Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Samsom gaat niet in op avances Wilders

  •  
24-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
samsomwilders300.jpg
PVV-leider wilde hulp PvdA bij EU-referendum
PVV-leider Geert Wilders heeft de PvdA opgeroepen samen een referendum over Europa mogelijk te maken. Zelfs de linkse SP zou welkom zijn om zich aan te sluiten bij het door de extreem-rechtse partij geïnitieerde voorstel. PvdA-leider Diederik Samsom heeft de oproep donderdag afgewezen.
Samsom zei woensdagavond een referendum in Nederland over Europa niet direct af te wijzen. Zijn verwachting is dat de Nederlanders wel in de EU willen blijven.
Hij keert zich nu toch tegen het PVV-voorstel omdat de PvdA-leider vindt dat de Europese verkiezingen in 2014 een beter moment vindt om over de toekomst te praten van Europa. “Dan gaat het niet alleen om de platte vraag: in of uit de EU?” aldus Samsom.
Verder wijst Samsom op een initiatiefvoorstel om een raadgevend referendum in te voeren, dat bij de Kamer ligt. “Als dat voorstel het haalt, kan over elk onderwerp een referendum worden gehouden.”

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

msj_meijerink
msj_meijerink24 jan. 2013 - 15:05

Wilders toont zich een rasopportunist. Daar wil je vanzelfsprekend niet mee vergeleken worden!

JoopSchouten
JoopSchouten24 jan. 2013 - 15:05

Raad kan altijd worden afgewezen. Een raadgevend referendum is daarom een dode mus. Net als SamSam's zogenaamde 'sociaal' partijbeleid.

TheBigLebowski
TheBigLebowski24 jan. 2013 - 15:05

Ach we leven in een schijndemocratie. De helft van NL wil linksaf de andere helft rechtsaf en uiteindelijk gaan ze samen en zeggen ze dat "het volk" dat wilde. Niet dus. paar jaar terug een referendum over de grondwet van de EU. Een flinke meerderheid (2/3) zei keihard NEEN en toch wordt het erdoor gedrukt. cameron kan wel popi jopi lopen doen maar als het puntje bij paaltje komt doet ie met de uitslag toch wat ie zelf wil. nee, democratie is een raar begrip.

vriest
vriest24 jan. 2013 - 15:05

Laten we even in het midden laten dat het hier gaat over het houden van een reverendum ,en dan niet zoals het voorgaande wat van tavel geveegd werd door bakelende .Een reverendum wat ons burgers eindelijk de kans zou geven een oordeel te vellen omtrend de eu en machtgeile idioten in brussel .Want een beetje minder brussel zou welkom zijn

elise1964
elise196424 jan. 2013 - 15:05

Ja, eens een keertje naar het volk luisteren, dat moeten we vooral niet willen met elkaar. Hoezo democratie?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 jan. 2013 - 15:05

Gelijk heeft Samsom, omdat de PVV van Wilders geen democratische politiek partij is en dat weet iedereen, toch? Janmaat had wel een democratische partij en werd door democratie terecht gesloopt, ondemocratische partij van Wilders mag rustig doorgaan? Omdat God, Israel en de Telegraaf het graag zo willen?

Meta Foor
Meta Foor24 jan. 2013 - 15:05

1) ik krijg steeds meer de indruk dat Samsom weinig meer in de PvdA pap te brokkelen heeft ; een achteruitleunende leider die denkt dat t vanzelf gaat . 2) niemand in de gaten dat Wilders een spelletje speelt ??

