Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Salman Rushdie aangevallen tijdens lezing in staat New York

  •  
12-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4013 keer bekeken
  •  

De Britse auteur Salman Rushdie is tijdens een lezing in de staat New York aangevallen door een man met een mes. 

Een man bestormde het podium en begon Rushdie te slaan en te steken, meldt een verslaggever van persbureau AP die getuige was van het incident. Rushdie werd vervolgens op het podium behandeld. De man is direct staande gehouden, meldt de getuige. Over de ernst van Rushdies verwondingen is nog niets bekend. De schrijver ontvangt sinds de jaren tachtig doodsbedreigingen vanwege zijn boek De Duivelsverzen, wat door sommigen als blasfemisch wordt afgeschilderd. Het boek is in Iran en diverse andere islamitische landen verboden. De toenmalige leider van Iran, ayatollah Khomeini, vaardigde vanwege het boek een fatwa uit tegen Rushdie, waarin werd opgeroepen tot het doden van de auteur.

Volgens de NOS heeft Rushdie op eigen kracht het podium verlaten, ondersteund door enkele aanwezigen. 

In 1991 is in Japan een vertaler van het boek vermoord. In Zweden raakte een uitgever gewond bij een aanslag.

Update 18:50: 

De politie van de staat New York zegt dat er nog niets bekend is over de gezondheidstoestand van Rushdie. Hij zou in zijn nek gestoken zijn en is per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis. De interviewer op het podium zou ook gewond zijn geraakt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Ivan61
Ivan6113 aug. 2022 - 11:54

Treurig. Hopelijk gaat hij herstellen en doorgaan met zijn werk.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 aug. 2022 - 7:57

Een paar jaar geleden heb ik het boek van Rushdie waar zoveel ophef over is geweest gelezen. Ik vond het een moeilijk boek. Waar het precies over ging kan ik me niet goed herinneren en tijdens het lezen begreep ik niet precies wat de bedoeling was. Ik vond het een zeer mystieke vertelling. Wat de bedoeling niet was, begreep ik wel. De voormalige islamiet Rushdie, had absoluut niet de bedoeling om Mohammed te beledigen, de islam belachelijk te maken of zelfs maar kritiek te uiten op de koran. Eerder het tegendeel. Het boek las als een ode aan die islam die door velen is vergeten. Een mysterieus en komplex verhaal dat zijn inspiratie ontleende aan de koran. Wat de beweegredenen waren voor Khomeini om Rushdie dood te wensen vanwege dit boek blijft gissen. De enige verklaring die ik kan verzinnen is dat hij de lichte, zwoele versie waarmee Rushdie zijn lezers betoverd en hypnotiseert, niet kon laten bestaan naast zijn eigen, inktzwarte versie met strenge regels. Dit zwarte frame van de islam is vol enthousiasme overgenomen door de rechts-populistische bewegingen die sinds een aantal jaren zo succesvol zijn, onder andere hier in Nederland. De ware belediging van de Islam kwam niet van Rushdie, maar van Khomeini zelf, en van zijn geestverwanten. Alhoewel hij er zich waarschijnlijk niet van bewust is: Geert Wilders is een geestverwant van Khomeini. Zij geloven beiden dat hun versie van de islam de enige is.

5 Reacties
spelregeltoerist2
spelregeltoerist213 aug. 2022 - 9:51

“Dit zwarte frame van de islam is vol enthousiasme overgenomen door de rechts-populistische bewegingen die sinds een aantal jaren zo succesvol zijn, onder andere hier in Nederland.” PVV, Ja21 en FVD omarmen het “zwarte frame van de islam”? Kan mij hier echt helemaal niets bij voorstellen en eerlijk gezegd lijkt het me volledig uit de duim gezogen. Is het u wellicht bekend dat Wilders al jaren wordt beveiligd door doodsbedreigingen vanuit deze richting?

