Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Samenwerken met Leefbaar Rotterdam? Nee bedankt!

  •  
04-02-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Leefbaar Rotterdam doet wat ze altijd heeft gedaan. Bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten, mensen beoordelen op hun afkomst, hardvochtig ingrijpen en vooral hard, heel hard roepen.
Opeens kwam daar de aap uit de mouw. Leefbaar Rotterdam voorman Marco Pastors beoordeelt burgemeester Aboutaleb louter op zijn afkomst, zoals hij hem nog geen twee maanden geleden beoordeelde op zijn godsdienst. Al bij diens installatie in januari liepen de Leefbaar voorlieden te schuimbekken van woede. De Marokkaanse en islamitische achtergrond van de burgemeester is voor de Leefbaar voorman genoeg reden om het ware gezicht van zijn partij te laten zien als wil hij zeggen: First we guarantee you a fair trial, and then we give you a first class hanging.
Niet zo vreemd dat de Rotterdamse PvdA medio december aan de noodrem trok en Leefbaar van samenwerking na de verkiezingen heeft uitgesloten. “Leefbaar kan maar niet accepteren dat Rotterdam (174 nationaliteiten) een burgemeester heeft van Marokkaanse komaf. Het is een obsessie voor ze”, Zo liet lijsttrekker Schrijer in de Volkskrant optekenen.
Eh, maar is dat zo verrassend dan? Inderdaad, als je niet beter zou weten, zou je bijna geloven dat er iets nieuws onder de zon is. Niks is echter minder waar. Niks aap uit de mouw. Pastors en Leefbaar Rotterdam doen precies wat ze altijd hebben gedaan. Bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten, mensen beoordelen op hun afkomst, hardvochtig ingrijpen en vooral hard, heel hard roepen.
In de tijd dat de partij de Maasstad bestuurde noemde de Leefbaar Wethouder Van den Anker moslims steevast de Zeven Plagen. In een land waar de vrijheid van godsdienst in artikel 1 van de Grondwet is verankerd, kwam Leefbaar met een Minarettennota. Persoonlijk heb ik in 2002 uit angst maandenlang mijn naambordje van de deur verwijderd. Je weet immers maar nooit en ik moet er niet aan denken dat ik weer in zo’n akelige sfeer moet leven.
Wil Pastors dan zo graag samen in een college met de PvdA? Wil hij in een college onder leiding van burgemeester Aboutaleb? In feite zijn beide vragen retorisch. Op beide vragen is het antwoord glashard nee. In een interview met Amazightv in november 2009 beschreef hij de relatie met de PvdA als “een slechte relatie waar je weinig van elkaar accepteert”. En wat hij van de burgemeester vindt, blijkt wel uit de motie van wantrouwen die Leefbaar op 17 december tegen hem indiende. Niet bepaald het toonbeeld van geloofwaardigheid, me dunkt.
Nee, natuurlijk wil hij niet, maar hij wil graag wethouder worden en daar moet je wel wat voor over hebben. Intussen wel vertellen tegen iedereen die het horen wil, dat Leefbaar mooie dingen met de burgemeester gaat doen. Nou, laat me raden, ik denk dat ik het wel weet.
Inmiddels zit de partij al bijna vier jaar in de oppositie en laat zich met regelmaat van zijn lelijkste kant zien. In haar afscheidsrede als gemeenteraadslid benadrukte dezelfde Van den Anker dat er op de toon van haar partij het een en ander viel af te dingen. Op zich geen wereldschokkend nieuws, maar wel eerlijk. Maar het is het soort eerlijkheid dat we wel vaker zien bij afzwaaiende politici. In werkelijkheid heeft haar partij nooit iets met dat zelfinzicht gedaan. Juist het omgekeerde is waar: De afgelopen jaren heeft de partij zich bij het schreeuwen zovaak vergaloppeerd dat ze steeds haar excuses moest aanbieden. Dat dan weer wel. Misschien is Sorry Rotterdam toch een toepasselijker naam.
Maar wie zit nu op dergelijke excuses te wachten? Wie houdt nu wie voor de gek? Helemaal als Geert Wilders Rotterdammers oproept om Leefbaar Rotterdam te stemmen. Bij Leefbaar schijnt men met dit stemadvies in z’n maag te zitten. Men doet er althans het zwijgen toe, maar een verassing mag je het allerminst noemen. Tja, dan hoeft samenwerking met zo’n partij van mij ook niet.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

RodeKater2
RodeKater24 feb. 2010 - 12:46

Fouad el Haji heeft recht op zijn mening; ook mag hij partijpolitiek bedrijven. Of het op de Joop thuis hoort is voor mij de vraag. Dan toch ingaan op de inhoud. Fouad moet ingaan op sociaal-democratische thema's. Geloof hoort daar niet bij. Net als de sociaal-democraten in het verleden de katholieken en protestanten opriepen niet meer naar de pastoor en de dominee te luisteren moet Fouad zich richten op de verheffing van de migranten en secularisatie van moslims.

