© cc-foto: Tambako The Jaguar https://flic.kr/p/2mTgRhV
Firewolf heeft geschreven over 'Black Peet, C..t-Moroccans and genocide", een artikel voor engelstaligen over systemische discriminatie in Nederland. Hierin schrijft hij: "I like to emphasize, that I am white and that my parents belonged to the superior natives, and that I am privileged when compared to Muslims or Moroccans. Muslims and Moroccans are much more discriminated than me. I do not write this to get sympathy or support. I write this to clarify the basics of discrimination of minorities in the Netherlands and the insidious role played by the Dutch authorities." https://www.andreasfirewolf.com/index.php?si=19&pi=1670&n1=175
Door vast te stellen dat er verschillende vinkjes niet voor jou gelden wat minder succes en kansen daarop impliceert kan je net zo goed betogen dat je je als individu, maar vooral lid van een groep, in een structureel kansarme, niet bevoorrechte positie bevindt wat het falen bij voorbaat verklaart. Mijn stelling die daaruit volgt is zeker niet minder sterk te verdedigen dat je dan een slachtoffercultuur aanhangt waarvan de uitkomst zichzelf bevestigt. Een "self-fullfilling prophecy". De Nederlandse samenleving die ik goed ken is zit er vol mee. Maar er zijn er ook, juist met die groepskenmerken zonder een of meerdere van die vinkjes, die van een dergelijke houding niets moeten hebben, veel succes hebben door eigen toedoen, en niet zelden gehaat worden door degenen uit dezelfde groep die dat niet hadden.
Jeremy Wat alinea 1 betreft: Ja. Dat kan allemaal. Wat alinea 2 betreft: Ja. Dat kan ook. Wat alinea 3 betreft: Hoe u de samenleving ziet is niet zoals die is. Wat alinea 4 betreft: Ook dat is mogelijk. Kortom: u bent veel minder verder dan Luyendijk al was.
Zandb “ Wat alinea 3 betreft: Hoe u de samenleving ziet is niet zoals die is” Argumenten Zandb, argumenten. Mocht je meer willen weten over hoe je een discussie voert, laat het dan gerust eten.
Wie Als u naar de bekende weg wilt vragen, dat moet u "eten". Ik kan iemand die zich zo onnozel betoont niet uitleggen waarom de werkelijkheid niet bestaat.
Zandb, jij schreef “ Hoe u de samenleving ziet is niet zoals die is” Wat waarom zou iemand wat anders zien dan wat er is? Dat mag je best motiveren. Sterker nog, een normaal mens zou dat ook doen.
Wie Tegen zo veel domheid kan ik niet op. Laat u door anderen maar overtuigen, als u niet begrijpt dat iemand die kan lezen nooit hetzelfde ziet als iemand die niet kan lezen.
Martin Amis schreef in 2010: "De werkelijkheid van vandaag is de smaak in de mond van de mensen met de optimale gezondheid. Als we op sterven liggen zullen niet velen van ons het onschatbare voorrecht hebben genoten te zijn geboren met een blanke huid, blauw bloed en een mannelijk lid." Ik denk dat Luyendijk daar zijn 7 punten vandaan heeft. En het is ook geen toeval dat Schimmelpenninck aan dat beeld voldoet.
Velen van ons wisten en weten dit al veel langer! Daar hebben we het boek m.i. niet voor nodig.
@Minoes&tuin Het gaat ook iet om de mensen die overtuigd zijn, te overtuigen. Het gaat juist om de mensen die niet overtuigd zijn, een spiegel voor te houden en mogelijk te overtuigen dat ze veel privileges hebben. Zich niet kunnen verplaatsen, als ze zelf niet de gevolgen van het gemis van de privileges ondervinden. Mensen die al overtuigd zijn, hoef je niet te overtuigen, die zijn het al.
Minoes, zoals Gimli het uitlegt, zo zie ik het ook. Martin Amis is ook zo'n bevoordeelde. Zijn vader was een beroemd schrijver, hij behoorde in Engeland tot de upperclass, hij leefde in een bubbel. En was toevallig ook vijftig toen hij zich bewust werd van zijn privileges. Luyendijk maakte het vandaag in Buitenhof nog eens extra duidelijk. De groep waartoe hij behoort, hoogopgeleid, uit een ontwikkeld gezin, wit en man is maar een klein percentage van alle mensen in Nederland. Toch zit dat kleine groepje in de Kamer, in de politiek, in de top van het bedrijfsleven. Uitgerekend die groep met die beperkte perceptie bepaalt hoe het leven van anderen er uit ziet.