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2022 - 11:21

Bijna alles van Rushdie gelezen, The Satanic Verses in 89 toen ik een weekje ziekenhuis moest doen in de week waarin de Iraanse theocraat met zijn fatwa kwam. Complexe teksten, ook voor geoefende lezers. Rushdie zelf was enigzins verbaasd over de ophef, vermoedellijk onstaan nav een preview in een Indiase krant. De Fatwa is gericht tegen niet alleen de schrijver maar ook tegen vertalers en uitgevers. Alleen Khomeini zelf kan hem herroepen, maar die is dood. De motivatie was mogelijk eerder politiek dan religieus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2022 - 12:45

Behalve de Noorse uitgever raakten ook de Italiaanse en Turkse vertalers gewond bij een aanslag op hun leven. De Japanse vertaler werd vermoord gevonden.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 aug. 2022 - 21:13

@toerist - "PVV, Ja21 en FVD omarmen het “zwarte frame van de islam”?" Wanneer ben je een echte moslim volgens Wilders? Je bent pas een echte moslim als je je volledig bewust bent van de totalitaire ideologie van de islam en er 100% naar handelt. Wie dat niet doet, is volgens Wilders geen echte moslim. De Ayatollah's in Iran en de man die gisteren op Rushdie heeft ingestoken zouden dit volledig onderschrijven.

Zandb
Zandb16 aug. 2022 - 7:08

Molly Alweer in de roos, wat mij betreft.

Mokker
Mokker13 aug. 2022 - 7:44

Walgelijk, die religieuzen die geen tolerantie hebben voor andere meningen.

1 Reactie
Wie o Wie
Wie o Wie13 aug. 2022 - 13:11

Ja, want u weet al dat het alles met de islam te maken heeft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2022 - 7:21

Aangevallen door een man die jonger is dan het boek en die het gegarandeerd niet heeft gelezen. In 1989 trokken er 3000 Moslims door de straten van Oslo om te demonstreren tegen de uitgave van de Satanic Verses. Zijn Noorse uitgever William Nygaard liet zich niet intimideren. Hij werd in 1993 voor zijn huis neergeschoten. Een buurvrouw zag hem op het gras liggen en belde een ambulance. Pas in het ziekenhuis bleek de aard van zijn verwondingen. De arts had de Satanic Verses wel gelezen en legde de connectie en belde de politie. Nygaard overleefde, de dader is nooit gepakt.

jaap tesselaar
jaap tesselaar13 aug. 2022 - 6:51

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Zandb
Zandb13 aug. 2022 - 5:57

Het is inderdaad een feit dat in dictatoriale omgevingen mensen nogal snel geneigd zijn hun mond te houden. Omdat het anders slecht met hen afloopt. Develhunt, hieronder stelt bv vast: "Niemand durft meer kritisch te zijn". Het paradoxale is, dat door te stellen dat niemand meer kritisch durft te zijn, je die stelling ondermijnt. Want dat is wel hele scherpe kritiek op dat systeem dat daarvoor verantwoordelijk is. Maar tegelijkertijd steun je dat systeem met een soort van onbedoeld advies.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen13 aug. 2022 - 5:50

Alsnog dus, wat een verschrikkelijk nieuws.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert13 aug. 2022 - 5:22

Het ziet er nu nog niet goed uit voor Sir Salman Rushdie (75): https://www.theguardian.com/books/2022/aug/12/salman-rushdie-attacked-onstage-new-york

jaap tesselaar
jaap tesselaar12 aug. 2022 - 21:38

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek12 aug. 2022 - 19:54

Aangevallen? Hij is neergestoken, met een mes in zijn nek.

1 Reactie
Jozias2
Jozias212 aug. 2022 - 23:40

@rick, Ja, afval dumpen op een oprit van een snelweg is terreur en dit is geen aanslag maar een aanval.

Marri2
Marri212 aug. 2022 - 19:51

Het is ook geen wonder dat geen enkele cabaretier / schrijver zich nog waagt aan een kritische noot over de islam. Terreur werkt dus! Terwijl er natuurlijk genoeg kritische noten zijn te kraken over de islam / uitleg van de Koran: - beperking van vrijheden van vrouwen / lhbtq - aanmoediging van genitale verminking - kindhuwelijken mogelijk maken / aanmoedigen in de stijl van Mohammed zelf die pedofilie normaal vond( getuige zijn huwelijk met de 9 jarige Aisiha - etc etc -

9 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 aug. 2022 - 20:57

dat kun je ook zeggen over sommige Christenen. Waar ik moe van wordt is het feit dat mensen ieder incident waarmee ze islamieten kunnen verontmenselijken misbruiken om hun eigen nazistische moslimhaat te ventileren. Dit was een lone wolf lijkt het en die heb je aan het extreem rechtse spektrum veel en veel meer.

