Joop

Samenscholingsverbod om corona te voorkomen, behalve bij kerkdiensten

  •    •  
02-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-04-02 om 11.23.13
Terwijl in heel Nederland samenscholingen van meer dan twee personen momenteel niet zijn toegestaan vanwege het coronavirus, is daarop in de kabinetsmaatregelen wel een uitzondering gelaten: kerkelijke bijeenkomsten. Zo zijn er op Urk meerdere kerkgenootschappen die nog altijd bijeenkomsten organiseren voor maximaal dertig aanwezigen. Maar ook elders in het land gaan de diensten door. Virologen vrezen dat dit besluit de bestrijding van het coronavirus tegenwerkt.
De gemeente Urk zegt tegenover het AD te weten dat er kerkdiensten voor grote groepen gehouden worden, maar niet te kunnen optreden. Immers, het officiële kabinetsbeleid heeft de grens bepaald op dertig man. In Kampen waren er kerken die desondanks over die grens gingen, maar die hebben het aantal bezoekers na een gesprek met de burgemeester teruggeschroefd. Voor zover de burgemeester weet, in ieder geval.
De kerkgemeenschappen zeggen blij te zijn met de uitzonderingspositie, maar daar denkt onder meer viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen heel anders over. Hij zegt: ‘Ik begrijp dat kerkdiensten belangrijk zijn. Alleen in hechte gemeenschappen betekent dit echt een risico, en in hechte religieuze gemeenten is het nog vaker een risico, denk ik. Er is daar hecht contact. Als er ook maar één persoon geïnfecteerd raakt, zal deze besmetting zich gemakkelijker verspreiden aldaar.’
Niesters uit kritiek op het besluit van Rutte om gezelschappen tot dertig personen toe te staan. De grondwet zegt inderdaad dat het kunnen beoefenen van religie gewaarborgd moet blijven, maar: “Waarom dan dertig? Houd de norm op tien personen per kerkbijeenkomst, zoals sommige staten in Amerika doen.”
Eerder uitte ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb al kritiek op het nog altijd toestaan van religieuze bijeenkomsten. Dit naar aanleiding van een forse toename van coronabesmettingen op Goeree-Overflakkee. In één verzorgingshuis aldaar zijn inmiddels zeven mensen overleden aan het virus, dat zij mogelijk allemaal hebben opgelopen tijdens dezelfde biddag. Volgens Aboutaleb betekent de coronacrisis dat wat in de grondwet staat, niet per se heilig is wanneer dat de volksgezondheid schaadt. Tegen RTV Rijnmond zei hij woensdag:
"Bij mijn inburgering heb ik geleerd dat nood breekt wet. Als er een kans bestaat dat op die manier het virus verspreid wordt en we niet uit onszelf besluiten om die diensten op nul te zetten, zouden we dat als overheid moeten doen ter bescherming van de volksgezondheid. Maar het kabinet denkt daar anders over."
Beeld: Maranathakerk Urk, Google Streetview
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (163)

FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 apr. 2020 - 13:02

Het Nederlands Dagblad van 2 april Commentaar: Stop met kerkdiensten op de limiet, het is domme eigenwijsheid ‘ Pak niet de volle ruimte die de overheid nog biedt’, vroeg het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) zijn leden een week geleden met klem. Die leden, dat zijn bijna alle georganiseerde kerkgenootschappen; ook de zwaar orthodoxe en charismatische. Tot hun verbazing (‘Wij hadden hier niet om gevraagd’) stond het kabinet nog levensbeschouwelijke samenkomsten toe tot dertig aanwezigen. Namens alle aangesloten genootschappen bracht het CIO echter het ‘dringende advies’ uit om erediensten slechts digitaal te houden, en het aantal fysiek aanwezigen ‘zoveel mogelijk te beperken’. De limiet van dertig leek slechts relevant voor uitvaarten en bruiloften. ‘Zoek de randen niet op’, smeekten de SGP’ers Kees van der Staaij en Peter Schalk hun achterban een week later. Niet ten overvloede, want er is nog een enkele plaatselijke gemeenschap die, voordat het uitzenden of live streamen van een digitale kerkdienst begint, de deur openlaat tot er dertig hoofden zijn geteld. Dat is wellicht verleidelijk, als je ziet hoe kolossaal die kerken soms zijn - je verdrinkt er met z’n dertigen veel dieper dan in een buurtsupermarkt van 300 vierkante meter. ... Maar het is domme eigenwijsheid. Omdat je ieder ontwijkbaar besmettingsrisico zou moeten ontwijken. En omdat iedere kerk en elke gelovige zich de vraag moet stellen: willen wij bekendstaan als gekkies die koppig het randje van de regels opzoeken? Als kuddedieren die hun Herder niet anders kunnen zoeken en ontmoeten dan in de vertrouwde schaapskooi? Het imago van Christus’ kerk zou elk van haar leden een zorg moeten zijn, zeker te midden van een hypernerveuze en soms stuitend onnozele samenleving. Maar anderzijds is het lasterlijk een volksdeel of regio zomaar ‘brandhaard’ en ‘besmettingsbron’ te noemen, en een oorzakelijk verband te suggereren met ‘samenkomsten tot dertig aanwezigen’. Zonder geografisch, statistisch of epidemiologisch bewijs worden zulke causale relaties geponeerd. Niet alleen door relifobe schreeuwers, ook door media en politici van wie je zorgvuldigheid mag verwachten. Nergens is ook maar een begin van bewijs geleverd dat een ná 12 maart gehouden dertig-leden-dienst een besmettingsreeks veroorzaakte. Ja, er zijn dominees besmet. En jawel, er zijn ook ‘orthodoxe’ dorpen die trieste uitschieters noteren; waar bijvoorbeeld enkele leden van een koor of bewoners van een verzorgingshuis gestorven zijn. Maar ook een angstig, gespannen land moet de piëteit opbrengen, die overledenen niet tot slachtoffer van hun geloof(sgenoten) te verklaren. Net zo min als wintersporters of carnavalvierders tot oorzaak van deze ellende zijn veroordeeld.

4 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 apr. 2020 - 16:23

“Net zo min als wintersporters of carnavalvierders tot oorzaak van deze ellende zijn veroordeeld.” Ik vind de redenering niet zuiver, geen mens zou het in z’n hoofd halen carnaval te vieren als we zijn waar we nu zijn in de pandemie , dat ligt iets anders voor de christenen, volgens mij zijn ze met pasen niet meer te houden.

Zandb
Zandb4 apr. 2020 - 7:56

Frans U beweert: "Nergens is ook maar een begin van bewijs geleverd dat een ná 12 maart gehouden dertig-leden-dienst een besmettingsreeks veroorzaakte." Moet dat dan niet betekenen dat we rustig kerkdiensten tot 30 mensen kunnen houden? Waarom zouden de instellingen en mensen die u noemt er dan toch zo voor pleiten om dat, ondanks dat het mag, dan maar niet te doen? Samengevat in de vraag: Waarom zouden kerken dan een uitzondering moeten vormen op een regel, waaraan men zich beter kan houden?

Norsemen
Norsemen4 apr. 2020 - 22:14

“ Het imago van Christus’ kerk zou elk van haar leden een zorg moeten zijn” Dat imago is echt niet meer te redden in een land waar mensen tot 10 kunnen tellen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 apr. 2020 - 20:46

@Zandbergen Het is niet mijn bewering maar van het Nederlands Dagblad. Ik had dat duidelijker moeten maken, sorry. En die dertig dagen regeling is niet op verzoek van de kerken ingesteld. Ik heb begrepen dat de regering begrafenissen van maximaal dertig personen wilde toelaten en dat dan gecombineerd kon worden met een kerkdienst. Dit alles neemt niet weg dat alle geloofsrichtingen in ons land zich verantwoordelijk gedragen.

