Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samsom en Rutte forceren vluchtelingen op bootje terug naar Turkije

  •  
28-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
YEARENDER 2015 JUNE

© 2015-06-10 12:02:27 epa04988369 YEARENDER 2015 JUNE A picture taken from the Turkish side of the border between Turkey and Syria shows Syrian refugees waiting on the Syrian side of the border

Vluchtelingen riskeren hun leven door in grote getalen in gammele bootjes de oversteek van Turkije naar Griekenland te wagen. Zij die vanaf dit voorjaar aankomen op de Griekse kust krijgen van PvdA-leider Diederik Samsom een enkeltje terug. Dat zegt hij in de Volkskrant. Zij die hier aankomen om asiel aan te vragen, worden vanaf dit voorjaar direct weer op een bootje terug naar Turkije gezet, om de zogenoemde ‘vluchtelingencrisis’ te doorbreken.
Turkije neemt niet zomaar vluchtelingen terug. Een legale asielroute voor 150 tot 250 duizend vluchtelingen per jaar moet Turkije overhalen om de bootvluchtelingen terug te nemen. Samsom wil de vluchtelingen ontmoedigen om met wrakke bootjes naar Europa te komen en zo hun eigen leven, maar ook dat van hun kinderen, te riskeren.
"Zolang de overtocht kansen biedt, zijn mensen kennelijk bereid hun kinderen te verliezen onderweg."
Premier Rutte heeft een aantal ambtenaren uit EU-lidstaten bij elkaar gezet om het plan uit te werken. Hiertoe wordt onderling samengewerkt, zij het op vrijwillige basis.
Samsom bezocht Turkije zelf en kwam daar tot de conclusie dat er geen houden aan is. De Turkse grenswacht is machteloos en kan het zelf niet aan. Het is volgens Samsom ook een illusie te denken dat als de kustwacht ter plekke wordt aangevuld met extra grenswachters, Frontex ertussen wordt geplaatst en de politie van Turkije wordt betaald, dit de crisis zal oplossen. Alleen echt ontmoedigen zal werken, aldus Samsom. En een alternatief bieden, van een legale vluchtroute. Samsom:
"Voor mij was duidelijk: hier hebben we geen jaren voor. Dit moet op de rails staan vóór het nieuwe vluchtelingenseizoen van start gaat, dit voorjaar dus. Aan de Turkse kust is een soort snelweg naar Europa gebouwd. Met een complete infrastructuur van smokkelnetwerken én – sinds de Turkse autoriteiten de import van Chinese rubberboten hebben verboden – illegale bootjesfabrieken. Dat trekt steeds meer mensen aan, vooral Noord-Afrikaanse mannen. De vluchtelingenstroom verdubbelt met gemak."
Amnesty International noemt het plan ‘ moreel bankroet ‘ omdat Turkije tot ‘veilig derde land’ wordt gebombardeerd om illegaal tienduizenden asielzoekers en vluchtelingen vanuit Griekenland in Turkije te kunnen dumpen, zonder dat zij toegang krijgen tot asielprocedures die zijn vastgelegd in het internationaal en Europees recht. John Dalhuisen, Europe and Central Asia Director bij Amnesty International, zegt daarover:
"Niemand zou in het humanitaire schijnvoorkomen van dit fundamenteel gebrekkige voorstel moeten trappen. Het is simpel politiek opportunisme, gericht op het stoppen van de stromen van wanhopige mensen die de Egeïsche zee over vluchten."
Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking en ex-PvdA-lid Jan Pronk is evenmin te spreken over het plan. Op Radio Een Vandaag zegt hij:
"Geen goed plan om een aantal redenen. Het is naar mijn mening in strijd met het Verenigde Naties Vluchtelingenverdrag. Dat is punt een. Het is inhumaan. Dat is punt twee. Het is niet-uitvoerbaar. Punt drie."
Update 17:45
De Europese Commissie staat niet te popelen om de plannen van Rutte en Samsom. Een woordvoerder van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker laat weten dat Brussel niet aan het ‘terugduwen’ van vluchtelingen doet.
Asielzoekers zouden niet teruggestuurd mogen worden zonder dat de asielaanvraag behandeld wordt. Terugsturen kan pas wanneer het verzoek ongegrond is. Iets anders zou – volgens de woordvoerder – direct in strijd zijn met de Conventie van Genève en daarom illegaal zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.