Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samsom: 3 procent ook in 2014 'niet heilig'

  •  
26-06-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
ANP-Samsom_oppositie300.jpg
JS halen uit naar partij: investeringsmaatregelen van Samsom zijn 'een lachertje' ... PvdA wil laagste inkomens ontzien ... Rutte: Nederland houdt zich aan stabiliteitspact EU ... Oppositie boos omdat kabinet nog steeds niet met concrete maatregelen komt ... Tweede Kamer debatteert over extra bezuinigingen ... Het kabinet gaat voor 6 miljard snijden in de begroting, maar waar gaat het pijn doen?
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over zes miljard aan extra bezuinigingen, volgend op de aanbeveling van Eurocommissaris Olli Rehn. Het volgen van de aanbeveling is een voorwaarde voor coulantie ten opzichte van het opnieuw niet halen van de Europese begrotingsnorm van drie procent. Eerder werd al voor 16 miljard aan bezuinigingsafspraken vastgelegd in het regeerakkoord.
Update 20.30 De Jonge Socialisten (JS) hebben fel uitgehaald naar de PvdA. De financieel-economische koers van de partij staat de JS niet aan. Voorzitter Toon Geenen:
De crisisbestrijding waar de PvdA voor pleit slaat nergens op en is failliet.”
Vooral de nieuwe miljardenbezuiniging krijgt veel kritiek te verduren De jongeren zeggen met stijgende verbazing toe te kijken hoe de PvdA met nog meer bezuinigingen de crisis probeert te bestrijden. De partij zou juist meer moeten luisteren naar vooraanstaande economen die waarschuwen voor de gevolgen van teveel bezuinigen. Op aandringen van de JS organiseert de PvdA donderdag een debat waar economen zullen proberen door te dringen tot de PvdA:
“Wij zijn echter bang dat Samsom en Nijboer niet luisteren naar argumenten, gezien de koers die al weken stug gevolgd wordt. Toch geven wij, samen met vele anderen, binnen en buiten de partij, niet op”, aldus de JS.
De investeringsmaatregelen die Diederik Samsom woensdag in de Volkskrant doet, zijn volgens de JS een lachertje. “Een belachelijke oproep op het moment dat nog eens zes miljard aan bezuinigingen als een zwaard van Damocles boven ieders hoofd hangt”.
Update 15.30
Als het aan de PvdA ligt gaat het kabinet volgend jaar niet bezuinigen op uitkeringen. “Wij leggen de rekening niet neer bij de mensen met de laagste inkomens”, zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag in het Kamerdebat.
De PvdA-leider onderstreepte dat er volgend jaar niet meer dan 6 miljard wordt bezuinigd. Daarmee wordt de EU-norm van maximaal 3 procent begrotingstekort net als dit jaar ook in 2014 losgelaten, zo meldt de Volkskrant.
Samsom:
De 3 procent is geen heilige norm. Dat was hij niet in 2012, is hij niet in 2013 en ook niet in 2014. Die laten we dus los. Maar er is alle reden om een verstandige, niet een haastige of te grote, maar een verantwoorde stap richting begrotingsherstel te zetten.
Volgens Samsom valt er wel nog geld te halen in de zorg, door fraude en verspilling bij instellingen en ziekenhuizen te bestrijden, maar bezuinigingen in de zorg mogen niet ten koste gaan van patiënten. Het eigen risico in de zorg wordt wat Samsom betreft ook niet verder verhoogd.
Ook bij toeslagen voor onder meer zorg en huur valt nog wat te halen, maar alleen voor de hogere inkomens, zei de PvdA-leider. Datzelfde geldt voor de kindregelingen. Daar kan bezuinigd worden door regelingen te combineren. Een verder verhoging van de btw zou volgens Samsom “een heel onverstandige zet” zijn. VVD en PvdA verhoogden vorig najaar de btw al van 19 naar 21 procent.
Opvallend is dat de spreektijd van Samsom het langst duurt, omdat hij constant door de oppositie wordt bevraagd. PvdA-vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft het wat dat betreft een stuk makkelijker. Hij krijgt geen enkele vraag voorgelegd en hoeft dus voor dit debat niet te verschijnen.
VVD-leider Zijlstra en premier Rutte halen desgevraagd het regeerakkoord aan: dat praat niet over de 3 procent, maar bepaalt dat het kabinet zich houdt aan het groei- en stabiliteitspact.
Oppositie De oppositie is verdeeld in haar kritiek op het kabinetsbeleid. SP-leider Emile Roemer vindt dat Nederland zijn oren te veel naar Brussel laat hangen.
Als Olli Rehn zijn hoepeltje omhoog houdt, dan springen de heren er netjes doorheen.
Dat leidt volgens Roemer tot meer werklozen, minder geld voor de zorg, afbraak van de sociale voorzieningen, minder groei, minder koopkracht en meer armoede. D66-leider Alexander Pechtold verwijt het kabinet juist dat het allerlei noodzakelijke hervormingen van bijvoorbeeld de arbeidsmarkt voor zich uitschuift. CDA-leider Sybrand Buma verweet het kabinet vooral de middeninkomens te treffen in de grote nivelleringsoperatie waar het kabinet mee bezig is. Het CDA zal geen nieuwe lastenverzwaringen steunen, zei Buma. ChristenUnie-leider Arie Slob waarschuwde het kabinet niet verder te bezuinigen op kindregelingen voor gezinnen, aldus de Volkskrant. 
Rutte: Geen deelakkoord Rutte ontkent dat er een deelakkoord is en zegt dat de besluitvorming plaatsvindt in augustus. “De berichtgeving hierover in het NRC Handelsblad is onjuist.” Het NRC berichtte eerder dat er een deelakkoord zou zijn op het terrein van de zorg. Volgens Rutte klopt dat dus niet. Dat schrijft hij in een brief aan de Kamer. 
Update 14.00 Het kabinet lijkt een akkoord te hebben bereikt over een aantal extra bezuinigingen. NRC meldt dat de ontkoppeling van loon en uitkering van de baan zou zijn, maar dat het zorgbudget wel wordt aangepast. De lastenvergoeding voor burgers in de vorm van lagere zorgverzekeringspremies, zou worden gecompenseerd door een verhoging van de inkomstenbelasting.
De oppositie heeft opheldering gevraagd over bovenstaande en kreeg van VVD-leider Halbe Zijlstra te horen dat de onderhandelingen hierover nog niet zijn afgerond. Hij heeft beloofd de Kamer per brief te informeren wanneer dit wel het geval is. Premier Rutte geeft woensdagmiddag antwoord op een aantal vragen die deze ochtend gesteld zijn door de oppositie. Met name SP en PVV toonde zich zeer kritisch over de voorgenomen bezuinigingsplannen.
Eerder: Op het hakblok liggen vooral  sociale voorzieningen als de koppeling van lonen aan uitkeringen en het budget voor artsen en ziekenhuizen. Maar ook defensie moet het ontgelden.
Het kabinet heeft nu de moeilijke taak de geplande extra bezuinigingen door de Eerste en Tweede Kamer te loodsen, terwijl de bezuinigingsvoorstellen die voortvloeiden uit het regeerakkoord, nog steeds zwaar bevochten worden door de oppositie. Ook de sociale partners roeren zich en dreigen het sociaal akkoord op te blazen als de regering de voorgenomen bezuinigingen doorzet.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (77)

bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

Waarom zijn de spaarvarkens van Samsom bijna verdwenen ?

