Joop

Saoedische zussen in Hong Kong vrezen deportatie naar Saoedi-Arabië

  •  
23-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
28422883604_d3fc308924_z (1)
Na de zaak van Rahaf Mohammed al-Qunun, de Saoedische vrouw die op de vlucht voor haar familie via Thailand in Canada een veilig heenkomen vond, zijn nu twee zussen in een identieke situatie beland. De Saoedische Reem en Rawan, 20 en 18 jaar oud, verblijven momenteel in Hong Kong in afwachting van een land dat hen asiel wil bieden. Het jarenlange huiselijk geweld van vader en broers beu, besloten de twee te vluchten uit hun geboorteland.
Twee jaar geleden bedachten ze al dat ze een plan moesten bedenken om het land te ontvluchten. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je paspoort achter slot en grendel ligt in de kluis van je vader. Op vakantie met de familie, zouden paspoorten in een reistas makkelijker te stelen zijn, zo bedachten de zussen en zo gebeurde het. Tijdens een vakantie op Sri Lanka pakten Reem en Rawan ’s nachts hun paspoorten uit een reistas en stapten binnen een mum van tijd op een vlucht naar Hong Kong.
Daar aangekomen vielen ze al snel in handen van een opgetrommelde medewerker van de Saoedische ambassade in Hong Kong en een aantal onbekende mannen. Met smoesjes over geannuleerde vluchten (de twee wilden naar Melbourne, in Australië) probeerde de ambassade-medewerker hen in een vliegtuig richting Saoedi-Arabië te krijgen, maar faalde daarin.
De zussen vermoeden dat hun vader via de app Absher hun bewegingen heeft kunnen nagaan en zo de autoriteiten ter plekke heeft kunnen waarschuwen. Michael Vidler, advocaat van de zussen, heeft van de Immigratie Autoriteiten in Hong Kong te horen gekregen dat de twee tot 28 februari ‘getolereerd’ worden en tot die tijd kunnen zoeken naar een land dat hen wil opnemen. Lukt dat niet, worden ze uitgezet naar Saoedi-Arabië.
Cc-foto: Barnyz
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

punt2
punt224 feb. 2019 - 11:40

Alsof men de app niet kan weggooien of de telefoon uitzetten of zelfs weggooien

3 Reacties
Quibus2
Quibus224 feb. 2019 - 12:51

Tsja, als je een gouden-met-diamanten-ingelegde egofoon hebt... (en niks op twitter wilt missen...)

Nick the Stripper
Nick the Stripper24 feb. 2019 - 19:26

@punt / quibus Voelt dat nou heel lekker, om "eigen schuld, dikke kamelenbult" te roepen, terwijl het leven (of in elk geval de vrijheid en het bezit van alle ledematen) voor die jonge vrouwen op het spel staat?

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 feb. 2019 - 9:08

Van degenen die wel werden teruggehaald werd vervolgens niets meer vernomen. Geeft mij te denken....

Poezenmens
Poezenmens24 feb. 2019 - 10:44

Hoe erg de verschrikkingen in Syrië ook zijn, voor veel Syrische vrouwen voelt de komst naar Nederland als een bevrijding van onderdrukking door hun echtgenoten, aan wie ze meestal gedwongen uitgehuwelijkt zijn. Paradoxaal genoeg een bijzonder neveneffect van hun vlucht uit Syrië: de emancipatie van Syrische vrouwen. Eenmaal in Nederland blijken de vrouwen al snel te willen scheiden. Dat recht hebben ze namelijk in Syrië niet.

4 Reacties
Poezenmens
Poezenmens24 feb. 2019 - 10:51

Er stond zaterdag een artikel over in de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voor-veel-syrische-vrouwen-voelt-de-komst-naar-nederland-als-een-bevrijding-van-onderdrukking~bddedc82/

Quibus2
Quibus224 feb. 2019 - 12:57

...dat recht hebben ze in baathistisch Syrië toch wel? Hoe kon de dame in kwestie het anders volgens dezelfde Volkskrant meermaals aanvragen? Het hele verhaal klinkt als een Syrisch Staphorst. Dat maakt het verhaal niet minder kwalijk - en mogelijk van een veel grotere schaal dan 'ons' Staphorst - maar niet iets wat als valide pars pro toto kan dienen voor heel Syrië. (En daarmee sterk afwijkend van Saudi Arabië, waar het geen lokaal gebruik is, maar landelijke wet).

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 feb. 2019 - 19:09

Voor veel van hun mannen moet Nederland een fikse cultuurshock opleveren, vooral als ze niet aan het werk komen waardoor hun status als gezinshoofd extra wordt aangetast. In Syrie zelf is de afwezigheid van mannen ook een impuls voor vrouwen om zelf aan de slag te gaan. Diep respect voor degenen die zijn gebleven en proberen er iets van te maken..

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 feb. 2019 - 9:32

Het fenomeen dat veel Syrische vrouwen willen scheiden doet zich in heel Europa voor. De redenen zijn oa. dat ze zich in Europa gedrag van de man wat in Syrie normaal was niet meer laten welgevallen, en scheiden kan gezien de Europese vangnetten zelfs economisch beter uitpakken voor een vrouw met kinderen die zelf niet werkt dan blijven. In Syrië is het echtscheidingsrecht nog steeds asymmetrisch.

