Joop

Sap: Balkenende deed het in het buitenland nog beter dan Rutte

  •    •  
10-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sap_300.jpg
GroenLinks fractievoorzitter vindt Rutte en De Jager te braaf en soft in Europa
Het Nederlandse gezag in internationale gezelschappen holt achteruit en dat komt volgens GroenLinks fractieleider Jolande Sap door premier Rutte en minister De Jager. “Rutte blinkt niet uit in financieel-economisch expertise en heeft daardoor niet het persoonlijke gezag om een positie te claimen in internationale gezelschappen. Balkenende had dat wel. Je ziet dat Nederland een steeds bescheidenere rol heeft. Dat is heel jammer”, zegt Sap tegen NU.nl.
Ook noemt Sap de gedoogconstructie met de PVV als reden dat Rutte niet serieus genomen wordt in Europa.
Wat zich wreekt is dat wij een regering hebben die wordt gedoogd door een partner die niks op heeft met buitenlandse beleid. Dat straalt af op het gezag dat het kabinet heeft in het buitenland.
Minister Jan-Kees de Jager (Financiën) noemt Sap een ‘leuke ondernemer’.
Hij heeft niet veel expertise. Als goede onderhandelaar pakt hij zo nu en toe wel iets mee, maar hij bedenkt zelf geen nieuwe oplossingen.
Dat is volgens Sap goed te zien aan hoe andere Noord-Europese landen als bijvoorbeeld Duitsland zich opstellingen in de eurocrisis. Zij houden zich niet strikt aan de Europese regels, maar proberen ook de economie te stimuleren in de zwakke EU-landen. Bondskanselier Merkel noemt ze als voorbeeld die wel een stimuleringsprogramma.
De Jager voert daarentegen gewoon keurig beleid uit en heeft verder geen visie voor nieuw beleid.
NU.nl: ‘ Rutte niet serieus genomen in Europa ‘ Wil jij wel serieus genomen worden: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

steefl
steefl10 nov. 2011 - 13:37

Zou natuurlijk best waar kunnen zijn wat Sap hier beweert over Rutte. Echter vraag ik mij af hoe zij dat vanaf de verre zijlijn kan beoordelen? Ze doet weinig moeite om haar verhaal te onderbouwen met feiten. Nietszeggende statements derhalve.

neutralist
neutralist10 nov. 2011 - 13:37

Als een neutrale bron als Sap dat zegt moet het wel waar zijn.... Maar akkoord, dit is ook een opiniesite en geen nieuwssite.

Alexanderr2
Alexanderr210 nov. 2011 - 13:37

Tja... een mening van Sap. Niet echt op feiten gebaseerd.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 nov. 2011 - 13:37

Als Sap Halsema was, staat nu het kabinet op de kop. Waarom? hoe weet je het Mostafa? Halsema kan niet accepteren dat Wilders mee-regeert, laat staan in het donker. Helsma zou hem constant met vragen bekogelen en hem dwingen tot een antwoord en zijn oplossingen natuurlijk? bijvoorbeeld Hoe Wilders de rot-Marokkanse jongeren door de knie wil geschoten hebben?! Halsema vroeg in het parlement altijd de onbeschoften ook tijdens de LPF-calamiteiten: '' En wat gaat u doen? wat zijn uw nieuwe plannen, regels en wetten? En als hij of zij een scheef antwoord geeft, krijgt hij of zij op zijn of haar donder.Helsema had de Grondwet als haar enige wapen. Lange leve Halsema. Trowuens, ik mis ook Angnes van de SP heel erg.En Sisca van Opzij wil ik niets met haar te maken, deze schijnt alleen de rechten van autochtone vrouwen te verdedigen,de Nederlandse moslima bijvoorbeeld, horen niet bij haar strijd, want die zijn geen vrouwen??

Dewik2011
Dewik201110 nov. 2011 - 13:37

Balkenende werd vooral gewaardeerd en beloond door de manier waarop hij de kont van de grote broer likte. Het werd beloond met een plek in de G20 en een baantje voor Jaap de Goede Hoop.

ColorHugo949
ColorHugo94910 nov. 2011 - 13:37

Hoe groter de EU hoe kleiner de rol van Nederland zou Sap moeten weten. Balkenende heeft macht gekregen via de u bocht met de USA, steun voor speculatief oorlogvoeren in Irak, Afghanistan en weet ik waar nog meer NL strijders opduiken. Ondertussen Duitsland en Frankrijk niet gesteund inzake hun terughoudendheid om met geweld Irak binnen te vallen. Vreedzame politie training expedities op pad sturen met 4 YF 16's en veel militairen is wel duidelijk buitenland beleid en economisch verantwoord mevrouw Sap?