DanielHoogland2
DanielHoogland224 jan. 2013 - 15:05

Voor de PvdA geldt, zoals voor ale andere zichzelf serieus nemende politieke partij : je moet/mag/kunt GW en zijn beweging niet ernst nemen. Als het om democratie en democratische principes gaat, is GW juist het inbegrip van alles andere als democratie. Dat geldt zijn politieke structuur, zijn houdingen en zijn "politiek" als je dat al politiek wilt noemen. Dus in zo belangrijke zaken als EU lidmaatschap wonnt deze GW gewoon op een andere planeet. Er is echter een unieke mogelijkheid voor een afstemming : EP lid Daniel Cohn Bendit heeft geoppert dat er een Europese Grondwet moet komen, in de stijl met de Duitse : van niet meer dan pakweg 22 pagina's, en voor iedereen begrijpelijk. Deze wordt aangenomen bij dubbele meerderheid : zowel de regeringen van de lidstaten, als ook de bevolking van deze lidstaten moeten in meerderheid voor de invoering zijn. Dan kunnen de hardnekkige tegenstanders alsnog uittreden. Een geweldig idee. Als het gaat over de vraag van afgeven van souvereiniteit gaat zegt Cohn Bendit, - en ik ben het vokomen met hem eens - : je geeft geen souvereiniteit af, je verruilt de nationale souvereiniteit simpelweg voor een europese souvereiniteit. Geen probleem dus.

Michiel Online
Michiel Online24 jan. 2013 - 15:05

de euro hadden we jaren geleden al afgewezen maar het ging toch door. ik snap echt niet dat je een referendum kan houden en vervolgens toch doen wat je al besloten had. verder ben ik gewoon nog net zoveel tegen de haatzaaiende xenofoob Greet Widlers als een jaar of twee terug.

MichelReiziger
MichelReiziger24 jan. 2013 - 15:05

@Michiel. Indeed indeed. Tijden dat als je tegen de Euro was, ook gelijk maar in de extreme hoek wrrd geduwd door propaganda van Euroscisten als Pechthold liggen gelukkig achter ons.

ColorHugo949
ColorHugo94924 jan. 2013 - 15:05

Het grote probleem is de politici hebben zelf nog geen EU plan die paal en perk stelt aan omvang, taakinvulling en bevoegdheden. Men weet het eenvoudig niet.... waar het EMU avontuur op uitdraait. Het kan nog alle kanten op. De EU is compleet gegijzeld door de EMU-eurocrisis. De EMUnoodsituatie wordt vet misbruikt door de EUrocraten en kan wat betreft de EU niet lang genoeg duren. In recordtempo worden soevereine budgetaire en politieke bevoegdheden overgenomen van de lidstaten en ingevuld door ongekozen plakband EUrocraten zoals ESM, ECB, EC en Bankenunie. EU Referendum zou moeten gaan over: Wel of geen politiek, fiscale federatie Indien ja, wat houd dat in, paal en perk. Minimale of maximale federatie? Alles delen of beperkt delen. Denk aan nationale uitzonderingen als , pensioen, sociale voorzieningen, zorg, etc. Indien nee, wat dan wel delen met Europa. Bijvoorbeeld terug naar handelsunie EEG, iedereen eigen munt. Van het EuropeesParlement hoeven Nederlanders niet te verwachten dat die zullen opkomen voor nationale belangen.

bruces
bruces24 jan. 2013 - 15:05

En hij had nog wel bloemen meegebracht.

rgeurtsen
rgeurtsen24 jan. 2013 - 15:05

Samsom heeft gelijk, maar krijgt het niet per se... hij moet zorgen dat hij in beeld is over de macro-economische vraagstukken en de positie die de PvdA daarin kiest en zou/had willen kiezen, zodat helder is dat he thuidige beleid een compromis is. En overigens Samsom heeft om een twee reden geen gelijk. Hij doet alsof Cameron uit de pot wil snoepen. Maar Samsom zal moeten erkennen dat het van tijd tot tijd nodig is om te heroverwegen. Niet alleen van oud beleid van de EU, maar ook over de rol en taakvedeling en verdeling van bevoegdheden tussen de verschillende lagen (gemeente, regio, nationaal, Euro, EU, en Europees verdrag van de mensenrechten, en internationale verdragen). Die lijsten zullen gemaakt worden en je kan daar maar beter en goede constructieve toon in zetten dan alleen maar NEE roepen tegen Cameron en de PVV.