peterh2
peterh226 jun. 2013 - 7:05

4 miljard bezuinigen op Defensie + 4 miljard bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Hou je zelfs 2 miljard over die je terug kunt geven als algemene lastenverlichting om de economie weer aan te zwengelen. Win-Win...

bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

Weer gewoon een wedstrijdstrijdje, nu 6 miljard, VLOOIEN VANGEN.

dino_radja
dino_radja26 jun. 2013 - 7:05

los van de JSF gaat er nog altijd 7 miljard naar defensie, miljarden meer dan naar ontwikkelingshulp. Er kan heel makkelijk structureel 6 miljard bespaard worden door het leger af te schaffen. Defensie blijft dan puur voor noodhulp in binnen en buitenland.

bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

Bram, nu de grote jongen spelen ? lees het Kunduzakkoord nog eens.

peterh2
peterh226 jun. 2013 - 7:05

Ik zit te kijken, maar wat een trieste boel... Wat is de visie? Wat is het idee hierachter? Desnoods verhoog je alle belastingen, maar wees in ieder geval duidelijk en laat iedereen weten waar hij/zij aan toe is. Tot nu toe is het niet veel concreter geworden als 'fraude in de zorg aanpakken', nou meneer Samsom: DAT ZOU JE ALTIJD AL MOETEN DOEN, NIET OMDAT OLLIE REHN HET VRAAGT! Zucht...

Pindaklaas
Pindaklaas26 jun. 2013 - 7:05

Henk Krol zei iets waarmee hij een vinger op een zere plek legde, maar waar je anderen weinig over hoort. Je ziet werkeloze mensen keer op keer voor niets solliciteren. En zo is het inderdaad. Maar je hoort alleen maar dat als je wilt werken, je wel werk vindt.

Zjenny
Zjenny26 jun. 2013 - 7:05

Dit kabinet is bezig met een experiment om te zien waartoe wanhoop mensen kan drijven.

Meta Foor
Meta Foor26 jun. 2013 - 7:05

het goede voorbeeld van de PvdA: zelf bezuinigen , maar de kiezers geld uitgeven. voorbeeld functie vd overheid wordt spreekwoordelijk: wachtgeld, JSF, Fyra, fraude, liegen, bedriegen .... en als t spannend wordt: reces!

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt26 jun. 2013 - 7:05

Krijgt Wilders nu twee termijnen achter elkaar, of lijken de betogen van Roemer en Wilders gewoon als twee druppels water op elkaar?

Monique Sparla
Monique Sparla26 jun. 2013 - 7:05

Dat dit debat moet plaatsvinden geeft toch weer hoe incompetent men mbt de totale omvang van de crisis is. Op geen enkel moment hoort men structurele debat dat echt hard op de inhoud is en de oorzaak blootlegt. Het is en blijft pleisterplakken met overgangskabinet. Het gevolg van dus zacht op de inhoud en zacht op de mens zijn. Kan de PvdA en de VVD mbt het landsbelang nu besluiten om naar huis te gaan? Laat ze nieuwe verkiezingen uit schrijven... En vraag of iedere partij zich wil verdiepen en onderzoek wil doen rondom de nieuwe economie. en laten wij hopen dat men daar voor juiste mensen voor gaat aantrekken. Want hoe was het nog eens eerst investeren om daarna te verdienen, Lijkt het niet steeds meer erop alsof politici en ambtenaren dat zijn vergeten?

Xoral
Xoral26 jun. 2013 - 7:05

Het enige wat de burger moet doen is niet in die miljardenbedragen propaganda trappen , maar dit doet nagenoeg iedereen (geld is een middel waarmee men kan rommelen, zou alleen een betaalmiddel horen te zijn, maar de politiek voert er psychologische oorlog mee tegen de burger, de potentiele kiezer) 'Shock and awe' propaganda, telkens weer een miljardenbedrag en een schok door de massa (het is niet de politiek die geschokt is, het is de burger/kiezer zonder dit te beseffen), die reageert er emotioneel op, dus veschuift inmiddels naar de flanken, 'want die partijen luisteren wel', die lossen hun problemen wel op (ook weer niet) Die kiezerskluwe deed hetzelfde toen het laatste CDA kabinet viel, en kabinet Rutte I kwam (stemhokje in vol emotie) Gaan eerdaags dit kabinet weer 'afstraffen', maar zijn inmiddels aanbelandt op de flanken (de radicalere partijen die die emotionelere burgers/kiezers nog makkelijker weten over te halen met hun rethoriek en one-liners, en ook niet met de echte oplossing komen (in deze technologische tijd is nog nooit zoveel mogelijk, dus banen en ontwikkeling/innovatie in overvloed), maar ook weer hetzelfde doen als CDA en VVD ook deden. Een SP kabinet zal ook weer vallen opdezelfde manier, dan weet je wie er overblijft (en gaan de dan SP en ook 50plus kiezers met nog meer emotie proberen dat gevaar op rechts te bestrijden, wat averechts zal werken, vele 'SPers' en '50plussers' worden op een dag 'PVVers' (zichzelf weer een nieuw label geven en zich dus laten organiseren), want vele 'CDAers' werden 'VVDers', en die (straks) 'SPers' en ook nog aantallen 50plus)

adriek
adriek26 jun. 2013 - 7:05

We betalen 10 miljard euro per jaar aan rente, en de schuld blijft maar groeien. Dat geld gaat naar banken en financiele instellingen die het zodanig weten te verspillen dat ze alsnog met miljarden euro's overeind gehouden moeten worden. De vraag die mij maar bezig blijft houden is: zijn ze in Den Haag nou echt zo dom dat ze dat niet zien, of willen ze het niet zien, of ben ik zo dom dat ik iets anders over het hoofd zie?

