Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Samenwerking Amsterdam-Tel Aviv is onverkoopbaar

  •  
14-09-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_checkpoint_Atara_-_Ramallah__april_2015___1__1_.jpg
Burgemeester Van der Laan doorkruist de – nationale en internationale – inspanningen om een eind te maken aan de onderdrukking van Palestijnen.
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam sprak op 8 september in Ramallah met zijn ambtsgenoot Musa Hadid. De dagen daarvoor heeft hij met de autoriteiten in Tel Aviv overlegd. Dit alles om de mogelijkheden voor samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv, respectievelijk Ramallah, nader te onderzoeken.
Die missie heeft een historie. De gezochte ‘samenwerking’ begon als plan voor een stedenband met Tel Aviv, waarbij later de Palestijnse stad Ramallah is betrokken, resulterend in de Amsterdamse wens om een driehoeksovereenkomst tot stand te brengen.
Ramallah ligt op de Westelijke Jordaanoever die in 1967 door Israel werd bezet en sindsdien wordt gekoloniseerd. Ruim een half miljoen joodse kolonisten – ofwel 10 procent van het joodse bevolkingsdeel van Israel – heeft zich inmiddels daar, inclusief geannexeerd Oost-Jeruzalem, gevestigd.
De stad ligt in het zogeheten A-Gebied, waar sinds 1993 (‘Oslo’) het civiele en politionele bestuur formeel in handen ligt van het Palestijns Nationaal Gezag (PNA). Feitelijk leeft Ramallah sindsdien onverminderd onder Israëlische bezetting. Alle kenmerken daarvan zijn aanwezig.
Arrestaties en liquidaties Aan de gemeentegrens van Ramallah controleert het Israëlische leger alle in- en uitgaande personenverkeer. Op de doorgangsweg van Ramallah naar Oost-Jeruzalem ligt het Qalandia-checkpoint, dat functioneert als een grensovergang. Een ruim 700 kilometer lange Muur (deels hek) scheidt Ramallah en de rest van de Westelijke Jordaanoever af van het Palestijnse leefgebied dat sinds 1948 binnen de grenzen van de Staat Israel is komen te liggen. Zo nu en dan vallen Israëlische soldaten Ramallah binnen om Palestijnen te arresteren of liquideren.
Intern verslag Is Amsterdam daarvan op de hoogte? Jazeker. In een intern verslag van een oriënterend bezoek van het Hoofd van het Bureau Internationale Betrekkingen van de Gemeente Amsterdam aan Ramallah, april van dit jaar, staat een reeks verwijzingen naar de bezetting, waarbij het woord zélf overigens omzeild wordt: ‘de toegangswegen naar en van Ramallah zijn afgesloten en worden gecontroleerd door de Israeli’; ‘verschillende verbindingswegen tussen Ramallah en andere steden en dorpen zijn door de checkpoints van elkaar afgesloten en er is ook geen fiber-verbinding mogelijk’; ‘3G-communicatie [is] niet mogelijk’; ‘Ramallah [heeft] geen Google Maps omdat het bedrijf die niet mag maken, vanwege de noodzaak voor toestemming van de Israëlische regering’; enzovoort.
Driehoeksrelatie In Amsterdam weet men inmiddels ook dat Ramallah niets voelt voor de door Amsterdam bedachte driehoeksrelatie. In een verklaring van de gemeenteraad van 1 juli jl., geplaatst op de Arabischtalige website van de gemeente, stellen de raadsleden dat ‘De Gemeente Ramallah geen deel zal uitmaken van welke tripartite overeenkomst dan ook, waarbij een stad van de bezettende staat als derde partner betrokken is.’ Logisch.
Bilaterale overeenkomsten Zet dit een streep door de ambities van Amsterdam? Niet per se. Als een driehoeksrelatie er niet inzit, dan kunnen er altijd nog bilaterale overeenkomsten afgesloten worden. De partners van Amsterdam willen wel. Israel heeft internationaal te maken met snel groeiende kritiek op zijn politiek jegens de Palestijnen, en met acties om het land tot de rechtsorde te dwingen. Een handreiking uit Amsterdam is zeer welkom.
Ramallah hoopt door internationale samenwerking zijn positie ten opzichte van de Israëlische bezetter te versterken. Paradoxaal genoeg strookt dit met de politiek van Israel, die is gericht op de ontwikkeling van Ramallah tot feitelijke Palestijnse ‘hoofdstad’ – waarmee geannexeerd Oost-Jeruzalem die toekomst wordt ontnomen.
Onrechtvaardige onhoudbaar Van der Laan en de meerderheid in de gemeenteraad die hem vooralsnog steunt, zouden moeten inzien dat de Amsterdamse ambitie allerwegen bijdraagt aan normalisering van een even onrechtvaardige als onhoudbare situatie. Het is niet te verkopen om samenwerking te zoeken met enerzijds de hoofdstad van een bezettende mogendheid en anderzijds met de ‘hoofdstad’ van de entiteit die daar al bijna een halve eeuw het slachtoffer van is.
Bovendien doorkruist Van der Laan de – nationale en internationale – inspanningen om via politieke en economische druk een eind maken aan de onderdrukking en verdrijving van Palestijnen. In het geval van Apartheid Zuid-Afrika heeft die aanpak gewerkt.
Wat nu nodig is, is dat burgemeester Van der Laan en de zijnen handelen in de geest van het devies van de stad: Heldhaftig (door politieke visie te tonen), Vastberaden (door de Israel-lobby te trotseren), Barmhartig (ten opzichte van de slachtoffers van de politiek van Israel).

