot vindt zichzelf nu een heer?

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2021 - 14:29

De harige veelal dunne benen en de in sandalen geklede voeten die er onder die broeken uitsteken zijn ook niet om aan te zien. Een heer in een kilt daarentegen vind ik weer wel aanvaardbaar. Zelf draag ik geen rokken.

vdbemt
vdbemt25 apr. 2021 - 16:53

@Han. Wat ze ermee bereiken? Dat ze zelf bepalen hoe ze zich tijdens hun sport kleden. "Wat is er onzedig aan de huidige turnpakjes". Niets. Maar zoals er mensen zijn die het educatieve programma "Gewoon Bloot" uitmaken voor porno en pedofilie, zijn er ook die zich verlustigen aan de turnpakjes. In de praktijk dus zodanig dat het ongemakkelijk wordt voor die meiden. Of erger. Wat is er tegen de broekpakken?

EenMening
EenMening25 apr. 2021 - 9:43

@Karingin Er zijn mensen die zich altijd verzet hebben tegen bepaalde uitwassen van de vrije jaren 70 en aangaven dat die te ver waren doorgeschoten. En dat die uiteindelijk zouden leiden tot objectivering van vrouwen en vooral uitvielen in het voordeel van (oude) alfamannetjes. Dit soort ontwikkeling zijn een reactie hierop. De mores op het strand, in de kleedkamer en in de sport zijn preutser geworden. En er is natuurlijk #metoo. De vraag is of dat en slechte ontwikkeling is. Het is wel zorgelijk dat sommige zaken zich naar het internet verplaatst hebben en daar ongecontroleerd kunnen doorwoekeren.

Zandb
Zandb25 apr. 2021 - 9:35

Voorstellen kan iedereen zich wel. En in een niet onbelangrijk deel deel van de gevallen is dat ook de oorzaak van het ongemak.

Karingin
Karingin25 apr. 2021 - 9:26

Ik snap je punt Han, maar ik snap de meiden ook. Het zijn jonge meiden, vlak voor of in de puberteit en ze hebben nou eenmaal te maken met de sexualisering die vanuit de omgeving op ze afkomt. Toen ik een jaar of 13 was, werd ik er cónstant mee geconfronteerd dat ik borsten kreeg. Tot aan mijn broers en vader toe, iedereen had 't erover en zat er zelfs aan. Nu is dat gelukkig minder normaal, maar zo lang het nog een punt is kan ik me goed voorstellen dat je jezelf daar van wil afschermen. En in deze tijd loop je ook nog 't risico dat je al dan niet gephotoshopt op 't internet belandt...

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2021 - 10:51

Armen en benen bedekken is natuurlijk wat anders dan klagen over te nauwzittende ongemakkelijke pakjes die opkruipen in de bilnaad. Turnen is ook een toeschouwerssport net als kunstrijden op de schaats. Daarbij speelt kleding een rol. Als de toeschouwers er niks meer aan vinden heeft dat consequenties.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2021 - 11:05

Esthetiek etc. vergeet ook de jury niet.

Jozias2
Jozias225 apr. 2021 - 12:13

Mannen dragen in het zwemmen en schaatsen toch ook strakke weinig verhullende kleding? Voetballers zijn ook sex symbolen in steeds strakkere shirts. Vorige week nog veel ophef onder vrouwelijke fans de ver het strak zittende tennisbroekje van Nadal. Punt is dat als je van mening bent dat het tonen van armen en benen niet meer kan vanwege de seksuele lading, als douchen met onderbroek de norm wordt wat is dan het verschil van deze mevrouw met de mensen in Iran die vinden dat het gepaster is dat vrouwen bij beach volleybal geen bikini dragen?

Juppé🎗
Juppé🎗25 apr. 2021 - 12:59

« Vorige week nog veel ophef onder vrouwelijke fans de ver het strak zittende tennisbroekje van Nadal. « ....ophef gemist, maar mijn echtgenote heeft de middag zo gepland dat ze hem de finale in Barcelona kan zien spelen. Tsisipas is ze ook niet vies van merk ik....

nikita72
nikita7225 apr. 2021 - 20:17

Jozias, topzwemmers (ook mannen) dragen tegenwoordig soms pakken met schouderbanden en lange pijpen. Dus zwemmers kiezen soms ook om meer van hun lichaam te bedekken. https://www.denverpost.com/wp-content/uploads/2016/05/20090801__20090802_C13_SP02OLYSWIMBRIEFSp2.jpg?w=400

korheiden2
korheiden225 apr. 2021 - 9:18

Ik kan me de beweegredenen van Voss wel enigszins voorstellen. Het lijkt me dat het nieuwe pak dat armen en benen volledig bedekt weer overdreven is. Een soort wielrentricot dat de bovenbenen en -armen bedekt zou toch genoeg zijn. Ik zie beachvolleybalsters en atletes nog niet snel in eenzelfde tenue verschijnen. Maar gelukkig mag iedereen dat zelf weten.