Sternenstaub
Sternenstaub26 jun. 2013 - 7:05

De beste hervormingen en bezuinigingen krijg je, door de politieke en financiële maffiosi van Den Haag en het grootkapitaal, en hun moreel dan wel concreet corrupte aanhang, oftewel de charlatans, het tuig en het janhagel die de maatschappij perverteren en degraderen om de eigen privileges, het eigen gewin en de eigen macht veilig te stellen, erger nog, uit te breiden en te vergroten, eens goed aan te pakken. Dat is mijn politieke raad, mijn politieke oproep aan de geplaagde, ontmoedigde bevolking van dit al vele jaren door rechts-reactionair wanbeleid en bijpassend wanbestuur geteisterde land. Want het werd tijd dat de bevolking inzag waar deze lieden in feite voor staan, en dat is voor het eigen belang, dan voor elkaars belang, wanneer en zolang het hen uitkomt, en verder voor niets, en welke enorme schade zij aldus toebrengen aan de maatschappij, de samenleving, en uiteindelijk het individu. Gelukkig blijkt een groot deel van de bevolking inmiddels in te zien, dat genoemde politieke, financiële "elite", en hun meelopers en napraters, vooral en bovenal de sociaal-economische crisis misbruiken om de eigen en elkaars belangen beter te dienen, en zeker niet het volksbelang. Dat is ook niet zo moeilijk, want hun handelswijze is overwegend van een onmiskenbaar laag niveau. Helaas moet de langzaam aan eindelijk een beetje wakker geworden bevolking, en dat is grotendeels haar eigen domme schuld, nu nog een hele tijd wachten voor zij democratisch effectief in kan grijpen, en in die tijd moet zij de wan- en misdaden van het machtige, kapitaalkrachtige, criminogene milieu maar over zich heen laten gaan, als werd zij keer op keer, en steeds erger, afgeperst, mishandeld en misbruikt, en dat allemaal in naam van de zogenaamde "soevereine democratische rechtsstaat", die in steeds meer opzichten een rechts-reactionaire totalitaire dictatuur aan het worden is binnen een oligarchische superstaat, de EMU, of scherp satirisch, de EUSSR. We weten hoe het er tegenwoordig aan toe gaat: kameraad Miltvuur zal wel weer kritische, "lastige" volksvertegenwoordigers de pas af proberen te snijden die het corrupte bedrijf van de Opperste Sovjet en hun apparatsjik in de weg staan. Men zal liegen. Men zal dreigen. Men zal bedriegen. Men zal zijn positie en zijn macht misbruiken. Men zal dus de bevolking, en dan vooral de kwetsbaarste bevolkingsgroepen, eenvoudig nóg meer laten bloeden om de eigen privileges, het eigen gewin en de eigen macht veilig te stellen, uit te breiden en te vergroten. Misschien laat het sommigen, the usual suspects, siberisch, hoezeer de medemens aan vrijheid en levenskwaliteit moet inleveren om de zelf- en hebzucht van de oligarchen en hun stromannen en -vrouwen te bevredigen, maar ik loop er, als gematigd socialist, als sociaal-democraat, nog altijd moeiteloos warm voor. Gloeiend heet zelfs. Want ik zie de gevolgen, en die zijn schandalig, beschamend en mensonterend. Revolutiewaardig zelfs, als het zo doorgaat. Revoluties leiden echter tot terreur en eten hun eigen kinderen op, dus dank u, maar liever niet. Hoe het ook zij, wie men ook is, wat men ook wil, nergens in de wet staat, dat de "elite" slaven mag houden, noch dat men een slaaf van de "elite" moet zijn. Integendeel. Het wordt verboden. Sociaal-economische discriminatie en uitsluiting op basis van politieke, ideologische voor- of willekeur, zijn namelijk anti-grondwettelijk, volgens Artikel I van de Grondwet, en het Verdrag voor de Rechten van de Mens bekrachtigt de illegaliteit ervan, in niet mis te verstane bewoordingen. Waren er geen Grondwet, geen Verdrag, dan was Nederland vandaag een totalitaire rechtse dictatuur, oftewel een land van slavenmeesters, slavendrijvers en slaven. Noem mijn stuk retorisch, noem het populistisch, noem het wat u wilt, maar het is de waarheid. Voor volk en vaderland, om het maar eens ouderwets te zeggen, en voor niets minder. ~ Update 15.30 - Als het aan de PvdA ligt, gaat het kabinet volgend jaar niet bezuinigen op uitkeringen. "Wij leggen de rekening niet neer bij de mensen met de laagste inkomens", zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag in het Kamerdebat. ~ Als? Het lígt aan de PvdA, zonder uitvluchten of excuses, dus houd je aan je woord, dit keer. De bevolking is immers belangrijker dan welk regeerakkoord dan ook, dat moet elke oprechte sociaal-democraat beamen, en de rest mag wat mij betreft asiel aanvragen in Verweggistan.

peterh2
peterh226 jun. 2013 - 7:05

Begreep net op RTL nieuws dat het toch weer de middeninkomens zijn die de prijs gaan betalen van het euro-fetisjisme. Nivellering is weer een feestje... Zucht, snappen ze nu echt niet dat modaal Nederland al op de knieën zit?

peterh2
peterh226 jun. 2013 - 7:05

Het pensioenplan gaat ook sneuvelen in de eerste kamer, wil dat zeggen dat ze dan nog eens 3 miljard extra de lasten moeten verzwaren? Bezuinigen = minder uitgeven Bezuinigen lasten verhogen

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 jun. 2013 - 7:05

''Na een goede marteling beurt voel je daarna de pijn niet meer'', zei een politiek refuge ooit in het Arabische die jaren in de gevangenis zat. Toen de journaliste hem vroeg over of hij bij elk marteling veel pijn voelde. Ik vind dat dit Kabinet van de ''ex-en'', de ex-socialisten en de ex-liberalen ons hebben genoeg finacieele gemartelt waardoor wij rijk voelen !!

3540evernesa
3540evernesa26 jun. 2013 - 7:05

Ik kan niets ander bedenken dandat Rutte en Samson Nederland in de uitverkoop hebben gegooid zodat Duitsland kan gaan winkelen.