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

insignia
insignia14 sep. 2015 - 22:11

Robert, ik heb geen idee waar v.d.Laan mee bezig is maar ben bang dat dit een reeds gespeeld spel is. Ik ben in elk geval blij dat mijn partij in de raad falikant tegen is. Het is duidelijk dat dit ter meerdere glorie van het bewind in Israel moet dienen, dat dit afstraalt op onze hoofdstad zal geen invloed hebben.

johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Er is weer tijd voor het normaliseren van de relaties als de situatie daar normaal is. Maar dat is hij bepaald niet. De burgemeester van Tel Aviv heeft al duidelijk te kennen gegeven, dat er geen verschil is tussen het standpunt van de regering en dat van de gemeente t.o.v. de Palestijnen en de Palestijnse gebieden. Er zijn vanwege de bezetting en voortgaande kolonisatie al veel boycots op cultureel en wetenschappelijk gebied tegen Israël. Het aangaan van een stedenband, pardon, samenwerkingsverband met Tel Aviv is een negatie van de bezetting, het buiten de orde plaatsen van de Palestijnse zaak, een schoffering van de Palestijnen. En het is het afvallen van die krachten in Israël, die wél streven naar een eerlijke vredesregeling met de Palestijnen. Die laatsten zijn bepaald niet het gemeentebestuur van Tel Aviv. Ronduit schunnig. .

Armagaddon
Armagaddon14 sep. 2015 - 22:11

>>> Citaat: Burgemeester Van der Laan doorkruist de – nationale en internationale – inspanningen om een eind te maken aan de onderdrukking van Palestijnen. >>> Chapeau...!!...ware woorden van diepgaande betekenis...het nader overwegen waard.. >>> Van der Laan...een pragmatisch mens, die nu klaarblijkelijk zich laat leiden, door zijn vroeger beroep als advocaat. >>>In een onmogelijke advocaten opwelling en droomwens zijn gedreven fata morgana voorstellig graag in vervulling ziet gaan, helaas de internationale en nationale inspanning ten spijt inderdaad hiermede dwarsboomt en zelfs negatief kan ondermijn met deze vorm van naïviteit....dat zou voor hem en vooral voor de situatie aldaar diep...dieptreurig zijn en het gedegen en nogmaals rustig overdenken waard en ten zeerste gewenst zijn...!!

TomPoes2
TomPoes214 sep. 2015 - 22:11

Jodenhaat is geen fascisme, maar racisme en dat is historisch gezien geen kenmerk van links politiek denken. Als links kritiek heeft op de staat Israël, dan is het doel bovendien geenszins om "Islamo-fascisme" te faciliteren, want links staat historisch gezien altijd lijnrecht tegenover elke vorm van fascisme. Als links kritiek heeft op de staat Israël, dan is dat daarentegen omdat "Islamo-fascisme" en "Zio-Fascisme" niet werkelijk van elkaar verschillen, in de zin dat beide geloven in de eigen superioriteit en daaraan het recht menen te kunnen ontlenen voor terrorisme, moord, landroof en onderdrukking. In die zin is er weinig verschil tussen ISIS en Israël en ze verdienen dan ook een vergelijkbare benadering.

Lopez
Lopez14 sep. 2015 - 22:11

Hier kan Amsterdam een voorbeeld aan nemen: ‘Reykjavík City will boycott Israeli products.’ ‘The City of Reykjavík will no longer purchase goods made in Israel. The City Council voted yesterday that the city would not purchase any goods manufactured in Israel as long as the Israeli occupation of Palestinian territories continues.’ http://icelandmag.visir.is/article/reykjavik-city-will-boycott-israeli-products http://www.timesofisrael.com/liveblog-september-16-2015/