Eelco22
Eelco224 feb. 2010 - 12:46

U durft, mijnheer el Haji, Natuurlijk is het uw goed recht uw aversie tegen LR te ventileren. Interessanter is wat u niet zegt. Het college van Rotterdam heeft bij zijn aantreden in 2006 55 meetbare doelen vastgelegd. Op het behalen van deze doelen mocht het college worden afgerekend. Het college stelde zich hiermee kwetsbaar op en daar is moed voor nodig. Hulde. So far, so good. Enkele weken geleden presenteerde het college de resultaten van een eigen onderzoek met betrekking tot deze doelstellingen. Volgens de eindverantwoording van het college was 80 % van de 55 doelen geheel of gedeeltelijk gehaald. Uw eigen fractievoorzitter, Peter van Heemst, noemde het college "het beste ooit" De Rotterdamse Rekenkamer was minder enthousiast: slechts 47% van de ambities zijn waargemaakt. Vooral op economisch -en veiligheidsgebied zijn de doelen niet gehaald. De bostklopperij van uw partij is dan ook volstrekt misplaatst. De ander collegepartners (CDA, Groen Links en VVD) dragen natuurlijk ook verantwoordelijkheid maar die lopen niet zo hoog van de toren te blazen. De VVD heeft het college overigens al verlaten, maar dat terzijde. Het had u gesierd als u, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen, hier nog even op was teruggekomen. In plaats daarvan volstaat u met een ordinaire afrekening. Dat mag maar overtuigend bent u niet. Ik zal u niet verder vervelen met akkefietjes als de strandrellen in Hoek van Holland, het voortdurende debacle rond de Museumparkgarage en het onvoorstelbare geklungel rond "bruggenbouwer" Tariq Ramadan. De veiligheidssituatie in de stad blijft intussen onverminderd zorgwekkend: vrijdagavond (koopavond) shoppen is een hachelijke onderneming geworden, dit door toedoen van grote groepen losgeslagen jongeren. Een relatief grote politiemacht moet steeds maar weer op de been worden gebracht om de boel in goede banen te leiden. De autochtone winkelaar/winkeleigenaar moet beschermd worden en de capuchonbrigade moet uit elkaar worden gehouden. Dat laatste heeft iets met "respect" te maken geloof ik... Tot slot het culturele aanbod, althans het gebrek daaraan. Het college heeft ruim baan gemaakt voor de horeca en daarnaast subsidieert ben allerlei "urban events" maar een fatsoenlijke boekwinkel is amper te vinden. Ik mag hopen dat de PVDA lering trekt uit de afgelopen periode. Datzelfde geldt voor de andere collegepartners. Ik zal voor het eerst in mijn leven stemmen op een kleine christelijke partij.

AnnekeAchttien
AnnekeAchttien4 feb. 2010 - 12:46

Door de benoeming van Aboutaleb zijn de tegenstellingen in het Rotterdams bestuur in beton gegoten. Strategisch dus een domme keuze waar de stad komende jaren aan vast zit. Dit LR in de schoenen te schuiven is éénzijdig en daarom onterecht. Wil overigens niets afdoen aan de capaciteiten van Aboutaleb maar had beter burgemeester in Utrecht kunnen worden. En Aleid Wolfson in burgervader in Rotterdam. Maar goed, gedane zaken nemen vooralsnog geen keer.

hjansen01
hjansen014 feb. 2010 - 12:46

De uitspraken van de PvdA over Leefbaar Rotterdam kloppen gewoon niet en zijn de behoorlijk partijdige interpretatie van de lokale PvdA, die op het punt staat opnieuw door het lectoraat te worden afgestraft. Niet voor niets wordt er in het bovenstaande nergens naar een bron voor de opmerkingen over LR en Marco Pastors verwezen. Tja, wie zet nu wie tegen elkaar op in Rotterdam? Heeft iemand hier als eens iets vernomen over de Turkse coup in de PvdA afdeling Feijenoord? Daar zit Marco Pastors zeker ook achter? Kortom: er is maar een partij die onder het mom van "wij zijn 100% OK" anderen uitsluit en dat is de Rotterdamse PvdA. Gelukkig snappen ze dat in Rotterdam ook best. We spreken verder eind maart!