3 Reacties
Karingin
Karingin25 apr. 2021 - 9:43

Nee want die naad halverwege je benen of armen gaat in de weg zitten of knellen als je bijvoorbeeld een oefening op de brug doet. Ik voel de striemen al opkomen als ik eraan denk

Karingin
Karingin25 apr. 2021 - 9:44

Nu ik eraan denk, lijkt me dus heerlijk voor je knieholtes zo'n lange broek...ook geen vieze magnesium op je benen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 9:47

Dat vind ik nu juist mooi, dat strakke!

sjaak5
sjaak525 apr. 2021 - 9:12

Han heeft helemaal gelijk. Je lichaam tonen en de schoonheid hiervan waarderen heeft niets met seks te maken. Om dit te onderstrepen en min of meer te bewijzen zal Han in zijn volgende column een video posten waarin hij in een rode minieme string 2 koprollen voorwaarts maakt en 2 minuten aan de ringen hangt. Moeilijkheidsgraad 7.6

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 9:52

Eentje die denkt dat het stuk over nachtclubs gaat. Lezen is ook een kunst.

AloysTemple
AloysTemple25 apr. 2021 - 9:00

Hoezo zou zij de turnpakjes seksualiseren? Zij voelt zich geseksualiseerd door die pakjes, hoe kan je dan haar de schuld geven van het seksualiseren? Net zoals die kinderen die moeten douchen met anderen. Hun vinden dat ongemakkelijk maar als ze dat uiten zijn hun het zogenaamd die het ongemakkelijk maken?

Paul Spijkers
Paul Spijkers25 apr. 2021 - 8:56

De online media messaging is zo seksualiseerend dezer dagen, het verbaast me eerlijk gezegd dat niet al nog meer vrouwen meer kleding dragen om daar van af te zijn. Deels omdat er competitie en verwachting in het spel zit, denk ik. Een individuele vrouw daar de schuld van geven, ook in de context van die toch al ongemakkelijke kleding, is fout.

Ewout Pool
Ewout Pool25 apr. 2021 - 8:52

Hoewel ik vindt dat turnsters het recht hebben om aan te trekken wat ze willen (of niet) blijf ik topturnen een zeer onsmakelijke sport vinden waar op het topniveau een penetrate zweem hangt van (seksueel) misbruik van (zeer) jonge meisjes. Ik vind persoonlijk dát een groter probleem.

Juppé🎗
Juppé🎗25 apr. 2021 - 8:46

Tja Han, zuiver rationeel ga ik met U mee, maar ik heb een vooringenomen afkeer van het turnwereldje met zijn internaten, het te fanatiek focussen van je hele leven op die sport en de kinnesinnende families die je bij iedere jurisport ziet en die de kinderen drillen. Een nichtje van me deed het.. maar het komt ook door wat je in de krant leest. Het is voor mij te DDR. En dat pakje vind ik dus niks. Dat nieuwe....overdone voor sport, dus ook niks.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 9:49

Maar daar klaagt Sarah Voss niet over.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 2:09