clara51
clara5114 sep. 2015 - 22:11

Dit is een reactie op W Jansen, vr 18 september 2015 13:06, maar ik krijg hem daar niet geplaatst. ["Waarom rept u in uw artikeltje met geen enkel woord over de enorme bevolkingsgroei die de Gazastrook de laatste 40 jaar heeft gekend? Vrouwen krijgen daar gemiddeld nog een kind of 6."] Ik heb behoefte aan toelichting bij deze opmerking. Vandaar mijn vragen hieronder. Maar eerst een correctie: volgens de gegevens van de CIA World Factbook kreeg een vrouw in Gaza in 2013 4.18 kinderen. Een joodse vrouw op de Westoever kreeg in 2014 5.07 kinderen. https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_Palestinian_territories#Birth_rate Is je opmerking bedoeld als algemene kritiek van W Jansen op het aantal kinderen dat mensen elders ter wereld nemen? Indien ja: geldt je kritiek dan ook de grootte van Israëlische gezinnen? Of gaat het je specifiek om Gazaanse vrouwen? Is je opmerking bedoeld als algemene waarschuwing aan vrouwen elders ter wereld dat W Jansen het verkeerd met ze ziet aflopen als ze zoveel kinderen blijven nemen? Refereer je hier misschien aan wat bekend is geworden als 'The myth of the Palestinian Arab womb?' Door zowel Palestijnse als Israëlische leiders gebruikt als bangmakerij? Voorbeeld: Arnon Sofer, hoogleraar politieke en militaire geografie aan de Universiteit van Haifa, die in 2005 de oude uitspraak aanhaalde van Yasser Arafat 'dat de Palestijnse baarmoeder een machtig biologisch wapen is' en die waarschuwde dat als Israël nu (dus in 2005) geen ingrijpende maatregelen nam, de joodse meerderheid in 2020 zou zijn opgehouden te bestaan: "When 2.5 million people live in a closed-off Gaza, it's going to be a human catastrophe. Those people will become even bigger animals than they are today, with the aid of an insane fundamentalist Islam. The pressure at the border will be awful. It's going to be a terrible war. So, if we want to remain alive, we will have to kill and kill and kill. All day, every day." http://www.jpost.com/Features/I-didnt-suggest-we-kill-Palestinians Als je opmerking daarover gaat (wat ik eerlijk gezegd niet hoop) raad ik je aan dit interview met Max Blumenthal te beluisteren (of het transcript eronder te lezen), waarin hij het overigens ook over Tel Aviv heeft (want daar hebben we het hier over). Een citaat: "And it's through this policy Sofer's ideas have influenced and even animated the political reality today in Israel, where Palestinians from the West Bank and Gaza have basically disappeared from Israeli life, or they're not as present inside Israel proper. And so Benjamin Netanyahu is able to boast of this kind of one-way peace and preside over it, where Israelis are at the beach in Tel Aviv, they're at cafés in West Jerusalem, and they don't fear Palestinians anymore, and they hardly see them anymore. Early in the '90s, Yitzhak Rabin declared his goal was to take Gaza out of Tel Aviv. And that's happened under Netanyahu." Architect of Apartheid in Israel: "If we don't kill, we will cease to exist" In this episode of Reality Asserts Itself with Paul Jay, Max Blumenthal looks at Arnon Sofer, one of Israel's most important strategic thinkers, who developed plans to defend Jewish demographics - October 3, 2014 http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=10942

clara51
clara5114 sep. 2015 - 22:11

geachte Joop-moderator, mijn bijdrage die nu bovenaan staat, hoort bij een ander topic en is daar ook al door jullie geplaatst. Ik had jullie al gemeld dat hij per abuis door mij hier was geplaatst.

johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Critici van samenwerking van Amsterdam met Tel Aviv-Jaffa: Teken de petitie tegen samenwerking: https://secure.avaaz.org/nl/petition/Amsterdam_tegen_samenwerking_met_Tel_Aviv Kom naar de demonstratie in Amsterdam: zaterdag 26 september, 12.00-14.00 uur Meer informatie over de demonstratie volgt op: http://www.amsterdamvoorpalestina.nl .

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2015 - 22:11

Ik hoop ook dat burgemeester Van der Laan en de zijnen handelen in de geest van het devies van de stad: Heldhaftig (door politieke visie te tonen), Vastberaden (door de anti-Israel lobby te trotseren), Barmhartig (ten opzichte van alle slachtoffers).

1 Reactie
johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Gezien de strekking van jouw betoog zal In jouw rijtje de grote nadruk van zelf op punt drie terecht komen: de enorm vele slachtoffers. Maar dan zonder het woordje barmhartigheid ervoor. .

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2015 - 22:11

":Israel heeft internationaal te maken met snel groeiende kritiek op zijn politiek jegens de Palestijnen" Eerder het compleet omgedraaide met Syrië, Libië, Jemen, Irak etc etc. Maar vooruit....elke dag een artikel over dat verschrikkelijke Israël en die idyllische palestijnen . De gaza strook geeft exact aan hoe vrijheids lievend de palestijnen zelf zijn

3 Reacties
johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Moeten de Palestijnen idyllisch zijn om mensenrechten en burgerrechten te krijgen ? .

TomPoes2
TomPoes214 sep. 2015 - 22:11

"Eerder het compleet omgedraaide met Syrië, Libië, Jemen, Irak etc etc." Wat heeft dat rijtje slachtoffers van de Amerikaans-Europese oorlogsinspanningen hiermee te maken? Of bedoel je te zeggen dat al dat moorden slechts bedoeld is om Israël uit de wind te houden?

Nemesis2015
Nemesis201514 sep. 2015 - 22:11

je bedoelt "Gaza" als in "Gaza" grootste openlucht bajes van de wereld? Of "Gaza" het resort?

