Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samuel Paty

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
50502324333_3f956a92c2_k

© cc-foto: Parti Socialiste

Het ophitsen tegen Samuel Paty en de brute moord die daarop volgde laat zien dat de frontlinie opeens letterlijk in de klas ligt
Leraren staan elke dag in de frontlinie. Er is geen maatschappelijk probleem dat niet ook doorklinkt in de klas. Kinderen met een onveilig thuis. Armoede. Spanningen tussen bevolkingsgroepen. Alle kinderen gaan naar school. Alle kinderen verdienen een leraar die ze ziet, die ze serieus neemt en die ze leert kijken en luisteren naar de ander.
De onthoofding van leraar Samuel Paty door een islamistische extremist is niet alleen een schok voor zijn school en voor Frankrijk maar ook voor ons allen. Kinderen lesgeven over vrijheid van meningsuiting, over omgaan met de spanningen die er zijn in een vrije samenleving tussen de religieuze overtuiging van de een en de vrije expressie van de ander, is een essentieel onderdeel van onze democratie.
Ik heb met eigen ogen gezien hoe belangrijk het is – zeker in tijden van de fabelfuik van sociale media die je steeds verder kunnen ophitsen – dat leraren hun leerlingen helpen zelf na te denken. Na de aanslag op Charlie Hebdo was ik in Amsterdam Nieuw West bij het gesprek in de klas. Ook toen, ook daar, complottheorieën, het afschuiven van de schuld (de Amerikanen hadden het gedaan, of de joden). Maar ook: een geduldige leraar die zorgde dat er een gesprek ontstond en dat kinderen wijzer naar buiten stapten.
Het ophitsen tegen Samuel Paty en de brute moord die daarop volgde laat zien dat de frontlinie opeens letterlijk in de klas ligt. De vrijheid verdedigen moeten we met zijn allen doen, dat kunnen we niet alleen aan het onderwijs uitbesteden. Diegenen die dit soort onverdraagzaamheid prediken moeten gestraft worden. Het gif dat gezaaid wordt moet al online gesmoord worden. En we moeten alle kinderen leren met vrijheid om te gaan: ons grootste goed.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (52)

Greendutch
Greendutch24 okt. 2020 - 21:33

Lieve Lodewijk, ik ben het graag helemaal met je eens, het belang van vrijheid, rechters en onderwijs, maar wil jij namens mij aan Rutte en co vragen : 1 niet meer te bezuinigen op onderwijs maar juist investeren in meer leraren die kinderen kunnen begeleiden 2 niet meer te bezuinigen op de rechtstaat want die moet juist kilometers inhalen 3 en religie uit onderwijs halen; alle kinderen gelijkwaardige kansen in algemeen onderwijs. geloof prima maar thuis (alhoewel wat mij betreft kinderen voor hun 18e niet geïndoctrineerd mogen worden)

Visionair NL
Visionair NL22 okt. 2020 - 14:43

"Diegenen die dit soort onverdraagzaamheid prediken moeten gestraft worden. " Klopt, deze islamistische infrastructuur van haat en separatisme moet grondig ontmanteld worden, waarbij ook het strafrecht een belangrijke rol speelt. Een internationaal opsporingsbevel tegen haatpredikers als Yusuf al-Qaradawi zou een belangrijk signaal geven, namelijk dat het speelkwartier nu echt over is.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 15:17

Visionair Oproepen tot discriminatie, haat of geweld is verboden. Dat kan dus strafrechterlijk prima aangepakt worden, tenminste wanneer dat bewezen wordt. De procesgang van Wilders maakt wel duidelijk hoe lastig dat in de praktijk is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 6:54

Benieuwd wat er met het onderzoek is gebeurd m.b.t. de islamitische scholen, incl. het zondagsonderwijs waar duidelijk zeer extremistische opvattingen aan zeer jonge kinderen worden bijgebracht. Ik heb er niets meer van gehoord, zoals wel vaker in Nederland.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 15:20

Minoes Waar is de uitslag van dat onderzoek dan voor nodig, wanneer we blijkbaar al weten dat islamitische scholen zeer extremistische opvattingen aan zeer jonge kinderen bijbrengen.

Karl Proudhon
Karl Proudhon21 okt. 2020 - 22:00

Ben al blij dat ouwelijk domrechts het alleenrecht op moslem bashen niet exclusief claimt.

3 Reacties
Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 15:22

Gijs Meent u echt dat Asscher hier moslims loopt te "bashen"? (Wat verstaat u daar trouwens onder, "bashen"?)

Karl Proudhon
Karl Proudhon22 okt. 2020 - 17:32

@Zandb en lezers. Sorry verkeerde woordkeus. Moet zijn bekritiseren.

Kuifje3
Kuifje330 okt. 2020 - 22:27

Zelfs nu weet Gijs-Jan nog even te schelden op zijn politieke tegenpolen. Schaam u.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 okt. 2020 - 21:15

De dubbeldunkse regulisten van irrationeel conformisme dansen geforceerd rechtsom op angst tijdens het slempmaal der boreale nihilisten, waar ze zijn aangeschoven.

