Joop

Saoedi-Arabië gebruikt uithongering als wapen in Jemen

  •  
14-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jemen
Een in omvang ongekende hongersnood in Jemen is het gevolg van bewuste tactiek. Nederland moet het initiatief nemen om te komen tot sancties tegen individuen die uithongering als oorlogswapen inzetten
Met regelmaat worden we geconfronteerd met verschrikkelijke beelden van uitgemergelde kinderen in Jemen. Dat is het trieste resultaat van een verwoestende oorlog die alweer bijna vier jaar duurt, waarin Houthi-rebellen het opnemen tegen de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Vele tienduizenden doden, miljoenen vluchtelingen en een in omvang ongekende hongersnood zijn het resultaat.
Die honger, die de helft van de bevolking van Jemen treft, is meer dan een treurig bijproduct van oorlogvoering; het is bewuste politiek van Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten, die een illegale blokkade handhaven waarmee humanitaire hulpverlening tegen wordt gehouden. De coalitielanden bombardeerden daarnaast honderden boerderijen en markten, maar ook veel opslagplaatsen van voedsel – allemaal oorlogsmisdaden.
Tot op de dag van vandaag gaan die oorlogsmisdaden door, veelal uitgevoerd met wapens van westerse landen, die voor vele miljarden wapens blijven leveren. Er is geen ontkomen aan: in Jemen wordt uithongering als oorlogswapen ingezet, op grote schaal, met westerse medeplichtigheid.
Dat moet stoppen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties biedt daar ook mogelijkheden toe. In mei dit jaar werd daar, op Nederlands initiatief, resolutie 2417 aangenomen die het mogelijk maakt om op te treden tegen individuen die honger als wapen gebruiken. In een recent aan de Tweede Kamer aangeboden petitie door een aantal religieuze leiders, wordt hiertoe opgeroepen.
De internationale gemeenschap heeft veel te lang gezwegen over Jemen. Daarvoor betalen Jemenieten de prijs, met hun bloed. Deze stilte tast de geloofwaardigheid van het hoogste orgaan in de wereld dat gaat over oorlog en vrede, de Veiligheidsraad, aan.
Daarom moet Nederland, dat tot het einde van dit jaar lid is van de Veiligheidsraad, het goede voorbeeld geven en een initiatief nemen om te komen tot sancties tegen verantwoordelijken die uithongering als oorlogswapen inzetten.
 
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Spelchecker2
Spelchecker214 nov. 2018 - 21:58

"Daarom moet Nederland, dat tot het einde van dit jaar lid is van de Veiligheidsraad, het goede voorbeeld geven en een initiatief nemen om te komen tot sancties tegen verantwoordelijken die uithongering als oorlogswapen inzetten." Helemaal eens, en met Sigrid Kaag als de verantwoordelijke minister van BZ hebben we nu eindelijk kans breed geloofwaardig verzet tegen SA c.s. te organiseren. Duimen!

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren14 nov. 2018 - 18:33

Dit lijkt op de grote hongersnood in Bengalen(Brits India) in 1942 en 1943 onder het Engelse kolonialisme van W Churchil tijdens de 2de Wereldoorlog.

Meta  Foor
Meta Foor14 nov. 2018 - 17:22

- honger is afschuwelijk, zeker als wapen (vaak de combinatie met vernederingen). What can you DO, what CAN you do ... weinig vrees ik .. moet appel aan SA gedaan worden Er is veel over gepubliceerd ... wat mis ik Cliff nu voor verwijzingen naar de relevante websites !

2 Reacties
ton14024
ton1402414 nov. 2018 - 20:29

Ssst, MF, straks stuurt de SA iemand met een botte zaag op óns af.

punt2
punt215 nov. 2018 - 15:52

Ik mis Cliff ook! , hij is sinds 8 nov niet meer geweest hier om te reageren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 nov. 2018 - 13:21

Hoorde net toevallig Helverts van het cda in de kamer, eerst een kwalificatie, hoe barbaars het uithongeren is om vervolgens te vertellen dat Nederland 342 miljoen inwoners heeft, dat we een onlosmakelijk bondgenootschap hebben met de VS, kortom knollen voor citroenen, als we op het bondgenootschap van de VS gaan vertrouwen is er geen jemeniet meer over.

Paul250371
Paul25037114 nov. 2018 - 10:57

Helemaal mee eens. Het is een grote schande dat wij als Europa zo een groot aandeel in deze slachtpartij hebben door de wapenverkoop.

Klaas Punt
Klaas Punt14 nov. 2018 - 10:23

Sadet, de bevolking van Jemen is de dupe van internationaal geweld, ala Irak. In de nieuwberichten die ik lees wordt die internationale strijdmacht zelfs als regeringsleger aangemerkt, terwijl duidelijk is dat het om een verovering gaat. Ik word hier erg triest van, jouw woorden zullen alleen diverse rechtse geesten onder hun steen vandaan doen mruipen die beweren dat SP met 10% in de kamer het zelf moet doen. Verder zijn er natuurlijk zeer veel die achter onze amerikaanse NATO vrienden staan. Waarom word ik zo triest? Helaas heb ik als jongetje de hongersnood in NoordHolland meegemaakt en je zou zeggen dat er nog genoeg landgenoten zijn die dat ook aan den lijve moeten hebben ondervonden. En dan moet een jong kamerlid het voortouw nemen. Hulde, Sadet!

JaapBo
JaapBo14 nov. 2018 - 9:20

Helemaal mee eens!

Rechtse Bal
Rechtse Bal14 nov. 2018 - 8:56

Nederland is nog steeds in grote mate afhankelijk van S Arabie; het lijkt me dan ook beter dit conflict via diplomatieke weg aan te kaarten en desnoods via VN en het hof van Den Haag. Zomaar uit de heup acties gaan voeren is slecht voor de bevolking van Jemen die toch al te lijden heeft.

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 nov. 2018 - 14:55

Ach gossie, het mag natuurlijk ook niets kosten. Stel je voor dat ze de oliekraan weer dichtdraaien. Alhoewel, dan kunnen we natuurlijk altijd nog bij Iran of Venezuela olie kopen. Zelfs al vindt oom Donald dat niet leuk.