Salama.
Salama.3 apr. 2020 - 7:22

Ook andere geloofsgemeenschappen zijn eigenwijs https://www.destentor.nl/zwolle/vrijdaggebed-gaat-door-in-zwolle-met-maximaal-30-moslims-die-hygieneregels-als-geen-ander-kennen~aa2f4dc0/

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 apr. 2020 - 17:42

Gisterenavond hoorde ik een woordvoerder van een zwartekousenkerk in het Oog op morgen zich verweren met Barneveld dat tot de biblebelt hoort geen uitbraak kende, ik vind dat een duivelse drogreden, los van dat het nog moet blijken hebben ze gewoon geluk gehad en kan niet als argument gebruikt worden, bovendien laten andere van de godsvruchtige gebieden zien dat je speelt met mensenlevens, en ja we moeten naar de supermarkt omdat we simpelweg niet willen verhongeren tenzij een adequaat distributie systeem wordt opgezet, ik vermoed dat Rutte het toelaat om op steun van de sgp te kunnen rekenen als hij een maatregel of wet erdoor wil drukken.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 apr. 2020 - 18:45

corr: “ik vermoed dat Rutte het toelaat om op steun van de sgp te kunnen rekenen als hij een maatregel of wet erdoor wil drukken.” Het laatst moet ik bijstellen, iemand plaatste een link naar het reformatorisch dagblad dat mijn vermoeden weerspreekt.

Phantom3
Phantom32 apr. 2020 - 17:41

God behoed ze wel voor een besmetting.

1 Reactie
johannn2
johannn23 apr. 2020 - 22:13

Hij neemt ze snel tot zich. .

Norsemen
Norsemen2 apr. 2020 - 17:36

Altijd weer die kerkgangers. Waardeloos volk.

13 Reacties
johannn2
johannn22 apr. 2020 - 19:58

Norsemen, Jij kunt het weten. .

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 apr. 2020 - 3:33

Johannnn Alleen Hij weet het, toch?

Norsemen
Norsemen3 apr. 2020 - 6:45

Iedereen kan dat weten.

Salama.
Salama.3 apr. 2020 - 7:24

Vervang het woord ‘kerk’ door ‘moskee’ of ‘sjoel’ en lees dan nog een keer je bericht.

Norsemen
Norsemen3 apr. 2020 - 9:01

@Salama Lees nog een keer de kop "Samenscholingsverbod om corona te voorkomen, behalve bij kerkdiensten" en lees daarna nog eens je eigen opmerking.

joop12342
joop123423 apr. 2020 - 12:46

Norseman, ben het niet vaak met je eens , maar nu wel. Stoppen die kerkdiensten. Mijn god is allang bij het grofvuil gezet. Ik heb er nog wl een positieve levensopvatting aan overgehouden als voormalig katholiek.

Salama.
Salama.3 apr. 2020 - 13:35

Die kop is ook tendentieus Norseman, maar dat komt jou natuurlijk wel goed uit.

Norsemen
Norsemen3 apr. 2020 - 16:30

@Salama Niks wat met religie te maken heeft komt mij goed uit.

johannn2
johannn23 apr. 2020 - 22:17

Norsemen, Jij bewijst maar weer eens waarom het Grondwetsartikel van de godsdienstvrijheid bestaat. .

johannn2
johannn23 apr. 2020 - 22:21

joop1234, Norsemen heeft heel wat meer bij het grofvuil gezet. Heel wat dat ik, en jij denk ik, van grote morele waarde achten. .

Norsemen
Norsemen4 apr. 2020 - 11:47

@johannn Morele waarden? Rare woorden uit de mond van een gelovige. Maar fijn dat ik iets voor je heb kunnen bewijzen. Aan de andere kant weten we ook beide natuurlijk dat bewijs iets is waar jij weinig mee hebt.

johannn2
johannn24 apr. 2020 - 14:06

Norsemen, Hier blijkt je bevooroordeeldheid weer eens. Ik geloof net zo min in een god als jij. Sinds mijn 19de ferme punt achter gezet. Maar ik zie wel dat religieuze overtuigingen veel actiever morele waarden hoog houden. Jij ziet in jou cynisme en nihilisme überhaupt weinig waarden meer. .

Norsemen
Norsemen4 apr. 2020 - 19:56

“ Maar ik zie wel dat religieuze overtuigingen veel actiever morele waarden hoog houden“ Dit is wel het meest bizarre wat je tot nu toe hebt gezegd.

Hank Nozemans
Hank Nozemans2 apr. 2020 - 16:53

waarom een sportclub wel en een kerk niet. Waarom altijd weer die uitzonderingspositie. Het lijkt me dat het somenkomen om een sprookjesfiguur te eren de meest nutteloze bezigheid is die je nu kan doen. De efteling is immers ook dicht.

4 Reacties
johannn2
johannn22 apr. 2020 - 20:00

Hank, Jij stelt: "Het lijkt me dat het somenkomen om een sprookjesfiguur te eren de meest nutteloze bezigheid is die je nu kan doen. " Nu? .

Hank Nozemans
Hank Nozemans3 apr. 2020 - 8:58

U heeft een punt, maar op dit moment is het ook gevaarlijk voor hun omgeving.

Norsemen
Norsemen3 apr. 2020 - 9:03

Nu? Nee, altijd.

johannn2
johannn23 apr. 2020 - 22:22

Norsemen, Dat wisten wij als, Norsemen .

Erik Tervoort
Erik Tervoort2 apr. 2020 - 15:26

Ik snap ze wel. Mensen die bidden tot god zijn gewoon minder vatbaar voor een virus.

Harry14
Harry142 apr. 2020 - 14:15

Gelukkig besmetten ze vooral elkaar.

1 Reactie
johannn2
johannn23 apr. 2020 - 22:23

Harry, Zie jij daar ergens enig geluk? .

Pater
Pater2 apr. 2020 - 13:42

"een uitzondering gelaten: kerkelijke bijeenkomsten" Niet de enige uitzondering, ook begrafenissen. Maar Aboutaleb heeft natuurlijk wel gelijk. Temeer omdat op de kaart met de verspreiding van het virus er iets van en bijbelgordel lijkt te bestaan.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2020 - 16:18

Met een beroep op de volksgezondheid zouden alle samenscholingen verboden moeten worden ongeacht de motivatie. De statistieken van het RIVM spreken boekdelen. Ook Kampen heeft onevenredig veel besmettingen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2020 - 16:20

PS begrafenissen zelf zijn natuurlijk onvermijdellijk.

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 20:04

Pater, In heel beperkte kring. En bovendien is er toch al een dood. Ik vermoed dat we uiteindelijk nu de beste, meest realistische kaart van de biblebeltte zien krijgen. En wie had ooit gedacht dat die donkerrood zou zijn. .

Pater
Pater3 apr. 2020 - 0:08

In Italië mag er niemand bij de begrafenis zijn, lijkt me vreselijk, hier max. 30.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2020 - 8:58

Momenteel is de biblebelt donkergroen.

Middenman
Middenman3 apr. 2020 - 10:23

@DanielleDefoe - Bekijk dit kaartje dan nog eens goed: https://www.catharijneconvent.nl/media/images/Biblebelt_kaart_zonder_legenda.width-340.jpg En leg het naast deze: https://localfocus2.appspot.com/5e833e043736a En verklaar dan al die lichtgroene en grijze plekken in de bible belt. Je uitspraak is aantoonbaar niet waar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2020 - 9:59

De tendens is duidelijk. Daar veranderen uitzonderingen niets aan.

Zandb
Zandb2 apr. 2020 - 13:31

Ik kan niet inzien, dat dit artikel in de grondwet in deze context van toepassing is. Normaal gesproken mag de overheid niemand belemmeren in de wijze waarop hij aandacht aan religie (of andere zaken) wil besteden, mits hij zich aan de wet houdt. En nu is 'de wet tijdelijk' dat de gezondheid van mensen belangrijker is dan kerkbezoek. Maar het kunnen beoefenen van de religie is en wordt nog steeds gewaarborgd. Begrijp ik dit verkeerd, dan hoop ik dat iemand dat uitlegt. ps Zou kerkbezoek een onlosmakelijk deel van het beoefenen van een bepaalde religie zijn, dan is die regel van maximaal 30 natuurlijk ook niet grondwettelijk.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2020 - 15:00

Zandb. Ik kan dat ook niet inzien. Er zijn wel meer verankerde vrijheden waarin mensen nu geknot worden.