Stuuf
Stuuf26 jun. 2013 - 7:05

Het Kwaad heeft een nieuwe nummer: 3% is het nieuwe 666. Waarom Samsom en Rutte kiezen voor de 3% norm en hoe we er van afkomen. Lees de analyse op: http://www.stuuf.nl/2013/06/het-kwaad-heeft-een-nieuw-nummer-3/

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

En wat leren we hier nu van?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger26 jun. 2013 - 7:05

Wat we hier van leren... Dat het kabinet het eigelijk niet weet. Triest, heel triest. Dat je als regering bang bent om noodzakelijke maatregelen te nenen, dat je niet inziet dat de economie aan het veranderen is, dat je daar NIEUW beleid op moet maken en moet investeren, en NU en niet overlaten aan een volgende regering. Het enige wat ze doen is aan de aars van wientjes en het corrupte EUropa blijven hangen en wachten, op betere tijden. Ze kunnen het gvd niet eens voorstellen dat 'het volk' lekker mee wacht. Vanaf Juli zie ik de ellende van Nederland gelukkig op afstand, wij gaan emigreren (staat los van de huidige economische ellende) maar ik heb te doen met alle familie, collega's en vrienden die in Nederland achterblijven. we hebben nog nooit zo'n slappe ellende als dit kabinet meegemaakt.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Jermain
Jermain26 jun. 2013 - 7:05

Erwin, Heb je dit of soortgelijke onderzoeken wel eens gelezen? http://www.demos.co.uk/publications/theentrepreneurialstate

arieroos
arieroos26 jun. 2013 - 7:05

[Ik denk niet dat moderne overheden veel kunnen doen aan een moderne en ontwikkelde markteconomie.] Waarom niet, eigenlijk ? Die markteconomie bestaat alleen maar, omdat de overheid die heeft georganiseerd. Waarom zou de overheid daar niets aan kunnen doen ? [Ik denk ook niet dat de oplopende werkeloosheid door het kabinet komt, maar wel door de vastgelopen huizenmarkt en inzakkende bouw. En verder houdt de burger de hand op de knip.] Maar goed, onder Balkenende IV, toen de overheid een actief stimuleringsbeleid voerde, liep de werkeloosheid nauwelijks op. Sinds Rutte I, dat een fors bezuinigingsbeleid voerde, loopt de werkeloosheid fors op. Er is dus op zijn minst een verband tussen beleid en werkeloosheid. Maar ik zie, dat je bent gaan geloven in de PR praatjes die worden gebruikt om het bezuinigingsbeleid goed te praten. [Het kabinet wil meer duurzame energie in 2020.] Nee, hoezo ? Ze voeren geen enkel beleid om dat te bereiken. [Het kabinet wil meer zorg op maat bieden en meer in de buurt zodat mensen thuis kunnen blijven wonen.] Dat is puur een smoesje om bezuinigingen in de zorg goed te praten. Verzorgingstehuizen zijn vele malen duurder dan thuiszorg. Het is nu al verschrikkelijk moeilijk om mensen voor wie dat nodig is geplaatst te krijgen. [In het onderwijs wordt geld omgebogen om de kwaliteit te verbeteren.] Ten eerste moet ik dat nog zien; tot nu toe zijn het grotendeels vage beloften. Ten tweede zie ik geen enkel beleid om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Het enige dat het kabinet doet, is geld verbranden met onzinnige dingen als meer toetsen. [De arbeidsmarkt wordt hervormd.] Helemaal niet ! Welke maatregelen hervormen dan die arbeidsmarkt ? Er wordt niets structureels gedaan, het is allemaal wat gepruts in de marge met WW duur en ontslagrecht. [Er wordt eindelijk een start gemaakt met afbouwen HRA.] Ja, dat is in ieder geval iets. Maar dat zorgt nu juist voor minder bestedingen. Naast het afschaffen van de HRA moet je hypotheekschulden gaan afboeken, anders schiet je er helemaal niets mee op. [En het huishoudboekje wordt op een sociale manier op orde gebracht.] Nee, dus. Dat is nu juist het idiote van dit beleid. Ondanks alle bezuinigingen neemt het begrotingstekort toe. Het huishoudboekje wordt alleen maar verder uit balans gebracht.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

De overheidsuitgaven zijn in 5 jaar crisis met zo'n 20% gestegen, van 250 naar 300 miljard. Dus als we gewoon weer teruggaan naar het uitgavenniveau van 2008 hebben we zo al 50 miljard bezuinigd, meer dan twee keer zoveel als die 16 en 6 miljard bij elkaar.

1 Reactie
eeweew
eeweew26 jun. 2013 - 7:05

Dan moet je ook het aantal.uitkeringen reduceren tot dat niveau. En.het aantal ouderen.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

uitkeringen korten voor 4 miljard en dan de ontwikkelingshulp van 4 miljard gebruiken om die uitkeringen weer te compenseren te rechtvaardigen met het feit dat de ontwikkelingslanden zelfs in deze tijden van crisis met 6% per jaar groeien terwijl we hier eerder krimpen wat we dan wel moeten doen is enkel politiek druk uitoefenen om de onderklasse van de ontwikkelingslanden te helpen, en anders dus economische druk verder de internationale markten met ontwikkelingslanden die het niet goed doen juist zodanig invoeren dat het voordelig is voor hen importheffing tegen (ontwikkelings)landen die subsidies op export zetten (china)

2 Reacties
eeweew
eeweew26 jun. 2013 - 7:05

Ben je je ervan bewust dat mensen met een uitkering ook moeten eten?

CliffClavin1993
CliffClavin199326 jun. 2013 - 7:05

Ik vind vooral dat 'klinisch' erg goed gekozen, in Uw schrijfnaam. Perfecte beschrijving van Uw harts- en zielstoestand. Tevens hoop ik in Uw belang dat U zelf nooit iets ergs overkomen zal, men denke hierbij aan een ongeval waardoor U in de sfeer van de sociale bijstand terecht zult komen. Dus kijkt U vooral goed uit met die reageerbuizen, erlenmeyers, bunsenbranders, de geconcentreerde zuren en sterke basen, het koningswater, en steek Uw hoofd nooit in de zuurkast. Van iemand die het goed met U voorheeft.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

4 miljard jsf. Stoppen hoef je nog maar 2 mil.

