Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samen lossen we de crisis op

  •  
26-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Inbreng vanuit de samenleving is niet gewenst en het negeren van de democratie is kennelijk een van de botte keuzes van het kabinet
Er lijkt geen einde aan het kringetje te komen: we zitten in een crisis, hebben een regering die de zaak alleen maar verergert, die vervolgens alle steun van de bevolking verliest en desondanks stug doorgaat met het nemen van bewezen verkeerde maatregelen. De peilingen van afgelopen week laten nog maar 23% steun zien voor de regeringspartijen VVD en PvdA, en een onwerkbare splijting van de rest van het politieke veld.
Niet dat het enige indruk maakt in Den Haag; minister Jeroen Dijsselbloem vertelt op Lowlands dat hij geen gemakkelijke weg uit de crisis ziet, maar alleen één van botte keuzes en harde beslissingen. Waar die toe leidt weten we inmiddels. En in Trouw melden VVD en PvdA dat ze vanaf nu alléén verder zoeken naar de 6 miljard euro die volgens hen nog bezuinigd moeten worden, zonder de oppositie. Oftewel, inbreng vanuit de samenleving is niet gewenst en het negeren van de democratie is kennelijk een van die botte keuzes.
Kortom, een duurzame en solidaire samenleving is verder weg dan ooit en een val van dit kabinet brengt ons alleen maar van de regen in de drup.  Misschien dat er nog wat hoop gloort in een jarenlange formatie zonder regering; dat heeft België ten slotte meer opgeleverd dan wij nu hebben.
Kunnen we het zelf doen? Er zijn in dit land al honderden organisaties en honderdduizenden mensen bezig met wat zo mooi sociale vernieuwing heet. Ver weg van Den Haag (ten minste, in politieke zin) wordt in eigen buurt en plaats gewerkt aan waardevolle projecten die wel degelijk resultaten opleveren op het gebied van werkgelegenheid, welzijn, zorg, onderwijs. Daar wordt door burgers, organisaties en gemeenten samen kennis en inzet omgezet in echte duurzame waarde en welzijn.
Het kan! Met al die mensen en met een gedegen plan lossen we samen de crisis op: we verzamelen de voorbeelden en ideeën, kiezen daar de beste uit en stellen daarmee een programma op dat breed in de samenleving wordt gedragen.
Dat programma bieden we aan de politiek aan. De partij of coalitie die zich hieraan verbindt weet bij voorbaat dat ze daarmee brede steun verwerft.
Zo kan de ‘Wisdom of the Crowd’ laten zien wat ze waard is. Met een website en de inzet van een kundige club betrokken Nederlanders kunnen we samen praktisch inhoud geven aan sociale vernieuwing.  Nederland economisch en sociaal gezond en duurzaam voor ons allemaal.
Wie er iets van vindt mag dat hier melden. Wie mee wil doen stuurt een mailtje naar ikdoemee@duurzaamnieuws.nl

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

frankie50
frankie5026 aug. 2013 - 12:06

Tja, we kennen dat soort initiatieven ondertussen wel, de initiatiefnemer vult zijn zakken, en de gewone man/vrouw mag daar voor een hongerloontje zijn arbeid tegenover gaan zetten. Laten wij om het vertrouwen van de burgers terug te gaan winnen, als eerste dat tuig eens gaan leegplukken en veroordelen voor de schade die zij veroorzaakt hebben in onze samenleving. Voorlopig zijn alle slachtoffers 'Barbertje', terwijl het tuig wat alle ellende veroorzaakt heeft het hier nog steeds voor het zeggen heeft, en daar veranderen wij niks aan als wij dat tuig gewoon vrij in de rondte laten lopen.

Tom Meijer
Tom Meijer26 aug. 2013 - 12:06

Wat een cynische reacties weer. Cynisme is een manier om niet te hoeven nadenken. Van een aantal mensen verbaast het me eerlijk gezegd.

neutralist
neutralist26 aug. 2013 - 12:06

@DIk Hoek Zo is het jongen. En Sodapop, de mensen die helemaal niks meer hebben hebben nog wel wat maar niet veel meer. Als er 500.000 mensen op straat moeten slapen, dan hebben we een crisis. Nu zit het gewoon even tegen.

FransF2
FransF226 aug. 2013 - 12:06

Begrijp ik het goed dan meneer duurzaam staat voor een weggooi democratie?

[verwijderd]
[verwijderd]26 aug. 2013 - 12:06

Wat zijn we toch een verwend volkje geworden. Een beetje crisis en we raken meteen in paniek.

1 Reactie
Sodapop1
Sodapop126 aug. 2013 - 12:06

Vertel dat eens aan de mensen die echt niks meer hebben, er failliet door zijn gegaan, of de kindeen zonder ontbijt naar school moeten sturen etc

Tom Meijer
Tom Meijer26 aug. 2013 - 12:06

En van een aantal mensen verwacht ik inmiddels niet anders meer.

1 Reactie
rabotnikeh
rabotnikeh26 aug. 2013 - 12:06

Beste Tom, Een cynisch stuk zoals dat van de auteur lokt nou eenmaal cynici aan. Zijn constructief lijkende oproep tot crowd sourcing is helaas gefundeerd op een diep cynisch wereldbeeld. De auteur doet nu ongeveer voorkomen alsof het huidige kabinet de democratie heeft afgeschaft. Niets is minder waar. De meerderheid van de bevolking heeft op de PvdA en de VVD gestemd. Zij krijgen nu simpelweg een 50/50 mix van de verkiezingsprogramma’s van die twee partijen. Dat kun je gewoon zien als je het regeerakkoord vergelijkt met de twee oorspronkelijke verkiezingsprogramma’s. Gewoon eerlijke democratie. Dat veel van die mensen niet de moeite nemen om verkiezingsprogramma’s door te lezen en daarna teleurgesteld zijn over iets wat ze hoopten te krijgen, dat kun je dit kabinet toch moeilijk kwalijk nemen. De auteur rept over duurzaamheid maar gaat voorbij aan het feit dat het beteugelen van uit de hand gelopen overheidsuitgaven de eerste voorwaarde is voor duurzaamheid! Veel van die projecten waar de auteur het over heeft (‘sociale vernieuwing’) wordt toch mede met overheidsgeld bekostigd. Aan een oproep zoals die van de auteur zou ik graag meedoen wanneer het was verstoken van de zure geur van ‘het is allemaal de schuld van het kabinet’. Dat geeft het voor mij een naar bijsmaakje. Vindt de oproep/vraag van de auteur trouwens ook wel heel erg breed en gemakkelijk. Als hij concrete voorstellen/initiatieven zou neerleggen die inspireren, dan zou ik wel graag aanhaken.

JoopSchouten
JoopSchouten26 aug. 2013 - 12:06

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/bangometer/integration/nmc/frameset/bangometer/bangometer.dhtml

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten26 aug. 2013 - 12:06

Uitslag; de meeste Nederlanders willen een ondemocratische 'sterke leider'.: http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3508686/2013/09/12/Boos-volk-wil-nu-een-sterke-leider.dhtml De situatie creëert onmacht en boosheid domheid. De geschiedenis herhaalt zich. Wilders vindt het prachtig.