Han Daar worden ze van jongs-af-aan mee geconfronteerd als zijnde normaal in het turnen. Het zijn nog kinderen als ze beginnen met turnen. Ouders zien het niet, willen sterk dat hun kind slaagt in de sport en dat het moet doorzetten, De trainer ge- c.q. misbruikt dat en zegt dat ook. Kinderen willen daaraan voldoen. Ze worden daarin gedrild en geconditioneerd en vinden nergens steun omdat ook door volwassenen dat turnen heel belangrijk gemaakt wordt. Als je iets wil bereiken dan...moet je doorbijten. Die meisjes denken dat dit normaal is, erbij hoort, luisteren naar de volwassenen die willen dat ze iets bereiken en zeggen niets, maar voelen daarbij iets anders. Als kinderen kunnen ze het waarschijnlijk niet eens onder woorden brengen. Ze ervaren het als de pijn die ze moeten doorstaan om iets te kunnen bereiken, wat ook hun ouders zo graag willen. Ze hebben die trainer en dat trainen daarvoor nodig. Dat wordt ze iedere dag verteld. Als mensen niet een soort natuurlijke schaamtegevoelens hadden m.b.t. seksualiteit, dan hadden kinderen daar geen moeite mee. Zo dachten mensen in communes vroeger ook. Maar die zijn er helaas achtergekomen dat ze schade hebben berokkend en hebben opgelopen. Het heeft dezelfde oorzaak van het niet vertellen dat je seksueel misbruikt bent in andere situaties. Ook dat komt veelal pas jaren later naar buiten, ook buiten de sport. Hier is het gecombineerd met het zogenaamd opbouwen van een bepaalde hardheid, zoals de spierpijn etc.. doorstaan moet worden en de afhankelijkheid van de trainer vanaf zeer jonge leeftijd om te bereiken wat je ouders (ook) zo graag willen Een leeftijd waarop meisjes hun eigen seksualiteit nog moet ontdekken. Als je ziet hoe vaak dat voorkomt en voorgekomen is juist in het turnen, dan mag je je als turnster die dit meegemaakt heeft, je afvragen hoezeer die sport op zich met al de bijbehorende regeltjes inclusief kleding, seksualiseert. Zolang mensen niet anderen iets verbieden gaat het je niet aan wat ze denken en doen en gaat het niet aan daar een oordeel aan te geven. Laat mensen in hun waarde. Preuts of niet preuts, het een is niet beter of slechter dan het ander. Vrouwen zijn baas over hun eigen lichaam zoals ze baas zijn in eigen buik. Daar hoort geen waardeoordeel bij. Waarom kun je niet denken dat zowel zij als jijzelf in principe hetzelfde denken. Een ander moet zich aanpassen aan jouw norm. Waarom degene die een broek aanhoudt bij het douchen verantwoordelijk maken voor het gedrag van de ander, als de ander dat ook gaat doen. Maar je maakt niet jouzelf met je waardeoordeel en anderen verantwoordelijk als iemand zijn broek uittrekt omdat anderen dat ook doen terwijl hij/zij hem liever aanhoudt en er ongelukkig van wordt. Het is van hetzelfde laken een pak. Niemand behoeft nl. zijn/haar broek aan te doen omdat een ander persoon dat wel doet. Laat mensen in hun waarde en datgene doen waar zij zich comfortabel bij voelen.

P Haan
P Haan25 apr. 2021 - 7:49

Het lijkt me naar om met zo'n idee aan de rekstok te hangen. Nog naarder vind ik het dat ze er zo'n ophef over moet maken. Teken van de tijd zeker.

nikita72
nikita7225 apr. 2021 - 7:48

Ik begrijp dat turnsters zich niet heel prettig voelen als ze bekeken, beoordeeld en gefilmd worden in een pakje waarvoor ze hun schaamhaar moeten bijscheren. Ik denk dat dit niet tot overbodige preutsheid leidt: voetbalsters, hoogspringsters enz. sporten ook niet in een badpak (en dat belemmert hun bewegingen ook niet). Hoe dan ook: Als Sarah Voss zich prettiger voelt in een broekpak of voor mijn part een boerkini, mag zij die van mij aantrekken.

kaatjevliet
kaatjevliet25 apr. 2021 - 7:28

Mansplaining Han! Je slaat de plank mis en niet voor de eerste keer.

12 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 9:02

Catharina kan antwoorden zonder na te denken. Dat maakt haar leven gemakkelijk.

Poeha
Poeha25 apr. 2021 - 9:23

De wijze waarop de auteur reageert, laat exact zijn beperkte visie zien. Navratilova was destijds de eerste vrouw die in een broek het tennisveld betrad. Sommige vonden haar geen echte vrouw. Een echte vrouw moet een kort rokje aan. Maar ach, de auteur dacht ook dat het kabinet gewoon zou aanblijven na het rapport over de toeslagen, dat de avondklok een fiasco zou worden, etc etc. Iets met plank en mis.

HappyBuddha
HappyBuddha25 apr. 2021 - 9:31

@Catharina 25 april 2021 at 09:28 Mansplaining Han! Kort lontje [letterlijk]?

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 9:51

Blijvern liegen, Poeha. Je bent vermoeiend. Vuile debatingtrucs verdedigen past ook helemaal in je profiel.

LaBou
LaBou 25 apr. 2021 - 10:31

Ik denk dat de volgende column van Han gaat over het recht van mannen om in een speedo te sporten. Tenslotte zou dat wel logisch zijn.

kaatjevliet
kaatjevliet25 apr. 2021 - 10:47

Ik denk hier al heel lang over na Han. Mannen zoals jij kom ik al veel te lang tegen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2021 - 12:07

Korte broek toch?

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP225 apr. 2021 - 12:31

Je slaat de spijker op z'n kop. En daar kan Han niet tegen.