TomPoes2
TomPoes214 sep. 2015 - 22:11

Bovendien doorkruist Van der Laan de – nationale en internationale – inspanningen om via politieke en economische druk een eind maken aan de onderdrukking en verdrijving van Palestijnen. In het geval van Apartheid Zuid-Afrika heeft die aanpak gewerkt. Afgezien van de grote satan, wel te verstaan - http://tinyurl.com/p7tdjaa

1 Reactie
johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Israël was een van de zeer weinige landen die in die Apartheidstijd volledige vriendschapsrelaties met Apatheids-Zuid-Afrika onderhield, inclusief het leveren van wapens. .

GingerTed
GingerTed14 sep. 2015 - 22:11

Waarom zou Amsterdam, die tevens stedenbanden onderhoudt met drie Marokkaanse, drie Turkse, en twee Chinese steden niet een stedenband kunnen onderhouden met een Israëlische stad? Al deze landen houden er in politieke opzichten en die van mensenrechten veel meer kwalijker praktijken en opvattingen op na dan die je Israël kunt verwijten. Tevens bruskeren al deze landen de rechten en veiligheid van een deel van de eigen burgers en/of die van landen die aan hen grenzen. Het enige verschil is de joodse identiteit van Israël en het feit dat het bij Israël om een westers land gaat met voor al haar burgers (ook Arabische) meer rechten en voorzieningen dan die in China, Marokko, of Turkije. Ik mag dan ook aannemen dat het verscheidenen hier zoals bekend om de slecht verdragen joodse identiteit gaat en bij anderen wellicht om het feit dat er voor westerse landen hogere maatstaven gelden. In ieder geval in geen geval een reden een stedenband, zelfs niet met die gelgegen in werkelijk in verschillende opzichten kwalijke landen als China, Marokko, en Turkije daar het STEDEN-banden zijn en dus op voor al laag-bestuurlijk en nog veel meer burgerlijk niveau gericht contact ter bevordering van wereldwijde uitwisseling van culturele en andere eigenheden.

3 Reacties
TomPoes2
TomPoes214 sep. 2015 - 22:11

Israël bezondigt zich aan genocide.

johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Dus als ik je goed begrijp, dan mogen we het w.b. Israël niet goed doen (stedenband weigeren) omdat we het in andere landen verkeerd doen (stedenbanden hebben in verre van brandschone landen)? Je eist consequentie in het foute ? .

Mayke2
Mayke214 sep. 2015 - 22:11

Een STEDENband aangaan is inderdaad op een ander bestuurlijk niveau dan tussen landelijke overheden. Nogmaals Tel Aviv is een tolerante, liberale stad en past volgens mij goed bij Amsterdam.

Mayke2
Mayke214 sep. 2015 - 22:11

Tel Aviv lijkt een liberale, tolerante stad te zijn. In die zin is het logisch dat het een samenwerkingsverband aangaat met Amsterdam. En het gesprek opzoeken is toch beter dan een volledig negeren, lijkt me. Daar kom je toch verder mee.

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes214 sep. 2015 - 22:11

Dat is nergens uit gebleken.

Spelchecker2
Spelchecker214 sep. 2015 - 22:11

Wat is er in Van der Laan gevaren? Wat maakt voor hem Tel Aviv acceptabel voor zo'n stedenband? Israël heeft Palestina bezet en etnisch gezuiverd, de oorspronkelijke bewoners van Palestina uit hun eigen land verdreven. Het restant leeft in van elkaar geïsoleerde postzegeltjes onder een meedogenloos apartheidsregime. Tel Aviv heeft geen afstand genomen van dit Israëlische beleid, laat staan dat het dit beleid actief bestrijdt. Israël is in feite een crimineel land en Tel Aviv is minimaal gedoger maar waarschijnlijker handlanger. Israël zal de relatie met A'dam misbruiken voor zijn eigen propaganda. Daarmee steunt Van der Laan willens en wetens een crimineel regime. Nogmaals: waarom? Waarom geen all out actieve inzet voor rechtsherstel van de echte slachtoffers, de Palestijnen. Het kan toch geen schuldgevoel voor de Holocaust zijn. Wij zijn veel aan de slachtoffers van de Holocaust verplicht maar toch zeker niet dat in hun naam een ander volk van land en recht wordt afgesneden?! Zij zouden zich in hun graf omdraaien!

1 Reactie
Nikovijf
Nikovijf14 sep. 2015 - 22:11

Een prachtige speech in het Britse parlement. Deze man heeft familieleden verloren tijdens de holocaust en is juist daarom tegen het Israëlische beleid. https://youtu.be/qMGuYjt6CP8