2e kans
2e kans21 okt. 2020 - 21:09

Sonic, Dank u wel voor de uitgebreide reactie. Laat ik beginnen met een verontschuldiging. Als u zegt nooit de term extreem in combinatie met rechts te gebruiken geloof ik u. Mijn excuses voor de verwarring met uiterst of radicaal rechts. Het klopt inderdaad dat mensen die hier reageren elkaar niet kennen, en het alleen met woorden moeten doen. En soms is het lastig de juiste woorden te vinden. Ik weet dat u voor de turkije deal was, ook vindt dat wij een tekort aan woningen hebben en beseft dat wij hier niet met 25 miljoen mensen kunnen wonen. Dat er integratie soms goed en soms slecht gaat, Dat u veel moslims hier het slachtoffer vindt van een falend integratiebeleid kan ik mij ook wel voorstellen. Net als een gelimiteerd kinderpardon. Ken ik u dan nu? Nee, absoluut niet. Maar dat is ook niet erg. Arm right is ook niet mijn ding, Milieu maatregelen moeten, maar moeten ook betaalbaar zijn. Volgens mij zijn er wel meer zaken waarbij wij niet heel anders denken. Als u zegt dat iedereen hier afstand neemt van het moslimterrorisme, ben ik dat niet helemaal eens met u. Uiteraard is niet elke moslim verantwoordelijk voor de aanslagen. In mijn ogen is het wel zo dat gematigde moslims amper afstand nemen van de aanslagen. En kritiek op punten van de Islam lijkt helemaal niet te mogen. Terwijl daar echt verbeterpunten zijn. En dat is niet met een moraliserend rechts vingertje, maar met gezond verstand. Als de gematigde moslims wel afstand nemen en bereid zijn andere zaken als homo-acceptatie, uittreding binnen het geloof, gelijkheid man/vrouw enzovoort te bekijken of daar aanpassingen mogelijk zijn, zou dat de dialoog in mijn ogen absoluut helpen. Wij zullen vast nog vaak van mening verschillen, maar ik hoop dat wel op een respectvolle manier te bespreken.

Poeh, poeh
Poeh, poeh21 okt. 2020 - 10:31

Wat ik wel mis in het stuk van Asscher is dat hij op geen enkele manier kritisch rept over het achterwege laten van een demonstratie of thema-uitzending bij de NOS bij dit verschrikkelijk gebeuren. Bij Black Lives Matter waren beide zaken binnen een mum van tijd opgetuigd.

2 Reacties
Satya
Satya21 okt. 2020 - 13:02

Gaan we weer. De herdenking in Frankijk gemist? Altijd hetzelfde als het om de rechten van donkere mensen gaat, altijd.

Bastet2
Bastet221 okt. 2020 - 14:49

Je hebt gelijk, Poeh poeh. En nu je er toch over begint; waarom heb jij daar niet het initiatief toe genomen?

Sonic2
Sonic221 okt. 2020 - 10:22

Ik raad elke politicus aan om het programma All stars & zonen te kijken. Ik weet dat het geacteerd is, maar als je dat goed bestudeert en bekijkt zit daar de oplossing van het integratie vraagstuk. Was iedereen als Swift Boys dan was er geen extremisme. Even een opsomming. Desire( man) is een vluchteling, maar wil niet zielig gevonden worden. Jeff is een soort PVV'er, maar die ook echt bereid is om zijn mening te herzien als hij in zijn omgeving iemand mee maakt die het goed doet als in dit land. Harde grappen mogen gemaakt worden, maar dan komt er een harde grap terug. Elke grove racistische en seksistische opmerking wordt gecorrigeerd en niet goed gepraat. Er zit een Marokkaanse jongen bij, maar die heeft een groente handel. En er wordt om hem gelachen omdat hij te laat komt. In de serie zit het vol met homoseksuelen, maar er wordt daar relaxed mee omgegaan. Hier en daar worden er grappen over gemaakt. Maar die krijgen de desbetreffende personen ook weer terug. De harde grappen van twintig jaar geleden zitten er nog in, maar in de serie krijg je daar in een fatsoenlijk tegengeluid. Gewoon rekening houden met de nieuwe realiteit. In zo'n samenleving( zoals in All Stars) kan geen racisme of extremisme bestaan. Jeff vind ik overigens in die serie een heel geestig type. Omdat hij in tegenstelling tot veel PVV'ers en FvD'ers kan relativeren en kan luisteren .Dat doen ze allemaal in de serie. Na elkaar luisteren. Aan de goede kant van de streep blijven. Empathie en begrip tonen. Hoe anders is dat in de echte wereld. Dus daar zie je al waarom het borrelt. Islamitische radicalen moet je aanpakken. Voor de rest weg blijven van vooroordelen. Stoppen met zeer onnodig polariseren. Stoppen met labels plakken op moslims. Wel de radicale islam labelen. Problemen blijven benoemen. Maar gericht problemen benoemen. Gericht aanpakken. Niet je nationalistische, alt right, fascistische droom willen waar maken. Zoals een paar hier doen. Doen wat werkt. Pragmatisch daar in zijn. En niet vervallen in het alt right gif, maar ook niet weg kijken. In deze zin wel een derde weg.

4 Reacties
Satya
Satya21 okt. 2020 - 12:48

Ga ik zoeken die serie.

2e kans
2e kans21 okt. 2020 - 15:06

Sonic, Inderdaad, die serie is een mooi voorbeeld over hoe de Nederlandse samenleving met elkaar om zou moeten gaan. Iedereen mag over iedereen een grap maken. Niemand pakt de slachtofferrol of staat met een manchet klaar. Accepteren, boodschap evalueren en met woorden reageren. Wat ik dan niet zo goed snap, is als iemand vragen heeft bij wat u schrijft of een andere mening heeft, u mensen heel snel als racist of extreem rechts wegzet zonder inhoudelijk op de punten te reageren. Op 8 oktober had u het zelfs over een hetze die tegen u aan de gang was. Ik heb geen enkele bedreiging of scheldpartij toen richting u gezien. Wat velen hier doen is eigenlijk hetzelfde als wat we dagelijks in de politiek zien. Een idee/voorstel/vraag komt van de verkeerde kleur (lees politieke partij die je uitsluit) dus kan geen enkel idee/voorstel/vraag goed zijn. Inhoudelijk wordt er niet gekeken of gevraagd "maar waarom voelt u dat zo?". En dit gebeurt van meerdere kanten.