TheRealHandyman
TheRealHandyman24 jan. 2013 - 15:05

Probleem met de EU is je bent voor of je bent tegen. Er is geen duidelijkheid om te zeggen dat je wel voor bent, maar dat het anders moet. Ik geloof echt wel dat pro EU'ers enorm goede ideeën hebben. Ik heb dat zelfde met tekenen. Als ik mijn ogen sluit, dan heb ik de mooiste beelden voor ogen, maar zodra ik dat op papier ga zetten, wordt ik uitgelachen door kinderen van een kleuterklas. Dat is nu hetzelfde met de mensen die nu de EU besturen. Hun ideeën zijn ongetwijfeld goed, maar wat uitvoering betreft is het gewoon bagger en als wij er niet zo onder zouden lijden zou je er nog om kunnen lachen. Pro EU weet dat en probeert alleen met leugens of ontkenningen ons te overtuigen dat zij gelijk hebben waarbij ze onze intelligentie nog beledigen ook. De huidige EU levert ons niks op, we zijn een netto betaler en verliezen er alleen maar op. Mochten wij stoppen met de EU, dan kost ons dat wel geld, maar alleen maar omdat andere leden van de EU dan bewust dwars gaan zitten. Zeg maar een beetje kinderachtig gedrag. Verder wordt alleen maar gezegd dat het niet nodig is om de legitimiteit van de EU aan te tonen door een referendum. Waarom niet? Dat wordt niet uitgelegd. De reden waarom de EU goed voor ons is, wordt ook niet uitgelegd, behalve dan met zaken die makkelijk te weerleggen zijn. Zoals; geen oorlog en betere financiële situatie. Tja, leg dat maar eens uit aan Zwitserland. Het feit dat landen binnen Europa die niet mee doen aan de EU of aan de Euro en vergelijkbaar zijn met Nederland het veel beter doen en minder last hebben van de internationale crisis wordt in alle toonaarden genegeerd. Zolang dit zo blijft en Nederland weigert ons eerlijk te benaderen over de EU, is elk weldenkend mens tegen de EU.

ColorHugo949
ColorHugo94924 jan. 2013 - 15:05

Rutte komt met analyse n.a.v. speech Cameron op bijeenkomst in Davos. ..In het volgende debat sprak ook premier Rutte zich uit, hoewel zijn boodschap was gemengd was: Engeland moet erbij blijven, ‘anders wordt het een eiland in de oceaan’. Maar hij snapte ook zeer goed dat Cameron bepaalde bevoegdheden van Brussel wil terughalen, dat wil hij zelf ook wel. ‘Het probleem met Europese regels’, zei Rutte, ‘is dat ze nooit meer terugkomen naar het nationale niveau.’ De eurocrisis maakt niemand meer bang. Sander van ’t Noordende, lid van het mondiale managementteam van adviesbureau Accenture, hoort het overal in zijn gesprekken met klanten. ‘Vorig jaar was het nog paniek,’ zegt hij. ‘Veel mensen dachten dat de eurozone ten onder zou gaan. Nu is de crisis een vast bestanddeel van het economische klimaat geworden.’ Bron FD "Brussel geeft nooit iets terug"... EUminderen lukt niet dus is de EU biologisch/ medisch een kanker gezwel dat ongelimiteerd groeit, gezonde nationale bestuursorganen wegdrukt in Europa. Het EUgezwel zaait uit....

Bouwman2
Bouwman224 jan. 2013 - 15:05

Referenda zijn ondingen, het enige referendum dat telt zijn de verkiezingen. De verkiezingen zijn gewonnen door de partijen die pro EU zijn minus het CDA. De opzichtig eurofobe PVV heeft dik verloren, dan moet de PVV niet proberen de verkiezingen over te doen.

Charta46
Charta4624 jan. 2013 - 15:05

"Samsom gaat niet in op avances Wilders" Zeer verstandig van Samsom. Jarenlang gooit wilders modder naar de PvdA en nu hij de PvdA nodig heeft wil hij met ze samenwerken. Wilders moet zijn eigen zaakjes maar eens opknappen, dan kunnen de mensen zien dat hij er weer niets van klaar bakt.

dino_radja
dino_radja24 jan. 2013 - 15:05

Goed zo, met racisten moet je niet samenwerken.