JEHamburger
JEHamburger14 sep. 2015 - 22:11

Een goed met feiten onderbouwd, evenwichtig en intelligent artikel van deze auteur, van wie we hier graag meer zouden lezen over de kwestie Israël/Palestina. Bijzonder, dat geciteerd wordt uit een intern verslag van een oriënterend bezoek van het Hoofd van het Bureau Internationale Betrekkingen van de Gemeente Amsterdam aan Ramallah. Uit het verslag blijkt zonneklaar dat Amsterdam weet heeft van de bezetting en de onmacht en bijna totale afhankelijkheid van Israël, van Ramallah. De vraag rijst wat de burgemeester met zijn recente bezoek aan de door Soeterik uit dit verslag geciteerde observaties nog wil toevoegen, behalve wat politieke taal in de trant van: "ik heb de situatie met eigen ogen gezien, en die is juist een reden om de samenwerking te zoeken." Taal, zo ongeveer als wanneer een minister aan een motie van afkeuring meent 'steun voor zijn beleid' te kunnen ontlenen. Wat bij Soeterik beter uit de verf had kunnen komen is dat vanuit Israël, Tel Aviv op meer plaatsen in Europa opeens opvallend gepromoot wordt. 'Tel Aviv strand' in Parijs en in Berlijn, uitnodiging aan Europese en internationale topkoks (door Visa gesponsord) om een week lang te komen koken in restaurant Tel Aviv, eindeloze artikelen in bijv. Nieuw Israëlitisch Weekblad over alle geneugten en vrijheden en aantrekkelijheden van Tel Aviv. Het heeft alle schijn van een geregisseerde 'I love TLV' campagne. Vergeet de bezetting! Ga naar het strand, en dan lekker uit eten in TLV. Zo'n open en gemengde stad! 40 km verderop worden de Palestijnen gewurgd. En Kroes en Ollongren en VdLaan kwamen kijken en zagen dat het goed was.

1 Reactie
johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Die linkse mensen zijn ook altijd zo zwaar op de hand, he. Die Palestijnen zijn maar rare, agressieve dwarsliggers. Maar de Israëli's zijn net zulke mensen als wij. Daar kun je tenminste gezellig mee omgaan, terrasje, biertje. Laten we alsjeblieft normaal doen en op vakantie in Tel Aviv dat gezeur van die Palestijnen even vergeten. Israël, het enige normale westerse land in het nabije oosten, en verderop. Een bron van beschaving, van verlichting in de duisternis. En vakantierust verzekerd, want die Israëli's zijn mannetjesputters hoor. Die schieten die Palestijnen wel weer rustig als die weer beginnen. En als dat gebeurt kan je vanaf je terrasje met drankje ook nog genieten van het mooie vuurwerk dat dat oplevert. Verlichting in de duisternis. Daar zal de toeristische boodschap wel ongeveer op neerkomen, vermoed ik. .

Lopez
Lopez14 sep. 2015 - 22:11

Critici van samenwerking van Amsterdam met Tel Aviv-Jaffa: Teken de petitie tegen samenwerking: https://secure.avaaz.org/nl/petition/Amsterdam_tegen_samenwerking_met_Tel_Aviv Kom naar de demonstratie in Amsterdam: zaterdag 26 september, 12.00-14.00 uur Meer informatie over de demonstratie volgt op: http://www.amsterdamvoorpalestina.nl

3 Reacties
TomPoes2
TomPoes214 sep. 2015 - 22:11

Getekend, ik ben helaas verhinderd.

johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Getekend. .

pindsvine
pindsvine14 sep. 2015 - 22:11

getekend!

Mark Gh
Mark Gh14 sep. 2015 - 22:11

Van der Laan zocht een evenwichtige overeenkomst die Israël en de palestijnen dichter bij elkaar zou brengen. De palestijnen wilden niet.

3 Reacties
johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Van der Laan zocht eerst een stedenband met alleen Tel Aviv, maar onder druk van politieke protesten werd dat uitgebreid met Ramallah als doekje voor het bloeden. Tel Aviv heeft al aangegeven, dat het volledig achter de Israëlische politiek t.a.v. de Palestijnen staat. Ik stel voor, dat Van der Laan eerst die houding van Tel Aviv ziet te wijzigen, vóordat er van een samenwerkingsverband sprake kan zijn. In de huidige situatie, onder de huidige verhoudingen, is zo'n stedenband/ 'samenwerkingsverband' een de facto acceptatie van de huidige, onacceptabele status quo. .

Lopez
Lopez14 sep. 2015 - 22:11

Nou, nee. Van der Laan zocht een stedenband met Tel Aviv-Jaffa. Daar is een vorm van samenwerking met Ramallah aan toegevoegd om een ‘evenwichtige’ benadering te suggereren. Daar is vervolgens hol geleuter over het mogelijk tot stand brengen van contacten tussen ‘progressieve krachten’ aan toegevoegd, en over een ‘noodzakelijke dialoog’ en ‘begrip voor elkaar kweken’, teneinde de PvdA-fractie over de streep te trekken. Terwijl Israël onverdroten voortgaat met de kolonisering van Oost-Jeruzalem en de Westoever, wil Amsterdam de Palestijnen ‘begrip’ gaan bijbrengen voor de onderdrukker. Je moet maar durven. Een fraai staaltje van deze volstrekte wezenloosheid is de tekst die fractievoorzitter Moorman van de Amsterdamse PvdA in de raad uitsprak: https://amsterdam.pvda.nl/2015/07/01/tel-aviv-ramallah-in-de-gemeenteraad/#comment-7488 Lees ook de reacties onder de tekst. De reactie van Palestijnse zijde op het Amsterdamse driehoeks-opzetje is hier te lezen: http://www.docp.nl/verklaring-van-de-palestijnse-bds-beweging-over-mogelijke-stedenband-ramallah-amsterdam/

123456zeven
123456zeven14 sep. 2015 - 22:11

Van der Laan probeert een Amsterdams politiek probleem op te lossen door kool en geit te sparen. Verder gaat het nergens over.

