© cc-foto: Romaine
Weet je. Ik vind zo'n haat-Volt-serie bij de Telegraaf passen. Niet bij Joop.
Volt is typisch een modieus partijtje voor blanke studentjes met rijke papa's. Studentjes die in onwijs gave studentenflatjes wonen, lid zijn van een onwijs gave studentenvereniging en biertjes drinken op onwijs gave terrasjes aan onwijs gave grachten. Geeft niet hoor. Wel allemaal Volt stemmen, want dat doen alle onwijs gave vriendjes ook. Groepsgedrag, maakt niet uit. Iets later, als de respectieve carrières wat meer vorm beginnen te krijgen, wordt overgestapt naar de wat rechtsere, maar nog steeds te gekke D66. Zo'n tien jaar later wordt het geld geteld, begint men nog eens 'genuanceerd' te denken, en komt men uit bij de VVD. Geeft verder niet hoor. Zo was het, zo is het en zo zal het altijd blijven. Inclusief modieuze partijtjes.
@ EricDonkaew Jij schrijft: Volt is typisch een modieus partijtje voor blanke studentjes met rijke papa’s Mooi dan heeft die groep ook een eigen partij. Die hoeven blijkbaar geen rekening met jou te houden want jij zal dat ook geen rekening met hen houden. Respect kan er alleen zijn als het wederkerig is. Jij maakt duidelijk hoe je naar hen kijk. En Zo krijg jij de samenleving die je wil.
Ik begrijp de frustraties niet die Volt bij Aalberts blijkbaar oproepen. Het doel van Volt is te komen tot een verenigde Staten van Europa. En daar passen geen grensoverschrijdende samenwerking bij, maar juist het opheffen van die grenzen. Dat is niet mijn ideaal, maar waarom zou ik anderen hun idealen ontzeggen? Aalberts lijkt daar anders over te denken.
[Het doel van Volt is te komen tot een verenigde Staten van Europa.] Nee, niet goed, integendeel. Een soort one-issue-D66. Het doet me sterk denken aan de vroegere "Europese Beweging" in de jaren zestig en zeventig. Dit streven vind ik naief en totaal verkeerd. Ja, Europese samenwerking is belangrijk, b.v. op gebieden als criminaliteit, sociale voorzieningen en vluchtelingen/asielzoekers. Maar een Europese staat, een bureaucratisch-bestuurlijke moloch met alle verschillende talen en culturen (een nieuwe "Donaumonarchie") zie ik niet alleen als onwerkbaar, maar ook in strijd met het essentiele beginsel van democratie dat als uitgangspunt geldt, dat besluitvormingsprocessen plaats moeten vinden op zo laag mogelijke niveaus, zodat burgers er zo veel mogelijk bij betrokken kunnen zijn.
@OlavM: ik vind juist het vasthouden aan nationale grenzen naief en totaal verkeerd. Het legt mensen grenzen op en beperkt hun (en dus onze) vrijheid op basis van denkbeeldige lijntjes. Hoe dichter mensen bij de grens wonen, hoe minder die grens betekent. Naar mijn mening zijn we beter af zonder landsgrenzen.
Mijn punt is niet, dat niet veel samenwerking nuttig en nodig is, of dat bestaande landsgrenzen heilig zouden zijn, maar dat Europa met haar enorme diversiteit aan talen en culturen niet als één staat op een goede manier bestuurbaar is.
Europa is een continent. Zou je je, om maar iets anders te noemen, ooit één land Afrika kunnen voorstellen?
De EU regio is veel te losjes, het belang van landsgrenzen moet afgebouwd worden, uiteindelijk tot 0. Goed dat Volt zich daarvoor inzet.
Ik zie deze Volt-files nu al een tijd voorbij komen. Inhoudelijk niet echt bijzonder interessant voor mij, maar ik vraag me af wat het doel is. Volt kritisch bekijken? En waarom Volt precies en niet andere partijen?
Ik woon in een grensgemeente met Duitsland en er was al samenwerking voordat de EU erwas, de EU probeert alleen maar samenwerkingen te forceren en dat werkt nooi goed. Dat wordt dan door welwillende mensen genegeerd waardoor het op een natuurlijkwe wijze gedaan wordt. We hebben hier dan ook gelukkig weinig last van die gefrustreerde EU subsidieclubjes.
Ik geloof dat deze journalist en onderzoeker wat beter moet onderzoeken en vervolgens een beter verhaal moet schrijven. Dit is half werk. Ik ken globaal de samenwerking in de grensregio's en Aalberts stelt terecht vast dat heel veel ambtelijk gebeurd. Zo is er samenwerking tussen de verschillende zorgwerkgevers over de landsgrenzen heen, tussen de kamers van handel, tussen politie, tussen vervoerders, onderwijs en werkgevers. Het betreft ook vaak concrete zaken die slechts beperkt om politieke besluitvorming vragen. Dat belangrijke feit mis ik in het verhaal van Aalberts. Europese middelen zijn ook bedoeld om dat soort zaken te bevorderen. Ik zie ook niet in wat specifiek Volt hiermee te maken heeft. Ik neem aan dat alle politieke partijen een dergelijke samenwerking aan de grens noodzakelijk vinden. Het sluit immers dan ook het dagelijks leven van de mensen in de grensstreek. Die werken en leven en leren immers aan beide kanten van de grens. Grenzen zijn tegenwoordig poreus en dat moet de overheid en zeker de EU faciliteren. Dus ik lees hier een verhaal van iemand die er blijkbaar veel tijd in heeft gestoken en kennelijk niet goed heeft onderzocht en uit dat matige onderzoek niet de juiste conclusies heeft getrokken.