Juppé🎗
Juppé🎗25 apr. 2021 - 12:32

« Korte broek toch? »....klopt Danielle, van dezelfde lengte die de mannen toen droegen, staat me bij. Het was geloof ik alleen op Wimbledon dat het echt problemen gaf op Roland Garros niet. Meer een vorm van engels regeltjesfétichisme......

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 13:18

Labou, dat hoeft niet want dat recht wordt niet ter discussie gesteld.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 13:19

Catharina, zolang je niet met ze hoeft te trouwen, is er niks aan de hand.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2021 - 14:48

Juppé???? 25 april 2021 at 14:32 Dacht ik ook. Lang geleden waren herentennisbroeken ook lang net als de damesrokken. Eind 19de eeuw hadden de damestennisters ook nog een hoed op. Lijkt me helemaal het einde. Tegenwoordig wordt er aanzienlijk harder gehold.

JasDon
JasDon25 apr. 2021 - 7:25

Ik heb geen probleem met de keuze van Voss, zolang er maar niet het religieuze 'modest clothing' argument wordt opgevoerd of dat er wordt aangesloten op het moraal van bepaalde minderheden om progressief te lijken. Want dat vind ik absolute onzin en een verdraaiing van progressieve uitgangspunten.

2 Reacties
Mini2
Mini225 apr. 2021 - 9:55

Kijk maar uit, want dat 'modest clothing' ligt wel op de loer. We zagen het al bij de beachvolleyballers in Qatar. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/duitse-beachvolleyballers-boycotten-toernooi-in-qatar-vanwege-bikiniverbod

Satya
Satya25 apr. 2021 - 12:07

Ze heeft een statement gemaakt en dat staat in het artikel. Waarom nu weer zo'n opmerking?

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn25 apr. 2021 - 7:18

Mee eens, we zakken steeds dieper af. Voor sommige mensen zijn vrouwen die met blote benen op straat lopen ook een gruwel. Ik vind dat dit soort lieden hun hart op mogen halen in Staphorst, Urk of Riyad want daar vinden zij hun geestverwanten.

2 Reacties
Karingin
Karingin25 apr. 2021 - 9:35

Zal best, maar jij staat er waarschijnlijk bij te kwijlen, voor een vrouw is dat vaak net zo storend

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn25 apr. 2021 - 19:30

@ Karingin Reactionaire kolder!

TonW2
TonW225 apr. 2021 - 6:58

Ha Han, ik heb niks toe te voegen aan je betoog. Ik ben het volkomen met je eens. Er zijn talloze voorbeelden waar je redenatie ook geldt natuurlijk. Vegetariërs die hun keus voor geen vlees superieur maken t.o.v. vleeseters en natuurlijk de hoofddoek in de Islam die een vrouw die het niet draagt geen net meisje doet zijn. En zo zijn er wel meer voorbeelden. Interessant om over na te denken want veel verschillen vallen onder deze redenatie. Waarschijnlijk té veel als je lang genoeg doordenkt. Daarmee wordt de redenatie weer een mening en geen absolute waarheid.

Norsemen
Norsemen25 apr. 2021 - 6:55

Wat slaat Vd Horst hier de plank volledig mis. Vrouwen die wel of niet in een boerka of blote tieten gaan lopen omdat ze zich daar wel of niet prettig bij voelen seksualiseren helemaal niets. Mannen die daar iets van vinden doen dat.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 9:07

Hoezo dat? Leg eens uit.

Karingin
Karingin25 apr. 2021 - 9:38

Han; da's niet zo moeilijk, als vrouw kun je het nauwelijks goed doen. Je bent óf te preuts of een slet. Ik kan je uit ervaring vertellen dat er geen man is die een vrouw niet op enig moment objectiveert, en dat ook volstrekt normaal vindt

MG1968
MG196825 apr. 2021 - 10:11

De vrouwen die hun keuze uitgebreid gaan zitten toelichten (anders voel ik me naakt, anders ben ik te gekleed) zeker als die toelichting argumenten van seksuele perceptie bevat doen dat natuurlijk ook. En dwingt iedere ander vrouw om stelling te nemen. Daar kunnen overigens best goede redenen voor te zijn. Maar je stelling dat alleen mannen het onderwerp seksualiseren is aperte onzin. Het lijkt zelfs wel op dat indien geagendeerd mannen hier van jou geen mening over mogen hebben, want dan: automatisch verdacht.

Norsemen
Norsemen25 apr. 2021 - 12:24

Ik vind dat de mening van de man over de kledingkeuze van de vrouw zich moeten beperken tot ‘dat moeten ze zelf weten’, en zich verre moeten houden van een waarde oordeel.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 12:33

Omgekeerd nooit?