Pater
Pater3 apr. 2020 - 0:10

Sterke redenering, ik denk dat je gelijk hebt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 apr. 2020 - 13:08

Jammer dat van linkse zijde ze meedoen met het frame dat het kerkvolk het virus blijft verspreiden en zich niet aan de regels houdt. De tabellen en kaarten laten dat soort harde beweringen helemaal niet toe. Meer dan die bezoekers van bouw-en supermarkten, winkels, cafe's en natuurterreinen eerder deze maand. Het RIVM, alom geprezen voor hun deskundigheid door deze politici, vindt het niet nodig kerkdiensten (of andere religieuze of levensbeschouwelijke bijeenkomsten) helemaal uit te bannen. En terecht. De kerken houden zich aan de regels en bieden ruimte zat om afstand te bewaren. De tabellen

10 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens2 apr. 2020 - 14:12

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft: De tabellen en kaarten laten dat soort harde beweringen helemaal niet toe. De tabellen en kaarten laten die beweringen heel goed toe. Zo is het coronavirus op Goeree Overflakkee meer verspreid dan in de regio Rotterdam. Op Goeree Overflakkee zijn meer kerken dan bouwmarkten. In de regio Rotterdam is die verhouding andersom. Dat maakt deze conclusie heel goed mogelijk. Verder vind ik het prima. Maar laat ze dan ook allemaal gewoon verder binnen blijven en op hun eiland. Dan besmetten ze gewoon elkaar. Dat mag vind ik, als je daarvoor kiest.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2020 - 17:46

zie ook Kampen & Heerde. Helaas fysiek geen eilanden.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 apr. 2020 - 18:11

Beweert u nu dat de kerken zich niet aan de voorschriften hebben gehouden en dat dat uit de kaarten en tabellen gehaald kan worden? Waar is Staphorst? Barneveld? Waarom is het rijtje gemeenten van Hendrik-Ido-Ambacht tot Hardinxveld-Giessendam nog vrijwel wit op de kaart? En Zuid-Beveland en Walcheren? Kortom: als kerkelijke gemeenten in de Biblebelt op grote schaal de beperkingen aan religieuze bijeenkomsten aan hun laars hadden gelapt, zou die kaart er heel anders uit moeten zien.

Middenman
Middenman2 apr. 2020 - 18:28

Putten, Nijkerk en Staphorst zeer lage besmetting. Gemiddeld is de bible belt niet anders dan de rest van Nederland. Kaart lezen is blijkbaar toch lastiger dan je denkt.

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 20:08

Middenman, Het lijkt inderdaad wel wensdenken. Kennelijk willen bovenstaanden de kerkelijken dood. .

MountEverest
MountEverest2 apr. 2020 - 20:27

@Frans Het is inderdaad stemmingmakerij. Niemand heeft het over het carnaval dat de oorzaak is geweest van de enorme uitbraak in Brabant en Limburg, waar tot nu toe ook de meeste doden zijn gevallen. Het plaatsje Kessel in Limburg telt op een bevolking van 4205 zielen inmiddels 16 doden. Er wordt vermoed dat veel mensen besmet zijn geraakt tijdens een bijeenkomt in het dorpshuis, waar voor ALS werd gecollecteerd. In de biblebelt betreft het een zestal gemeenten: Nunspeet, Heerde, Zwartewaterland, Kampen, Tholen en Goeree. Er bestaat een vermoeden dat tijdens de biddagdiensten op 11 maart mensen besmet zijn geraakt, maar dat kan natuurlijk ook op een andere manier gebeurd zijn. In Zwartewaterland is de besmetting geconcentreerd in Hasselt, er wordt gezegd dat het virus daar onbedoeld verspreid is door een huisarts, een predikant en een koordirigent. In Heerde bleken bezoekers van een informatieavond over vliegveld Lelystad besmet geraakt, meldde Omroep Gelderland. Maar in grootste deel van de biblebelt speelt dit niet. Staphorst dat in de buurt van Hasselt ligt, heeft 6 besmetting (35/100.000 inwoners). Ook Urk, Rijssen, Veere (Aagtekerke en Meliskerke), Borsele, Barneveld en Molenlanden zitten niet boven het gemiddelde. Over moskeeën kun je geen uitspraak doen, die staan vooral in provinciesteden en in de vier grote steden. De Volkskrant probeert in ieder geval een genuanceerd beeld te geven: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-besmettelijk-is-de-biblebelt~b7c8a2c4/

Pater
Pater3 apr. 2020 - 0:15

@Middenman, FransA Het begin van de bijbelgordel en het eind zijn op de kaart te herkennen en zijn duidelijk erger besmet dan omliggende gemeenten. In het midden valt er een gat, dat klopt. Er is geen bewijs nodig om de uitzondering in te trekken, waarom mogen kerkdiensten wel en alle andere evenementen niet ? Geloof me, in de cultuursector zouden ze blij zijn met 30 mensen in een zaal voor 300 zoals in de kerk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2020 - 9:02

De tendens is heel duidelijk die valt niet weg te redeneren met een paar uitzonderingen.

johannn2
johannn23 apr. 2020 - 22:34

Danielle, De tendens is heel duidelijk voor degenen, die hem al zagen voor hij er was. Als je op de verspreidingskaart kijkt en je weet, hoe de biblebelt loopt, dan is er geen "belt" te ontdekken. Veel duidelijker lijkt mij een carnavalsbelt. https://localfocus2.appspot.com/5e74ddc3cf3bd

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2020 - 10:05

Voor zover ik weet wordt er niet aangetwijfeld dat ook carnaval een rol heeft gespeeld. Wellicht is ook van belang wie er geld hadden om op wintersport te gaan, maar bv. Rozendaal (Gld) heeft zo'n kleine bevolking dat de schattingen (statistisch) onbetrouwbaar zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]2 apr. 2020 - 12:16

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Freek3
Freek32 apr. 2020 - 13:15

Nee juist niet. Het geldt voor beiden dat ze geloven dat God's wet boven de wetten van mensen gaat. Dat is nu net 1 van de grootste problemen van religies. Matt 5:17-19 "Denkt niet dat ik gekomen ben om Wet en Profeten op te heffen. Ik ben niet gekomen om op te heffen maar om de vervulling te brengen. Want voorwaar, ik zeg u: eerder nog zullen hemel en aarde vergaan, dan dat één jota of haaltje vergaat uit de Wet, voordat alles geschied is. Wie dus een van die voorschriften, zelfs het geringste, opheft en zo de mensen leert, zal de geringste geacht worden in het Rijk der hemelen, maar wie ze onderhoudt en leert, zal groot geacht worden in het Rijk der hemelen" En let wel, als de vermeende figuur Jezus aan de wet refereert, dan is dat het oude testament, het nieuwe bestond nog niet. Dus wegt hij hier letterlijk bijvoorbeeld dat;die op zaterdag werken gedood moeten worden, ongeacht wat er in CAO's over geregeld is. Exodus 35:2 "Zes dagen zal men het werk doen; maar op den zevenden dag zal ulieden heiligheid zijn, een sabbat der rust den HEERE; al wie daarop werk doet, zal gedood worden."

Leontrotsky
Leontrotsky2 apr. 2020 - 13:58

Sorry maar het gaat toch echt om christenen en kerken. Moslims houden zich keurig aan de maatregelen (helaas voor de media want het zo geliefde moslim bashen, moslims hebben overal de schuld van). Dus hou de islam er aub buiten.

