Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sander en Joris wijzen de weg

  •  
10-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
350 keer bekeken
  •  
51776061697_f0745e4f87_k

© cc-foto: Tambako The Jaguar https://flic.kr/p/2mTgRhV

We gaan de werkwijze van Joris en Sander op onszelf betrekken. Wie zijn wij en wat zijn onze bijdragen aan de o zo boeiende wereld waarin wij leven?
Nico Haasbroek becommentarieert wekelijks ontwikkelingen in de media.
Op mediagebied sprongen de capriolen van twee witte bevoorrechte mannen, Sander en Joris, de afgelopen tijd in het oog. Wat zij deden was verfrissend en opmerkelijk in deze tijden van hardnekkige inflatie, ongewenste intimiteiten, oorlogsdreiging en corona-ellende. Zij keken in de spiegel. Eigenlijk staat de oude vraag centraal hoe we de wereld een beetje kunnen verbeteren door bij onszelf te beginnen.
Laten we er een spoedcursus van maken. Les 1 is om je te verdiepen in de werkwijze van beide journalisten. Kijk daarvoor om te beginnen vanavond naar de VPRO-tv-serie ‘Sander en de kloof’ en lees het nieuwe boek van Joris Luyendijk ‘De zeven vinkjes’ of zijn interview in Volkskrant Magazine (5/2/22). Je kan van alles van deze mediamannen vinden, maar ik vind het interessant hoe ze zichzelf bewust tonen van hun bevoorrechte positie en met humor en zelfkritiek op de samenleving en zichzelf reageren.
Luyendijk noemt zich een man met zeven vinkjes. Dat zijn: • minstens één hoogopgeleide en/of welgestelde ouder • minstens één in Nederland geboren ouder • man • hetero • wit • gymnasium of vwo • universiteit
Wie al die kenmerken bezit, boft volgens Joris. “Ik ben net zo’n man als Rutte en Wiegel”, schrijft hij in de NRC (5/2//22). Gelukkig roept hij in de Volkskrant de lezer op om niet meer op de VVD en het CDA te stemmen. Als Sara Berkeljon hem vraagt wat het belangrijkste zelfinzicht is dat hij door zijn onderzoek heeft opgedaan, zegt hij: “Misschien hoe moeilijk het is om in te gaan tegen een positief zelfbeeld. Net als de bankiers waarover ik ooit schreef, moest ik concluderen dat ik ook niet vrij ben van zelfbedrog.”
Sander Schimmelpenninck, zelf telg uit een welvarend adellijk geslacht, onderzoekt in ‘Sander en de kloof’ hoe het kan dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Daarbij spaart hij zichzelf evenmin. Zijn programma is een mooie aanvulling op ‘Scheefgroei’ van Jeroen Pauw. Het verbaast me dat de politiek aan het begin van een nieuwe regeerperiode zo bitter weinig doet met de kritiek die in deze uitzendingen geleverd wordt. Toen ik op de site van de VPRO wilde nagaan wat er verder over deze serie wordt vermeld, viel mijn oog op een rare verklaring over het feit dat Sander ook in een tv-reclame zit. So what?
(De VPRO, waarvoor ik lange tijd actief was, lijkt volkomen de weg kwijt te zijn. De omroep heeft nu ook besloten om de muziekdocu-serie Villa Da Musica te schrappen aangezien de maker, Bram van Splunteren, zich 33 jaar geleden aan grensoverschrijdend gedrag zou hebben schuldig gemaakt. Als ze die beleidslijn consequent willen doortrekken, dan denk ik dat er nog vele programma’s en herhalingen van legendarische programma’s eenzelfde lot beschoren zullen zijn. Als de nieuwe moraalridders van deze omroep mij bellen, dan zou ik als ik een NSB’er was nog heel wat namen kunnen doorgeven van VPRO-programmamakers die in het verleden dingen hebben gedaan die botsen met de overdaad aan ethische normen die vandaag de dag aan mensen en programma’s gesteld worden. De v van VPRO stond ooit voor vrijzinnigheid, maar nu past de leiding van deze omroep schijnheilige vormen van (zelf)censuur toe waar ik geen hoge pet van op heb. Maar dit terzijde.)
Tijd voor les 2 van de cursus Verbeter de wereld enz. We gaan de werkwijze van Joris en Sander op onszelf betrekken. Wie zijn wij en wat zijn onze bijdragen aan de o zo boeiende wereld waarin wij leven?
Als ik de vinkjes op mijzelf loslaat, dan tel ik maar drie en een half vinkje. Ik ben een witte man, dat wel. Mijn ouders zijn in Den Haag geboren, de ene in de Schilderswijk, de ander in een betere buurt. Ze waren noch hoogopgeleid, noch welgesteld. Eerder middle class , vlees noch vis. Van oorsprong ben ik een hetero, maar ik voel me meer verwant met non-binaire personen. Ik heb geen gym, maar MULO. Beschik over een goed inkomen en woon met mijn vrouw en dochter in een verkeerd groot huis. Ongetwijfeld heb ik me in het verleden en misschien ook nu nog verkeerd gedragen ten opzichte van vrouwen. Wilt u dat melden, ga dan naar de nieuwe regeringscommissaris Hamer.
Ik probeer van mijn fouten te leren, door erover te praten, te lezen en na te denken. Op dit moment ben ik actief in de buurt waar ik woon. Dat is Delfshaven in Rotterdam-West. Als vertegenwoordiger van de gepensioneerde omroepmedewerkers in het pensioenfonds van PNO Media heb ik net een proefpodcast over pensioenen gemaakt. Komende dagen ga ik met mijn dochter en hond de natuur in. Veel meer zit er niet in. Maar voor iemand met drie en een half vinkje is dat misschien al heel wat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

