Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samsom houdt hoop: We kunnen dit aan

  •  
24-10-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
samsom300_09.jpg
PvdA-leider Diederik Samsom over het groeiende aantal asielzoekers en de oplossing: huidig aantal vluchtelingen is geen probleem ... Oplossing ligt in samenwerking met Europa 
Asielzoekers, je wil ze helpen, of je moet ze niet. Andere smaken lijken er als je de berichtgeving in media op naslaat niet te zijn. Tot september dit jaar dienden zo’n 34 duizend mensen een asielaanvraag in. Een record, dat grote gevolgen met zich mee brengt. Het kabinet zit met de handen in het haar vanwege het tekort aan opvangplaatsen – mede doordat eerdere kabinetten een aantal prima asielzoekerscentra sloten -. Het kabinet kan niet anders dan noodopvang regelen, maar – met dank aan de verzetstour van ophitser Geert Wilders – komt dat de PvdA en VVD op veel weerstand te staan. PvdA-leider Diederik Samsom is klaar met alle grote woorden en roept in een interview in de Volkskrant zaterdag op tot een ‘minder hete hoofden en gezwollen aderen’. We kunnen dit namelijk gewoon aan.
RTEmagicC_samsom850.jpg.jpg
Wat meer rust in de tent die Nederland heet, is hoognodig. Afgelopen week liepen protesten tegen de komst van asielzoekers op meerdere plekken in Nederland uit de hand. Denk alleen al aan de beelden van Steenbergen, waar dreigende taal werd gesproken en met brandende fakkels werd gedemonstreerd. Dat beeld beklijft, maar volgens Samsom wil ‘de grote, stille meerderheid’ van de Nederlanders gewoon dat opvang voor asielzoekers fatsoenlijk wordt geregeld.
Bovendien, zo zegt Samsom, kan Nederland die opvang aan. Hoewel Nederland in 1998 relatief ook veel vluchtelingen verwelkomde – zo’n vijfduizend per maand destijds, tegenover 12 duizend nu – zetten we ze toen in lekkende legertenten in een knollenveld, aldus Samsom. “Maar we zijn twintig jaar verder. We kunnen meer aan. We kunnen dit dus aan.”
De leider van de PvdA hekelt de twee uitersten in het politieke debat en geeft daarmee eigenlijk ook antwoord op de vraag: wat moeten we doen? Volgens Samsom wordt het draagvlak kleiner voor de opvang van asielzoekers, omdat men niet weet waar dit eindigt. Samsom:
“Het eindigt op het moment dat Europa voldoende samenwerking heeft gevonden, intern en met Turkije, om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid mensen die Europa opzoekt overzichtelijk blijft. Die hoeveelheid kan best groot zijn. Ook een aantal van 60 duizend kunnen we in Nederland aan. Als je een grens in getallen wil vatten, vraag je erom bedrogen te worden. De norm moet zijn dat wij mensen fatsoenlijk opvangen zonder omwonenden ermee te overvallen. Een macronorm biedt schijnzekerheid.”
Die samenwerking lijkt er nu eindelijk te komen in Europa. EU-voorzitter Juncker heeft een speciale EU-Balkan-topontmoeting belegd, waardoor in ieder geval een einde gemaakt moet worden aan die ongecontroleerde migrantenstroom die via de westelijke Balkan de EU binnenkomt. In een ontwerpverklaring staat onder meer dat de chaotische en miserabele opvang van tienduizenden vluchtelingen in Europa het gevolg is van de egoïstische opstelling van een aantal lidstaten. Denk hierbij aan Hongarije dat de grenzen met hekken afsloot. Of aan Kroatië, dat vluchtelingen over de grens met Slovenië dumpte. “Een beleid gebaseerd op het simpelweg doorlaten van vluchtelingen naar je buren, is niet aanvaardbaar”, aldus de ontwerpverklaring.
De bedoeling is dat het aantal vluchtelingen eerlijk wordt verdeeld over de lidstaten. Landen die zelf te weinig tenten of zorg kunnen bieden, kunnen om hulp vragen aan Brussel. Maar dan zijn we er nog niet.
Behalve eerlijke verdeling van vluchtelingen, zet de EU ook in op het beter controleren van de buitengrenzen van de Europese Unie.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.