Middenman
Middenman2 apr. 2020 - 14:06

@Freek - Leuk zo'n citaat, maar je doet duidelijk aan inlegkunde. In het Nieuwe Testament staat in Romeinen 13 een gedeelte dat centraal staat in het christendom en de leer van Jezus: 1. Iedereen moet gehoorzaam zijn aan de overheid. Want de overheid is iets dat door God is bedacht en elke overheid is door God ingesteld. 2 Als je ongehoorzaam bent aan de overheid, ben je dus eigenlijk ongehoorzaam aan God. En het is je eigen schuld als je daarvoor wordt gestraft. 3 Want als je goed doet, hoef je niet bang te zijn voor de overheid. Maar wel als je slechte dingen doet. Willen jullie liever niet bang zijn voor de overheid? Doe dan wat goed is, en je zal worden geprezen. 4 Want God gebruikt de overheid om te zorgen dat het goed met jullie gaat. Maar als jullie slechte dingen doen, wees dan bang voor de overheid. Die mag immers straffen! De overheid doet haar werk namens God en straft de mensen die slechte dingen doen. 5 Daarom moeten jullie gehoorzaam zijn. Niet alleen vanwege de straf, maar ook vanwege jullie geweten. 6 Daarom betalen jullie ook belasting. De mensen die voor de overheid werken, zijn eigenlijk dienaren van God. Zij letten er aldoor op dat jullie je aan de wetten houden. 7 Geef daarom aan iedereen waar hij recht op heeft. Betaal belasting aan de mensen aan wie je belasting moet betalen. Betaal tol aan de mensen aan wie je tol moet betalen. Geef respect aan de mensen die je moet respecteren en geef eer aan de mensen die je moet eren.

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 20:12

boze, En daarboven staat dan weer CETA dat het bedrijfsleven boven alle wet- en regelgeving stelt. 1- Het grootbedrijf 2- God 3- De Nederlandse wetgeving. . .

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 apr. 2020 - 3:42

inlegkunde En zo komen dus al die godsdienstoorlogen tot stand. We zullen het nog 1 keer uitleggen....

Middenman
Middenman2 apr. 2020 - 12:12

De kerken die dit nog doen vormen echt een kleine uitzondering. En de druk vanuit andere kerken om ermee te stoppen is heel groot. Ook opiniemakers in die kringen roepen op om ermee te stoppen: https://www.rd.nl/kerk-religie/sgp-leider-van-der-staaij-zoek-als-kerk-de-randen-niet-op-1.1648420

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2020 - 15:00

Urk!

Frank van der Laar
Frank van der Laar2 apr. 2020 - 15:31

Ssst, gun ze nu hun Two Minute Hate.

Freek3
Freek32 apr. 2020 - 11:50

Tja, het christendom heeft nu eenmaal een genocidale traditie, en tradities zijn er om in stand te houden.

Ch0k3r
Ch0k3r2 apr. 2020 - 11:26

Het is gewoon een complot van de regering om de christenen uit te roeien. Ofzo Aluhoedje off

JasDon
JasDon2 apr. 2020 - 11:22

Nogmaals, tijd voor afschaffen speciale godsdienst artikelen in wetgeving. Vrijheid van meningsuiting, levensopvattingen, etc. zijn voldoende. Geloven in een onzichtbare vriend is niet bijzonder, hoogstens rationeel gezien een beetje vreemd.

11 Reacties
johannn2
johannn22 apr. 2020 - 20:19

Jas, Nogmaals, de reacties hierboven - en m.n. ook die van jou - bewijzen, dat dit speciale Grondwetsartikel vooral moet blijven bestaan. Dat leert ook een lange geschiedenis, die blijkbaar nog steeds niet geleerd is. .

Norsemen
Norsemen3 apr. 2020 - 9:14

@JasDon Helemaal juist, het is van de zotte dat geloven in sprookjesfiguur god op een andere manier beschermd wordt dan geloven in kabouter plop. En hoe meer mensen als johannn en middenman ook hun best doen om het tegendeel aan te tonen hoe meer dat duidelijk wordt. Het is ook typisch voor gelovigen om zichzelf meer rechten toe te kennen en vervolgens zeggen dat dit goed is voor iedereen.

Middenman
Middenman3 apr. 2020 - 14:55

JasDon en Norsemen - Het gaat mij helemaal niet alleen om christenen. Godsdienstvrijheid is er voor alle godsdiensten. Joden, Moslims, Hindoes en wat er nog meer is. Wereldwijd zijn er toch echt meer mensen wel dan niet religieus. Maar mijn belangrijkste motivatie: het universele recht op vrijheid van godsdienst is vooral belangrijk voor landen en situaties waar één godsdienst of het atheïsme de absolute macht heeft. Dat betekent bijna altijd onderdrukking van andere/alle godsdiensten, helaas. Ik neem aan dat ik jullie daarvan geen voorbeelden hoef te geven. In Nederland hoeven wat mij betreft godsdiensten helemaal niet extra beschermd te worden. Onze democratie en rechtsspraak zijn solide genoeg om ook minderheden te respecteren, uitzonderingen daargelaten.

Norsemen
Norsemen3 apr. 2020 - 18:32

@middenman Voor mij zijn alle religies gelijk. En ook hetzelfde maar dat terzijde. Wat ik zeg is dat ze niet meer of minder of een andere bescherming zouden moeten krijgen dan welke opvatting dan ook.

johannn2
johannn23 apr. 2020 - 22:41

Norsemen, Jij stelt: " Helemaal juist, het is van de zotte dat geloven in sprookjesfiguur god op een andere manier beschermd wordt dan geloven in kabouter plop." En hoe meer mensen als Norsemen hun best doen, hoe meer zij bewijzen dat die andere bescherming noodzakelijk is. .

johannn2
johannn23 apr. 2020 - 22:47

Het met name de laatste decennia meest beleden en machtigste geloof is dat in het heil van de alleenzaligmakende vrije markt, die - uiteindelijk - vanzelf tot ons aller heil leidt als we Hem maar vooral vrij laten Dat geloof wordt door miljarden beleden en met miljarden gesponsord. .

Norsemen
Norsemen4 apr. 2020 - 13:55

Leg eens uit dan johannn. Waarom verdient religie een andere status dan elke andere mening? Waarom heb je toch die rare gedachte dat religieuzen beschermt moeten tegen niet religieuzen? Terwijl de geschiedenis en heden uitwijst dat het juist andersom is.

johannn2
johannn24 apr. 2020 - 19:09

Norsemen 4 april 2020 at 15:55 Het verdiént geen andere status, het heeft hem nódig. Nodig om te kunnen voortbestaan, om te overleven tegen de verdrukking in van jou en jouw gelijken. Om de minimaal nodige vrijheid te hándhaven om een geloof aan te kúnnen hangen. En nee, Norsemen, ik ben géén gelovige, zoals jij denkt. Maar ik ben wel overtúigd van het recht op de mogelijkheid om in vrijheid actief een religie aan te hangen, te beoefenen. En m.n. vanwege mensen zoals jij is daarvoor niets minder dan een Grondwetsartikel noodzakelijk. Tegen vervolgingen, weet je nog wel?, van je geschiedenisles op de basisschool/lagere school? Mensen zoals jij bewijzen iedere dag weer, hoe belangrijk dat artikel van de godsdienstvrijheid is; nog stéeds. .

Norsemen
Norsemen4 apr. 2020 - 20:09

Waar haal je het idee vandaan dat ik in god geloven of met z’n alle halleluja zingen wil verbieden? Die vrijheid wordt al prima gewaarborgd in de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging. Van de mensen die het apart noemen van godsdienst in de wet overbodig vinden is er vrijwel niemand die godsdienst wil verbieden.

johannn2
johannn25 apr. 2020 - 9:24

Norsemen, Het is geen grote stap van het volslagen onzin vinden naar het geen ruimte meer geven. En ruimte hebben ze nodig, zowel fysiek als qua acceptatie, respecteren. (Voor alle zekerheid: respecteren is iets anders als respect hebben voor.) Jij kunt het onzin vinden, maar voor die mensen is het geen discussieerbare mening maar de absolute waarheid. Met de intolerante mentaliteit die jij en veel anderen verspreiden, is en blijft de speciale bescherming door de Grondwet noodzakelijk. Paar citaten van jou: ‘Altijd weer die kerkgangers. Waardeloos volk.’ En: ‘Niks wat met religie te maken heeft komt mij goed uit.’ Tot zover jouw ruimdenkende tolerantie. Die mentaliteit maakt het Grondwetsartikel tot is een noodzakelijke garantie. .