Norsemen
Norsemen25 apr. 2021 - 15:33

@MG1968 Mannen hebben het altijd al bepaald voor vrouwen. Wat ze aan moeten, hoe ze zich moeten gedragen etc. Een man die vindt dat een vrouw iets seksualiseert heeft daardoor een andere lading dan een vrouw die vindt dat een vrouw iets seksualiseert. Vd Horst zal het goed bedoelen, en veel (vrouwen) zullen het wellicht inhoudelijk met hem eens zijn. Maar daar gaat het niet.

Norsemen
Norsemen25 apr. 2021 - 15:37

@vdHorst “ Omgekeerd nooit?” Dat zal vast wel, maar ik kan me niet voorstellen dat je vindt dat dit van dezelfde orde is.

HarrieV2
HarrieV225 apr. 2021 - 6:26

Zal ik eens een geheimpje verklappen. Ik kijk altijd naar vrouwen. Vrouwen zijn fascinerend gewoon zoals ze zijn. Hoe fascinerend verschilt van vrouw tot vrouw, maar de vrouwen die ‘het’ hebben hoeven daar echter niet (gedeeltelijk) bloot voor te zijn en bij vrouwen die ‘het’ niet hebben wordt neemt de fascinatie echt niet toe met de mate van blootheid. Als Sarah Voss niet wilt dat mannen naar haar vrouwelijkheid kijken zal ze toch echt in boerka moeten gaan turnen. Dat zie ik haar echter nog niet zo snel doen. Voor de rest. Vrouwen moeten vooral zelf bepalen wat ze wel en wat ze niet dragen. Zoals aangegeven, het beeld wordt, in ieder geval bij mij, niet bepaald door een beetje meer of minder bloot.

2 Reacties
GHS
GHS25 apr. 2021 - 12:27

Harry V. U heeft er geen last van. Maar u bent "het gewend?" Er zijn ecfhter mannen, die öp hol slaan" bij het zien van "iets bloots".

HarrieV2
HarrieV225 apr. 2021 - 13:57

@GHS. Dat zal ik zeker niet uitsluiten. De volgende vraag is dan wel; moeten dan de mannen zich aanpassen en de vrouwen niet alleen op de hoeveelheid bloot beoordelen of moeten dan de vrouwen zich aanpassen om te voorkomen dat mannen op hol slaan. Ik weet het antwoord wel. Een eeuw geleden was een blote enkel bij een vrouw al erotisch. Daar willen we toch niet naar terug.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf25 apr. 2021 - 5:59

Ik ben het lang niet altijd met Han eens, maar deze column is me uit het hart gegrepen. Naakt is niet per definitie sex en sex niet per definitie naakt. Bij seksuele agressie kan (het ontbreken van) kleding nooit aangegrepen worden als excuus voor de dader. Hij of zij zit fout, niet het slachtoffer.

1 Reactie
Karingin
Karingin25 apr. 2021 - 9:39

Leuk bedacht, maar als je zelf constant het onderwerp bent van die sexualisering, piep je wel anders

Fredje3
Fredje325 apr. 2021 - 5:15

Het zou misschien wat minder erg zijn als vele trainers misschien een keer met hun poten van de meisjes af zouden kunnen blijven? Overigens is dit verpreutsing al begonnen in 2004 toen de voetballers hun shirt niet meer mochten uittrekken als ze een doelpunt hadden gescored. Maar daar hoor ik je dan weer niet over.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 9:08

Juist in een van schaamte en naaktangst vervulde cultuur krijgen de stiekeme bepotelaars de ruimte.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 apr. 2021 - 16:08

[ toen de voetballers hun shirt niet meer mochten uittrekken ] De sponsors willen niet dat op het moment suprême, als de voetballer langdurig vol in beeld verschijnt, de voetballer zijn shirt met sponsorlogo laat verdwijnen. Dan gaat het over geld, niet over preutsheid.

Fredje3
Fredje326 apr. 2021 - 11:36

@HanvanderHorst, echter de kat op het spek binden blijkt ook al niet echt te werken. Steeds meer verhalen uit de open culturen spreken je tegen en we kunnen ook al de schuld niet meer geven aan de Katholieken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 5:07

Ik ben het niet met je eens Han. Zij neemt de vrijheid dat te doen waar ze zichzelf het prettigst bij voelt, Zij trekt zich daarbij niets aan van de mening van anderen, van de mening van Han. Dat zij het zo doet ongeacht hoe anderen daarover denken, getuigt juist van vrijheid. Zij is vrij datgene te doen wat zij wil, en die vrijheid neemt zij.