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2015 - 22:11

Het echte herleefde (elitaire) fascisme, de gedreven Joden haat, zit links in de politiek, dat is de enige redelijke maar desalnietemin krankzinnige verklaring waarom links het Islamo-fascisme blijft faciliteren. Waarom anders wordt het ideologische karakter van de Arabische/Islamitische vijanden van het Joodse volk in elke beschouwing van deze problematiek systematisch buiten beschouwing gelaten? En dan ook nog het lef hebben om iedereen die daar niet in mee wil gaan uit te maken voor Islamofoob, racist en fascist, de hypocritie ten voeten uit.

3 Reacties
johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Fascime Het fascisme is anticommunistisch, antiliberaal en extreem nationalistisch. Eén partij of persoon heeft alle macht.  Door middel van partijmilities (in uniform), massademonstraties en verheerlijking van de leider probeerde men het volk tot een eenheid te smeden. Fascime is corporatistisch en in beginsel niet racistich. Het is in beginsel niet religieus, maar kent wel een irrationele, vitalistische levensbeschouwing. Jouw "analyse" is te kenmerken als van een verward ideologisch karakter, gedreven door haat. Daarbij gebruik je naar believen termen als 'fascistisch' om te brandmerken - schandmerken beter gezegd - niet omdat ze ook werkelijk van toepassing zouden zijn. .

Lopez
Lopez14 sep. 2015 - 22:11

[Waarom anders wordt het ideologische karakter van de Arabische/Islamitische vijanden van het Joodse volk in elke beschouwing van deze problematiek systematisch buiten beschouwing gelaten?] Zou dat ermee te maken kunnen hebben dat de schrijvers van al die beschouwingen uw nogal excentrieke visie niet delen? Daar hoef je trouwens niet links voor te zijn.

Sachs
Sachs14 sep. 2015 - 22:11

[Het echte herleefde (elitaire) fascisme, de gedreven Joden haat, zit links in de politiek] Kunnen we een vette scoop verwachten? Gaat u iemand ontmaskeren? Of wacht: probeert u mensen die opkomen voor Palestijnse rechten nu ook te framen als fascist? You guys must be desperate.

PaulTjia
PaulTjia14 sep. 2015 - 22:11

Een Palestijnse ICT-delegatie (waaronder bedrijven uit Ramallah) zal op 29 oktober in Den Haag zijn. Op die dag organiseert CBI (Ministerie van Buitenlandse Zaken) het seminar: ‘ICT-kansen in het Midden-Oosten en Golfgebied’. Met onder meer aandacht voor de Palestijnse Gebieden als een opkomende nearshore ICT outsourcing bestemming. Dit ICT-seminar vindt plaats tijdens het tweede Nederlands-Palestijnse Bilaterale Forum. Het doel van dit Forum is om de samenwerking te bevorderen tussen overheden, gemeentes, universiteiten en bedrijven. Ruim 70 Palestijnse vertegenwoordigers worden in Den Haag verwacht, waaronder 10 burgemeesters en een bedrijvendelegatie. De officiële opening van dit Bilaterale Forum zal om 15:00 uur verricht worden door minister-president Rutte en minister-president Hamdallah, waarna voor de ICT-geïnteresseerden het seminar zal plaatsvinden. Na afloop is er een netwerkbijeenkomst, gevolgd door een buffet diner. De ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zullen hierbij aanwezig zijn. Er is in de Palestijnse Gebieden een groeiende ICT-sector en verschillende dienstverleners werken al voor het buitenland (een Nederlandse klant laat zelfs in Gaza werk uitvoeren). Het exporteren van ICT-diensten is een kansrijke sector voor de Palestijnse economie en een mogelijkheid om werkgelegenheid te genereren. In tegenstelling tot de export van fysieke goederen kan software eenvoudig via Internet verzonden worden. Nederlandse ondernemers met plannen voor het bouwen van een app of website, het ontwikkelen of testen van software, het maken van animatie of het doen van data-entry kunnen dit met de Palestijnse ICT-delegatie bespreken tijdens individuele ontmoetingen. Het voorlopige programma is te vinden op: http://www.gpic.nl/ICT-uitbesteden-naar-Palestina-29okt.pdf

1 Reactie
Sachs
Sachs14 sep. 2015 - 22:11

[… Palestijnse Gebieden …] Is in de Amsterdamse Gebieden al doorgedrongen dat Palestina een land is, een naam heeft, en door de VN erkend wordt? Of wonen ze aan de Amstel nog steeds in zompig moerasgebied zonder toegang tot krant, tv of internet? Dank voor de informatie. Maar boy o boy, hou eens op met die deligitimatie van de Palestijnen.