Zandb
Zandb13 aug. 2022 - 5:41

Marri Er zijn genoeg mensen die een kritische noot wagen aan de islam. Net Zo als er bv velen zijn die duidelijk maken wat ze van Putins oorlog vinden. Soms loopt dat inderdaad heel slecht af voor die mensen. Dat is een feit. Maar u laat zich al niet weerhouden? Dan is er nog hoop. (Overigens hebben genitale verminking en de koran niets met elkaar te maken. En dat pedofilie normaal zou zijn, dat valt ook niet te herleiden uit de koran. Dat de vrijheden van vrouwen en lhbtq-ers beperkt zijn, daarin is de koran niet uniek. Heel veel christenen, joden en moslims hebben aangetoond dat het heel goed mogelijk is om te geloven door alleen jezelf bepaalde zaken op te leggen en zonder dat je bepaalde teksten uit 'heilige boeken' letterlijk neemt of stringent navolgt; heilige boeken zijn geen receptenboeken al hebben mensen die zo dom redeneren als u doet, dat er wel van gemaakt of ze proberen dat.)

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 aug. 2022 - 7:58

Het boek van Rushie is evenmin 'kritisch over de islam.' Je zou het eens moeten lezen.

Mokker
Mokker13 aug. 2022 - 8:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2022 - 9:37

De moord op de Japanse vertaler is niet opgehelderd. De andere aanslagen oa. die op Nygaard wijzen op een "Iraanse component" en ingewikkelde voorbereidingen. De Noorse staatsomroep NRK heeft de zaak over de jaren gevolgd en in 2021 in Beirut nog eens gesproken met een van de verdachten. Die ontkent.

Marri2
Marri213 aug. 2022 - 20:22

@zandb:” En dat pedofilie normaal zou zijn, dat valt ook niet te herleiden uit de koran“ Ik doel natuurlijk op het feit , beschreven in de Koran , dat de Profeet Mohammed , een kind van 9 jaar tot zijn “ vrouw “ nam . Toen en zeker nu noemen we dat pedofilie . En in navolging van de profeet zijn kindhuwelijken gemeen goed geworden / gebleven in Nl . Zelfs onder hier aangekomen vluchtelingen bleken meerdere kinderen te zijn die uitgehuwelijkt bleken te zijn aan oudere mannen . Eea onder het motto : “ wanneer Mohammed het mag , mogen wij het ook “

Marri2
Marri214 aug. 2022 - 8:17

@ oproerkraaier : toch bizonder dat in de vele islamitische terreuraanslagen telkenmale sprake is van een “ lone wolf “ Veel lone wolf vormen een roedel . Gelukkig zijn wij in de westerse wereld de afgelopen jaren redelijk vrij gebleven vzn dit soort aanslagen maar in Afrika en Azië vinden aan de lopende band dit soort terroristische aanslagen plaats . Ismslitische fracties onderling / islamitische groepen tegen christenen of andere culturen . Ik zou mijn ogen voor dit soort geweld niet sluiten .

Zandb
Zandb14 aug. 2022 - 15:02

Marri Ik vind dat kletspraat. Dat is niet de schuld van de bijbel of de koran, wanneer daar dingen beschrevenen taan die toen heel normaal waren. Als dat wel zo zou zijn, dan zouden heel veel boeken verboden moeten worden.

oproerkraaier
oproerkraaier14 aug. 2022 - 18:00

mari, in Africa heb je ook Christenen die zich aan dit soort praktijken schuldig maken.

develhunt
develhunt12 aug. 2022 - 19:16

De fatwa, levenslang over je schouders kijken, beveiliging, een klein onbewaakt ogenblik en het noodlot slaat toe, men vergeet niets, 35 jaar na de duivelsverzen, een boek met een kritische noot over een heilig boek, waar niemand meer kritisch over durft te zijn, tegenlopend en inleveren van eigen vrijheden is het onherroepelijke gevolg wat heeft plaats gevonden, hoe dan ook.

6 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 aug. 2022 - 21:00

Jij bent een held, jij durft het te zeggen! /s De werkelijkheid is dat Moslims de joden van vandaag zijn.

Ivan61
Ivan6113 aug. 2022 - 12:36

Oproerkraaier, Jij schrijft : De werkelijkheid is dat Moslims de joden van vandaag zijn. Kan jij dat onderbouwen? Moet ik jou herinneren aan concentatiekampen en alle andere middelen om een volk te vernietigen. Zij moesten een Davidster dragen en moesten in gheto wonen. Het aantalen van vermoorde Joden door Stalin is ook verschrikkelijk hoog. Ik ben benieuwd naar jouw onderbouwing.

oproerkraaier
oproerkraaier13 aug. 2022 - 21:40

ivan: Het zijn dezelfde krachten die vandaag de dag moslims verontmenselijken die vroeger joden verontmenselijkten. Zoals Arnold Grunberg het stelde "als ze het over Marrokanen hebben, hebben ze het over mij".