Sonic2
Sonic221 okt. 2020 - 15:42

@ 2e Kans Ik reageer nu op u he. Dus de zijpaadjes die ik kies komen door dat u mij om een reactie vraagt. En ook in deze reactie weer een voorbeeld. Ik weet de definities van radicaal en extreem wel. Maar het woord extreem bijvoorbeeld gebruik ik dus al nooit. Kan je gewoon terug vinden. Ik heb het altijd over uiterst en radicaal rechts. Nooit over extreem. Weet u wat ik van andere partijen vind? Van de klimaat vraagstukken van de EU? Van de verzorgingsstaat? Weet u wat ik gestemd heb? Was oorspronkelijk rechts maar ben de laatste jaren steeds meer economisch in ieder geval naar links opgeschoven. Ben er van overtuigd dat u het niet weet. En dat vind ik dus een hetze. Niet weten wat ik typ over het algemeen. Zeggen dat ik geen inhoud heb, maar ik heb heel veel inhoud. Over de Eu of klimaat. Ook mijn angst voor alt right heb ik zeer uitgebreid uiteengezet. Doen alsof ik Wilders en Baudet op 1 lijn zetten met Hitler. Het is zeer menselijk om gewoon te willen dat je goed wordt neergezet. Er wordt hier gezegd dat ik tegen andersdenkenden ben. Ik heb in het verleden CDA en VVD gestemd. De laatste jaren vooral PvdA en SP. Volgens mij links en rechts. Ik heb wat tegen dat gif wat alt right heet ja. Maar begrijp goed de zorgen van NORMALE rechtse mensen. Alt Right en neoliberalisme zijn monsters. Bekritiseer me op alles. Dat vind ik niet zo erg, maar dat mensen hier mij haten omdat ik 2 soorten gif bestrijdt. Wat kan daar in hemelsnaam nu erg aan zijn? De toon ofzo? Kennelijk geven veel mensen hier de voorkeur er aan om mij te bashen. Dat er in Amerika een president zetelt die alleen de uitslag accepteert als hij wint, is wat minder belangrijk. Door het meerendeel hier wordt ik prima bejegend. Ook door een heleboel( weg met ons,Z_edje, Korheiden en Jerry Bidet) waarmee ik het vaak oneens ben. Sommige mensen weten niets van wat ik inhoudelijk vindt. Zetten alles verkeerd neer. Reageren alleen op de toon hoe ik iets zeg. Willen de amateur psycholoog uithangen. Vinden het niet erg om grof op de man te spelen, maar als ik dan gewoon terug reageer ben ik weer lichtgeraakt. En mag ik dan gewoon daar wat van vinden? Of een reactie op geven. Misschien kom ik wat verongelijkt over of als een slachtoffer. Dat is het niet. PVV en FvD aanhangers moeten we begrijpen. Trump aanhangers ook. Doe eens in ieder geval je best( en met u flink wat anderen) om mij te begrijpen. Je mag het er mee oneens zijn. En niet elke keer alles verkeerd uitleggen wat ik zeg. En wat ik vind. Doen alsof ik een monster ben. Doen alsof alleen mijn eigen mening alleen mag. Want dat is gewoon niet waar. En dat is gewoon pesten. Als ik dit onder mijn eigen naam zou doen zou ik tientallen tot honderden bedreigingen krijgen. Leer mij "rechts" kennen.

2e kans
2e kans21 okt. 2020 - 21:10

Sonic, Mijn reactie staat per ongeluk bovenaan.

Hakkepuf
Hakkepuf21 okt. 2020 - 9:49

'Diegenen die dit soort onverdraagzaamheid prediken moeten gestraft worden. Het gif dat gezaaid wordt moet al online gesmoord worden.' Ik ben het daar helemaal mee eens. Het probleem is ook in dit geval de Dominee en de Koopman. Dominee Asscher predikt nu iets waar ik helemaal mee eens ben. Helaas is er ook een Koopman Asscher die als de dood is dat de PVDA stemmen onder de moslims verliest Een jaar of 6 geleden heeft Lodewijk Asscher de heren Kuzu en Ozturk uit de PVDA fractie gezet. Dat was een goed begin. Alleen om dezelfde angst om stemmen te verliezen onder de moslims heeft hij toen niet doorgezet. Hopelijk doet hij het nu wel.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 15:30

Hakkepuf Dus Asscher heeft hier scherpe kritiek. Maar uit angst om stemmen van moslims te verliezen, ontziet hij nu juist de islam? Ik vind dat dan maar heel dom, dat hij die scherpe kritiek, waar u het zo mee eens bent, dan geeft. In uw opvatting, oliedom.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 okt. 2020 - 9:20

Geachte heer Asscher, "...daarop volgde laat zien dat de frontlinie opeens letterlijk in de klas ligt..." Opeens? Werkelijk? Het is fijn dat zelfs bij de PvdA eindelijk de schellen van de ogen vallen maar helaas is dat rijkelijk laat. Dit probleem speelt al zeker twee decennia mijnheer Asscher. Docenten die de holocaust niet durven te behandelen, homoseksuele docenten die niet voor hun geaardheid uit durven te komen, geweld en intimidatie in het klaslokaal, tot het met het agressief benaderen van leerlingen die worst (varkensvlees) op hun brood hebben. De burgemeester van Amsterdam haalde uit arren moede haar kinderen van een zogenaamde 'zwarte school' om deze redenen. Maar dat waren uiteraard altijd 'incidenten' waar we niet teveel aandacht aan moesten besteden; we moesten toch vooral met elkaar in gesprek blijven. Uw partij heeft in sterke mate bijgedragen aan dit klimaat dat in de praktijk inhoud dat structurele problemen onder het tapijt worden geveegd; waar ze verder rotten. De onthoofding van deze leraar is geen actie van een éénling geweest zo blijkt uit de thans bekende informatie. Hier zat een organisatie achter...die jarenlang haar gang heeft kunnen gaan omdat politici opzichtig de andere kant uitkeken onder het mompelen van de kreet 'racist' als iemand het waagde hier aandacht voor te vragen. U oogst wat u zaait. Vertel mijnheer Asscher, wat gaat de PvdA doen om het islamitisch extremisme aan te pakken? Concrete voorstellen graag. Ik ben in gespannen afwachting.