Sachs
Sachs14 sep. 2015 - 22:11

@ Ginger Ted [Waarom zou Amsterdam, die tevens stedenbanden onderhoudt met drie Marokkaanse, drie Turkse, en twee Chinese steden niet een stedenband kunnen onderhouden met een Israëlische stad?] Op JOOP en in Het Parool hebben afgelopen weken artikelen gestaan, die deze vraag in ruime mate hebben beantwoord. U kent de antwoorden. Mochten ze niet bevallen, ga er gerust tegenin. Maar doe niet net of u ze niet kent. [Al deze landen houden er in politieke opzichten en die van mensenrechten veel meer kwalijker praktijken en opvattingen op na dan die je Israël kunt verwijten.] Wörtspielerei. Houd China miljoenen mensen in kampen gevangen? Gelden in Marokko meer dan 50 raciale wetten? Gaan er dreigende knokploegen en menigtes door de straten? Heeft het Turkse leger in 14 jaar tijdens razzia's meer dan 10.000 kinderen gekidnapt? Ik ben graag met u eens dat in talloze landen mensenrechten geschonden worden, maar Israël presteert geen haar beter. [Tevens bruskeren al deze landen de rechten en veiligheid van een deel van de eigen burgers en/of die van landen die aan hen grenzen.] Ik neem aan dat u Israël de toppositie toekent van 'al die landen'. [Het enige verschil is de joodse identiteit van Israël en het feit dat het bij Israël om een westers land gaat met voor al haar burgers (ook Arabische) meer rechten en voorzieningen dan die in China, Marokko, of Turkije.] De Arabische inwoners van Israël zijn de bedoeïenen, die 'as we speak' uit hun laatste leefgebieden worden gejaagd. Zij zijn de oudste bewoners van historisch Palestina, maar zijn en worden 'uitgewist' door de staat Israël. Dat lot trof eerder de Palestijnse populatie. Het niet-verdreven deel dat nog in Israël leeft wordt als tweederangs burger behandeld. In Gaza worden 1,8 miljoen Palestijnen in een openlucht-kooi gevangen gehouden; de situatie op de Westoever gaat onder de voortdurende bezetting hard die kant op. Oost-Jeruzalem wordt hardhandig gezuiverd. Asielzoekers worden in Israël als beesten behandeld. Behalve het Palestijnse land, worden ook de Palestijnse hulpbronnen geplunderd: water, olie, gas, steen, modder, enzovoorts. Dit alles door de Israëlische regering. Deze opsomming – hoewel niet compleet – is meer dan voldoende om elke vorm van samenwerking uit de weg te gaan. Het argument dat er mogelijk vergelijkbare schendingen worden begaan in andere landen, lijkt me allerminst reden om samen te werken met Israël. Wat hebben de Palestijnen aan uw redenering? Het gaat in deze afweging namelijk over hün rechten, en niet over die van de Sahrawi's. En mocht u vinden dat Amsterdam niet kan samenwerken met Marokko of China: zeg dat dan gewoon. Maar laat de Palestijnen daarbuiten, wilt u? [Ik mag dan ook aannemen dat het verscheidenen hier zoals bekend om de slecht verdragen joodse identiteit gaat en bij anderen wellicht om het feit dat er voor westerse landen hogere maatstaven gelden.] Er is niets Joods aan de Israëlische misdaden die ik beschreef. Zoals u zelf aanvoert, komen ze ook in andere landen voor. De beschreven misdaden tegen de Palestijnen worden begaan door Israëli's, en dat zijn degenen die er op worden aangesproken. De maatstaven waaraan zij geacht worden te voldoen zijn vastgelegd in het internationaal humanitair recht, en gelden voor alle VN-leden. Israël is een Westerse kolonie, en heeft zijn bestaan en macht te danken aan de uitzonderingspositie die het Westen het land vanaf zijn ontstaan heeft toegekend. Israël wordt niet gevraagd aan 'hogere' maatstaven te voldoen, het is het enige land ter wereld dat aan geen enkele maatstaf voldoet of hoeft te voldoen. Overigens is dit bij de Amsterdamse besluitnemers allemaal bekend.

2 Reacties
thunderbird2
thunderbird214 sep. 2015 - 22:11

"Ik ben graag met u eens dat in talloze landen mensenrechten geschonden worden, maar Israël presteert geen haar beter." Dus waarom dan geen stedenband ? "De Arabische inwoners van Israël zijn de bedoeïenen" Nomadische stammen inwoners van een land te noemen ? Manmanman, welterusten.

GingerTed
GingerTed14 sep. 2015 - 22:11

In Israël zijn álle burgers, dus ook islamitische en Arabische Israëliërs, beter af dan verschillende bevolkingsdelen naar etniciteit, religie, politiek, geaardheid, en sekse dat zijn dan in alle landen in China en de islamitische wereld, dus inclusief Marokko en Turkije. Het is in Israël incidenteel voorgekomen dat er moslims en/of Arabieren mishandeld of gedood werden door extremisten maar dit werd door een enorme veelvoud van de Israëlische bevolking d.m.v. onder andere massademonstraties scherp veroordeeld wat gedeeld werd door de Israëlische regering die er werk van maakte de daders te achterhalen en op te pakken. In islamitische landen als Marokko zijn behalve de wetgeving zelfs de grondrechten ernstig discriminerend t.a.v. vrouwen, homoseksuelen, niet-moslims. e.a. en is er sprake van stelselmatig geweld waarover je weinig tot niets hoort omdat het geen nieuws is en het niet om Israël gaat.