Marri2
Marri214 aug. 2022 - 8:12

@ oproerkraaier : “ de werkelijkheid is dat de moslims de joden van vandaag zijn “ Elk historisch besef ontbreekt blijkbaar wanneer je zulke dingen opschrijft . Bovendien : een kwart van de wereldbevolking is moslim . Nauwelijks een onderdrukte / gemarginaliseerde minderheid te noemen . Misschien gaat het nog dagen dat dit niet zo’n handige / “ koshere “ vergelijking is .

Ivan61
Ivan6114 aug. 2022 - 10:16

Oproerkraaier, Ik heb over feiten en jij over marketing praatje van een schrijver. Heb jij nog echte bewijzen of is dat alles?

oproerkraaier
oproerkraaier14 aug. 2022 - 13:19

"marketing praatje van een schrijver" Nee het is een waarschuwing tegen extreem rechts die over moslims praat zoals de nazis vroeger over de joden spraken.

Jopie666
Jopie66612 aug. 2022 - 17:33

Het is maar goed dat Europa zich goed gaat herbewapenen. Dat is ook altijd handig tegen ware gelovigen. Israël weet er wel raad mee hoor.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier12 aug. 2022 - 21:01

tjongejonge, je, ult je maar identificeren met het door en door misdadige en fascistische Israel.

Olav Meijer
Olav Meijer13 aug. 2022 - 6:02

Ja, Israël is een waar voorbeeld van handhaving van mensenrechten en democratie, zeker. Houd toch op!

Jopie666
Jopie66613 aug. 2022 - 10:57

Wat een frustratie bij oproerkraaier en Olav. Als je de geschiedenis bezette gebieden kent, dan weet je ook dat dit in het begin niet zo was. Het geloof heeft er toe geleid dat Israël voor haar eigen veiligheid de huidige maatregelen heeft moeten nemen en zijn de jullie aanslagen van de ware gelovigen op ongelovigen al vergeten door bijna heel Europa schijnbaar. Het onthoofden van een Franse priester in zijn eigen kerk bijvoorbeeld. Ook Frankrijk weet hoe ze hier nu mee moeten omgaan. Baudet en Wilders ik kan ze niet uitstaan maar op gebied van de ware gelovigen hebben ze wel gelijk helaas en mede daarom zijn ze ook zo groot. Isis, Taliban, Hamas, Iran etcetera, etcetera hou er maar rekening mee dat er aanslagen ook weer in Europa komen. Welkom in de nieuwe wereld.

oproerkraaier
oproerkraaier14 aug. 2022 - 18:08

zeg je nu dat Israël een religieuze oorlog voert? Volgens mij is het ordinair imperialistisme.

Joop  den Uil
Joop den Uil12 aug. 2022 - 17:31

Het signaal ? : ""eens krijgen we je te pakken""... Zeer beangstigend wat ons nog staat te wachten in west europa en vooral Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2022 - 17:25

Wat afschuwelijk..

GdeVader
GdeVader12 aug. 2022 - 17:13

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

GeenProbleem
GeenProbleem12 aug. 2022 - 16:54

‘Hij zei natuurlijk ook wel heel vervelende dingen’ 🙄

3 Reacties
Joshua4
Joshua412 aug. 2022 - 19:05

Een boek van ruim 30 jaar geleden, fatwa door een , mede door frankrijk, geinstalleerde , bekrompen man. Maar de dader zal wel, zoals later blijkt, een verward persoon zijn

Marri2
Marri212 aug. 2022 - 19:45

U maakt hopenlijk een grapje ?

Elberfeld
Elberfeld13 aug. 2022 - 7:38

"mede door Frankrijk geïnstalleerde"? Daar weet ik niks van. Ik weet dat Frankrijk asiel voor aan Khomeini en gelijkgestemden, maar asiel aanbieden aan iemand die vervolgd wordt om zijn mening is wat anders dan een regime installeren. Dus wat mis ik?

spelregeltoerist2
spelregeltoerist212 aug. 2022 - 16:46

En weer op een vrijdag, het zal toch niet weer…