PietPaaltjes
PietPaaltjes4 feb. 2010 - 12:46

Ik ben geen leefbaar stemmer maar ik heb de indruk dat Marco Pastors duidelijk aantoont dat deze burgemeester ongeschikt is voor het besturen van Rotterdam.

SergeLama
SergeLama4 feb. 2010 - 12:46

Jammer alleen voor de heer El Haji, dat de vorige coalitie met LR meer voor elkaar heeft gekregen dan de huidige zonder. De huidige coalitie grossiert vooral in ruzies en schandalen. Wie kijkt er nog van op dat WATT weer rode cijfers draait? Om maar eens een van de vele voorbeelden te noemen. Het lijkt me productiever voor de stad als de kemphaantjes LR en de PvdA eens de handen ineenslaan en elkaar vooral vinden bij het stimuleren van economie en een opwaardering van de Rotterdamse woningmarkt. Praatje over (multi)cultuur zijn enkel interessant in verkiezingstijd. Voor de rest in het vooral de economie die telt.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai4 feb. 2010 - 12:46

Als ik leefbaar zou zijn had ik niet de minste behoefte om samen te gaan werken met de PVDA de zelfoverschatting dat de PVDA iets voor Rotterdam heeft betekend of zou kunnen betekenen is beschamend en hoe snellen de PVDA buiten spel komt des te beter

rotstedammer
rotstedammer4 feb. 2010 - 12:46

Religie en politiek zouden volledig van elkaar worden gescheiden!!! Alle religieuze inbreng in de politiek heeft slechts het afwijzen van de 'ongelovigen' tot doel. Voorbeeld? Homojongeren mogen zich tegenwoordig niet meer 'outen' op christelijke scholen op straffe van verwijdering van de betreffende school. Ook minder extremistische religies zijn intolerant, dat heeft de geschiedenis keer op keer aangetoond. (PS de WET is NIET gebaseerd op de 10 geboden, maar op de filosofie van Socrates en andere grote denkers, niet op de visioenen van een geitenhoeder.)

a.doorgeest
a.doorgeest4 feb. 2010 - 12:46

De problemen met Onleefbaar Rotterdam gaan veel verder dan El Haji hier schetst. In de tijd dat LR in het stadsbestuur zat heeft zij nauwelijks iets neer weten te zetten waar de gemiddelde Rotterdammer iets aan heeft gehad. Hun huidige slogan "Stop achteruitgang" had beter "Gegarandeerde achteruitgang" kunnen luiden. LR snapt helemaal niets van goed sociaal-economisch beleid, en da's de motor waarvan deze stad het - ook in de toekomst -zal moeten hebben. Rotterdam binnen de ruit is een sociaal economisch probleem geworden. Dat kun je m.i. alleen maar rechttrekken door te investeren in de plaatselijke economie, volkshuisvesting, scholing, meer groen, etc. De tragiek van de leefbaren is dat ze alles willen afbreken wat ze niet begrijpen, of niet kunnen plaatsen, en dat is nogal wat. Nooit op stemmen - als welgemeend advies.

1 Reactie
Peter502
Peter5024 feb. 2010 - 12:46

Dat is me iets kort door de bocht. Pastors heeft als eerste werk gemaakt van het aanpakken van huisjesmelkerij, illegale onderverhuur en de aanpak van probleembuurten. Dat hebben andere partijen voor hem nooit gedaan. Wim van Sluis is de eerste wethouder geweest die serieus getracht heeft Rotterdam voor ondernemers aantrekkelijke te maken. De visie van Pastors op de rol van cultuur voor de stad en zijn bejegening van de overigens uiterst zwak opererende Aboutaleb zijn mij ook een doorn in het oog, maar het is wel degelijk aan hen te danken dat er eindelijk eens beweging in de zaak kwam. De PvdA en GroenLinks hebben geen enkele visie op econmische en sociale ontwikkeling van de stad, anders dan een paar vermolmde sociaal-democratische mantra's. Schrijer slaat zich voortdurend op de borst met het succes van initiatieven die door anderen genomen werden en is verder vooral de muis die brult. Straks zitten we weer vast aan een knetterduur stadskantoor waar niemand om gevraagd heeft, van onze lokale koning der architectonische arrogantie en lelijkheid Rem Koolhaas.Nee, van de PvdA zal de stad het echt niet moeten hebben.