Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samsom wil dat politici terug kunnen naar oude baan

  •  
28-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamer_300_02.jpg
VVD wil terugkeerregeling afschaffen, Samsom juist uitbreiden
De terugkeerregeling is een wet die regelt dat ambtenaren die de politiek in gaan na beëindiging van hun Kamerlidmaatschap terug kunnen keren in hun oude baan. De VVD wil, samen met onder meer CDA, D66, SP en SGP, af van die regeling. Samsom vindt dat een slecht idee. Een politieke carrière is te risicovol zonder dergelijke bescherming, vindt hij.
Voormalig Kamervoorzitter en oud-diplomaat Frans Weisglas maakte zelf geen gebruik van de regeling maar is er wel voorstander van. Hij verklaarde tegenover de Volkskrant :
 “Veel mensen worden altijd boos als ik dit zeg, maar het Kamerlidmaatschap is werk met een bovengemiddeld hoog risico. Van de ene op de andere dag kun je opeens je baan kwijt zijn. Het is een zeer ongewis vak, waar veel mensen dan ook voor terugschrikken. Als je dankzij zo’n terugkeerregeling dan toch goede mensen kunt lokken, is daar toch niets op tegen? Ik zou het goed vinden als ook andere sectoren – bedrijven en maatschappelijke organisaties – zo’n regeling in het leven roepen om ook daar mensen te werven. Nu dreigt in de Kamer altijd oververtegenwoordiging van de publieke sector.
De regeling ligt onder vuur ondanks het feit dat er de afgelopen tien jaar niemand gebruik van maakte, op twee uitzinderingen na: Mariko Peters van GroenLinks en Désirée Bonis van de PvdA. De VVD wil van de regeling af onder het motto: als je met een nieuwe baan gebint, zeg je je oude op. Een meerderheid in de Kamer is het daarmee eens. 
Oud-Kamerleden blijken in de praktijk moeilijk aan een nieuwe baan te komen, schreef Binnenlands Bestuur in 2002. De politiek veranderde in die tijd en een Kamerlidmaatschap was niet langer een vanzelfsprekende opstap naar andere functies in het openbaar bestuur zoals bijvoorbeeld burgemeester. Daarom werd door het parlement een outplacement-regeling in het leven geroepen die ex-politici helpt bij het zoeken naar nieuw werk. Maar volgens Weisglas is het beter gewoon te voorkomen dat mensen hun oude baan kwijtraken. Samsom sloot zich in een programma van BNR aan bij het pleidooi van Weisglas:
Ook ik ben geïnteresseerd in politici die uit het bedrijfsleven komen. Het gaat om bedrijven die een plek moeten vrijhouden en niet weten hoe ze dat moeten organiseren. Ik zou de discussie liever in dat verband voeren dan aan de hand van een paar voorbeelden, opeens het recht voor ambtenaren afpakken.
 cc-foto: JvL

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

peterh2
peterh228 aug. 2013 - 12:04

Gewoon afschaffen... Hoe simpel kan het zijn?

JAWEH
JAWEH28 aug. 2013 - 12:04

Als we geen partijdemocratie hadden, was het allemaal een stuk makkelijker. Dan werd tenminste het algemeen belang gediend.

lynx234
lynx23428 aug. 2013 - 12:04

Ik vermoed dat veel reageerders alle politici meteen naar hun vroegere baan zouden willen terugsturen. Of terug naar school.

dino_radja
dino_radja28 aug. 2013 - 12:04

-- Van de ene op de andere dag kun je opeens je baan kwijt zijn. Het is een zeer ongewis vak, waar veel mensen dan ook voor terugschrikken. -- welkom in de wereld die al jaren realiteit is voor veel mensen. Maar dan gaat het niet om topverdieners, of zelfs modaal, in tegenstelling tot de prima beloning voor een kamerlid. Alleen is voor die mensen dat onzekere bestaan geen keuze. Er hoeft geen recht te zijn op een opgezegde(!) baan omdat je voor iets anders kiest.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 aug. 2013 - 12:04

Politici- beginners naar het minimumloon plus praatjes toeslagen, gefaald politici 200 dagen werkstraf wegens valse beloftes en goede geslaagde politici een auto: een hele mooie ouderwets Fiat 500. Dat is democratie.

adrie2
adrie228 aug. 2013 - 12:04

Doet me denken aan de Dienstplicht. Toen ik begin 60e jaren van de vorige eeuw 'afzwaaide' kon ik niet meer terecht bij mijn oude werkgever. Later werd hun juist de verplichting opgelegd om de oud-werknemer weer in dienst te nemen.

rbakels
rbakels28 aug. 2013 - 12:04

De VVD geeft blijk van schandalig weinig historisch besef. De liberale voorman Thorbecke, de man die in 1848 de grondwet schreef die op hoofdlijnen nog steeds geldt, sprak met afschuw over "beroepspolitici". M.a.w. politicus zijn is iets tijdelijks. Daar hoort een terugkeerregeling bij. Dat we inmiddels een hoop "beroepspolitici" hebben is verontrustend, en allerminst vanzelfsprekend.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai28 aug. 2013 - 12:04

Ja als het de PVDA zeker stellen van baantjes en het creëren van baantjes voor de PVDA notabelen is niets te gek. Zelfs een regeling die misschien ooit eens gebruikt gaat worden want de PVDA's gebruiken de politiek als opstap naar dik-overbetaalde banen en niet andersom.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst128 aug. 2013 - 12:04

Strak plan. Gevallen politici terug naar hun oude baan. Dan zijn die wachtgelden ook niet meer nodig.

1 Reactie
lembeck
lembeck28 aug. 2013 - 12:04

Helemaal eens.