Norsemen
Norsemen5 apr. 2020 - 11:46

Dat geen ruimte meer geven wordt al beschermd door de vrijheid van meningsuiting en vereniging. Los dat dit voor duizenden meningen kan gelden is dat echt een kul argument van je. En je draait de zaken totaal om door te stellen dat ik intolerant ben. Ik geef een religieuze opvatting geen andere wettelijke waarde dan bijv. een liberale opvatting. Jij maakt dat verschil wel. De kerkgangers waar het in dit stukje over gaat, waardeloos volk inderdaad, zijn intolerant. Niet de mensen die daar iets van zeggen. Jouw opmerking dat het voor deze mensen de absolute waarheid is en dat ze ondanks het gevaar voor anderen toch met meerdere mensen samenkomen geeft de noodzaak nog eens goed aan dat in de eerste plaats niet religieuzen beschermd dienen te worden tegen religieuzen. En niet andersom zoals jij stelt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 apr. 2020 - 11:15

Laat een gelegenheid om refo's te bashen nooit voorbijgaan zullen sommigen hier denken. De maatregel van het kabinet gaat echter over alle religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten.De kop is niet helemaal correct. Ik zie ook niet in waarom bijeenkomsten als deze helemaal verboden zouden moeten worden. Bij de bouwmarkten en de supermarkten zie ik meer drukte en de meeste kerkgebouwen bieden plaats aan meer dan dertig personen. Over Heerde schreef Omroep Gelderland dat een cafefeest op 7 maart en vooral een informatiebijeenkomst over vliegveld Lelystad op 10 maart mogelijk hebben bijgedragen aan de verspreiding. GGD-arts Brahma benadrukt…" dat ook de evenementen niet 100 procent zeker de bron van besmetting zijn. 'Ik ga niet ontkennen dat dit een scenario is waar wij als GGD rekening mee houden', zegt hij. 'Heerde is nou eenmaal een kleine, hechte gemeenschap. In een grotere stad hebben mensen vaak ook een grotere afstand tot elkaar. De impact van hetzelfde aantal besmettingen is dan veel kleiner.' Brahma wijst er ook op dat deze evenementen plaatsvonden vóórdat er strenge regels op groepsbijeenkomsten kwamen. 'Op dat moment kwam corona nog helemaal niet veel voor buiten Noord-Brabant. Het was dus niet gek dat de bijeenkomsten doorgingen. Op 8 maart mochten de kerken nog gewoon hun diensten houden. Volgens mij is dat een week later al bijna nergens meer gebeurd: kerken hebben zich overal keurig aan de voorschriften gehouden.'

11 Reacties
Zandb
Zandb2 apr. 2020 - 12:44

Frans U laat de vraag onbeantwoord, waarom de voorschriften waar de kerken zich aan moeten houden, anders moeten zijn.

Jorah
Jorah2 apr. 2020 - 13:21

De vieringen in mijn kerk zijn afgelast door de bisschoppen. Ook in vele PKN kerken zijn geen diensten meer. Evenals veel moskeeën. Het zijn echt de orthodoxe christenen in de bible belt die spelen met de volksgezondheid. Die van zichzelf en die van iedereen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 apr. 2020 - 13:38

Dan is het gek dat Van der Staay vandaag de oproep doet aan de kerken om niet de grenzen op te zoeken. (zie link Middenman)?

Middenman
Middenman2 apr. 2020 - 14:12

Jorah houdt ervan om zondebokken aan te wijzen. Niets menselijks is hem vreemd. Een hele bekende menselijke reactie in crisissituaties; het lig aan de ander.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 apr. 2020 - 15:19

@Zandbergen Een beperking van een grondwet moet met redenen omkleed zijn: "De wet kan ter zake van de uitoefening van dit recht buiten gebouwen en besloten plaatsen regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden." Dat is in dit geval dus gedaan en ik denk dat het om redenen van proportionaliteit op dertig is gesteld. Let wel, ook het RIVM vindt dit geen punt. En vergeet niet dat veel mensen troost vinden in hun geloof en dat gezamenlijk willen beleven. Dat links hier dat anders ziet neemt dat feit niet weg. Het is niet mijn afweging al heb ik er begrip voor. En volgens mij houdt iedereen in godsdienstige kringen zich aan deze regels.

Jorah
Jorah2 apr. 2020 - 17:28

Middleman, als de situatie niet normaliseert omdat er nieuwe brandhaarden ontstaan in gebieden waar ze de regels aan hun laars lappen dan ligt het idd aan de mensen die de regels aan hun laars lappen. Spijtig dat zulke simpele logica voor jou kwetsend is.

Middenman
Middenman2 apr. 2020 - 18:35

@Jorah - in de bible belt is er niemand die de regels aan zijn laars lapt, je hebt het artikel niet eens gelezen volgens mij. In het artikel wordt de vraag gesteld of de uitzondering van 30 personen voor religieuze bijeenkomsten terecht is. Ik vind van niet, maar ik verzet me tegen de heksenjacht hier op dit forum, omdat de genoemde kerken zich gewoon aan de regels houden en omdat 99% van de kerken allang geen diensten voor dergelijke groepen meer houdt. Het is puur christenen bashen, zonder argumenten, wat veel reageerders hier doen. Op een links forum valt me dat toch wat tegen.

MountEverest
MountEverest2 apr. 2020 - 20:36

@Middenman Het is een soort Pavlov reactie op het veronderstelde moslim bashen van rechts. Als een Marokkaanse etterbak op Urk al dan niet terecht een pak slaag krijgt, is dat wereldnieuws. In de ogen van sommige dolende linkse zielen is dat zelfs erger dan het lidmaatschap van de Mocromafia. De dagen na het incident moest de politie de wegen naar Urk blokkeren omdat tientallen Neder-Marrokkanen verhaal wilde halen. Hoe gestoord kun je zijn.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 apr. 2020 - 21:02

reactie op FransAkkermans1947 – 2 april 2020 at 17:19 “Een beperking van een grondwet moet met redenen omkleed zijn:” Het recht op vereniging, demonstratie, etc., deze rechten kunnen ingeperkt worden als de openbare orde in het geding is, rede genoeg?

Jorah
Jorah3 apr. 2020 - 6:02

Middenmam, ze gaan tegen de regels van het gezonde verstand in ten tijde van een wereldwijde pandemie. Daarmee zijn ze een gevaar voor de volksgezondheid. Zeer kwalijk dat hun dominee zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Potentiële brandhaarden.

Middenman
Middenman3 apr. 2020 - 7:38

Jorah - Goed zo, we zijn het eens! Maar een rondje langs de webites van een aantal kerken die genoemd wordt laat zien dat ook zij het snappen. De kerken doen het nu met het kleinst mogelijk aantal mensen om online te kunnen uitzenden. Een dominee, 2 of 3 kerkenraadsleden, een koster, een technicus en 2-3 mensen die een beetje kunnen zingen. 6 - 8 mensen verspreid over een kerk waar er anders 1.500 zitten, dat lijkt mij geen enkel probleem. Gisteren in de supermarkt voor mijn hoogst noodzakelijke boodschappen liep ik meer risico op een besmetting dan ik in zo'n kerk zou lopen. Waarmee de discussie voor mij wel

Purper Floyd
Purper Floyd2 apr. 2020 - 11:15

Doe de Efteling ook maar weer open, ook daar kwamen dagelijks veel mensen om hun sprookjesbehoefte te bevredigen. En dat gezever over vrijheid van religie in de grondwet mag best tijdelijk in de diepvries. Tenslotte zal er uiteindelijk ook op leeftijd gediscrimineerd gaan worden en ook dat mag niet volgens de grondwet.

Daniel Blank
Daniel Blank2 apr. 2020 - 11:10

Prima, gewoon geen hulp aan deze mensen. God waakt over ze......artsen die voor god spelen en deze mensen komt redden moeten we niet willen met zijn allen.