2 Reacties
MBosman2
MBosman224 jan. 2013 - 15:05

Beter hypocriet dan racist dus?

Achterhoeker2
Achterhoeker224 jan. 2013 - 15:05

Iemand een racist noemen mag wel. Maar zeggen dat iemand niet goed bij zijn hoofd is (bij wijze van) kan niet? Tjonge jonge... je meet echt met twee maten.

rbakels
rbakels24 jan. 2013 - 15:05

Onze parlementariérs stoken het anti-EU vuurtje vooral op omdat ze hun eigen baan minder belangrijk zien worden! Dromen overeen "soeverein" Nederland is pure nostalgie, niet alleen wat de EU betreft, maar wat betreft organisaties als de Raad van Europa en de Wereldhandelsorganisatie. Wilders wil alleen maar afbreken, omdat hij weet dat in een chaos het volk roept om een Sterke Leider. Zoals ene Adolf H. tachtig jaar geleden bij onze oosterburen. Wilders is overigens een leerling van Frits Bolkestein, een quasi-intellectuele ex-Shell-man die vindt dat *alles* mag (en moet) wat stemmen trekt. Een man die volslagen gewetenloos opportunisme predikt. Maar een land besturen is iets anders dan olie verkopen.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink24 jan. 2013 - 15:05

Krek zo!

[verwijderd]
[verwijderd]24 jan. 2013 - 15:05

Samsom..durft niet. Probeert er onder uit te komen met de verkiezingen van 2014. Wat een dooddoener, gisteren al bij Nieuwszuur, probeerde hij het steeds het antwoord te ontlopen. Samsom durft het referendum niet aan, het is hem te plat, waar het nu juist wel om gaat. Blijven in de Europese Unie en de Euro of gaan we er uit. Het is te plat..!!!!!??? Cameron heeft de Europese unie de bel aangebonden, door voor de inwoners van het VK wel de platte vraag te stellen. Gaan we ...of blijven we in de Europese Unie. Samsom heeft last van zwakke knieën en een slechte ruggegraat. Samsom durft niet. Waar de PVV ruggegraat toonde in het Catshuisoverleg, door pontficaal weg te lopen toen de zich nu openbarende bezuiningingen moesten worden doorgevoerd over de rug van de PVV. Samsom durft niet. Bang dat de bevolking niets ziet in een verdere machtsuitbreiding van de Europese Unie. We hebben met de benoeming van Dijsselbloem weer kunnen zien hoe het democratisch gesteld is met de Europese Unie. Een kandidaat, die met gebrek aan ervaring als de enige juiste kandiaat werd gezien. Samsom durft het niet aan, ook al om dat het Europees gebeuren klauwen met geld kost, steun aan de Euro, betalen aan de Europese Unie, Griekenland, Spanje, Euro, Portugal, SNSbank, ING, ABMAMRO vooral de ouderen in dit land treft. De maandelijkse afreking van AOW en penioen is binnen en nu wordt het pas echt duidelijk wie de rekening van de Europese Unie betaalt. Het zijn de ouderen al of niet met een klein pensioen. Inlveren ...en Samsom durft geen referendum aan. Het is vloeken in de kerk!

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ224 jan. 2013 - 15:05

.... SNSbank, ...... Nee hoor, de 400 miljard die gereserveerd is om noodlijdende banken te herkapitaliseren is alleen bedoeld voor banken in landen die steun hebben gevraagd aan de EU. De problemen met de SNS bank mag Nederland zelf oplossen.

nederlander42
nederlander4224 jan. 2013 - 15:05

Laat komen dat referendum!waar zijn ze bang voor om het maar niet te doen.het zijn echt schijters de pvda en vvd.anders lieten ze het wel gebeuren.laat nederland nu eens echt zelf spreken!!!

1 Reactie
phoosterhuis
phoosterhuis24 jan. 2013 - 15:05

Nog maar enkele maanden geleden heeft iedereen de kans gehad om te kiezen. Wist u dat niet, of niet meer.