2 Reacties
IJsbrant
IJsbrant26 jun. 2013 - 7:05

[..4 miljard jsf. Stoppen hoef je nog maar 2 mil..] Onzin. De JSF is een eenmalige uitgave, terwijl het hier om structurele bezuinigingen gaat. 4 miljard lenen tegen 2% bv. levert een structurele last op van 80 miljoen per jaar

rvonk2
rvonk226 jun. 2013 - 7:05

Doe je daar nog 3 mld subisdies op fossiele brandstoffen bij. Ben je klaar

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

Nu snap ik waarom die enge Wilders toen in het Catshuis niet mee wilde met die domme bezuinigingen. Hij zag dit allemaal al aankomen!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jun. 2013 - 7:05

[Nu snap ik waarom die enge wilders toen in het Catshuis niet mee wilde met die domme bezuinigingen. Hij zag dit allemaal al aankomen! ] Ja dom van CDA VVD, ze hadden tegen wilders in het catshuis moeten zeggen dat er beslist niet extra bezuinigd kon worden, dan had wilders lopen blèren dat de overheidsfinancien te grabbel werden gegooid, en hadden ze aan hem kunnen toegeven in een compromis. Zo ga je om met driejarige kinderen.

bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

Zelfs Roemer komt met een kletsverhaal. Als je wilt investeren moet je geld hebben. Dat heeft de staat niet meer. 650.000 + 300.000 = 1.000.000 mondjes voeren tientallen miljarden/jaar. PLUS : Wij hebben een werkloosheidscrisis, dankzij de automatisering. Hele grote groepen met een niet meer bruikbare opleiding. Ook in de politiek zitten teveel personen, afgestudeerd met een niet bruikbaar pretpakket. Weg met die oogkleppen met een pretpakket. O.a. Pabo en geschiedenis. Enkele voorbeelden : .... Via e-mail is de postbode overbodig geworden .... Belastingzaken via de pc. .... Dankzij het burgerservicenummer en DigiD regelen wij paspoorten, rijbewijzen, etc.. .... via de pc regelen en betalen wij gas, licht, water en de ziektenkosten. .... in de supermarkt zijn wij zelf gaan scannen. Dag caissières .... in de supermarkt zullen ook de vakkenvullers wel geautomatiseerd worden. .... zakelijke inkopen via de pc Dag vertegenwoordiger .... betalingen facturen en overige bankzaken ook via de pc .... particulieren kopen ook al via de pc. Dag winkelpersoneel en dus winkelleegstand. .... bestellingen medicijnen gaan ook al via de pc en de volgende stap is dat uw medicijnen worden gepakt via een robot. .... zo kunnen wij nog een hele lijst met voorbeelden maken. .... Verpleging. Operatie. 15 jaar geleden ca. 160 uur zorg. Dit jaar 4 uur. Vertegenwoordigers komen bij ons nog amper over de vloer. Nu website, wachtwoord, artikelnummers, vinkje, vinkje, en de kleine goederen worden per direct geleverd, door een AOW-er met een bestelbus. Op de trailer zit een moe-lander. In het magazijn van de leverancier kom je ook nog amper Nederlanders tegen. Of een moe-lander of een robotisering-systeem. Waar halen wij die arbeidsplaatsen vandaan ? Dat is de vraag en het probleem. Allemaal alfa-beroepen. Leest de politiek geen dagbladen en kijken ze geen tv. Allemaal werkzaamheden met veel manjaren en vrouwjaren werk, dat er niet meer is. ........ Allemaal werk dat is verdwenen en nooit meer terugkomt ...... Helaas. Net als ooit in de textiel en bij de mijnwerkers, blijft een hele grote groep blijvend werkeloos, tot aan hun AOW en komt een grote groep nieuwkomers nooit aan een baan. Wij moeten gewoon weer opnieuw beginnen bij nieuw en aangepast onderwijs.

2 Reacties
lembeck
lembeck26 jun. 2013 - 7:05

Pak je geschiedenisboek er nog eens bij? In de jaren 30 zijn landen gaan investeren en ja, dat was vooral schulden maken, maar investeringen kan je nu eenmaal niet op korte termijn bekijken, maar die werken alleen op lange termijn. Dus niet binnen die 4 jaartjes van een kabinetje met omhoog gevallen idioten. Verder vooruit kijken weigeren ze. Het gaat om hun zetel = hun inkomsten.

arieroos
arieroos26 jun. 2013 - 7:05

[Hele grote groepen met een niet meer bruikbare opleiding. Ook in de politiek zitten teveel personen, afgestudeerd met een niet bruikbaar pretpakket. Weg met die oogkleppen met een pretpakket. O.a. Pabo en geschiedenis.] Dit is wel een beetje je stokpaardje, of niet ? Verhalen als dit zie je om de zoveel decennia weer terug. Elke nieuwe technologie zorgt ervoor dat functies overbodig worden, en de onheilsprofeten staan elke keer weer klaar om hier de noodklok over te luiden. Maar op een of andere manier gaat de economie na een tijdje toch weer richting volledige werkgelegenheid; er is dus iets mis met dit verhaal. Wat er mis is, is dat er altijd weer nieuwe functies gecreeerd worden. Een paar voorbeelden: leuk dat je alles via internet kan doen, maar dat betekent dat er een enorme vraag komt naar callcentre agents om de helpdesks te bemannen. 30 jaar geleden bestond dat vak niet. Bestellen via internet ? Dat betekent, dat de vraag naar koeriersdiensten toeneemt, want al die spullen moeten toch bezorgd worden. Sowieso, internet ? Daar moet allemaal content voor geproduceerd worden; teksten, foto's, filmpjes, etc. Er komt dus veel meer vraag naar deze, door jou verafschuwde, alfa beroepen. Alles wordt efficienter ? Dat betekent dat de prijzen zullen dalen. Kijk maar eens in de electronicasector; computers etc. kosten veel minder dan vroeger, zelfs als je rekening houdt met inflatie. Dat betekent, dat mensen meer geld overhouden (nou ja, als er geen crisis zou zijn). Dat kan bijvoorbeeld besteedt worden in de horeca, bij concerten en festivals, in pretparken en musea; en om dat soort dingen te doen, heb je enorme hoeveelheden laaggeschoold personeel nodig. En artiesten, natuurlijk, maar goed, dat zijn weer van die door jou zo verfoeide alfa's, natuurlijk.

neutralist
neutralist26 jun. 2013 - 7:05

De zorg efficienter maken, dan houd je zelfs geld over. Slimmer omgaan met medicijninkoop. En de JSF kan eruit. Verder minder ambtenaren en daarmee ook minder detailregels. EN minder afdracht Europa maar ja, dat kan niet meer, we wilden zo graag, dan zullen we ook betalen.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 jun. 2013 - 7:05

Dat is inderdaad een deel van het SP programma.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

Gelet op de grote en moeilijke financiële beslissingen waar ons land voor staat, kon ik het niet laten om onderstaande 2 Televisie reportages te publiceren. De eerste gaat over de situatie in Straatsburg en de tweede over de situatie in Brussel. De Euro parlementariërs wentelen zich in absolute rijkdom terwijl daar (in veel gevallen) geen dan wel onvoldoende prestatie tegenover staat. Men lijkt daar een sport van het begrip 'declareren' gemaakt te hebben. De indruk ontstaat hierbij dat velen zijn 'Los Gezongen', van de financiële realiteit die in hun thuislanden zich afspeelt. Vooral houden zoals het is en weinig zelfkritiek. Het heeft daarom iets weg van de Apenrots. Ik kan mij een gevoel van verbijstering dan niet onderdrukken als ook nog blijkt dat men schaamteloos een extra bijdrage aan de lidstaten durft te vragen. Natuurlijk wil men graag Turkije erbij hebben omdat dit hun Status Quo handhaaft. Straatsburg: www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/06... Brussel: www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/06...