2 Reacties
Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 11:32

De mens wikt, God beschikt, En de ware gelovige stikt.

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 20:21

Daniel, Dié artsen zijn van god gezonden. .

mariamaria2
mariamaria22 apr. 2020 - 11:07

In deze tijd kan toch prima digitaal de kerkdienst gevolgd worden vanuit de huiskamer? Ik denk dat God of Allah het wel begrijpt.

9 Reacties
madbako
madbako2 apr. 2020 - 11:15

Nah, de vraag is of ze van hun god wel een internet aansluiting mogen hebben en of ze op de bible belt uberhaupt wel weten wat internet is. Ik betwijfel het

mariamaria2
mariamaria22 apr. 2020 - 13:46

Ik woon er vlak bij en ik denk dat Nunspeet/ Heerde eerder glasvezel hadden dan in de randstad. Zo achterlijk zijn ze op de veluwe niet hoor, alleen wel christelijk.

Middenman
Middenman2 apr. 2020 - 14:10

@Madbako - Jij lijkt me meer wereldvreemd dan de mensen op de Bible Belt. Op de Noord-West Veluwe ligt al jaren glasvezel en sinds kort zelfs in het buitengebied. Zelfs de meest strenge kerken streamen hun kerkdiensten al voordat iemand van Corona had gehoord. Over vooroordelen gesproken...

madbako
madbako2 apr. 2020 - 15:33

@mariamaria 2 april 2020 at 15:46 ... alleen wel christelijk. Dus achterlijk

mariamaria2
mariamaria22 apr. 2020 - 18:21

@Satya Wat heeft in groepen samenkomen te maken met natuurlijke selectie?

mariamaria2
mariamaria22 apr. 2020 - 18:24

@Madbako Dus gelovigen; Boedhisten, Christenen en Moslims etc zijn volgens u achterlijk. U mag uzelf ( aangezien u niet in een Gos gelooft) danken dat u zo slim bent!

mariamaria2
mariamaria22 apr. 2020 - 18:24

Gos=God

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 20:24

madbako 2 april 2020 at 13:15 Er staat niets over internet in de bijbel, behalve misschien in de Openbaringen van johannes. Maar los daarvan, deze mensen hebben al eeuwen lang hun eigen internetverbinding. .

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 20:26

madbako 2 april 2020 at 17:33 Het is uitgesproken achterlijk om anderen achterlijk te noemen. Daarom doe ik dat ook niet. .

De Vries3
De Vries32 apr. 2020 - 11:04

Van mij mogen ze, maar dan ook graag een hek om je gemeenschap zetten en vrijwillig afstand doen van eventuele ziekenhuiszorg.

1 Reactie
johannn2
johannn22 apr. 2020 - 20:29

Satya 2 april 2020 at 12:58 "Natuurlijke selectie." Ja. Alleen de sterksten onder hen overleven. En daarmee is die hele gemeenschap immuun. .

Satya
Satya2 apr. 2020 - 10:58

Natuurlijke selectie.

9 Reacties
mariamaria2
mariamaria22 apr. 2020 - 11:05

Wat is dat voor rare reactie! Wat bedoel je hiermee?

Purper Floyd
Purper Floyd2 apr. 2020 - 11:17

@maria Dat is wel wat het is natuurlijk. Vervelend alleen dat ze er ook anderen mee in gevaar brengen. Vandaar, dicht alle kerken, moskeeën en synagogen en wat nog meer voor religieuze centra.

Martin108
Martin1082 apr. 2020 - 11:21

Als ze zich verder aan de regels houden lost t probleem zich vanzelf op. Zeker omdat de kerken al sterk vergrijst zijn.

Freek3
Freek32 apr. 2020 - 11:51

Ja die christenen overleven het wel, want god staat achter ze, en ze verspreiden het onder de ongelovigen, die er door de pijp uit zullen gaan. Works as designed.

mariamaria2
mariamaria22 apr. 2020 - 13:48

@ Satya : Net als Ebola en een sprinkhanenplaag in Afrika?

Dehnus
Dehnus2 apr. 2020 - 15:58

@Purper Floyd: De meeste Moskeeën en Synagogen (buiten wat idioten in Israël die extreem zijn) sluiten. Dat mag ook gewoon. Bijvoorbeeld Ramadan mag gewoon overgeslagen worden bij ziekte, en dat is bij het Jodendom als niet anders. Het zijn de Super Grefos van de Calvinistische inslag, of hun modernere broertje "Prosperity Gospel", die weer de ellende veroorzaken. Van de christenen zijn dat toch echt de irritantste groep. Want ook binnen het christendom zijn er gewoon uitzonderingen toepasbaar. Men hoeft alleen maar naar het verhaal van Jona (voordat hij in de vis zat) te kijken, thuis blijven en bidden is gewoon toegestaan.

Satya
Satya2 apr. 2020 - 16:05

Mariamaria Ik begrijp de vergelijking niet. Dit gaat over mensen die tegen het advies in toch in groepen bij elkaar komen.

mariamaria2
mariamaria22 apr. 2020 - 18:18

@Satya Wat heeft in groepen samenkomen te maken met natuurlijke selectie?

Satya
Satya2 apr. 2020 - 20:35

Mariamaria Dat mensen zo dom zijn om dat te doen, dat je een risico neemt is duidelijk. Voor de rest zie oma Oeverloos.

BigKnor
BigKnor2 apr. 2020 - 10:48

Wat zeggen deskundigen hierover? "‘Als de kerken een rol hebben gespeeld, dan heeft het virus zich verspreid toen kerkdiensten nog toegestaan waren’, zegt de Gelderse GGD-arts Ashis Brahma. ‘We kunnen niet zeggen dat ze iets fout hebben gedaan.’" Bovendien lopen de cijfers tussen verschillende bevindelijke dorpen sterk uiteen. "Bovendien zijn niet alle kerkdorpen brandhaarden voor het virus. Kijk maar naar de kaart, waarop gemeenten in de Biblebelt heel verschillend scoren. Zo schrijven Staphorst en Barneveld, toch ook behoorlijk godvrezende oorden, opvallend lage cijfers in de statistieken." En hoe zit het met de besmettingen onder moskee bezoekers?

2 Reacties
madbako
madbako2 apr. 2020 - 11:18

En hoe zit het met de besmettingen onder moskee bezoekers? Moskeeën zijn gewoon gesloten.

Freek3
Freek32 apr. 2020 - 11:52

[En hoe zit het met de besmettingen onder moskee bezoekers?] Die doen niet zo moeilijk over tijdelijke sluiting.

Starter2
Starter22 apr. 2020 - 10:47

Ga lekker skypen of zo. En als ze dat niet willen, een hek om Urk zetten.

wegmetons
wegmetons2 apr. 2020 - 10:43

Lastige discussie. Vrijheid van godsdienst is een groot goed in onze grondwet maar volksgezondheid ook. Zou het geen goede oplossing zijn om de mensen die zo nodig naar de kerk moeten verder in totale isolatie te plaatsen? Prima dat je naar de kerk gaat maar daarna mag je binnen blijven en wordt er door de politie elke dag een voedselpakket bij je deur afgeleverd. Kunnen ze rustig blijven geloven en is er geen kans dat ze de rest van de samenleving er mee besmetten.

6 Reacties
JasDon
JasDon2 apr. 2020 - 11:24

"Vrijheid van godsdienst is een groot goed in onze grondwet" Interessant, vertel eens waarom dat zo is. Waarom is de vrijheid om je eigen opvattingen te hebben en deze te uiten niet voldoende?

Zandb
Zandb2 apr. 2020 - 13:00

Wegmetons Dat mensen geen kerkdienst mogen bezoeken heeft niets met de godsdienstvrijheid te maken. Misschien begrijpt u dat beter, als u bedenkt dat het feit dat mensen niet naar het café mogen ook niets te maken heeft met de houding van de overheid t.a.v. cafébezoek en alcoholgebruik.