8 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 5:23

Ik ben het er niet mee eens dat zij anderen daarmee seksualiseert. Is het niet juist die opmerking, gedachte op zich die seksualiseert?

MG1968
MG196825 apr. 2021 - 8:38

Ze neemt de vrijheid die het reglement haar gewoon toestaat. Het dragen van een aansluitende lange turnkleding. Dat kon ze doen zonder dat ze hoefde uit te leggen, toe te lichten en de publiciteit te zoeken om toe te lichten waarom ze dat doet. Dat stond haar immers sowieso al vrij om te doen. Maar door alle gezochte publiciteit en statements er om heen brengt ze anderen in een positie waarin ze zich continue moeten verdedigen waarom ze wel het traditionele pakje aantrekken. Ook al hadden ze daar geen probleem mee en voelden ze het helemaal niet zo als deze Duitsers. De conclusie is dan ook dat de Duitsers door de manier waarop anderen vrijheid ontnemen terwijl de manier waarop voor de eigen vrijheid volstrekt overbodig was. Het doel is dan ook het ontnemen van de vrijheid van de ander om in een traditioneel turn pakje de oefeningen uit te voeren. Ook verklaarbaar want ze willen niet zelf de uitzondering zijn en daarmee is het opdringen van jou keuze aan de ander een middel. Niets eigen vrijheid minoes. Daar gaat het helemaal niet om.

MG1968
MG196825 apr. 2021 - 8:49

Overigens, minoes, wat de Duitsers aangeven speelt voor veel meer turnsters. Vandaar dat deze keuze in de reglementen terecht is gekomen. Je zou kunnen beargumenteren dat je de turnsters die zich bekeken voelen in bescherming moet nemen. Nu moeten ze immers afwijken van de norm (de uitzondering zijn) om zich veilig te voelen. Dat zou je ook -met redenen- kunnen omdraaien. De actie van de Duitsers heeft dat natuurlijk als achterliggend doel, maar hoe dan ook is dat niet gericht op de eigen vrijheid die immers al bestond maar gericht op het beperken van de vrijheid van een ander. Een turnster hoeft immers ook niet in een positie gebracht te worden waarbij ze zich moet verantwoorden voor haar keuze in de opties die het reglement toestaat.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 9:20

Minoes, kijk maar naar wat ze zégt. Ze voelt zich naakt in een decent badpakachtig kledingstuk.

Karingin
Karingin25 apr. 2021 - 9:35

Han, je commentaar zou gericht moeten zijn op de cultuur die (jonge) meiden sexualiseert. En nee, dat komt niet door "die ene religie", die vertegenwoordigt alleen maar de andere kant van de medaille

MG1968
MG196825 apr. 2021 - 9:43

Daarnaast geeft het dragen van een lange broek een indirect nadeel. Het reglement heeft heel wat doelen maar in essentie is het een poging om esthetische principes te vertalen naar punten en daarmee tot een enigszins geobjectiveerde rangschikking te kunnen komen. Een ander doel is richting geven aan de ontwikkeling van de sport. Juist de afgelopen decenia heeft een accentverschuiving plaatsgevonden van moeilijkheid naar uitvoering. Choreografische elementen zijn in principe waardevoller geworden terwijl in de acrobatiek een omgekeerde beweging is geweest. Deze accentverschuiving heeft overigens ook als gevolg (en was natuurlijk ook een van de doelen) dat de gemiddelde leeftijd van de sporters kon stijgen. Een universeel esthetisch principe is dat grote bewegingen sierlijker, mooier zijn dan kleine bewegingen. Een hoog uitgesneden traditioneel turnpakje geeft de illusie van langere benen en ziet daarmee (ook objectief) gezien sierlijker uit dan met een lange broek. Turnen is een jury sport, het zou voor de uitvoering score geen verschil moeten maken of een lange broek of een hoog uitgesneden pakje gedragen wordt... maar dat doet het natuurlijk wel. Het zou bij het toekennen van een aftrek wel eens in een specifiek geval het kwartje de andere kant op laten vallen. Verklaarbaar want mooier (groter voor het oog) maar in essentie hetzelfde (even groot). Je kunt je dus afvragen of de keuze tussen een klassiek turnpakje of meer bedekt we echt een vrije keuze is. En natuurlijk is het in het belang van degene die meer bedekt willen turnen dat iedereen dat doet. Dus dat de Duitsers die keuze aan anderen willen opleggen. Maar dit agenderen doe je niet over de rug van de andere turnsters heen die zich nu tijdens dit toernooi gedwongen zullen voelen zich te verdedigen. Dit is een discussie voor de turnbond en de commissie die de reglementen opstelt/aanpast (die commissie bestaat overigens uit uitsluitend vrouwen). Er valt wat voor te zeggen om middels een reglementswijziging het turnen ietsje minder sierlijk te maken als dit voor de gevoelde veiligheid en de gelijkheid van de competitie noodzakelijk is. Maar nogmaals dat hoort niet op deze manier benadrukt te worden. Hier zullen nogal wat turnsters niet blij mee zijn want ja, nu wordt wel degelijk de nadruk op de verkeerde manier op de kleding gelegd. De kleding is functioneel voor deze sport. Door de actie van de Duitsers bekijken niet alleen maar degene die sowieso alles seksualiseren het door deze bril. En ja dan heeft Han in hoge mate gelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 9:46

