Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

San Francisco: verbod op telefoongidsen

  •  
01-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
yellow_300.jpg
Milieumaatregel tegen massale verspilling … Gidsen alleen nog geleverd na uitdrukkelijke toestemming ontvanger
De Californische stad San Francisco wil een verbod doorvoeren op de ongevraagde verspreiding van Gouden Gidsen. De telefoonboeken voor bedrijven worden nu nog net als in Nederland massaal bij bewoners voor de deur gedumpt.
De gidsen vervuilen de portieken, straten en eindigen vaak op de vuilnisbelt zonder een enkele keer geraadpleegd te zijn. Er worden naar schatting jaarlijks anderhalf miljoen exemplaren in de stad verspreid. Volgens stadsbestuurder David Chiu zijn de gidsen ‘een instrument uit de 20e eeuw dat niet aan de zakelijke en milieu-eisen van de 21e eeuw voldoet.’
De wetgeving zou distributeurs verplichten vooraf toestemming te vragen voor het bezorgen van een Gouden Gids, in de VS genaamd Yellow Pages. Per overtreding komt er een boete van 500 dollar. Gewone telefoongidsen vallen niet onder het verbod omdat de verspreiding daarvan wettelijk verplicht is.
San Francisco Chronicle:  S.F. Yellow Pages ban to be considered
cc-foto:  Lynn Friedman

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

jvanarkel
jvanarkel1 feb. 2011 - 23:11

Helemaal mee eens, als sinds 1998 krijgen we het exemplaar welke een half jaar later ongebruikt door de jongens van de voetbal vereniging weer opgehaald wordt. Oude informatie of ontbrekende informatie omdat mensen geen vaste lijn meer hebben, is zinloos. Maar het zal wel instant gehouden worden net zoals overtallige postbodes, let op overtallige niet overtollige.

ColorHugo949
ColorHugo9491 feb. 2011 - 23:11

Goed idee. Niet dat er door de digitalisering minder papier gebruikt wordt, er wordt wat uitgeprint op de wereld.

Harmen2
Harmen21 feb. 2011 - 23:11

Eens, voor alle gidsen die wij ook ongevraagd door de deur geschoven krijgen.

Milieunet
Milieunet1 feb. 2011 - 23:11

Heel snel ook in Nederland regelen. Stop met de bezorging van De Telefoongids en de Gouden Gids http://bit.ly/B8uUy

johnnysisko
johnnysisko1 feb. 2011 - 23:11

Precies, heel goed idee! Ik ben het zat dat ik elk jaar een telefoongids krijg. De meesten die ik bel heb ik het nummer toch al. En je hebt internet dus dan weet je t snel En anders tja ga ik wel naar de mensen toe om hun nummer te vragen.

doeidoei
doeidoei1 feb. 2011 - 23:11

"San Francisco: verbod op telefoongidsen" "De Californische stad San Francisco wil een verbod doorvoeren op de ongevraagde verspreiding van Gouden Gidsen. " "Gewone telefoongidsen vallen niet onder het verbod omdat de verspreiding daarvan wettelijk verplicht is. " Kop even aanpassen graag.

objectivist
objectivist1 feb. 2011 - 23:11

Uitstekend idee. We moeten af van die dikke boekwerken. Oude economie.

heggenland
heggenland1 feb. 2011 - 23:11

Bij ons in de wijk blijven die gidsen ook allemaal op de stoep staan tot dat ze opgehaald worden door de reinigingsdienst die tweewekelijks het oud papier inzamelen. Op het verspreiden van ongewenst papier moet ook hier een milieu boeten komen.

prestant1957
prestant19571 feb. 2011 - 23:11

Mensen, niet zo negatief, over al die gidsen die je zo in de vuilnisbak dondert! Die gidsen leveren een gouden bijdrage aan de economie. Het begint met houtverkopers, die geld vangen voor het slopen van de natuur. Transport van hout is ook een lukratieve bussiness. Vervolgens de papierfabrikanten. Die gebruiken naast houtpulp veel energie, goed voor Essent. Ook een beetje watervervuiling levert een bijdrage aan de economie. Daarna een heel leger van advertentieverkopers. Goed voor de telecombedrijven. Ook de drukkerijen blijven zo in leven. Uiteraard levert de chemische industrie een bijdrage met het ontwikkelen en verkopen van drukinkten. DSM verdient geld aan de levering van de grondstoffen. De bezorger van de gidsen verdient geld. En tussen al die schakels zitten managers, die - zoals het heet - de logitieke processen ontwikkelen. Die rijden in leasebakken, zodat de financieringsmaatschappijen ook in leven blijven (en uiteraard de autoverkopers). Vergeet niet de dure huizen, die ze kopen met hoge hypotheken. Fijn voor de banken (en voor mij als spaarder bij die banken). En last, but no least, de afvalverwerker heeft een gouden tijd. Aan recycling valt veel te verdienen. Ik zal vast wel de een of andere schakel hebben vergeten. Dat alles heet economie en zo houden we mekaar wel in leven.....

1 Reactie
brynnar
brynnar1 feb. 2011 - 23:11

"Dat alles heet economie en zo houden we mekaar wel in leven....." Op de korte termijn wel, ja. Op de lange termijn wordt ons westerse economische systeem onhoudbaar, naarmate meer mensen dezelfde levensstijl willen en gaan verkrijgen en een onevenredig groot beroep doen op de schaarse hulpbronnen die onze planeet (we hebben er maar één) ons biedt.