Phil2
Phil224 feb. 2019 - 9:53

Om WITheet van te worden. Wanneer gaat onze Koninklijke familie weer op bezoek om in het gevlei te komen van de Saoediërs, om leveranties van wapentuig, hardware en diensten voor de olieindustrie en natuurlijk Rotterdam als olie-invoerhaven zeker te stellen? Zum kotzen. Jammer dat er geen rechtstreekse vlucht was naar de vrijheid.

JohnVKR
JohnVKR24 feb. 2019 - 8:55

Het artikel vergeet nog te melden dat de twee al vijf maanden in Hong Kong zijn maar dat ze al die tijd niet de aandacht hebben weten te krijgen die Rahaf wel (dankzij Twitter) heeft gehad. Het zou toch niet zo moeilijk moeten zijn een land te vinden dat hen opneemt. Nederland bijvoorbeeld? (Oh nee, dat mag niet van de VVD en SP, je weet wel, opvang in de eigen regio).

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt24 feb. 2019 - 9:49

Toch ga ik eerder voor die kinderen die hier opgegroeid zijn, op school zijn geweest en eigenlijk alleen maar Nederland kennen. De zussen zijn niet in die omstandigheden. Ik denk zeker dat er wel een plekje op de wereld te vinden is waar ze naar toe zouden kunnen.

EricDonkaew
EricDonkaew24 feb. 2019 - 11:00

Jij verwart nu puur individuele vluchtelingen met groepen (oorlogs)vluchtelingen. In het tweede geval heb ik ook een zekere voorkeur voor opvang in de regio (met o.a. westers geld). In het eerste geval schrik ik niet van een uitnodiging uit Nederland. Maar er zijn meer opties en het gaat er ook om wat ze zelf willen. Maar voor deze categorie, deze twee meiden, is de Vluchtelingenwet ooit bedoeld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 feb. 2019 - 19:23

Deze meiden zullen de voorkeur geven aan een land waar men Engels spreekt. Dat spreken ze hoogst waarschijnlijk zelf al. Dat scheelt weer een hoop gedoe.

Edwin8
Edwin824 feb. 2019 - 21:35

Ik zou ze ten sterkste afraden om naar Nederland te komen waar de progressieven liever bij de Iman op schoot zitten ipv te staan voor de individuele mensenrechten. Het zal namelijk niet lang duren voordat deze dames door "linkse intellectuelen" voor islamofoob worden uitgemaakt in hun strijd tegen patriarchale systemen. Diezelfde "intellectuelen" vallen nu de SP keihard aan, maar feitelijk zijn het laffe tarrels die streven naar ideologische zuiverheid. Want voor talentlozen is dat namelijk de enige weg naar de macht.

Sam V
Sam V24 feb. 2019 - 7:15

Ik zou bijna zeggen: Ja, dus? Er zijn duizenden van dit soort en veel ergere gevallen per jaar. Deze dames kunnen nog een advocaat in de arm nemen om hun zaak wereldwijde aandacht te geven. Persoonlijk veel leed, geen nieuws voor Nederland.

JanB2
JanB223 feb. 2019 - 22:49

Waar zijn ze bang voor? SA is een heel fijn land. Er gaan ook jaarlijks westerse handelsdelegatie's naartoe en dan pakt men stevig uit qua bezetting van de delegatie's.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 feb. 2019 - 19:27

Zonder olie was het een doodarm land waar de heren het vrouwvolk ook naar hartelust konden onderdrukken. Ook dan zou het ons geen moer interesseren.

JanB2
JanB224 feb. 2019 - 23:12

Precies. Maar links laten liggen is nog iets anders dan actief steunen. Jemen wordt door SA platgegooid met wapens die de VS maar al te graag wilde leveren. En die wapenverkoop is een bewuste keuze van de VS. Iran krijgt zulke wapens niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 feb. 2019 - 11:55

Jemen was/is ook zeer onprettig maar verder hebt u uiteraard gelijk.

Spanveer
Spanveer23 feb. 2019 - 21:38

SA kan zich al deze fratsen en hier en daar een moorpartij veroorloven omdat het land bulkt van de olie. De olie en de $$$ die de olie oplevert maken het land onaantastbaar. De VS geven de voorkeur aan wapenexport naar SA boven het aandringen op het respecteren van mensen rechten. Alleen de EU doet nog een beetje moeilijk maar wil ook geen crisis riskeren. Zo kan MbS gewoon zijn gang gaan en doen waar hij zin in heeft. Niemand legt hem iets in de weg.

2 Reacties
Tukker3
Tukker323 feb. 2019 - 22:50

Voor de vrouwen waar het hier om gaat, maar ook voor alle overige vrouwen in dit misdadige land, hoop ik dat u ongelijk heeft en/of zult krijgen.

JanB2
JanB223 feb. 2019 - 22:50

Klopt. Dát is gewoon het hele punt: olie.