Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samsom hekelt PVV-retoriek Zijlstra

  •  
21-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sasomzijlstra
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra laat geen mogelijkheid onbenut om rechtse borrelpraat met politieke visie te verwarren en roept zaterdag in de Telegraaf:
"Voor mensen van buiten Europa moet hier geen recht meer op asiel zijn. Als ze toch komen, dan moeten ze per kerende post terug."
De barmhartige VVD’er wil in uitzonderlijke situaties, zoals de huidige vluchtelingencrisis en de oorlog in Syrië, nog wel een uitzondering maximaal 15.000 asielzoekers per jaar van buiten Europa opvangen. Heel wat minder dan de asielinstroom – bestaande uit eerste asielaanvragen, herhaalde asielaanvragen en nareizigers – van 59.100 mensen in 2015. Overigens zijn de 15.000 ‘gelukkigen’ alleen op uitnodiging en na controle welkom, en niet voor lang:
"Als de oorlog daar afgelopen is, gaan ze wat mij betreft terug."
Dat het opgewarmde plan Azmani in strijd is met verschillende internationale mensenrechten- en vluchtelingenverdragen en daardoor volstrekt onhaalbaar, lijkt Zijlstra niet te deren. Hij ziet het als een taak van het volgende kabinet om die verdragen te wijzigen.
PvdA-leider Samsom verwerpt de retoriek van Zijlstra en zegt blij te zijn dat het huidige PvdA-VVD-kabinet een andere aanpak heeft gekozen dan de VVD nu voor ogen zegt te hebben:
"Wie vluchtelingen wegzet als bedreiging voor onze waarden, splijt de samenleving in plaats van te verbinden. We maken de vluchtelingenstroom beheersbaar, stoppen de smokkel en verdrinkingen en bieden een legale route voor vluchtelingen. En we werken aan snelle integratie van hen die hier mogen blijven."
Zijlstra is niet de enige VVD’er die dit weekend rechtse praat uitslaat, op het VVD-congres zei Mark Rutte vandaag nooit meer terug te willen naar ‘de naïviteit van de multiculturele samenleving’:
“We willen nooit meer terug naar de naïviteit van de multiculturele samenleving.” #vvdcongres https://t.co/HWJWFsIzWT
— VVD (@VVD) May 21, 2016
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.