Middenman
Middenman2 apr. 2020 - 18:51

@JasDon - Omdat het één van de klassieke grondrechten is die daarom ook is opgenomen in de universele verklaring van de rechten van de mens.

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 20:46

Jas, - Bijvoorbeeld, omdat er door velen, niet alleen in dit draadje, wordt geroepen om - zacht gezegd - sterke beperking van die vrijheid. - En omdat dat artikel ook ons recht beschermt om niet godsdienstig te zijn; wat in het verleden is bewezen een belangrijk grondrecht te zijn. .

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 apr. 2020 - 4:02

Is het niet de vrijheid van vergadering waar het hier om gaat? en dan denk ik dat als er serieuze risico's voor anderen dan de samenkomers kleven aan dat samenkomen, dan is het allemaal niet zo moeilijk. Dit heeft Helelmaal niks met 'materieel' de vrijheid van godsdienst te beperken.

wegmetons
wegmetons3 apr. 2020 - 12:23

Voor de liefhebbers, dit is de letterlijke tekst van artikel 6 van de grondwet: Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. Oftewel, je heb het recht om in gemeenschap met anderen je geloof te belijden. Dat kan het geloof in God, Allah of het Spaghetti monster zijn. Het is een belangrijk artikel in onze grondwet, het verbied de overheid om een geloof te verbieden. U mag dus hier uw geloof vrij belijden, alleen of met anderen. Der zijn een paar landen in de wereld waar dat niet mag, de gevolgen kunt u met enige regelmaat in de krant lezen zullen we maar zeggen. Er zijn ook mensen die geloven in de Gamma en de Praxis, die verbieden we schijnbaar ook niet om dat geloof te belijden want de bouwmarkten zijn gewoon nog open met meer als eens 30 mensen tegelijk in de winkel...

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos2 apr. 2020 - 10:35

Ik zei het vorige week toch. Artikel 6 is heiliger dan heilig. Ziektes of niet. Voor de Kerk en religie wordt er altijd een uitzondering gemaakt. Het zal een feest gaan worden met de Iftars eind van de maand.

9 Reacties
Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 11:30

Ik denk dat dat vooral islamofoob wensdenken is, Lowieke, want het lijkt er namelijk op dat Moslims helemaal niet massaal moeilijk gaan doen tijdens Ramadan. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat islam in veel opzichten een praktischer geloof is dan het Christendom. In het geval van Ramadan is het in principe zo dat van je verwacht wordt dat je meedoet, tenzij dat om e.o.a. reden onpraktisch of ongezond is.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos2 apr. 2020 - 12:51

Marinus C. Het heeft niets met islamofobie te maken. Het is een kwestie dat er opgetreden gaat worden wanneer er meer dan een bepaald aantal mensen in één ruimte is. Religieus of niet religieus.

Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 14:12

Het feit dat je ervan uit gaat dat het herrie gaat worden omdat het om moslims gaat is wel degelijk islamofoob. En je had het over iftars dus je had het wel degelijk specifiek over moslims, en niet over mensen in het algemeen. Goed, je kunt er verder niets aandoen dat je blijkbaar te laf bent om achter je eigen woorden te blijven staan, maar ik vind het geen enkel probleem om je daarbij te helpen.

Karingin
Karingin2 apr. 2020 - 16:00

Wat Marinus zegt. Moslims zijn, zeker op medisch gebied, veel praktischer dan christenen. In tegenstelling tot christenen "snappen" zij dat Allah ons de medische wetenschap gegeven heeft, in plaats van een God die zelf bepaalt wie ziek wordt en dood gaat. Ook hygiëne is een groot ding. Ze zullen dus de iftars gewoon in huiselijke kring houden en thuis bidden.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 apr. 2020 - 16:16

@Marinus Ik meen dat men met veel moeite enkele kerken heeft gevonden die nog kerken met zijn dertigen. Dus volgens de voorschriften. Dus waar heeft u het over?

Middenman
Middenman2 apr. 2020 - 17:20

@Karingin - Je uitspraak klopt niet voor Christendom en Jodendom. Hygiëne is erg belangrijk en de medische wetenschap wordt in grote dankbaarheid gebruikt. Binnen deze godsdiensten zijn er uiteraard extreme groepen te vinden die het anders zien, maar die wijken af van de hoofdstroming. Van de Islam weet ik te weinig, behalve dan dat God zelf mensen laat sterven: "Essentieel is het God Zelf Die de dood der mensen instelt." https://www.vraagislam.nl/hiernamaals/de-dood/.

Jorah
Jorah2 apr. 2020 - 17:31

Wat een onzin lees ik hier. Op medisch gebied praktischer? Vertel dat de vrouwen die besneden zijn maar. In oa India zijn er meer dan genoeg moskees met gepast geweld ontruimd omdat ze zich niet aan de samenscholingsverboden hielden.

Marinus C.
Marinus C.3 apr. 2020 - 8:54

Frans Akkermans: alleen debielen die te dom zijn om te leven kerken nog met zijn dertigen. Daar heb ik het over.Verder zijn veel christenen ondertussen ook door schade en schande wijs geworden, aangezien een aantal kerkdiensten geleid hebben tot explosies van nieuwe COVID-infecties. Middenman: Het Christendom heeft geen hygiëne wetten, en de joden werden te veel verguisd om als voorbeeld te dienen. De (medische) wetenschap is niet zo erg gehindert door het Christendom als sommige mensen willen doen geloven, maar het Christendom heeft wetenschap ook niet bepaald bevordert. Jorah: ondertussen , in de echte wereld, komt vrouwenbesnijdenis ook gewoon voor onder christenen. Het is dan ook meer een cultureel dan een religieus fenomeen. Verder zijn er, zelfs in dit land Christenen die de volksgezondheid in gevaar brengen door hun covid-poz-parties met tot wel 30 personen. In de US is het nog erger. Islamofoben zoals u, creeren een wereldbeeld op grond van bevestigingsvooroordelen. U zoekt feiten die bij uw conclusies passen, en negeert de rest.

Middenman
Middenman3 apr. 2020 - 15:19

Marinus C. - Tegen zoveel vooroordelen is het lastig een gesprek te voeren. Misschien dat dit goede artikel op de VK site je kan boeien: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-wetenschap-is-juist-in-het-christendom-ontstaan~b27b1f41/ Wat betreft de joden heb je helemaal gelijk. En het is ook jammer (eufemisme) dat het grootste deel van de christenen niet meer beseft dat ze voortkomen uit het jodendom. Het is de boom waarin ze geënt zijn.

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 10:33

Geen enkel Grondrecht is onbeperkt. Een grenst altijd aan andere rechten. Die begrenzen elkaar dus. De Nederlandse Grondwet en de Wom geven als beperkingsgronden: 1. Bescherming van de gezondheid 2. Het belang van het verkeer 3. De bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Dat zou in deze noodsituatie ook in dit geval moeten gelden. .

EricDonkaew
EricDonkaew2 apr. 2020 - 10:33

Ik las dat 'verplichte' aandeelhoudersvergaderingen ook mogen doorgaan, tot een maximum van 100 vergaderaars. Vreemd, dat moet toch anders kunnen. Uitstel of zo, of anders via Skype o.i.d.

1 Reactie
johannn2
johannn22 apr. 2020 - 19:56

Een speciale corona outbreak in de geld elite. Geïsoleerd, intern, want die gaan niet om met plebs. Tja . . . .

Tukker3
Tukker32 apr. 2020 - 10:11

Je kunt je het vel van de knieën wegbidden, het virus zal er niet (sneller) door verdwijnen. Het blinde geloof en vertrouwen in de almachtige God werd door de Griekse filosoof Epicures al eens fijntjes op de hak genomen: "Wil God kwaad voorkomen, maar kan hij niet? Dan is hij niet almachtig. Kan hij wel, maar wil hij niet? Dan is hij kwaadaardig. Kan hij wel en wil hij wel? Waar komt dan het kwaad vandaan? Kan hij niet en wil hij niet? Waarom noemt men hem dan God?"