11 Reacties
Bastet2
Bastet221 okt. 2020 - 10:21

Pfff, wat een verwijtend en eisend toontje. Ik kan het natuurlijk niet bewijzen, maar je klinkt als de standaard PVV of FVD aanhanger die uit protest op die racistische partijen stemt en ondertussen verwacht dat andere partijen de problemen oplossen. Zeg eens, tweekeer, wat heb je precies niet begrepen aan het stukje 'De vrijheid verdedigen moeten we met zijn allen doen, dat kunnen we niet alleen aan het onderwijs uitbesteden. Diegenen die dit soort onverdraagzaamheid prediken moeten gestraft worden. Het gif dat gezaaid wordt moet al online gesmoord worden. En we moeten alle kinderen leren met vrijheid om te gaan: ons grootste goed.'? Waarom denk je dat het een goed idee is om op zo'n moment weer gewoon ouderwets tegen de PvdA aan te trappen in plaats van het over oplossingen te hebben? Op welke draag jij zelf bij met deze polariserende taal?

Sonic2
Sonic221 okt. 2020 - 10:31

Kok zei in 2001 al dat we in oorlog waren met het islamitisch extremisme. Als je dat niet vermeldt. En als je maar dat sprookje blijft herhalen. En maar blijft doen alsof alt right wel gericht en goed benoemt dan blijven we in het moeras zitten. Ik heb sterk de indruk dat het enige wat jij en vele nationalisten met jou willen is dat jullie je "gelijk" willen hebben. Dat er credits naar die oplichters van je moeten. En dat links een middelvinger moet krijgen. Geen van drie is gerechtvaardigd. Voor de rest een goed betoog van Asscher. Het is ook niet verrassend, want Asscher neemt al jaren stelling tegen extremisme. Heeft IS aanhangers al de fanboys van het kwaad genoemd. Had het trouwens ook gisteren al door. Dat het geen fluit uitmaakt wat je schrijft als je links bent. Het maakt voor sommige ook niets uit wat je schrijft. Hoe ik het lees heeft iedereen op deze site afstand genomen van islamitische extremisme. Hoe bepaalde figuren dat weten om te draaien tot weg kijken onderschrijft hun leugenachtige aard. Overigens ben ik tegen geweld en eigenlijk zijn die vijf woorden al genoeg. En als mensen van het andere kamp eens fair en eerlijk zijn dan weergeven ze dat bij iedereen die links is. Ook ben ik tegen vrouwen onderdrukking. We zijn allemaal hier (enigszins) volwassen. En wat mij betreft moeten de organisaties die dit verheerlijken ook worden gesloten. Wat Frankrijk deed. En bepaalde gebedshuizen waar AANTOONBAAR haat worden gepredikt moeten dicht. Zonder de heksenjacht en het halve fascisme wat sommige hier willen.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 okt. 2020 - 10:48

Hé Sonic, daar ben je weer....even kijken. Alt-Right *check*, nationalist *check*, fascist *check*. Mooi, heb je vandaag toch weer drie deugpunten verdient. Even op de inhoud Sonic; de PvdA heeft jarenlang in de ontkenning gezeten over het gevaar van islamitisch extremisme. Dan kan je één quote van Kok erbij halen, maar dat maakt die constatering niet anders. Van de week was er nog een PvdA dame (fractievoorzitter) die naar aanleiding van deze terroristische daad de stelling poneerde dat we toch vooral niet moesten kwetsen. De geestelijke deformatie over dit onderwerp is binnen de PvdA nog steeds springlevend. Als mijn opmerkingen daarover persoonlijk neemt, tsja, dan is mijn constatering dat ook jij heel lang de andere kant op hebt gekeken. Dat is natuurlijk jammer, maar je bent nooit te oud om te leren en ik waardeer het dat je de harde aanpak van Macron onderschrijft. Overigens; ik zie vanuit de PvdA nog steeds geen concrete voorstellen voor gerichte actie op dit onderwerp. Ik ben nog steeds in gespannen afwachting. Tijd voor de lunch. Vandaag wentelteefjes (mag dat woord nog of is dan iemand gekwetst?)