Han van der Horst Dat mag toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 10:14

Zoals het anderen vrijstaat dat niet te voelen! Had ze die reactie niet gekregen als ze er geen statement van had gemaakt? Ze zegt niet dat anderen iets moeten maar dat het vrij staat dat te doen. Misschien zijn anderen wel bang voor reacties zoals hier gegeven en bevestigen die haar alleen maar. Je kunt haar statement ook verwaarlozen. Blijkbaar staan turnsters gezien wat ze hebben meegemaakt en lange tijd, vanaf zeer jonge leeftijd geaccepteerd hebben in trainingen niet zo sterk in wat ze zelf willen. Ik weet het ook niet, maar voor mij is het geen probleem. Het gaat om de kracht dat te doen wat je zelf wil.

OOF
OOF25 apr. 2021 - 1:29

Ik onderschrijf je waarneming van de nieuwe preutsheid volledig. Ik ben zelf een kind van de jaren 70 en vond dus blote borsten op het strand normaal. Ik zie echter niet in waarom een turnster in dat rare half naakte pakje moeten lopen. Meisjes en vrouwen, die dit niet willen, moet m.i. dan ook een alternatief hebben

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 9:21

Het is geen halfnaakt pakje. Als je dat al een halfnaakt pakje vindt.....

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 apr. 2021 - 9:59

Ik ga ook niet met mijn benen wijd op het strand liggen Han. Niet met of zonder badpak! Bovendien zijn dan niet alle ogen op mij gericht. Met welke ogen er gekeken wordt heb jij niet in de hand. Het feit dat dit zoveel weerzin wekt kent even zovele kanten.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa225 apr. 2021 - 12:01

"Meisjes en vrouwen, die dit niet willen, moet m.i. dan ook een alternatief hebben" Volledig mee eens. Ik denk echter ook dat Han wel eens gelijk kan hebben dat indien er dsmes zijn die het 'traditionele' pakje aan willen trekken hierdoor gestigmatiseerd zullen worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 apr. 2021 - 2:29

Harba Lorifa Zoals Han e.a. nu anderen stigmatiseert als zijnde preuts? Zie je dan niet wat er gebeurt?

Harba Lorifa2
Harba Lorifa226 apr. 2021 - 10:55

Hoi Minoes&tuin, Ik denk dat het gestigmatiseerd worden door Han, de turnsters worst zal wezen. Echter gestigmatiseerd worden door medeturnsters omdat je een ander pak dan dit nieuwe pak aan wil, lijkt mij persoonlijk vele malen ergen. Maar ik kan me vergissen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers24 apr. 2021 - 22:36

"Het is net als met het naakt douchen: de eerste jongen die zijn broek aanhoudt, seksualiseert de rest." Kom op. Het verschil is dat die douche niet internationaal prive anoniem word bekeken. In plaats van het meisje schuld aan te praten moet je daar op wijzen. Eis eerst dat we die ontwikkelde sociale gemeenschap waar ieder meer tov van elkaar verantwoordelijk kon zijn terug krijgen.

Jozias2
Jozias224 apr. 2021 - 22:06

Sarah Voss doet hetzelfde als organisatoren van een beach volley ball toernooi in Iran.

2 Reacties
Karingin
Karingin25 apr. 2021 - 9:31

Ga jij maar eens een tijdje in een speedo rondparaderen, ronsel ik wel een paar geile ouwe wijven om je van commentaar te voorzien...kijken of je er dan nog zo in staat

ton14024
ton1402425 apr. 2021 - 13:47

Ik heb die organisatie niet in die pakjes gezien, jij?

Poeha
Poeha24 apr. 2021 - 21:08

In plaats van met modder gooien, had de auteur ook de praktische voordelen kunnen opsommen van de blote pakjes. Waarschijnlijk komt hij niet verder dan het voordeel dat Herman Finkers noemt in zijn scetch over “functioneel bloot”.