agnar123
agnar12311 feb. 2022 - 9:46

Firewolf heeft geschreven over 'Black Peet, C..t-Moroccans and genocide", een artikel voor engelstaligen over systemische discriminatie in Nederland. Hierin schrijft hij: "I like to emphasize, that I am white and that my parents belonged to the superior natives, and that I am privileged when compared to Muslims or Moroccans. Muslims and Moroccans are much more discriminated than me. I do not write this to get sympathy or support. I write this to clarify the basics of discrimination of minorities in the Netherlands and the insidious role played by the Dutch authorities." https://www.andreasfirewolf.com/index.php?si=19&pi=1670&n1=175

Jeremy Groen
Jeremy Groen10 feb. 2022 - 17:43

Door vast te stellen dat er verschillende vinkjes niet voor jou gelden wat minder succes en kansen daarop impliceert kan je net zo goed betogen dat je je als individu, maar vooral lid van een groep, in een structureel kansarme, niet bevoorrechte positie bevindt wat het falen bij voorbaat verklaart. Mijn stelling die daaruit volgt is zeker niet minder sterk te verdedigen dat je dan een slachtoffercultuur aanhangt waarvan de uitkomst zichzelf bevestigt. Een "self-fullfilling prophecy". De Nederlandse samenleving die ik goed ken is zit er vol mee. Maar er zijn er ook, juist met die groepskenmerken zonder een of meerdere van die vinkjes, die van een dergelijke houding niets moeten hebben, veel succes hebben door eigen toedoen, en niet zelden gehaat worden door degenen uit dezelfde groep die dat niet hadden.

5 Reacties
Zandb
Zandb11 feb. 2022 - 9:34

Jeremy Wat alinea 1 betreft: Ja. Dat kan allemaal. Wat alinea 2 betreft: Ja. Dat kan ook. Wat alinea 3 betreft: Hoe u de samenleving ziet is niet zoals die is. Wat alinea 4 betreft: Ook dat is mogelijk. Kortom: u bent veel minder verder dan Luyendijk al was.

Wieowie
Wieowie11 feb. 2022 - 9:41

Zandb “ Wat alinea 3 betreft: Hoe u de samenleving ziet is niet zoals die is” Argumenten Zandb, argumenten. Mocht je meer willen weten over hoe je een discussie voert, laat het dan gerust eten.

Zandb
Zandb12 feb. 2022 - 14:10

Wie Als u naar de bekende weg wilt vragen, dat moet u "eten". Ik kan iemand die zich zo onnozel betoont niet uitleggen waarom de werkelijkheid niet bestaat.

Wieowie
Wieowie12 feb. 2022 - 17:38

Zandb, jij schreef “ Hoe u de samenleving ziet is niet zoals die is” Wat waarom zou iemand wat anders zien dan wat er is? Dat mag je best motiveren. Sterker nog, een normaal mens zou dat ook doen.

Zandb
Zandb14 feb. 2022 - 10:28

Wie Tegen zo veel domheid kan ik niet op. Laat u door anderen maar overtuigen, als u niet begrijpt dat iemand die kan lezen nooit hetzelfde ziet als iemand die niet kan lezen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 feb. 2022 - 13:50

Martin Amis schreef in 2010: "De werkelijkheid van vandaag is de smaak in de mond van de mensen met de optimale gezondheid. Als we op sterven liggen zullen niet velen van ons het onschatbare voorrecht hebben genoten te zijn geboren met een blanke huid, blauw bloed en een mannelijk lid." Ik denk dat Luyendijk daar zijn 7 punten vandaan heeft. En het is ook geen toeval dat Schimmelpenninck aan dat beeld voldoet.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2022 - 15:45

Velen van ons wisten en weten dit al veel langer! Daar hebben we het boek m.i. niet voor nodig.

gimli55
gimli5513 feb. 2022 - 12:31

@Minoes&tuin Het gaat ook iet om de mensen die overtuigd zijn, te overtuigen. Het gaat juist om de mensen die niet overtuigd zijn, een spiegel voor te houden en mogelijk te overtuigen dat ze veel privileges hebben. Zich niet kunnen verplaatsen, als ze zelf niet de gevolgen van het gemis van de privileges ondervinden. Mensen die al overtuigd zijn, hoef je niet te overtuigen, die zijn het al.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde13 feb. 2022 - 13:49

Minoes, zoals Gimli het uitlegt, zo zie ik het ook. Martin Amis is ook zo'n bevoordeelde. Zijn vader was een beroemd schrijver, hij behoorde in Engeland tot de upperclass, hij leefde in een bubbel. En was toevallig ook vijftig toen hij zich bewust werd van zijn privileges. Luyendijk maakte het vandaag in Buitenhof nog eens extra duidelijk. De groep waartoe hij behoort, hoogopgeleid, uit een ontwikkeld gezin, wit en man is maar een klein percentage van alle mensen in Nederland. Toch zit dat kleine groepje in de Kamer, in de politiek, in de top van het bedrijfsleven. Uitgerekend die groep met die beperkte perceptie bepaalt hoe het leven van anderen er uit ziet.