Samsom: 'Zijlstra's plan is ongelooflijk lomp' ... PvdA-leider wil 'belastingverschuiving', minder belasting op arbeid en meer op kapitaal
Diederik Samsom wil dat het kabinet-Rutte II de resterende regeerperiode tot 2017 gebruikt om minstens één grote hervorming door te voeren: een nieuw belastingstelsel waarbij werken aantrekkelijker gemaakt wordt en dat meer belasting vraagt van de rijken. Volgens Samsom moet het kabinet zijn ‘terughoudendheid laten varen’ en flink gaan investeren om de economie en werkgelegenheid aan te jagen. De PvdA-leider deed zijn uitspraken in een interview met de Volkskrant.
Als het aan Samsom ligt begint het kabinet vandaag al met het doorvoeren van de veranderingen. De PvdA wil – net als de VVD – het belastingstelsel hervormen, maar Samsom vindt de plannen die zijn coalitiegenoot Halbe Zijlstra eerder aankondigde ‘van een ongelooflijke lompheid’. De PvdA-leider pleit in de Volkskrant voor een ‘belastingverschuiving’ waarbij arbeid minder en kapitaal meer wordt belast:
Voor mensen met een beetje spaargeld is het veronderstelde rendement van 4 procent te hoog, terwijl aan de bovenkant de vermogens alleen maar groeien en renteniers daardoor veel te weinig belast worden. Dat moet andersom. De vermogensverdeling in dit land is uitermate oneerlijk. Met kapitaal kun je heel snel veel rijker worden en met arbeid kennelijk niet.
Samsom erkent dat hij zijn liberale coalitiepartner hiermee ernstig in de wielen rijdt, maar volgens hem kan de coalitie inmiddels wel tegen een stootje:
We hebben wel meer verschillen overbrugd. Als je het stelsel alleen maar zo efficiënt mogelijk inricht en verder niks, wordt de samenleving oneerlijker. Bovendien laat je dan een opdracht liggen. Daar staan we hard in.
Het plan van de commissie-Van Dijkhuizen om het belastingstelsel verregaand te vereenvoudigen ligt al bijna een jaar op de plank omdat andere discussies voorrang kregen, maar kan wat Samsom betreft vandaag nog worden omgezet in actie. Daarnaast wil hij dat het kabinet een nieuwe poging doet om de investeringen in de economie aan te jagen en ‘maakbedrijven’ te helpen om banen te creëren:
Ik zie nu dat de patstelling wel irritant lang duurt. Als je eindeloos gaat steggelen over wie dat risico neemt, kom je nooit ergens, maar verdwijnen intussen wel de banen. Mensen trekken zich terug van de arbeidsmarkt. Het kabinet moet bedrijven over de streep trekken om te investeren. Of eigenlijk: over de streep duwen.