Sonic2
Sonic221 okt. 2020 - 11:29

@ Twee keer bellen Altijd weer dat arrogante toontje over de inhoud. Ik wacht na 20 jaar nog steeds op inhoudelijke en vooral HAALBARE voorstellen van aan de rechterkant. 0,0. Nada. Maar daar heb je het niet over. Ik kan natuurlijk ook nog Aboutaleb noemen. Of Spekman over Marokkanen. https://www.pvda.nl/standpunten/veiligheid/jihadisme/ Een minuut googlen en je was er geweest. Volstrekt helder verhaal. Met concrete voorstellen. Voorkomen en aanpakken. Dat laatste roepen meerdere hier ook al. Absoluut niet alleen van de rechterkant U bent een prima voorbeeld van de nationalist. Geen idee hebben van de inhoud van links. Wel er altijd 100% een mening over hebben. Bewust of onbewust de standpunten niet vermelden. En altijd door drammen dat rechts of alt right ook maar iets echt goed en gericht benoemd en ook maar iets oplost. Wat hebben die 2 clowns opgelost? Behalve nog meer polarisatie. En Bastet heeft het ook al gecorrigeerd hieronder. En voor de rest moet je extremisme voorkomen. Dat typ ik ook in een andere reactie. En moet je extremisme aanpakken. Dat u alleen dat tweede deel benoemd dat is uw zwakte. En om nog eens een misverstand uit de weg te helpen. Je hebt over mij een grove en ongenuanceerde mening en 0 verstand van zaken. Ik was voor de Turkije deal. We kunnen in Nederland niet met 25 miljoen mensen wonen. We hebben een tekort aan woningen. De integratie gaat goed en ook weer niet goed. Klimaat plannen moeten betaalbaar zijn. Voor de rest( en daar zit de nuance) verdedig ik 100% Sylvana in wat ze zegt. Snap ik dat voor sommige mensen Zwarte Piet grievend kan zijn. Hebben we het over mensen. Dus dat mensen buikpijn hebben dat sommige kinderen het land uit moeten snap ik. Ben ik voor een gelimiteerd kinderpardon. Zijn veel moslims in dit land ook maar slachtoffer van een gefaald integratie beleid. Verdienen ze niet de hondse behandeling die ze van achterlijk alt right krijgen hier. Mensonterend. Eigenlijk he. Als je een keer fatsoen had en uit je alt right bubbel kan stappen, zitten er best een paar punten in waar rechtse mensen het ook mee eens kunnen zijn. Jij wilt je eigen simpele werkelijkheid. Duldt geen nuance. In Amerika zie we hoe alleen maar een KEIHARD beleid uitpakt. Voor de rest ben ik totaal niet snel gekwetst. Maar als ik zo enorm verkeerd wordt neergezet. Ook gisteren al. Dan wordt ik wel boos. Echt boos. Van mij heb je geen last als je eens het fatsoen hebt om wat ik zeg goed neer te zetten.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 okt. 2020 - 11:37

@Bastet: dat ik de PvdA het één en ander verwijt staat als een paal boven water. Kijk eens naar mijn bijdragen die ik de afgelopen jaren op deze site heb gedaan. Ik heb van dichtbij mee mogen maken wat jarenlang pappen en nathouden heeft gedaan met de volkswijk waar ik mijn jonge jaren heb doorgebracht. Dat was beleid van een links stadsbestuur, waar de PvdA jarenlang een doorslaggevende stem had. En weet je wie degenen zijn die er het meeste last van hebben? De Marokkanen en Turken die hier gewoon een leven op willen bouwen en hun best doen. Zij zijn degenen die elke keer worden aangekeken op het gedrag van straattuig en extremistische islamisten. Zij trekken aan het kortste eind. Omdat wij de goedwillenden niet steunen en de kwaadwillenden niet aanpakken. Ik draag de integratie een warm hart toe, omdat het mijn overtuiging is dat wij alleen op deze manier onze samenleving overeind kunnen houden. Maar dat houdt dan wél in dat wij de problemen die daarmee gepaard gaan moeten benoemen en aanpakken. Wij moeten degenen die het goed doen steunen; in woord en daad. En degenen die ons kwaad gezind zijn keihard aanpakken. Helaas is dat decennialang niet gebeurd en daar plukken wij nu de wrange vruchten van. Dus ja, ik verwijt de PvdA het nodige. In dit stuk van Asscher mis ik enige retrospectie over de rol van de PvdA in het ontstaan van deze situatie. En ik mis concrete voorstellen. Het is wat mij betreft nog steeds een praatje voor de verkiezingen. Dit alles kun jij polariserend vinden, het is jouw goed recht. Laat de PvdA eerst intern maar eens de bezem er doorheen halen, te beginnen met de fractievoorzitter van de lokale PvdA in Harderwijk. Dan praten we verder.

Sonic2
Sonic221 okt. 2020 - 11:38

Bedoelde dat ik 100% de vrijheid van meningsuiting van Sylvana steun. Inhoudelijk steun ik haar dus niet. Wel vind ik dat ze schandalig behandeld wordt. Alleen maar omdat ze een 100% andere mening heeft over onze cultuur als de nationalisten hier. De 1 is voor Zwarte Piet. De andere wil er van af. Het zijn de mensen die de grootste waffel hebben over intolerantie, want links is intolerant. Die beweren voor vrouwen op te komen. Dat zijn juist de mensen die met hun broek naar beneden zitten bij de Vrijmibo op Geenstijl en roepen dat er een piemel in moet bij een vrouw die opkomt voor vluchtelingen. Of dat ze graag verkracht wil worden. Ook zo'n "fraai juweeltje". Dat is wel goed van Simons. Ze laat wat mij betreft perfect zien hoe hypocriet, gevaarlijk, intimiderend, eenzijdig, bevooroordeeld, vooringenomen, agressief al dat rechtse volk schreeuw volk is. En hoe intolerant ze zijn. https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/08/bij1-over-forum-post-extreemrechts-gedachtegoed-dat-wereldwijd-leidt-tot-haat-en-terroristische-aanslagen/ https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/09/video-jan-roos-pakt-sylvana-simons-bij1-en-zihni-ozdil-ex-gl-aan-waardeloze-figuren/ https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/06/racistische-sylvana-simons-gaat-los-all-lives-matter-dikke-middelvinger/ Kleine opsomming. Simons is een racist, waardeloos figuur en haar partij is achterlijk. Dat is dus inhoudelijk, tolerant en fatsoenlijk rechts. Die voor de rest totaal niet moreel superieur, hypocriet of zich verheven voelt. Enfin. Overigens nooit eens iemand van rechts of ultra rechts hier die eens echt voor de vrijheid van meningsuiting van Simons gaat staan. Eens echt een vrijheid strijder is. Niet alleen als het in je straat past. Maar ook juist als het NIET in je straat past. Doodse stilte.