1 Reactie
politiekistuig
politiekistuig26 jun. 2013 - 7:05

Geef ze eens ongelijk. Pakken wat je pakken kan. Denk je dat het hier anders is?? Als Rutte rond de lunch een broodje koopt dient hij ook het bonnetje in, zal met de rest niet anders zijn. Maar het mooie van politicus zijn is dat je niet voor een echte baas werkt. Degene die boven je staat maakt ook gebruik van die mogelijkheid, dit soort"diefstal" zal nooit worden aangepakt. Je kan het onder de noemer slakken en zout wegwuiven maar zo zijn er nogal wat publieke baantjes waar dit gebeurt.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

Samson geeft het toe. Hij wil de JSF, hij heeft zich laten inpakken door de VVD. O wat is deze man slecht voor het socialisme in Nederland. Ik hoop dat de partij zelf hem er uit gooit! Deze man deugt niet.

1 Reactie
bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

De Saab JAS39 Gripen gezien op de open dag luchtmacht. Een puik en betaalbaar toestel.

eeweew
eeweew26 jun. 2013 - 7:05

Laten we trouwens hopen dat Olli Rehn werkelijk de baas is. Dan laat men de kenniseconomie in ieder geval met rust.

2 Reacties
bakkwast
bakkwast26 jun. 2013 - 7:05

ja eigenbelang eerst!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jun. 2013 - 7:05

[Dan laat men de kenniseconomie in ieder geval met rust.] Ha ha ja, maar de kenniseconomie is al in ruste sinds ie bedacht werd.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

Laten eerst eens beginnen met het aanpakken van fraude en bedrog en dan is bezuinigen niet eens nodig.

1 Reactie
bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

Waar haalt Roemer de arbeidsplaatsen vandaan, die er niet meer zijn ? Dat is de vraag en het probleem. Ook voor Roemer en de SP. Mensen moeten gewoon werk en een doel hebben in hun leven. Fraude en bedrog moet je gewoon standaard aanpakken.

bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

Dan komt Pechold met zijn paradepaardje ONDERWIJS. Het onderwijs heeft de laatste jaren veel extra geld gekregen, alleen is de kwaliteit van het onderwijs in een dalende lijn. Vraag dat laatste maar aan de ondernemers die dat wel kunnen meten.

1 Reactie
eeweew
eeweew26 jun. 2013 - 7:05

De uitgaven per student zijn gedaald. Aan absoluut meer geld heb je dan weinig.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

De minimale dekkingsgraad voor pensioenfondsen is wettelijk vastgesteld op 105%. Op 3 juni 2013 was de dekkingsgraad over de afgelopen 3 maanden 104%. Als men de waarde van de maand mei alleen zou nemen is deze gestegen van 98% naar 101% Een overzicht van de dekkingsgraad kun je in internet nalezen. B.v. op http://tinyurl.com/pawmdn3 De pensioenfondsen doen zaken daar waar winst wordt gemaakt en doen geen investeringen op aanraden van regeringen. Als de regering en de volksvertegenwoordiging, ook de pensioenfondsen aan de banken ter beschikking stellen, dan is dat het legaliseren van diefstal en het beëindigen van een sociaal Nederland. Pensioenfondsen zijn eigendom van de sociale partners en hebben geen opdracht in haar pakket banken en hun graaipraktijken te faciliteren. Zij dienen uitsluitend hun krachten in te zetten voor een leefbaar pensioen voor de huidige ouderen en de toekomstige generatie.

3 Reacties
erikbos
erikbos26 jun. 2013 - 7:05

Juist, de overheid heeft geen zeggenschap over het geld en de besteding van de pensioenfondsen en dat moet zo blijven. Het enige wat de overheid kan doen is de pensioenfondsen proberen te verleiden met maatregelen om in Nederland te investeren. Maar de uiteindelijke keuze waar te investeren blijft altijd bij het desbetreffende pensioenfonds. Het pensioenfonds is alleen aan zijn deelnemers verantwoording schuldig .

bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

Dekkingsgraden pensioenen is een tombola, een soort loterij, waarbij altijd wordt uitgekeerd, zonodig met kortingen.

peterh2
peterh226 jun. 2013 - 7:05

Vergeet even ook niet dat de beurs net meer dan 10% gedaald is, dus reken maar dat die dekkingsgraden alweer veel slechter zijn...

vriest
vriest26 jun. 2013 - 7:05

De VVD zal zeker , dat liet ZIJKSTRA deze week al doorschemeren kiezen voor het snelle geld .Wat inhoud ,uitkeringen pensioenen , dat leverde de eerste maal ook direct op .

1 Reactie
bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

Als ze weer aan de AOW komen, dan komen de AOW-ers met kinderen en kleinkinderen in opstand. Dat gaat de VVD-PvdA veel zetels kosten.

toshiba
toshiba26 jun. 2013 - 7:05

Merkwaardige houding van Samsom. De bezuinigingen van dit jaar + 6 mld 2014 hebben als doel om op 3% uit te komen, maar vervolgens beweert hij doodleuk dat de 3% niet heilig is.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger26 jun. 2013 - 7:05

Ik krijg de indruk dat het kabinet het niet meer weet. Letterlijk. Het is ook heel moeilijk als je gebonden bent aan allerlei Europese financiele afspraken veroorzaakt door een Euroscistische corrupte klucht van politici en banken en daarnaast een veranderende wereldeconomie

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 jun. 2013 - 7:05

Hé hé, eindelijk mogen wij weer gaan stemmen ! Mooi zo.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger26 jun. 2013 - 7:05

Beste Mostafa, dit kabinet zit de rit uit, dat was al voor de verkiezingsuitslag goed en wel bekend was afgesproken. Dit kabinet in bange dagen/wientjes kabinet/kabinet van nationale 'eenheid' is het beste voor het int. grootbedrijf van Nederland,

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

3% ook in 2014 niet heilig......................weten jullie nog wat voor reacties deze beste brave sociaaldemocraat afscheidde tijdens de verkiezingsstrijd toen de heer Roemer die 3% norm aanvocht?? Weten jullie ook nog met welk hoongelach deze regeringspartijen de SP de prut indraaiden?? Wat een zooi bagger. Allemaal. Bagger. Waarvan akte.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 jun. 2013 - 7:05

Hebben ze echt niks van geleerd, want ze gaan gewoon op dezelfde manier door. Voorgeprogrammeerd, geïndoctrineerd of gehersenspoeld?