1 Reactie
Middenman
Middenman2 apr. 2020 - 18:41

@Tukker - Omdat hij de mens naar zijn beeld heeft gemaakt en de mens bijna als god zelf is (zo zegt de Bijbel). Dat betekent dus dat de mens(heid) zelf verantwoordelijk is voor zijn fouten. Anders had hij wel robots geschapen die precies dat doen waarvoor ze geprogrammeerd zijn. Overigens geloofde Epicuris in veel goden.

Mark Huysman
Mark Huysman2 apr. 2020 - 10:09

Ontzettend stom. Als je de coronakaart van het RIVM bekijkt dan zie je dat op de noordelijke veluwe -net als op Goeree-Overflakkee- relatief veel mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Terwijl mensen in die gebieden natuurlijk minder dicht op elkaar leven dan in de steden.

6 Reacties
de Boer2
de Boer22 apr. 2020 - 10:30

Marc, ik had ook een oud tante, ze heette Tante Keetje en ze woonde in Melissant, niet ver van Middelharnis waar ooit een kind is verdronken volgens Ed Hoornik. En ze ging nooit naar de kerk. .Maar ze zag wel dat andere mensen tóch naarde kerk gingen. En dat tikte ze tegen het raam met haar besteende ring. En dan schudde ze haar wijsviner van links naar rechts.......

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 10:39

Nog een tijdje, en de biblebelt tekent zich af aan de donkerrode kleur op corona kaart. .

Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 11:05

Je kunt inderdaad aardig zien waar de bijbelgordel loop of sommige van de RIVM kaarten, Dat was mij ook al opgevallen.

Middenman
Middenman2 apr. 2020 - 12:16

Puur toeval. Er zijn Bible Belt gemeenschappen met veel grote kerken en heel weinig besmettingen, zoals Putten, Staphorst en Bunschoten. Maar ja, het is wel zo lekker hé om iets generaliserend te roepen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 apr. 2020 - 13:42

OK, zoveel mogelijk binnen blijven, maar wel zorgen dat je emotioneel in balans blijft. de Boer mag een ommetje maken, als-ie maar wel afstand houdt

Marinus C.
Marinus C.3 apr. 2020 - 8:57

Middenman. Net als alle andere epidemieën zeker, waarbij je meestal ook zo kunt ziet waar de bijbelgordel is, als je naar het aantal infecties kijkt. Griffo's en andere orthodoxen zijn bijzonder goed in het verspreiden van plagen, over het algemeen.

de Boer2
de Boer22 apr. 2020 - 10:06

Gelukkig mag samenscholing nog wel virtueel. Of gelukkig?

Buitenstaander
Buitenstaander2 apr. 2020 - 10:00

Idioot, ook al gaat het in tegen de wet; Dan maar een noodwet. In de VS hebben ze een voorbeeld gesteld: de voorganger werd gearresteerd. We moeten eens af van al die bijzondere religieposities daar waar het indruist tegen boerenverstand. Neem die voorganger in Krimpen die gezegd zou hebben: "iedereen gaat dood ah virus.... " Hoe gaar ben je dan. En wij maar mopperen op de Islam...…

Jerry Bidet
Jerry Bidet2 apr. 2020 - 9:55

Logisch, god dan wel allah zorgen ervoor dat men gezond blijft. Mochten ze toch ziek worden, dan ook geen toegang tot de IC.

Marinus C.
Marinus C.2 apr. 2020 - 9:52

In dit land krijgen Christenen, en bij extensie tot op zekere hoogte andere religieuzen, nog steeds een voorkeursbehandeling. En dat terwijl religie weinig praktisch nut heeft voor de samenleving, en bij uitstek geschikt is via het internet gepraktiseerd te worden. De Christen Grapperhaus heeft ongetwijfeld een dikke vinger in dit besluit. Christenen zijn zelden te beroerd om extra privileges voor zichzelf en de hunnen op te eisen.

1 Reactie
JasDon
JasDon2 apr. 2020 - 11:27

Juist, je ziet vaak genoeg dat geloof als dekmantel wordt gebruikt voor zeer dubieuze praktijken. Volledig legaal, helaas.

Zandb
Zandb2 apr. 2020 - 9:44

Wat een onzin. Ik bedoel, kerkdiensten worden toch helemaal niet onmogelijk gemaakt; kerkbezoek in groepen wordt onmogelijk gemaakt. En niet vanwege een bemoeienis van de overheid met de inhoud maar met een reden die met het 'fysiek' beschermen van de samenleving. Verder vraag ik me ook af, wat we met een god - en dus een godsdienst - moeten, die van mensen zou verlangt dat we meer rekening met hem dan met onze naasten moeten houden. Vaak geloven deze mensen dat ze zich moeten verantwoorden. Dan is een "Ik heb meer rekening met u dan met mijn medemens gehouden" niet zo'n sterk verweer.

2 Reacties
de Boer2
de Boer22 apr. 2020 - 10:20

Kerken zijn een plek voor verbroedering, althans volgens onze dominee, die heel toevallig ds Lugtigheid Czn heet uit dee oud predikantengeslacht. maar die ook luistert als je gewoon ome Doom tegen hem zegt. Nou, probeer dat maar eens te doen als je met een draaicirkel van drie meter elf en je je kont niet kunt keren. Dat wordt geen verbroedering, maar gewoon gelul met een megafoon. . Mensen laat je loch niet voor het lapje houden. Een maal zing je allemaal, heel gewoon uit volle borst, allemaal het ouwe liedje, "t is de schuld van ......

johannn2
johannn22 apr. 2020 - 10:36

Er zijn alternatieven, bijvoorbeeld via skype en er is ook een mogelijkheid via de telefoon. .

Bert de Vries
Bert de Vries2 apr. 2020 - 9:42

De corona-explosie in New-York is het gevolg van een kerkdienst. Er zijn in de VS meer aanwijzingen voor explosies die verband houden met religieuze bijeenkomsten. De explosieve landig van de corona-epidemie in Spanje houdt verband met voetbalwedstrijden. Mogelijk speelt die factor ook een rol in Italië. De Heer en het Voetbal spelen onder één hoedje. We mogen in de grondwet dus ook wel een uitzonderingspositie voor het voetbal opnemen. Gelijke monniken, gelijke kappen.

4 Reacties
Paul250371
Paul2503712 apr. 2020 - 9:48

Ajax speelde door grove blunders gelijk tegen Chelsea en werden uitgeschakeld. Als ze door waren gegaan dan had niet Valencia maar Ajax die wedstrijd tegen Atalanta Bergamo moeten spelen. Dan was het 4us op grote schaal Amsterdam binnen gekomen. Die scheidsrechter doe zo gruwelijk blunderde mag wel een erepenning van Amsterdam krijgen. Elk nadeel heb zijn......zou JC gezegd hebben.

MountEverest
MountEverest2 apr. 2020 - 12:26

Er wordt nu geschoten op de orthodoxe christenen maar de grote besmettingen zijn ontstaan op een wet market in China, tijdens een voetbalwedstrijd tussen Bergamo en Valencia, en tijdens carnaval in Brabant en Limburg. Bijna niemand heeft het over het carnaval. Het is dus kwaadaardige selectieve verontwaardiging. Het is tragisch dat het "finest hour" van bergamo uitgelopen is op een enorme ramp.

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2020 - 7:19

Bert de Vries Niet enkel met voetbalwedstrijden. Er was een hele grote demonstratie voor vrouwenrechten en geweld tegen vrouwen in Madrid!

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2020 - 7:32

En tegen geweld tegen vrouwen om het duidelijk te houden.

Jorah
Jorah2 apr. 2020 - 9:26

Gewoon sluiten de toko, voor zolang de regering samen met het rivm het nodig acht. Als ze hun gezonde verstand niet zelf gebruiken moeten ze een handje geholpen worden.

1 Reactie
MountEverest
MountEverest2 apr. 2020 - 12:29

De overheid zou in dit geval een verbod uit moeten vaardigen, ook voor diensten met 30 of minder aanwezigen. De dominee kan gewoon preken en iedereen die dat wil kan meeluisteren (of zelfs meekijken).