Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Saoedische conferentie toont verzwakte positie kroonprins

  •  
30-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
37250853124_d3c54a7679_z
Tijdens een grote investeringsconferentie in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad kondigde de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman vorig jaar nog aan een geheel nieuwe stad van de toekomst te willen bouwen. De meest heldere geesten in de wereld zouden moeten gaan werken aan een metropool waar 500 miljard dollar voor was gereserveerd en dat voor een groot deel door buitenlandse investeerders zou moeten worden opgebracht. Wie de gastenlijst van dit jaar bekijkt ziet echter een opmerkelijke verschuiving: vooral Amerikaanse en Europese namen ontbreken grotendeels. Hun plekken zijn ingenomen door Arabieren, Aziaten en Russen. Dit zou kunnen wijzen op een mogelijke herschikking van economische vriendschappen.
Trots wees Khalid al-Falih, minister van Energie, erop dat er tijdens de conferentie voor 56 miljard dollar aan overeenkomsten is gesloten. Maar 34 miljard daarvan is met Saudi Aramco, het nationale oliebedrijf, wat suggereert dat investeerders vooral bij het aloude blijven: olie. Zo lijkt de rijzende ster van Mohammed bin Salman al snel weer dalende.
Waar de jaarlijkse conferentie Future Investement Initiative in de afgelopen drie jaar een goed nieuws show was voor zijn hervormingsbeleid, is dat nu wel voorbij. De moord op Khashoggi was niet het eerste voorval waarover in de wereld wenkbrauwen werden gefronst. Ook de ontvoering van de Libanese premier en het opsluiten van honderden prinsen en zakenmannen in een luxe hotel in Riyaad en de dominante rol in de oorlog in Jemen gaf internationaal twijfels over zijn beoordelingsvermogen. Richard Branson, de topman van Virgin, heeft gesprekken over mogelijke samenwerking stop gezet. “Ik denk dat mensen niet zomaar kunnen moorden en journalisten in stukken kunnen snijden. En als iemand dat toch doet, moet de wereld opstaan en stelling nemen.”
De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, noemde tijdens de editie van dit jaar de internationale woede over de moord op de journalist Jamal Khashoggi ‘behoorlijk hysterisch.’ De wens van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de daders in Turkije te berechten, liet hij al eerder links liggen. De verdachten worden vervolgd op Saoedi-Arabisch grondgebied, zei Al-Jubeir.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.