1 Reactie
Poeha
Poeha25 apr. 2021 - 8:29

https://m.youtube.com/watch?v=SEdSnyQYZGs Vanaf 1.18

marcelhermus
marcelhermus24 apr. 2021 - 20:45

op 2 punten ben ik het in dit geval niet eens. Ze mogen dit al langer dragen, maar ze zijn bang voor puntenaftrek. Daarnaast mag bij een turnpakje de onderbroek niet onder het pakje vandaan komen, je wordt dus min of meer gedwongen om een string te dragen. Ik heb toevallig gymles gegeven en weet dat jongens aan veel wedstrijden of uitvoeringen niet mee willen doen omdat ze dan zo`n pakje aan moeten. Bij meisjes zal dat ook regelmatig het geval zijn vermoed ik.

AnneHaan
AnneHaan24 apr. 2021 - 20:08

Door te stellen dat Sarah Voss en de haren door deze actie de turnpakjes hebben geseksualiseerd ben jij juist degene die ze seksualiseert Han. Waarschijnlijk omdat jij een man bent ...

12 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 9:06

Woordenspel, Anne, maar tegelijk abeolute lulkoek. Sarah en de haren beginnen er over. Ik stel alleen maar vast wat ze daarmee doen.

Karingin
Karingin25 apr. 2021 - 9:27

Nee, het is de omgeving die de meisjes al lang gesexualiseerd heeft, dit is daar een reactie op - dat jij dat niet ziet Han, komt dus wel omdat je een kerel bent

EenMening
EenMening25 apr. 2021 - 9:51

@Karingin Je hebt het heel kernachtig gezegd. Bepaalde ontwikkelingen van de jaren zeventig zijn te ver doorgeschoten. Ze vielen zoals gewoonlijks uit in het voordeel van (oude) alfamannetjes en in het nadeel van vrouwen en meisjes, . Ze worden nu door de slachtoffers weer teruggedraaid.

MG1968
MG196825 apr. 2021 - 9:52

@karingen Het is zeker niet zo dat iedere turnster dit op die manier ervaart.

EenMening
EenMening25 apr. 2021 - 9:56

Verloskundige en publicist Beatrijs Smulders heeft hierover behartenswaardige dingen gezegd. Recent nog in de VK.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 10:05

Begin IK erover of begint Sarah Voss erover? Zij begint erover en zij seksualiseert het pakje. Je zegt dat de omgeving de meisjes al lang geseksualiseerd heeft. Dat geldt voor elke elegante kledij die niet wijd over het lichaam valt. Die kleding trekt namelijk altijd de aandacht van mannen. Dat geldt zelfs voor de mode van 1900. En denk aan het lustopwekkende decolleté. Het gekke is dat sommige kleding als zedig geldt en andere niet. Suggestief mag, blote huid niet. Antwoord: wijde lange gewaden die de lichaamsvormen vervullen. Het mondkapje is in deze coronatijd een nuttige aanvulling. Is dat een eerlijk antwoord. Nee, want het plaatst de verantwoordelijkheid voor het probleem volkledig bij de vrouw. Zij zijn de probleemeigenaar ook al wordt er lippendienst bewezen aan het omgekeerde. Besef dat wel voor je je bij een beweging aansluit en kijk goed wie er allemaal met je mee optrekken.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa225 apr. 2021 - 11:58

"het plaatst de verantwoordelijkheid voor het probleem volkledig bij de vrouw." Volkledig... hiemee laat Han iig zien dat hij een prachtige woordkunstenaar is ????

ton14024
ton1402425 apr. 2021 - 13:40

Han, jij maakt er een probleem van: jij begint erover.

Hanvander Horst
Hanvander Horst25 apr. 2021 - 13:47

Ik begin er niet over. Zij begint er over. Zij maakt van haar nieuwe outfit een statement. Zij stelt zich ten voorbeeld aan de hele turnwereld https://www.bild.de/sport/2021/sport/em-in-basel-deutsche-turnerin-sarah-voss-gegen-sexualisierung-76141856.bild.html En dan mag ik de gevolgen van haar keuze voor haar en voor anderen niet commentariëren? Kom nou toch gauw.

ton14024
ton1402425 apr. 2021 - 14:03

Ik lees: ´´Sie begründet´´, naar mijn idee zeggen onze oosterburen dat als er naar gevraagd werd. Anders argumenteren ze.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2021 - 15:39

Het sexualiseren van kinderen begon al rond 1900. Sommigige kunstenaars en psychiaters deden daar aan mee.

The Apple
The Apple26 apr. 2021 - 20:06

DanielleDefoe - Lees de drie delen van Freud over dit onderwerp er maar eens op na, dan zul je zien dat ik gelijk heb.