[verwijderd]
[verwijderd]24 jan. 2013 - 15:05

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Voice
Voice24 jan. 2013 - 15:05

Als je het mij vraagt; dan liever met een fascist, dan met een lafaard.

[verwijderd]
[verwijderd]24 jan. 2013 - 15:05

SP is extreem links...

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten24 jan. 2013 - 15:05

Vanzelfsprekend. En geweldloos. Mooi hè?

tomaat70
tomaat7024 jan. 2013 - 15:05

Samsom is te bang om het echt tot een referendum te laten komen. Hij weet heel goed hoe de VVD hierin staat en kon het dus makkelijk roepen, wetende dat er toch nooit boter bij de vis geleverd hoeft te worden. Overigens, als dat referendum er komt, en Nederland zegt in meerderheid nee tegen teveel macht naar Brussel, wordt het toch weer door onze strot gedouwd, net als de vorige keer. Voor al die mensen die denken dat de SP anti-Europa is en ons op 1 hoop gooit met de PVV (ik zie het weer terug in de commentaren hier): de SP is voor een sociaal Europa, niet voor een liberaal Europa waarbij 3% de nieuwe religie is. Met z'n allen de put in, is het devies en wie helpt ons dan? Zuid-Europa? Laat me niet lachen. Wat de SP vindt, is zoveel mogelijk nationaal regelen, zoals bijvoorbeeld zorg, arbeidsrecht, hoogte van uitkeringen en pensioenen. Ik heb trouwens niet de illusie dat Nederland bij monde van Dijsselbloem nog iets in te brengen heeft in Europa. Volgens hem is het Europees belang volstrekt gelijk aan het Nederlandse belang. Tel uit je verlies...

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jan. 2013 - 15:05

Als SPer ken ik dit al en ben ik het er ook mee eens. Samenwerken is prima. Dat moet ook. Maar een federatie? De PVV is een ondemocratische partij. Het IS geen echte partij. Het is Geert Wilders die er mensen bij moest zoeken, toen hij zetels ging winnen, maar zonder hem (of Fleur) mogen en kunnen ze niets. In de partij (zo noem ik het voor het gemak toch maar even) is geen democratie. Men moet doen wat Geert (en Fleur) zeggen

[verwijderd]
[verwijderd]24 jan. 2013 - 15:05

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Bakoe
Bakoe24 jan. 2013 - 15:05

Huh stemmen tijdens de Europese parlementsverkiezingenis veel beter. Hoezo? A. dat parlement is een veredeld advies orgaan, dus zoveel zin heeft die stem niet. B. Zelfs al zouden alle zetels naar leden van anti EU partijen gaan, dan nog verandert dat helemaal niets, omdat we als klein land maar een beperkt aantal zetels in dat Europese parlement hebben, en aangezien het een advies orgaan is heeft het al helemaal geen betekenis. Nee dus, verkiezingen voor het Europarlement zijn nonsens. Een referendum daarentegen kan wel iets veranderen, dus dat heeft wel zin. Samsom is gewoon bang.

rgeurtsen
rgeurtsen24 jan. 2013 - 15:05

en welke functie vervult die president dan Erwin?

Petertje2
Petertje224 jan. 2013 - 15:05

Ik ben geen PVV-er maar steun Wilders in deze. Ik eis het recht voor mij en alle anderen om mij te mogen uitspreken over een verdere 'uitverkoop' aan Brussel, een pas op de plaats of terug naar vroeger. Dat recht heb ik als vrije Nederlander, net zoals jullie dat hebben. In een democratie hoort iedereen een stem te hebben over iets wat ons allen zeer aan gaat. Dat is echte DEMOCRATIE

1 Reactie
itsme3
itsme324 jan. 2013 - 15:05

Dat jezelf uitspreken heb je al op 12 september gedaan. Het resultaat was dat er verdomd weinig mensen waren die voor Europa waren of het onderwerp niet relevant genoeg vonden om te stemmen op een partij die tegen Europa is. Ben op zich geen voorstander van een referendum, maar omdat de tegenstanders dit toch ruim gaan verliezen, mag het er van mij komen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 jan. 2013 - 15:05

