Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samenwerken in relaties: zij blij, hij blij?

  •  
27-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over samenwerken en communicatie in relaties tussen man en vrouw
In een relatie zal je veel moeten communiceren en samenwerken met je partner. Als je dat niet doet gaat het natuurlijk vrij snel mis. Onderzoekers wilden weten of er een verband is tussen samenwerking en stemming, want als de stemming positief blijft, dan is dat de beloning om op de ingeslagen weg door te gaan.
Zoals zo vaak bij zulke dingen blijkt er een verschil te zijn tussen mannen en vrouwen ten aanzien van de gevolgen van goede samenwerking. Maar hoe konden die onderzoekers dan zo’n ingewikkelde vraag bestuderen?
Ze filmden een gesprek tussen man en vrouw over hun leefstijl wat betreft eten en gezondheid. Daarna toonden ze het filmpje aan de mannen en vrouwen en gaven hen de knoppen om er een gevoel bij te geven. Dat analyseerden ze. Zelf denk ik dan dat ze dus eigenlijk niet echt de samenwerking hebben beoordeeld, wel de communicatie.
Maar eerst wat we al over mannen en vrouwen via onderzoek te weten zijn gekomen. Vrouwen communiceren meer dan mannen en mannen vermijden graag conflicten om snel op te kunnen schieten en laten de communicatie afhangen van wat ze bij de partner verwachten. Hier is het cliché: Koopt ze een nieuwe jurk dan wil ze weten wat hij vindt. “Leuk”, zegt hij snel om verder te kunnen, maar zij wil meer vergelijken, doet nog een andere aan en misschien wel nog een andere. Dat cliché even in je hoofd houden als je kijkt naar de stemming van partners als ze iets samen doen.
Wat kwam uit de analyse van die 44 filmpjes en de reacties van de partners erop? In relaties met veel samenwerking en overleg spiegelt de man het gevoel van de vrouw. Zij blij? Hij ook blij. Zij teleurgesteld? Hij ook teleurgesteld. Als in relaties veel wordt samengewerkt is het bij vrouwen juist andersom. Hij heel blij? Zij is geneigd wat sceptisch te zijn.
Zou het komen omdat de vrouw aanvoelt dat hij niet helemaal oprecht is als hij zo positief is, want de kans is groot dat hij dat alleen maar doet om er snel van af te zijn? Dat hebben de onderzoekers niet bekeken, maar ze vermoeden dat het een rol kan spelen.
Als dat zo is heb ik een geweldige suggestie. Zou het uitmaken als een man voortaan zegt: “Ziet er heel leuk uit, maar zou je die andere niet nog eens proberen?” Dan hoeft ze niet te twijfelen aan zijn intentie. Of zouden vrouwen – slim als ze zijn – al snel doorhebben dat het ook een trucje is?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van woensdag: Honger maakt roekeloos
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

lembeck
lembeck27 jun. 2013 - 7:39

Koop het boek van John Gray dan maar. Daar staat in hoe dat het beste gedaan kan worden. Probleem is dat vooral mannen dat boek niet willen lezen. Ergo - nog steeds botsingen tussen echtelieden en tussen mannen en vrouwen in het algemeen.

Zjenny
Zjenny27 jun. 2013 - 7:39

Mannen zijn kinderen en kinderen zeg je wat ze te doen hebben. Moet je als vrouw wel accepteren dat je als klankbord vrouwen hebt en geen mannen. Nou, dat is eigenlijk behoorlijk fijner dan ik ooit gedacht had.