De terugkeerregeling is een wet die regelt dat ambtenaren die de politiek in gaan na beëindiging van hun Kamerlidmaatschap terug kunnen keren in hun oude baan. De VVD wil, samen met onder meer CDA, D66, SP en SGP, af van die regeling. Samsom vindt dat een slecht idee. Een politieke carrière is te risicovol zonder dergelijke bescherming, vindt hij.
Voormalig Kamervoorzitter en oud-diplomaat Frans Weisglas maakte zelf geen gebruik van de regeling maar is er wel voorstander van. Hij verklaarde tegenover de Volkskrant :
“Veel mensen worden altijd boos als ik dit zeg, maar het Kamerlidmaatschap is werk met een bovengemiddeld hoog risico. Van de ene op de andere dag kun je opeens je baan kwijt zijn. Het is een zeer ongewis vak, waar veel mensen dan ook voor terugschrikken. Als je dankzij zo’n terugkeerregeling dan toch goede mensen kunt lokken, is daar toch niets op tegen? Ik zou het goed vinden als ook andere sectoren – bedrijven en maatschappelijke organisaties – zo’n regeling in het leven roepen om ook daar mensen te werven. Nu dreigt in de Kamer altijd oververtegenwoordiging van de publieke sector.
De regeling ligt onder vuur ondanks het feit dat er de afgelopen tien jaar niemand gebruik van maakte, op twee uitzinderingen na: Mariko Peters van GroenLinks en Désirée Bonis van de PvdA. De VVD wil van de regeling af onder het motto: als je met een nieuwe baan gebint, zeg je je oude op. Een meerderheid in de Kamer is het daarmee eens.
Oud-Kamerleden blijken in de praktijk moeilijk aan een nieuwe baan te komen, schreef Binnenlands Bestuur in 2002. De politiek veranderde in die tijd en een Kamerlidmaatschap was niet langer een vanzelfsprekende opstap naar andere functies in het openbaar bestuur zoals bijvoorbeeld burgemeester. Daarom werd door het parlement een outplacement-regeling in het leven geroepen die ex-politici helpt bij het zoeken naar nieuw werk. Maar volgens Weisglas is het beter gewoon te voorkomen dat mensen hun oude baan kwijtraken. Samsom sloot zich in een programma van BNR aan bij het pleidooi van Weisglas:
Ook ik ben geïnteresseerd in politici die uit het bedrijfsleven komen. Het gaat om bedrijven die een plek moeten vrijhouden en niet weten hoe ze dat moeten organiseren. Ik zou de discussie liever in dat verband voeren dan aan de hand van een paar voorbeelden, opeens het recht voor ambtenaren afpakken.