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2015 - 22:11

Wie haat zaait zal lijken oogsten.

2 Reacties
Nikovijf
Nikovijf14 sep. 2015 - 22:11

In 1916 werd 'het joodse' volk een eigen staat beloofd in Palestina. Maar daarmee was het zionistische doel nog niet bereikt. De meeste joden waren niet geïnteresseerd in hun eigen staat en ook de wereld was nog niet overtuigd dat de oprichting van een 'joodse' staat een goed idee zou zijn. Een ander probleem was dat er al mensen in dat beloofde land woonden. Een bekend verhaal is dat twee rabbi's naar Palestina gestuurd werden om te kijken hoe het land eruit zag. Ze rapporteerden : "De bruid is prachtig, maar ze is al getrouwd." Er zijn diverse oplossingen geprobeerd, sommige heel vriendelijk zoals deze http://goo.gl/WkGJgr Maar toen Palestijnen niet bereid bleken zomaar hun land op te geven voor de kolonisten die zich steeds meer als indringers gingen gedragen, werden de Palestijnen steeds meer als lastposten gezien. Ze werden als niet bestaand afgeschilderd "a land without a people for a people without a land" en als terroristen. Een overweldigende meerderheid van islamitische, christelijke, maar ook joodse Palestijnen gingen zich steeds heftiger verzetten tegen de overname van hun land, zo werd er in de jaren 30 jarenlang gestaakt, door de Palestijnen. Onze 'eigen' Jacob Israël de Haan werd in de jaren '20 vermoordt toen hij zich inzette voor een vreemdzame samenleving tussen joden, moslims en christenen. De terroristen die een aanslag op het King David Hotel pleegden, kleedden zich als 'Arabs' zodat zij de schuld in de schoenen van de Palestijnen konden schuiven. Voor Israël opgericht werd lag er al een ver uitgewerkt plan Dalet https://nl.wikipedia.org/wiki/Plan_Dalet om heel Palestina over te nemen. Dit alles kon alleen maar door de holocaust, waardoor joden als eeuwige slachtoffers afgeschilderd konden worden en door het afschilderen van tegenstanders van dit beleid als bloeddorstige jodenhaters. De aanslagen die door wanhopige Palestijnen gepleegd werden hielpen hier goed aan mee, ook al kun je je afvragen hoe deze aanslagen tot stand gekomen zijn. "Wie haat zaait zal lijken oogsten." Vanuit mijn heel beperkte analyse (ik liet veel belangrijke details weg), klopt het wat je zegt. Er is heel veel haat gezaaid. Volgens mij ligt de oorsprong van deze campagne bij de zionisten, maar is gedeeltelijk overgenomen voor de Palestijnen. Graag wordt de haat van Palestijnen ruim uitgemeten in de pers. Maar als je naar de cijfers kijkt, zie je waar de lijken geoogst zijn, uit mijn verhaal blijkt waar de haat gezaaid werd. Dat komt aardig met de cijfers overeen. Inderdaad, wie haat zaait zal lijken oogsten. http://www.ifamericansknew.org/

johannn2
johannn214 sep. 2015 - 22:11

Zolang de Israëli's en Tel Aviv met vooraanstaande mensen als burgemeester van der Laan kunnen praten en officiële relaties kunnen aangaan met hen en hun bevolking, hoeven ze niet met de Palestijnen te praten en relaties met hén aan te gaan. Zo kunnen ze dat nog weer een tijdje uitstellen. Een stedenband, pardon, 'samenwerkingsverband' aangaan met Tel Aviv, dat in dit verband heeft verklaard achter het regeringsbeleid te staan, is een steunbetuiging aan Tel Aviv en aan dat beleid. .

[verwijderd]
[verwijderd]14 sep. 2015 - 22:11

Als het doel is om vrede te bewerkstelligen dan probeer je met alle betrokkenen om tafel te zitten. Heb je een andere agenda dan frustreer je elke vorm van overleg.

1 Reactie
Lopez
Lopez14 sep. 2015 - 22:11

John Kerry presenteerde zijn initiatief in 2013 als ‘de laatste kans om door middel van onderhandelingen tot vrede te komen’. Hij doelde daarmee enerzijds op de lange reeks vergeefse onderhandelingen, en anderzijds op Israëls kolonisatiepolitiek, die de tweestatenoplossing spoedig tot een fata morgana zou maken. Zijn initiatief werd door Israël vakkundig om zeep geholpen (zie het beroemde artikel van Nahum Barnea: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4515821,00.html). Het enige tastbare resultaat voor de Palestijnen van 23 jaar ‘vredesproces’ is dat de bezetting zich enorm heeft verdiept en het aantal illegale Israëlische kolonisten op de Westoever en in Oost-Jeruzalem is verdrievoudigd. Hoe ziet u dat ‘met alle betrokkenen om de tafel gaan zitten’ voor u? Wat moet daar nog besproken worden en wat verwacht u daarvan?