Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Samantha Bee over vuurwapengeweld: It's the guns stupid!

  •  
22-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
guns
Drie weken, zolang duurt het voordat de woede over zinloos vuurwapengeweld gezakt is na de zoveelste ‘mass shooting’ in de Verenigde Staten. Dat meldt de Washington Post op basis van eigen onderzoek. Dat er standaard wordt geroepen dat het ‘niet gepast is’ om een massale schietpartij te ‘politiseren’ door het over wettelijke beperkingen van het wapenbezit te hebben, blijkt dan ook een zeer effectieve NRA-techniek om te voorkomen dat er momentum ontstaat en veranderingen kunnen worden doorgevoerd.
Na El Paso weigerde Trump in eerste instantie om het probleem bij de kinderlijk eenvoudig verkrijgbare zware vuurwapens te leggen en gaf in plaats daarvan de schuld aan de geestelijke gezondheid van de daders (en aan videospelletjes). Wetenschappers en hulpverleners die daar vraagtekens bij plaatsten, kregen orders om hun mond te houden. Toen de verontwaardiging over het gemak waarmee de racistische aanslag kon worden gepleegd aanhield, leek Trump heel even bereid om te kijken naar mogelijke wetswijzigingen, om zichzelf een paar dagen later – na gesprekken met de NRA-wapenlobby en Republikeinse politici die van hen afhankelijk zijn – tegen te spreken en te stellen dat de huidige wapenwetgeving ‘zeer sterk’ is.
Bij Full Frontal hebben ze inmiddels hun buik vol van vuurwapengeweld en de reportages die ze er telkens opnieuw over moeten maken, daarom maakten ze onderstaande compilatie, zodat de verontwaardiging niet weer wegzakt:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Recht door Zee
Recht door Zee23 aug. 2019 - 17:00

Het is echt wel een stuk lastiger om aan een wapen te komen dan vele mensen hier denken. Er zijn zat regels, het is vooral een kwestie van de regels handhaven. En met regels voorkom je niets als mensen de wapens illegaal bezitten en gebruiken. Meeste mensen weten niet eens wat een "assault weapon" is en wat het verschil is tussen een automatisch en semi-automatisch vuurwapen. P.s. Waarom zou je alle wapens af willen nemen van burgers, met als gevolg dat alleen de overheid en dus Trump alleen de wapens heeft, dat lijkt mij geen goed idee.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot24 aug. 2019 - 5:58

'Waarom zou je alle wapens af willen nemen van burgers, met als gevolg dat alleen de overheid en dus Trump alleen de wapens heeft,' Dan sta je daar met je magnum tegenover een Apache helikopter.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 aug. 2019 - 13:53

Grappig, al die 'er is niks meer aan te doen want teveel'. Je zou denken dat dit argument ook uit de koker van de wapenlobby komt.

Daniel Blank
Daniel Blank23 aug. 2019 - 13:29

Canada heeft ook een groot aantal wapens in omloop, toch komen daar mass shootings zoals in de VS vele malen minder voor. Ik ben voor het terugdringen van wapens, maar dat is echt niet de enige oplossing. Dus het terugdringen van wapens kun je niet tegen zijn, maar moeten wel realistisch blijven. Dit zal vast het probleem niet oplossen en er zijn meer problemen die een rol spelen in deze drama's.

1 Reactie
madbako
madbako24 aug. 2019 - 10:06

@Daniel Blank 23 augustus 2019 at 15:29 Canada heeft ook een groot aantal wapens in omloop, toch komen daar mass shootings zoals in de VS vele malen minder voor. Tja, in Canada zijn ze natuurlijk niet zo geflipt als in de VS. Vandaar dat de VS ook wat zou moeten doen. Zolang de idioten daar aan wapens kunnen komen is niets opgelost

JanB2
JanB222 aug. 2019 - 22:45

Helaas, zonde van de moeite. Hier helpt namelijk niets meer. Er zijn teveel wapens in omloop in de VS, het wapenbezit is daarmee zo goed als onomkeerbaar geworden, het tipping point ligt ver achter ons. Daarnaast te weinig politieke wil tot verandering en een enorme invloed van de gun-lobby. Dus gewoon op naar de volgende knalpartij.

JanKlaasen
JanKlaasen22 aug. 2019 - 20:58

Vuurwapenverkoop verbieden heeft al lang geen zin meer. Er zijn meer (legaal verkochte) vuurwapens in omloop dan er mensen wonen. Mensen die kwaad zouden willen kopen er wel eentje illegaal over.

2 Reacties
Katootje2
Katootje223 aug. 2019 - 2:19

En als je dan ook nog in aanmerking neemt dat de wapen-dichtheid stijgt naarmate ze elkaar verder uitmoorden, dan wordt dat daar 1 groot Reservoir Dogs in de USA.

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 aug. 2019 - 6:03

'Mensen die kwaad zouden willen kopen er wel eentje illegaal over.' Dat zorgt wel degelijk voor een drempel om er eentje te schaffen. In Europa zijn ook miljoenen vuurwapens illegaal in omloop. Toch wordt er hier een stuk minder geschoten. Daarnaast zijn er ook trucs om mensen aan te moedigen wapens in te leveren.

Wilma3
Wilma322 aug. 2019 - 19:52

Het blijft toch hetzelfde in Amerika. Er gaat ook geen lichtje bij ze op dat het toch komt door al die vuurwapens als ze hun situatie vergelijken met andere landen waarin het niet legaal is om vuurwapens te bezitten. Ze vragen er zelf om op deze manier. En als ze weer kiezen voor Trump moeten ze ook niet zeuren.