Jantje68
Jantje6810 nov. 2011 - 13:37

Ongelofelijke kletspraat van Jolande. “Het aanzien van Nederland in het buitenland in gedaald” is iets wat alleen bestaat in de perceptie van sommige Nederlanders. Heeft ze dat ergens gemeten, kan ze dit aantonen? Objectief gezien is Nederland een klein land in Europa maar hoort wel bij de prominente kleine landen als welvarend, stabiel en een van de oprichters van Europa. Als het op pure machtspolitiek aan komt heeft Nederland natuurlijk niet veel in te brengen maar kan wel degelijk invloed uit oefenen. Ook de grote landen zijn afhankelijk van steun van kleine landen. Balkenende was op dit gebied beter dan Rutte maar Rutte doet het ook niet slecht binnen de mogelijkheden die er zijn. Balkenende was prominent aanwezig internationaal maar juist bij de kredietcrisis was hij vrij afwezig. Nederland heeft niet echt aanzien in Europa, net zoals andere kleinere laden. Het is gewoon een van de landen voor de gemiddelde Europeaan. Dat Rutte te weinig economische kennis zou hebben is ook een lachertje. Ik denk dat hij niet onder doet voor de meeste Europese leiders. Deze crisis gaat vrijwel iedereen boven de pet. Het gaat er om dat je je goed laat adviseren en bijstaan en op specifieke onderdelen richting probeert te geven of iets in de wacht weet te slepen. Dit is gebeurd bij het onderdeel van het mee laten betalen van banken. Bovendien is het probleem in de huidige crisis niet ‘De Nederlandse’ oplossing niet geaccepteerd wordt. Geen enkele Europese leider heeft een oplossing. Nee, Jolande diskwalificeert vooral zichzelf met dit soort grote en ongefundeerde uitspraken

TheRealHandyman
TheRealHandyman10 nov. 2011 - 13:37

Juist doordat Nederland meer heeft laten zien en meer tegenwerkt wordt Nederland steeds vaker genegeerd. Men heeft veel liever een knorrend schoothondje, dan een knieen springend keffertje. Want zeg nu eens eerlijk, meer dan een keffertje zijn wij tegenwoordig niet meer. We zijn alleen maar goed genoeg om heel veel geld af te dragen, maar moeten verder niet verwachten dat we serieus genomen worden. Laat staan dat we "lastig" mogen zijn en als we braaf genoeg zijn, krijgen we misschien een "leftover"toegeworpen.

Gelijkhebber
Gelijkhebber10 nov. 2011 - 13:37

Het lijkt me een goed idee dat Sap een stekkerdoos bij zich draagt om daar dan met veel misbaar de stekker uit te trekken zodra Rutte aan het woord is. Samen met Ineke van Gent.

[verwijderd]
[verwijderd]10 nov. 2011 - 13:37

Persoonlijk vind ik Sap véél te braaf en véél te soft in de Nederlandse politiek. ZEKER voor een oppositiepartij. De dame doet er gezien haar eigen gedragingen in de kamer goed aan het snaveltje stijf toe te houden. En vooral geen kritiek te uiten op diegenen waarbij ze, gezien haar stemgedrag , willoos aan de leiband loopt.

1 Reactie
reinouts
reinouts10 nov. 2011 - 13:37

Wat is het nou, Katz? Is Sap nou te braaf en moet ze juist harder schreeuwen, of moet ze nou juist stil zijn en geen kritiek uiten? Make up your mind!

Yggdrasil
Yggdrasil10 nov. 2011 - 13:37

Ook noemt Sap de gedoogconstructie met de PVV als reden dat Rutte niet serieus genomen wordt in Europa. ============ Dat lijkt me trouwens de hoofdreden. Want iedereen die samenwerkt met de PVV heeft een geloofwaardigheidsprobleem.

1 Reactie
keck66
keck6610 nov. 2011 - 13:37

Ik denk dat er vanuit Brussel ook best druk wordt uitgeoefend op Rutte om van Wilders af te komen! De dreigende ondergang van de euro heeft al gezorgd voor een nieuw Slowaakse regering, een Griekse, een Italiaanse, straks een Spaanse en een Franse.

BasVV
BasVV10 nov. 2011 - 13:37

Tsja. En Femke was veel beter dan Sap.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger10 nov. 2011 - 13:37

Femke was groen, Sap is hoogstens paars..maar neigt meer naar blauw.