Winston2
Winston226 jun. 2013 - 7:05

In reactie op REALIST ., wo 26 juni 2013 10:40: "Wij hebben een werkloosheidscrisis, dankzij de automatisering." Hier word ik nou zo moe van... Hoe presteer je het om *vooruitgang* af te schilderen als *achteruitgang*? We kunnen werk automatiseren, handen en hoofden vrij maken voor *hogere doelen* in het leven dan werk, werk, werk... Maar het kapitalisme en haar horden blinde volgelingen zien dat als een *probleem*. Ontsnappen aan de erfzonde is in hun ogen een zonde... Hetzelfde met de vergrijzing, die een zegening is en een teken van hoe zeer we *vooruit* zijn gegaan. Alleen in een paradoxale doctrine als die van de "vrije" markt en de winsteconomie kan deze zegening door het leven gaan als een levensbedreigend probleem... Laatst vertelde een collega: al die milieuregels hier in Nederland vermoorden onze economie. Alle bedrijven vluchten naar China, waar de regelgeving niet zo overdreven en betuttelend is. Mijn God... Het feit dat wij in ieder geval nog *iets* doen om de leefomgeving voor het nageslacht te bewaren wordt, omdat het zand in de raderen van de heilige economie is, afgeserveerd als dom, problematisch en, jawel, een *bedreiging* voor de toekomst van onze kroost... REALIST, heb ik je al wel eens verteld: "it's no measure of good health to be well adjusted to a profoundly sick society"...?

4 Reacties
bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

Hoe presteer je het om *vooruitgang* af te schilderen als achteruitgang*? Waar staat dat ? Zijn niet mijn woorden. *vooruitgang* af te schilderen als *achteruitgang*? Waar staat dat ? Zijn niet mijn woorden. Dat zijn van jou persoonlijke aannames en daar gaan mijn reacties zelfs niet over. Begrijpend lezen is blijkbaar voor jou een moeilijk vak. Daarnaast was ik (mijn bedrijven) één van de eersten in het land, met telefax, tekstverwerking, internet, mobiele telefonie, etc.. Nog steeds lopen wij met de automatisering en robotisering voorop, want HighTech bepaald onze omzet, winst en investeringen. Dus richting en over “realist”, zit je gewoon een broodje aap (onzin) te vertellen.

bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

REALIST ., wo 26 juni 2013 10:40: Deze gegevens liegen niet. Zijn gewoon zichtbaar.

politiekistuig
politiekistuig26 jun. 2013 - 7:05

Winston , Ik had een buurman die aardappels teelde , op zijn 75 ste teelde hij nog een bunder of 8,voor de lol overigens, Die vertelde mij ook dat ze dertig jaar geleden een paar weken werk hadden om de aardappels eruit te krijgen , en te verwerken , toen konden 8 schooljongens/meisjes wat bijverdienen wat ze in het weekend weer uit konden geven in de plaatselijke kroeg. De laatste keer dat hij zijn aardappels ging rooien , liet hij de coöperatie komen , toen kwam er om 7.00 een grote rooimachine en die reed om 11 uur weer weg, alles eruit. Dit is wat realist bedoeld met het nadeel van automatisering, ik kwam voorheen ook veel in het cafe(15 jaar terug, toen ik nog echt jong was), ik had altijd geld op zak omdat ik overal kon werken in de vakanties/weekends . Dat café deed het geweldig , de snackbar ernaast ook, de kledingzaak met mode voor tieners /twintigers had ook een florerende zaak. Alledrie zijn inmiddels dicht. De jeugd kan niet meer werken omdat er allerlei idiote regels ingevoerd zijn, aan een lopende band zitten mag pas als je 16 bent want bewegende delen, op een heftruck ?? Eerst een rijbewijs!! Voorheen was je dagen aan het onkruid wieden, nu gewoon een tractor met een grote spuit en hoppa, met een paar uurtjes klaar, bloemen koppen, ook machinaal, vooruitgang is niet tegen te houden , maar voor een hele grote groep mensen is er wel heel weinig toekomstperspectief( de laag en midden opgeleiden) En dat verhaal van welvaart verdelen , is nog nooit opgegaan , en dat zal ook nooit gebeuren, De automatisering en regelgeving doen Nederland wel de das om. Ik weet niet wat u voor u vak doet of deed maar het zal neem ik aan wel iets in de ambtenarij zijn of een andere NPO, of heb ik het mis???