1 Reactie
Tigranes
Tigranes22 aug. 2019 - 21:14

Alsof de mensen die op Trump stemmen degene zijn die "zeuren". En niemand vraagt erom om door een of andere gek neergemaaid te worden.

Toon262
Toon26222 aug. 2019 - 19:30

Wat is het toch een afschuwelijk land en met deze mafketel aan het bewind is het nog veel erger geworden. Maar weet je ze krijgen dat wat ze verdienen. Afschaffen van het wapenbezit is een onmogelijke opdracht, gaat nooit gebeuren dus dit blijft doorgaan tot in lengte van jaren en vele tienduizenden slachtoffers verder. Hier maakt het niet uit of er een Demo of een Rep zit. Die laatste club maakt het alleen nog maar erger meer niet. Volslagen debiele 19e eeuwse of nog oudere opvattingen over de individuele vrijheid van de burger. Dat verandert nooit dus krokodillentranen van dit land. Bij een overname van Groenland is in no time het land ontvolkt alleen al vanwege dit debiele wapenbeleid.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 aug. 2019 - 16:32

Hieraan kan je al zien dat dit land zich betrekkelijk geïsoleerd van bewoonde wereld heeft ontwikkeld, ze houden vast aan een wet uit 1791 die van burgers een volksmilitie maakt, compleet gestoord in de huidige tijd maar haal het niet in je hoofd dat dogma aan de orde te stellen, in het dagelijkse leven zijn wapens niet zo zichtbaar maar reken dat in het dashboardkastje tenminste een .38 zit, thuis in een brandkast een arsenaal aan wapens schuilt waar gangsters van gaan kwijlen, de belofte dat als ik langskwam we met een .50 zouden gaan schieten, mij niet gezien, ik heb er niets mee, zinloos geweld. Wat heel zorgelijk is dat een groot deel van dat volk niet in staat is tot de minste verandering te komen ondanks moord en doodslag, bloed en tranen, no sweat, het zijn de wapens, conservatisme vind ik sowieso te achterlijk voor woorden, de wapenlobby in vnl. amerikaans conservatisme, duivels.

Gefaald
Gefaald22 aug. 2019 - 15:08

Het valt mij tegen hoe weinig burgers daadwerkelijk terugschieten bij zo'n massaschietpartij. Amerikanen hebben mij wijsgemaakt dat velen van hen iedere dag een pistool op zak hebben, al heb ik dat zelf nog niet gezien. Hoe dan ook, je zou verwachten dat de aanvallers iets meer gewapende tegenstand zouden ondervinden, maar in de praktijk rennen ze allemaal zo hard mogelijk weg. Zelf zou ik het schitterend vinden om als een soort Dirty Harry over de grond te rollen en dan onderweg de dader onder vuur te nemen. De presidentiële onderscheiding zou ik opdragen aan Matthijs de Ligt voor zijn kopbal tegen Juventus.

7 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper22 aug. 2019 - 21:34

[ Hoe dan ook, je zou verwachten dat de aanvallers iets meer gewapende tegenstand zouden ondervinden, ] Die daders schieten met oorlogswapens. In de luttele 32 seconden voor de politie ingreep had die schutter in Dayton al meer dan twintig mensen neergeknald. [ Zelf zou ik het schitterend vinden om als een soort Dirty Harry over de grond te rollen ] Stoere praatjes, hoor. Ik denk dat jij zeven kleuren bagger schijt als het zo ver is.

Katootje2
Katootje222 aug. 2019 - 21:48

"Zelf zou ik het schitterend vinden om als een soort Dirty Harry over de grond te rollen en dan onderweg de dader onder vuur te nemen." En dan durven ze toch nog te beweren dat Hollywood en videospelletjes geen invloed zouden hebben op kleine kinderen. -

Me, Myself and I
Me, Myself and I23 aug. 2019 - 5:19

@Katootje [En dan durven ze toch nog te beweren dat Hollywood en videospelletjes geen invloed zouden hebben op kleine kinderen.] Dat is nu pas, in de tijd dat Dirty Harry gemaakt werd, was daar nog geen sprak van en ook niet van videospelletjes. Ik speelde altijd Casino spelletjes op de Amiga en ben nu ook geen miljonair hoor. :-)

Katootje2
Katootje223 aug. 2019 - 8:06

Nee, hartstikke pleite natuurlijk, dat kan gewoon niet anders.

Recht door Zee
Recht door Zee23 aug. 2019 - 16:49

@ Gefaald Mass shootings vinden meestal plaats in gun-free-zones, juist omdat er daar geen guns zijn. Er worden ook shootings voorkomen door good guys with guns, alleen dat hoor en zie je bijna niets over in het nieuws, want niet nieuwswaarding.

Nick the Stripper
Nick the Stripper23 aug. 2019 - 22:18

Recht door Zee 23 augustus 2019 at 18:49 [ Er worden ook shootings voorkomen door good guys with guns ] 40.000 vuurwapendoden per jaar. En dan kom jij aankakken met een fantasiescenario?

madbako
madbako24 aug. 2019 - 10:10

@Recht door Zee 23 augustus 2019 at 18:49 @ Gefaald Mass shootings vinden meestal plaats in gun-free-zones, juist omdat er daar geen guns zijn. Er worden ook shootings voorkomen door good guys with guns, alleen dat hoor en zie je bijna niets over in het nieuws, want niet nieuwswaarding. Ben ik toch wel buitengewoon benieuwd hoe jij aan die informatie komt. Voor zover ik jouw bijdrages lees komt dat zeker te weten uit je duim. Zo niet, doe dan even een bronvermelding...Dank