Mooi NOS-snorretje heeft Samsom eigenlijk in dit beeld. En verder is het natuurlijk raar om een referendum te steunen als pro-Europese partij dat in feite bedoeld is om die hele EU af te schaffen. Dat hele gefoeter tegen de EU toont enkel het succes van de EU aan natuurlijk. Welk ander instituut laat zich van binnenuit nu vrijwillig uithollen? Dat je gewoon als anti-EU'er in het Europees Parlement gaat zitten geeft aan dat ze zelf eigenlijk ook gewoon geloven in de EU, 't is het toppunt van democratie dat je als anti-democratische partij gewoon mee mag doen in dat Europees Parlement met de grote jongens...

1 Reactie
TheRealHandyman
TheRealHandyman24 jan. 2013 - 15:05

Het referendum kan ook een versterking van de EU betekenen. Stel je voor dat meerendeel van de mensen kiezen voor de EU? Dan is de EU democratisch legitiem. Je bent dan meteen van de hele discussie af. Mensen die dit niet willen zijn in mijn ogen daarom bang dat meerendeel tegen de EU is. Dat zou dan bijvoorbaat kunnen betekenen dat de EU geen legitimiteit zou hebben.

Winston2
Winston224 jan. 2013 - 15:05

Samsom is een neoliberaal en dus vindt hij democratie maar lastig. Peter Brand en anderen zeggen het hieronder al: "In een democratie hoort iedereen een stem te hebben over iets wat ons allen zeer aan gaat. Dat is echte DEMOCRATIE." En zo is het ook. En nu zullen er vele stemmen opgaan die Samsom en Zijlstra napraten en zeggen dat we hier nu eenmaal een parlementaire democratie hebben, waar we "niet aan moeten tornen" of niet moeten "doorkruisen", zoals Halve Zijlstra letterlijk zei aan tafel bij P&W. Quatsch natuurlijk; een referendum doorkruist de parlementaire democratie niet, maar versterkt die juist. Af en toe een referendum, gekoppeld aan een eerlijke en onpartijdige voorlichtingscampagne, is nu juist een prima middel om de kloof tussen politiek en burger weer iets te versmallen. Er is echter een groot probleem, en dat is ons gemiddelde democratische opleidingsniveau. School is sinds de industrieële revolutie steeds meer veranderd van een plaats waar je leert om te leren, naar een plaats waar je leert te repeteren en gehoorzamen. In een stuk van Thom Holterman staat het mooi omschreven: "Nu, in het neoliberale tijdperk betreft de school meer een ‘onderneming’, een plaats waar ‘menselijk kapitaal’ wordt geproduceerd ten behoeve van andere ondernemingen." We worden voorbereid op een eigen plekje binnen de economie, niet op de eigen verantwoordelijkheid binnen de democratie. Op het Gymnasium had ik maar één uur maatschappijleer in de week, tegenover acht uur wiskunde, vier uur natuurkunde, scheikunde en biologie, enzovoorts. Alsof dat niet genoeg is, zijn politici (door de bank genomen) niet eerlijk en wordt hun oneerlijkheid geheel kritiekloos door de pers herhaald en verspreid.Wij, de burgers, beginnen het democratische spel met een serieuze achterstand. En dat is alleen op nationaal niveau: stel je voor hoe invalide een "democratie" op Europees niveau uitpakt... Nog even de link naar de leerzame woorden van Thom: http://libertaireorde.wordpress.com/2012/10/14/kapitalistische-school-dienstbaarheid-aan-markt-en-bedrijfsleven/