Drostemannetje
Drostemannetje21 okt. 2020 - 11:42

Tweekeerbellen Helemaal mee eens. Dit is al jaren aan de gang en het wordt steeds slechter.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 okt. 2020 - 11:46

Hallo Sonic, Tsja, als je boos wordt omdat een onbekende jou een keer een weerwoord biedt omdat je die persoon (mij dus) standaard uitmaakt voor alt-right en fascist dan zou mijn advies zijn om vooral niet uit jouw eigen bubbel te stappen. Dan loop je maar de hele dag boos rond. Zonde van je tijd. Beste Sonic, ik draag je niets kwaads toe. Maar ik hoop wel dat je een keer een discussie kunt voeren zonder elke keer de racisme/ fascisme kaart te trekken. Dat zou het gesprek zoveel prettiger maken. En voor het overige verwijs ik naar mijn reactie op Bastet. Ik wens je oprecht een prettige en zorgeloze dag toe.

Sonic2
Sonic221 okt. 2020 - 15:29

@ Tweekeerbellen Niemand zegt letterlijk tegen mij. Jij hebt het over Thierry Hitler. Of over Geert Goebbels. Omdat niemand dat hier kan staven en bewijzen. Vergelijkingen trekken en iemand op 1 lijn zetten is ook wat anders. 1931 vergelijken met 1941 is ook nogal een verschil. Niet dat dit allemaal wat uitmaakt. Het gaat om de beeldvorming. En de beeldvorming is de extreemlinkse Sonic( of wie het ook schrijft) hier zet andersdenkenden gelijk met massamoordenaars en oorlogsmisdadigers. Je mag niet rechts van het midden zijn, want anders ben je volgens Sonic een kampbeul in Auschwitz. Een volslagen foutieve en verkeerde weergave van wat ik zeg. Jullie willen dat ik dat zeg. Zodat jullie daarna in de slachtoffer rol kunnen. Het zijn de mensen die het over de inhoud hebben, maar dus mij in dit soort frames duwen. Waar ze voor mij invullen dat ik alles rechts van de VVD in de hoek van oorlogsmisdadigers duw. Zonder enige vorm van bewijs. Dat genoemde stromingen en hun aanhangers uitzonderlijk radicaal zijn, zal ik niet ontkennen wat dat heb ik al meerdere keren gesteld. Maar als je dit soort dingen in mijn schoenen schuift dan reageer je niet inhoudelijk. Maar dan ben je bezig met een persoonlijke strijd. Alles wat ik doe is defensief. Hoogstens dat ik tegen polariseer. Hoogstens dat ik fatsoenlijk Nederland verdedig. Hoogstens dat ik het gif bestrijdt. Meer niet. Ik merk bij mensen zoals u hetzelfde ontzettend dedain wat Melkert voor Fortuyn had. Veel verder als alle kritiek op FvD en PVV demonisering noemen. Alles die niet voor een snoeiharde aanpak is weg zetten als wegkijkers of landverraders komen jullie niet. En als voor de verkeerde kleur van Piet bent haat je Nederland. Ga trouwens eerst eens in je eigen stal kijken als je het over lichtgeraakt hebt. Op het moment dat ik dit schrijf moppert Trump over een vrouwelijke interviewer. Baudet mekkert over TPO. Dat zijn snowflakes.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 okt. 2020 - 16:07

@Sonic In mijn ervaring maken zachte heelmeesters stinkende wonden. Dat zien we niet alleen in onze gebrekkige aanpak van islamitisch extremisme, maar bijvoorbeeld ook in de aanpak van de georganiseerde misdaad. Nederland is een drugshol, wij zijn de dealer voor heel Europa. Coke, XTC, wiet, meth; we produceren het in gigantische hoeveelheden of we voeren het door in gigantische hoeveelheden. Per dag vinden in Amsterdam schietincidenten plaats, vrijwel altijd drugsgerelateerd. En dat alles heeft een oorzaak; onze bestuurders die te bescheten zijn om de zaken aan te pakken. Omdat wegkijken en ontkennen makkelijker is. De meest opvallende excessen worden aangepakt. Onderwijl gaat de houtrot door. Dus ja, ik sta voor een harde aanpak omdat ik daar in geloof. In de jaren '80 was New York een stad die op instorten stond. Hoezeer dat was doorgedrongen in de Amerikaanse psyche kun je terugzien in de epische film 'escape from New York', met mijn persoonlijke held Kurt Russel in de hoofdrol van 'Snake Plissken' (kijktip!). Tot de New Yorkers het zat waren er Rudy Giuiliani kozen als hun burgemeester. Hij veegde met harde hand de straat schoon en het had effect. Je kunt nu eenmaal niet 8 miljoen mensen bij elkaar zetten zonder duidelijke grenzen die worden gehandhaafd. Anders gaat het recht van de sterkste gelden. Rudy begreep dat en greep in. New York kwam weer tot leven. En iedereen profiteerde daarvan, van hoog tot laag. Het is mijn overtuiging dat wij in Nederland dezelfde aanpak moeten volgen. We zitten met 17 miljoen mensen op elkaars lip. En als we niet ingrijpen dan gaat het recht van de sterkste gelden. En dat is geen goed nieuws voor de rest. Dus Sonic, ons doel lijkt mij hetzelfde. Hoe we dat doel willen bereiken, daarover verschillen wij van mening. Zo zij het.

Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 15:38

Bellen Wat hebben die andere partijen allemaal gedaan om uw probleem aan te pakken? En hoe heeft Asscher in zijn uppie gepresteerd om, willens en wetens, dit probleem te veroorzaken, lange tijd in stand kunnen houden? En, nu hij eindelijk de vruchten kan plukken, als een blad aan de boom omdraait?

axetothehead
axetothehead21 okt. 2020 - 8:26

@Zandb Wil jij nu beweren dat de moord op Van Gogh te lang geleden is om relevant te zijn? Is er een reden dat jij onder iedere post een nietzeggende jij bak plaatst?

Rutger Groot
Rutger Groot21 okt. 2020 - 8:02

En deze vrijdheid van meningsuiting is onvoorwaardelijk zolang alles volgens de Wet gaat. Bij twijfel: vraag een rechter een uitspraak te doen. Dus laten we dan svp ook stoppen met de grenzen van deze vrijheid proberen te verleggen naar 'gekwets zijn' etc.

1 Reactie
Rutger Groot
Rutger Groot21 okt. 2020 - 9:34

En daarom is het zo belangrijk dat niet alleen leiders van politieke partijen maar juist ook islamitische organisaties zich laten horen tegen dit soort middeleeuwse barbarij. Hiermee wordt ook de wind uit de zeilen van rechtse populisten gehaald....

Zandb
Zandb21 okt. 2020 - 6:54

Alain Heel mooi gezegd van Alain, maar...... Ach, beste man, waarom niet nog veel verder in de tijd terug gaan om nog veel ingrijpender te 'relativeren'.

[verwijderd]
[verwijderd]21 okt. 2020 - 6:30

--- Dit bericht is verwijderd —

9 Reacties
Zandb
Zandb21 okt. 2020 - 6:49

Z_edje Ik zou niet weten wie het met u oneens zou zijn, nu u het eens bent met dat hele verstandige standpunt van Asscher. Misschien dat een scherpslijper alleen nog iets aan te merken zou hebben op de volkomen onnodige agressieve toon van uw reactie. En op de idee, dat de PvdA ineens een heel ander standpunt in zou nemen. Misschien dus dat iemand nog zal opvallen, dat u deze opvatting van Asscher alleen voor de islam bedoeld is en niet voor andere mensen die zonodig hun gif moeten zaaien. Immers, zoals u zegt; in wat Asscher in de laatste zin zegt, is geen speld tussen te krijgen.

Satya
Satya21 okt. 2020 - 7:58

Je bent het gezien jouw generaliserende, agressieve stukje niet met Asscher eens. "Dat de dader en zijn supporters moslim zijn is niet een excuus om je pijlen op de boodschapper te richten maar gewoon onderdeel van het probleem." Moslimhaat lees ik niet in het stuk van Asscher. Wanneer spreek jij je eens uit tegen haat ipv het verspreiden.

2e kans
2e kans21 okt. 2020 - 8:35

Satya, Wie heeft het over moslimhaat? Het gaat erom dat moslims die niet denken als die idioten (degenen die het fatwa voor de leraar uitspraken en de dader) zich uitspreken tegen dergelijk walgelijk gedrag. Omdat die idioten verdeeldheid zaaien en een dialoog bemoeilijken. Leraren moeten kinderen leren zelf na te denken, en niet blind het geloof of de opvatting van de familie over te nemen. Zowel bij islamitische kinderen, als christelijke kinderen, Jehova kinderen of van welk geloof dan ook. Moslimhaat lees ik ook niet in het stuk van Ascher, maar ook niet in het stuk van Z_Edje. Hij geeft ook aan dat het niet gaat over de vredelievende moslim die je kent, maar om diegene die gif spuien, die je niet ziet. Haat zie ik hier alleen bij de dader en diegene die het fatwa uitspraken omdat een leraar kinderen vrijwillig in de klas cartoons liet zien en daarover het gesprek wou voeren. Ik denk (aanname) dat Z_edje het volmondig met Asscher eens is. Benoem het probleem, in plaats van regressief links wegkijken.

Satya
Satya21 okt. 2020 - 13:00

Z_edje De boodschapper over islam is meestal Wilders. De man die een fractiemedewerker laat zitten die genocide op Afrikanen acceptabel vindt. Ik zal mij tegen een ieder die Wilders normaliseert verzetten, die is net zo extreem als de extremisten binnen de Islam. 2e kans "Het gaat erom dat moslims die niet denken als die idioten (degenen die het fatwa voor de leraar uitspraken en de dader) zich uitspreken tegen dergelijk walgelijk gedrag. " Ik vind dat belachelijk, dat doen ze namelijk constant. Mijn moeder draagt meestal bv geen hoofddoek. De enige keer dat zij die draagt is om dezelfde reden als ik dat soms doe, traditionele oost Afrikaanse fleurige modeaccessoire. Ze doen het als ze gewoon in het leven meedraaien, ze doen het als ze hun leven openstellen voor buren. Dat dat erg vaak niet beantwoord wordt is iets dat net zo hard besproken moet worden als je het anders wilt.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 okt. 2020 - 13:14

`(extreem rechts, dom rechts, stochastisch rechts ofzo volgens Hannes Achterhout)' Volgens mij heb ik nergens op dit draadje gereageerd dus lijkt het me een nogal agressieve aandrang om hier je ad hominem gif te spuien over wat je stoort aan mijn opinie elders. Bovendien komt het woord `stochastisch' uit je eigen smalle koker.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout21 okt. 2020 - 20:48