lembeck
lembeck26 jun. 2013 - 7:05

Precies... dat doemdenken en blijven roepen hoe erg het allemaal wel niet is, dat is vooral begonnen in het voorjaar van 2010, tijdens de verkiezingscampagne die door de VVD werd gewonnen. Het was eerste en enige keer dat ik strategisch gestemd heb. Op de PvdA, om Rutte uit de regering te houden. Dat was eens, maar nooit meer. Daarna is vooral Rutte, als spreekbuis, voortvarend door gegaan met zwartpraterij en doemscenario's en roepen dat het allemaal heel erg was en vooral alle mensen een grote somberheid aanpraten. Tot mijn verbijstering trapten de meeste mensen er met open ogen in. Op dat moment viel het nog reuze mee en hadden we als voorbeeld Duitsland dat toen ook goed draaide nog. Daar werd op TV gesproken dat ze er weer uit zouden komen. Er werd positief gesproken om de mensen en bedrijven aan de gang te houden. Dat heeft alles bij elkaar veel beter gewerkt dan het roepen dat het zo verschrikkelijk slecht gaat dat heel erg fors bezuinigd moet worden. Ik begrijp het wel, Rutte had al een bloedhekel aan mensen met een uitkering en die wilde hij verder afstraffen en net als met veel andere dingen had hij dit ook goed fout. De kosten begonnen te stijgen, de regering viel en bij de nieuwe moest de BTW omhoog en na even rondkijken waren de 400.000 nieuwe banen erbij veranderd in tegen de 100.000 werklozen erbij en inmiddels is dat scherp gestegen en zitten we met 650.000 werklozen, duizenden bedrijven die failliet gaan, de belastingen die minder opbrengen en kortom, we zitten in de infame vicieuze spiraal naar de verdoemenis. En nu zeuren dat mensen geld moeten uitgeven? Met dat doemdenken zijn de mensen juist op hun geld gaan zitten. Hoogst waarschijnlijk terecht ook. Geen cent aan de Fiscus want de regering versjoemelt het toch weer. Alle maatregelen zijn forse lastenverzwaringen en uitsluitend opgelegd aan de mensen met een inkomen tot 2 x modaal. Het werkt niet. Niets wat ze proberen, werkt. Doe nou eens wat Roemer zegt en niet alleen hij, ook de Woonbond en Aedes en ik dacht een paar economen eveneens. Veranders die verhuurdersheffing van 1,7 miljard in een investeringsplicht. Dan gaan corporaties bouwen. Dat geeft werk aan bouwvakkers en aan alle toeleveringsbedrijven, maar ook aan de lokale economie die er op inspringt en er een frietkraam neer zet, of de lokale haringboer die langs gaat. Met voldoende winkelaanbod zie ik bouwvakkers in hun schafttijd even snel boodschappen doen. Er is maar één uitweg uit de crisis en dat is niet voor de mensen die niets durven, maar ik denk ook dat we het moeten doen: INVESTEREN... mensen aan het werk zetten. Een economie kan je uitsluitend opbouwen van onderen af aan. Dus zorg dat de laagste inkomens hoger worden i.p.v. lager. Tot en met het minimumloon moet het omhoog. Stop met korten op de bijstand en huurtoeslag. Laat de mensen gaan uitgeven in de lokale economie. Zo, en niet van bovenaf, kan je een flink deel herstellen. Voorwaarde: dit kabinet naar huis en een sociaal en zakelijk kabinet in de plaats ervoor. We hebben niets aan de ordinaire zakkenvullers van de VVD en de meeloperij van de PvdA.

JoopSchouten
JoopSchouten26 jun. 2013 - 7:05

Dit zogenaamde Kabinet zit diep in de reet van Rehn. Da's overduidelijk. Op naar de afgrond.

1 Reactie
lancelot2
lancelot226 jun. 2013 - 7:05

De trein des onheils die EUROPA heet denderd en denderd maar door, richting de afgrond................................ Kedeng, kedeng, kedeng............................. Kedeng!

Winston2
Winston226 jun. 2013 - 7:05

Arie Roos, wo 26 juni 2013 18:29: "Maar op een of andere manier gaat de economie na een tijdje toch weer richting volledige werkgelegenheid; er is dus iets mis met dit verhaal." Juist. Er is iets heel erg mis met dit verhaal. Het is een paradox: we produceren steeds meer met steeds minder handen en steeds minder hoofden. Toch blijven we vasthouden aan die fabel van volledige werkgelegenheid. Terwijl ook op de arbeidsmarkt schaarste noodzakelijk is in een winsteconomie.

3 Reacties
wvdstraat
wvdstraat26 jun. 2013 - 7:05

Het probleem is inderdaad de enorme hoeveelheid 'conventies'. Iedereen (en zeker hier in Nederland), zou het goed kunnen hebben en zeker goed 'genoeg'. Helaas zijn er lieden die het HEEL ERG GOED willen hebben, wat natuurlijk gemakkelijker is als anderen het slecht hebben. Toch worden er talloze fabels de wereld in geslingerd, om dat laatste te behouden , met steun van (bijna) alle politieke partijen. Met een werkweek tussen de 24 en 30 uur kan de hele beroepsbevolking aan het werk en houdt men tijd over voor andere zinvolle zaken. In weerwil van wat sommige dwazen beweren, is minstens 90% van de werkzoekenden even competent als degenen die (nog) werk hebben. Maar dat is de 'bedoeling' niet, het is de bedoeling dat mensen vermoeid thuiskomen, tot hun 67e met te weinig salaris, zodat zij zich niet kunnen bezighouden met een aantal onderwerpen die het daglicht enigszins schuwen. Dat liever zeggen dat men aan het werk "moet", werk dat er niet is en ook nooit meer zal komen.....

MichelReiziger
MichelReiziger26 jun. 2013 - 7:05

Inderdaad, zoals al zo vaak gezegd. We gaan (zijn op weg) naar een andere economie toe. Steeds minder banen, maar meer werk. Werk in noodzakelijke sectoren waar 'we' niet willen werken. Omdat het zwaar is en/of slecht betaald. Weinig verdienen met veel kans op lichamelijke klachten, met nauwelijks sociale/zorgzekerheid/medische dekking in de toekomst... Overheden moeten hier op inspringen. Dat verzuimen ze. ze zien de veranderingen niet, of willen ze niet zien. En zolang de industrie (o.a. door outsourcing buitenland en verdere automatisering) mega winsten blijven maken, blijven hufters in die 3% aan de top beweren dat het economisch helemaal niet zo slecht gaat in Nederland, int. bedrijven maken ten slotte goede winsten, aandeelhouders zijn redelijk tevreden.

bruces
bruces26 jun. 2013 - 7:05

Een tijdje kan een hele generatie zijn en dat is ca. 20 jaar.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 7:05

Samsom roept dit. Samsom roept dat. Samsom roept van alles. Maar hij komt niet met oplossingen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jun. 2013 - 7:05

En dat is het eerlijke verhaal.

3540evernesa
3540evernesa26 jun. 2013 - 7:05

Als de 3 % naar vier procent wordt verhoogd zal in alle EUlanden de economie gaan opleven. Zal de werkloosheid dalen, zullen bedrijven opbloeien en kan de huizenmarkt in beweging komen. Waarom heeft geen econoom dit durven zeggen?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jun. 2013 - 7:05

Er zijn regelmatig economen die dit zeggen! Dat wil echter niet zeggen dat het ook zo gaat uitkomen. Een effect waarvan je zeker weet dat het zal optreden is hogere rentes op staatsobligaties. Dat zal de belastingbetaler toch moeten opbrengen. De vraag is wat het netto-effect zou zijn van de optelling van alle effecten. En er is niemand die daar vooraf een antwoord heeft. Jouw stelling is drijfzand die als we het zo zouden doen wellicht zou kunnen uitkomen, wellicht ook veel schade zou kunnen toebrengen.