1 Reactie
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt24 jan. 2013 - 15:05

[ Op het Gymnasium had ik maar één uur maatschappijleer in de week, tegenover acht uur wiskunde, vier uur natuurkunde, scheikunde en biologie, enzovoorts.] Er zijn ook landen waar inderdaad veel meer aandacht besteedt wordt aan doorgeven aan kinderen hoe ze tegen de samenleving of de maatschappij aan moeten kijken. Jij hebt ook vast wel een goed idee over de inhoud van de deze maatschappijlessen waarbij aan kinderen duidelijk wordt gemaakt hoe de ideale samenleving er uit zou moeten zien. Dan kies ik toch liever voor scholing waarbij geleerd wordt hoe je kunt nadenken over natuurkunden, scheikunde en hoe wiskunde werkt, om vervolgens iedereen de vrijheid te geven om die vaardigheden te gebruiken om een visie te ontwikkelen over hoe voor hem of haar de ideale samenleving er uit zou zijn. Je hebt het hiervoor over democratie. Je zou eens moeten kijken naar het verband tussen de hoeveelheid maatschappijlessen die gegeven worden en de mate van democratie. Dan zie je al snel dat het geven van grote hoeveelheden ideale-maatschappijlessen gepaard gaat met slechte democratische omstandigheden.

Alila
Alila24 jan. 2013 - 15:05

Met types als Wilders doe je geen zaken. Nooit en onder geen enkele omstandigheid. Ik mag hopen dat de SP haar rug even recht houdt.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew24 jan. 2013 - 15:05

Maar dat zakendoen gebeurt al op grote schaal, Mat. SP en PVV dienen samen moties in. SP en PVV dienen samen amendementen in. SP- en PVV-vertegenwoordigers zitten samen in parlementaire werkgroepen. SP- en PVV-vertegenwoordigers gaan samen mee met buitenlandse reisjes (bijv. met Hero Brinkman naar de Antillen). En ga zo nog maar even door. Misschien herinner je je die foto nog wel van die oppositieleiders in de kamer van Roemer: Wilders, Pechtold, Buma en Roemer zelf. De foto straalt een uiterst gemoedelijke sfeer uit. Roemer schenkt met een joviaal gebaar koffie in bij Wilders en de anderen. Ouwejongenskrentenbrood. Die sfeer zag je ook na en zelfs tijdens de debatten, als de camera's even achter de coulissen waren gericht. Wilders wordt hier op het forum regelmatig uitgemaakt voor fascist, racist en zelfs nationaalsocialist, maar politieke tegenstanders die het tot in de Tweede Kamer weten te schoppen, zitten binnen de kortste keren met hem aan de bar. Het is toch niet verkeerd om het 'zakendoen' ook daadwerkelijk zakelijk te bekijken, en niet persoonlijk? Als ik politicus was, zou ik absoluut geen zaken willen met de PVV over items als belasting op hoofddoekjes, Polenmeldpunt, Marokkaanse Nederlanders terugsturen naar Marokko, etc. No way. Maar op deelgebied zou ik best willen praten over zaken als arbeidsrecht, sociale zekerheid, werkgelegenheid en zelfs veiligheid op straat. Waarom niet? Gewoon zakelijk blijven. Dan bereik je het meest, voor jezelf en voor je achterban.

michaelamsterdammokum
michaelamsterdammokum24 jan. 2013 - 15:05

Volgens mij heeft Geert Wilders en de PVV tot nu toe de Nederlandse sameleving al zo verscheurd en zo verdeeld (puur om voor een korte periode naar het centrum van de macht in ons land te kunnen komen met name in juni 2010 tot en met maart 2012, als gedoogpartner van het kabinet Rutte-1) dat niemand moet in zee gaan met hen over wat dan ook. Dat zal een grote belediging zijn voor al die miljoenen sympathieke, goedwillende en weldenkende Nederlanders, allochtoon en autochtoon, moslim en nonmoslim, in ons land.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 jan. 2013 - 15:05

Ik denk dat de rechter zijn werk niet goed heeft gedaan. Wilders hoort gestraft te zijn weigens beledigen van groep mensen, zoals in Belgie. Moet je zien wat voor narigheid nu zijn advocaat heeft, deze advocaat heeft de rechter die moest Wilders bestraffen gewraakt??????!! Gewraakt door zulke mensen??!! Ik versta hier een winter-wortel!!