Het blijft een enigma waarom reuzelranzig rechts, Pim Fortuyn indachtig, Vrijheid van Meningsuiting exclusief voor zichzelf opeist. Alsof het geen besef heeft van het feit dat het vrije woord ook pluriform & linksom in een democratie evenzeer bestaansrecht heeft als reactionair dog- en pragmatisch erfgoed,

Zandb
Zandb22 okt. 2020 - 8:06

Z_edje U zult daar anders over denken; u gaat er met gestrekt been in op een manier waar de aangevallenen zich niet kunnen wapenen. Een misselijke manier van doen. U zoekt gewoon ruzie met uw beledigende woordkeuze. Zie citaat: "Normaliter was namelijk al vrij snel zodra Wilders iets in deze connotatie over de VVMU had geroepen dat het onderwerp van hoon en moralisme geworden en kon je er in dit soort discussies op wachten totdat inderdaad de schuld terecht zou komen bij Amerikanen en joden en oh ja niet te vergeten hunnie van de overkant (extreem rechts, dom rechts, stochastisch rechts ofzo volgens Hannes Achterhout). Nou koester ik geen illusies, van een aantal vaste schrijvers hier verwacht ik alsnog wel pogingen die kant op en anders wel reacties die vooral moeten benadrukken dat enige vorm van islam kritische geluiden toch wel xenofobie moeten zijn en het alsnog weer naar kritiek op …-rechts kan worden vermarkt." Zaken bij de naam noemen, prima. Maar nog voordat ook maar iemand een zaak bij de naam noemt, is die tot op de grond afgebrand. Waar haalt u het lef vandaan om voor anderen in te vullen, dat hen zulk kwalijk gedrag ter verwijten valt. Asscher zegt iets in het algemeen. En het is tegen de islam gericht in zoverre die zich misdraagt t.a.v. onze democratische rechtsstaat. Niet meer en niet minder. U zegt, dat ik uw woorden verdraai. Dat u zich nergens over de islam uitspreekt is onzin. Dit citaat: "Dus wegkijk joopers, laat de boodschap van Asscher eens goed tot je doordringen. Hier liggen niet de vredelievende moslims die je kent van de buurtsupermarkt of als vriendelijke overbuurman onder vuur maar de ouders die deze leerkracht als zondebok hebben aangewezen, de hitseikels op sociale media en de sukkel die opstond om iemand om een tekeningetje te onthoofden.", gevolgd door de samenvattende les voor de als "wegkijk joopers" uitgescholden mensen. "Dat de dader en zijn supporters moslim zijn is niet een excuus om je pijlen op de boodschapper te richten maar gewoon onderdeel van het probleem." bewijzen dat.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout23 okt. 2020 - 14:41

`Kijk nou alleen naar hoe zo’n Achterhout in dit soort discussies er in zit ...' Ik vind het nogal grof, op agressieve af, dat je alweer mijn naam noemt in een reactie op iemand anders. Heb je niks beters te doen dan de gefrustreerde trol uit te hangen?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout26 okt. 2020 - 21:23

`Wat we van Hannes Achterhout nou echter nooit eens lezen is wat er achter zijn rabiate haat naar rechts zit' Tja, dat is jouw probleem.

TwoTone
TwoTone20 okt. 2020 - 22:07

@LA : de maatschappij vraagt al jaren om wat u schetst, de maatschappij vraagt ook al jaren aan de politiek om grenzen te stellen en op te leggen aan het gedrag van (een deel van de) instromers. De vraag is waarom de politici zo weinig hebben gedaan, en wat ze nu gaan doen? Het probleem is nu toch al jaren bekend.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 okt. 2020 - 7:02

TwoTone Uw vraag is helaas te eenvoudig te beantwoorden: Als het allemaal zo eenvoudig zou zijn, als u doe voorkomen, dan was het al lang gebeurd. Wat Asscher hier zegt is volkomen waar maar heel moeilijk concreet te maken op de manier die u zich voorstelt, simpelweg omdat we een goede democratische rechtsstaat hebben. Het principe bijvoorbeeld dat niemand schuldig is totdat zoiets bewezen is, bijvoorbeeld, dwingt ons heel vaak om pas te kunnen ingrijpen (en dan ook nog vaak 'bij gebrek aan bewijs halfslachtig' nadat het leed geschied is. U zegt bv: Het probleem is al jaren bekend. Heel terecht. Maar het is ook al eeuwen bekend dat mensen mensen misdaden plegen. Desondanks is dat is dat probleem nooit opgelost.

Juppé🎗
Juppé🎗20 okt. 2020 - 20:19

« En we moeten alle kinderen leren met vrijheid om te gaan: ons grootste goed. »••••Helemaal met U eens en dat ook als de ouders dat van hun omgeving niet mogen toelaten. De staat moet garant staan voor die vrijheid.

2 Reacties
Zandb
Zandb21 okt. 2020 - 7:09

Juppé Volgens mij is dat onmogelijk: "De staat moet garant staan voor de vrijheid"? Ouders bv wordt de vrijheid toegekend om hun kinderen op ter voeden zo ze willen. En dat houdt per definitie een zekere mate van onvrijheid in, voor wie opgevoed wordt. Dat alles wel binnen de grenzen van de wet. Verder kunnen mensen in vrijheid er voor kiezen een deel van hun vrijheid op te geven. Daar kan de staat weinig aan doen. De staat kan alleen maar/moet er voor zorgen, dat de wetten worden nageleefd. Daarmee is helaas niet de vrijheid gegarandeerd.

Satya
Satya21 okt. 2020 - 8:00

Dan is het geen vrijheid meer. Eng.